συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής με κάθε τρόπο: Δελτίο Τύπου Πανελλαδικής Σύσκεψης 15/3 με συμμετοχή 35 ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ (15/3/2024)

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ! Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

ΕΠΑΝΑΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΑΠΟΧΗΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ

 ΑΠΟ ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ

ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΖΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΥΝ ΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ!

 ΜΕ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!

Την Παρασκευή 14/3 πραγματοποιήθηκε, μετά από κάλεσμα των Ε΄ΕΛΜΕ Αθήνας, Ε΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, ΣΕΠΕ «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» και Αμαρουσίου, πανελλαδική διαδικτυακή σύσκεψη συντονισμού Συλλόγων Εκπ/κών ΠΕ και ΕΛΜΕ για την οργάνωση κοινών αγωνιστικών κινητοποιήσεων-δράσεων-πρωτοβουλιών για τη συνέχεια της μάχης ενάντια στην αξιολόγηση, ενάντια στην αντιλαϊκή-αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και τον κλιμακούμενο αυταρχισμό της. Την ίδια ημέρα  η απεργία αποχή της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ κατά της αξιολόγησης κηρύχθηκε παράνομη, μετά από προσφυγή του ΥΠΑΙΘΑ για ακόμη μια φορά.

Στη μαζική πανελλαδική σύσκεψη συμμετείχαν με απόφαση 31 ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ, δεκάδες συνάδελφοι-ισσες από όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα:

ΕΛΜΕ: Α΄ Κυκλάδων, Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, Β΄ Έβρου, Γ΄ Θεσ\νίκης, Ε΄ Αθήνας, Ε΄ Θεσ\νίκης, Εύβοιας, Ικαρίας-Φούρνων, Καλλιθέας-Νέας Σμύρνης-Μοσχάτου, Καστοριάς, Χανίων

ΣΕΠΕ: Α΄ Αθηνών, «Αθηνά», Αιγάλεω, Αμαρουσίου, «Αριστοτέλης», Γλυφάδας-Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης, Ζάκυνθου,  Ζ΄ Θεσ\νίκης, «Ηρώ Κωνσταντοπούλου», Καλλιθέας-Μοσχάτου, «Κ. Σωτηρίου», Λαγκαδά, Νάξου-Αμοργού και μικρών Κυκλάδων, Νέας Σμύρνης, Νήσων Αργοσαρωνικού, «Περικλής», «Πρόοδος», «Ρήγας Φεραίος», Ροδόπης, Σύρου-Τήνου-Μυκόνου

Επιπλέον, ως παρατηρητές, συμμετείχαν οι ΕΛΜΕ Ηρακλείου και οι ΣΕΠΕ Λήμνου και Ολυμπίας.

Η μαζική συμμετοχή σωματείων και εκπαιδευτικών και η πλούσια συζήτηση που έγινε επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα ενός πολύμορφου αγώνα διαρκείας για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης της Ν.Δ. μπροστά στη σφοδρότητα της επίθεσης στο δημόσιο δωρεάν και καθολικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Τα σωματεία τοποθετήθηκαν στη σύσκεψη με βάση τις αποφάσεις τους, το πλαίσιο πάλης και δράσης τους, καταθέτοντας τα ακόλουθα: 

1.     Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι η επίθεση της κυβέρνησης και η κλιμάκωση του αυταρχισμού απαιτεί αντίστοιχη απάντηση από τις ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία.

Το μπαράζ αντιλαϊκών αντιεκπαιδευτικών μέτρων συνεχίζεται και εντείνεται. Η κυβέρνηση της ΝΔ, παρακάμπτει το Σύνταγμα (άρθρο 16) για την πλήρη ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου. Παραδίδει τη δημόσια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση στις δυνάμεις της αγοράς. Προανήγγειλε νέα μέτρα για ψήφιση (Εθνικό Απολυτήριο με σκληρό σύστημα εξετάσεων, διαγωνισμό ΑΣΕΠ, «ελεύθερη» επιλογή σχολείων, κ.ά.) Εντείνουν την επίθεσή τους για την επιβολή της αξιολόγησης για να φέρουν πιο κοντά τις επιδιώξεις της αξιολόγησης, να συνδεθεί με μισθούς, πριμ παραγωγικότητας, άρση της ακώλυτης μισθολογικής, υπηρεσιακής και βαθμολογικής εξέλιξης των εκπαιδευτικών και προπαντός της ίδιας της μονιμότητας. Η ακρίβεια και οι αυξήσεις στην ενέργεια σαρώνουν  τους μισθούς. Οι εργαζόμενοι οδηγούμαστε στην φτωχοποίηση! Εμπορευματοποιούν την υγεία, επιβάλλουν ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και υπονομεύουν τη δημόσια υγεία.  Την ίδια στιγμή αντιμετωπίζουν με αυταρχισμό και καταστολή όποιους αντιστέκονται στην πολιτική της. Έστησαν βιομηχανία πειθαρχικών διώξεων εκπαιδευτικών στην Αθήνα, στον Πειραιά, στην Θεσσαλονίκη, στην Ημαθία, στην Λάρισα, κ.ά. Ελπίζουν ότι με την καταστολή, τις απειλές και τον εκφοβισμό θα τελειώνουν επιτέλους με την αντίσταση των εκπαιδευτικών.

Οι αγώνες των φοιτητών και του εκπαιδευτικού κινήματος ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, των αγροτών και των εργαζομένων με τη μαζική συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια και στην απεργία στις 28/2 ενάντια στη φτώχεια, την ακρίβεια, τη λιτότητα και τη διάλυση-ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών (παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση), η αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής, η μακροχρόνια σύγκρουση με την κυβέρνηση για να μην περάσει η αξιολόγηση, διαμορφώνουν μια νέα κατάσταση στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και την πολιτική της. Σηματοδοτούν  τον αναγκαίο κοινό αγώνα όλων των αγωνιζόμενων με συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων,  με νέες ΓΣ και νέα πανεργατική, πανεκπαιδευτική απεργία για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, του φοιτητικού κινήματος, των αγροτών, των εργαζόμενων και της νεολαίας. Για να αποτελέσει το κίνημα των εργαζομένων και της νεολαίας αντίπαλο δέος απέναντι στην κυβερνητική επίθεση, ικανό να νικήσει!

2.     Το εκπαιδευτικό κίνημα δίνει εδώ και τρία χρόνια με ενότητα, αποφασιστικότητα και μαζικότητα τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση, και δηλώνει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι δε υποχωρεί!

Χαιρετίζουμε τις/τους χιλιάδες νεοδιόριστες/ους όλης της χώρας για τη συμμετοχή τους στην Απεργία Αποχή στον αγώνα ενάντια στην ατομική αξιολόγηση, την ιδιωτικοποίηση και την επιχειρηματική λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης, ενάντια στον ανταγωνισμό και την κατηγοριοποίηση των σχολείων, την πειθάρχηση και τη χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, ενάντια στην υποδούλωση της ζωντανής εκπαίδευσης και στην μετάλλαξη κάθε δημοκρατικής λειτουργίας του σχολείου. Δίπλα σε αυτές κι αυτούς βρίσκονται και συνυπογράφουν δεκάδες χιλιάδες μόνιμες/οι και αναπληρωτ(ρι)ες, καθώς συντριπτικά είναι τα ποσοστά στην απεργία αποχή από ολόκληρους τους συλλόγους διδασκόντων!

3.                   Η ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΗ! ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ!

Παρά τον αυταρχισμό, τους εκβιασμούς και τις πιέσεις, η αξιολόγηση έχει πλήρως απονομιμοποιηθεί στη συνείδηση του κλάδου και της κοινωνίας, δεν προχωρά και συναντά σοβαρή αντίσταση στους/στις εκπαιδευτικούς. ΥΠΑΙΘΑ, διοικήσεις, αξιολογητές, επιστρατεύοντας όλο το μηχανισμό τους, προσπαθούν  να επιβάλουν  την αξιολόγηση στην εκπαίδευση και δεν τα καταφέρνουν. Επιστρατεύουν όχι μόνο συμβούλους, αλλά και διευθυντές σχολείων για όλα τα πεδία, Α1, Α2, και Β και όχι μόνο για τους/τις νεοδιόριστους/ες, αλλά για όλους τους/τις εκπαιδευτικούς. Ομολογία αυτής της αποτυχίας τους είναι η ποινικοποίηση των αγώνων με το Υπουργείο να καταφεύγει συνεχώς με διαδικασίες εξπρές στα δικαστήρια (13 φορές!) για να βγάλει την Α/Α της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ παράνομη.

Η κυβέρνηση με δικαστικές αποφάσεις και με πανομοιότυπους λόγους (δεν έγινε διάλογος, στρεφόμαστε κατά νόμων, φαλκίδευση μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, πολιτική απεργία)  προσπαθεί να σταματήσει τον αγώνα κατά της αξιολόγησης! Οι λόγοι αυτοί είναι προσχηματικοί γιατί η ίδια η κυβέρνηση είναι που κατά κόρον παραβιάζει αυτά για τα οποία κατηγορεί τον κλάδο. Το διάλογο είναι η κυβέρνηση που τον αποφεύγει ψηφίζοντας σειρά αντιεκπαιδευτικών μέτρων, χωρίς στο ελάχιστο κάποιο διάλογο με τα σωματεία μας. Τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών τα φαλκιδεύουν τα μέτρα που παίρνει και όχι ο αγώνας κατά της αξιολόγησης, ενώ επικαλείται ότι στρεφόμαστε κατά νόμων και είναι η ίδια που ψηφίζει νόμους εκτρώματα που πρέπει να ανατραπούν για να μην παραδοθούν δημόσιες υπηρεσίες και δημόσια αγαθά στα συμφέροντα της αγοράς!

Στους ισχυρισμούς του ΥΠΑΙΘΑ, εφαρμόζοντας τον νόμο Χατζηδάκη για να στραφεί απέναντι στον αγώνα των εκπαιδευτικών, απάντηση αποτελεί η στάση του κλάδου που δε διστάζει να ανοίγει καθημερινά τον δημόσιο διάλογο έξω στην κοινωνία! Όχι σε κλειστές αίθουσες χωρίς ακροατήρια! Εντός και εκτός των σχολείων μας με τους μαθητές/τριες μας, τους γονείς, στους συλλόγους διδασκόντων και στις συνελεύσεις μας, στις πολύωρες συζητήσεις μας, στα ανοιχτά στην κοινωνία καλέσματα για διάλογο, για συμπόρευση και λήψη αποφάσεων που προασπίζουν το δημόσιο σχολείο, την ύπαρξη των ίδιων των συνδικάτων μας καθώς και του ιστορικά κεκτημένου δικαιώματος της απεργίας που αμφισβητείται ευθέως με την εφαρμογή του ν. Χατζηδάκη.

4.                    ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ! Στην ιστορικής σημασίας μάχη που δίνουμε, είναι υποχρέωση όλων, ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΑΔΕΔΥ-πρωτοβάθμια σωματεία, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων κηρύσσοντας ΞΑΝΑ Απεργία-Αποχή

Η όξυνση της επίθεσης από την πλευρά του ΥΠΑΙΘΑ, δεν αφήνει περιθώρια για καθυστερήσεις. Ο αξιολογικός μηχανισμός εντείνει την επίθεση του και απαίτηση των εκπαιδευτικών είναι να μη μείνει κανένας/καμιά χωρίς κάλυψη ούτε για μια μέρα. Για τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς η απάντηση στο ερώτημα υποχώρηση ή συνέχιση έχει απαντηθεί εδώ και καιρό: ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΑΔΕΔΥ να πάρουν απόφαση να επαναπροκηρύσσουν την Α – Α κάθε φορά που το ΥΠΑΙΘΑ θα παρεμβαίνει να την βγάζει παράνομη.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΕ ΙΣΧΥΡΑ ΟΠΛΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΧΗ, ΤΙΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Τα πρωτοβάθμια σωματεία τα οποία αποτελούν την κινητήρια δύναμη των αποφάσεων των ομοσπονδιών και την ψυχή του αγώνα κατά της αξιολόγησης μπορούν με κοινή δράση, πρωτοβουλίες και αγωνιστικές κινητοποιήσεις να συμβάλλουν καθοριστικά στη συνέχιση του αγώνα!

Με βάση τα παραπάνω και τις αποφάσεις των σωματείων κατατέθηκαν οι παρακάτω προτάσεις:

· ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ να προκηρύξουν τώρα εκ νέου την απεργία αποχή από την ατομική αξιολόγηση, όπως απαιτούν οι εκπαιδευτικοί και να μην μείνουμε ούτε μια ημέρα χωρίς συνδικαλιστική κάλυψη. Να ασκήσουν το νομικό τους δικαίωμα για έφεση στις αποφάσεις των δικαστηρίων. Καλούμε σε συνεχόμενες επαναπροκηρύξεις της Α-Α με κάθε δυνατό τρόπο (ΑΔΕΔΥ-ΟΛΜΕ/ΔΟΕ-ΕΛΜΕ/Σύλλογοι Εκπ/κών ΠΕ). Αν επιλεγεί η κήρυξη Απεργίας – Αποχής από τα πρωτοβάθμια σωματεία – μέλη τους να τους παρέχουν κάθε είδους συνδικαλιστική και νομική αρωγή για να υλοποιήσουν την απόφαση αυτή κηρύσσοντας τα ίδια τα πρωτοβάθμια σωματεία Απεργία – Αποχή.

· Καλούμε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες και τις ΓΣ, να προχωρήσουν σε κήρυξη απεργίας-αποχής τα ίδια για να καλύψουν τα μέλη τους.

· Οι ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ που έχουν ήδη αποφάσεις, στα πλαίσια ενιαίου σχεδίου και για να καλύψουν όλα τα μέλη τους, να κηρύξουν απεργία αποχή,  με όλες τις διαδικασίες (εξώδικο, δήλωση ΑΑ κλπ) και ενημερώνοντας τους συναδέλφους.

· Δε σταματάμε την πίεση να κηρύξουν οι ομοσπονδίες ΔΟΕ ΟΛΜΕ ενώ ταυτόχρονα έχουμε κηρύξει οι ΣΕΠΕ ΕΛΜΕ

· Συνεχίζουμε με την κήρυξη στάσεων εργασίας (μονόωρες, δίωρες, τρίωρες) συμπληρωματικά στις στάσεις εργασίας των ΔΟΕ/ΟΛΜΕ, όταν ο/η αξιολογητής/τρια προσπαθεί να μπει στην τάξη για "παρακολούθηση" της διδασκαλίας. Δεν τους το επιτρέπουμε!

·  Σταματάμε παντού τις αξιολογήσεις με στάσεις εργασίας από σύλλογο και εκπαιδευτικούς! Κανένας/καμιά μόνος του/μόνη της! Η αξιολόγηση δεν είναι ατομική υπόθεση ενός εκπαιδευτικού, αφορά όλον τον κλάδο! Κάθε εκπαιδευτικός που αξιολογείται φέρνει τις συνέπειες της αξιολόγησης που θα ακολουθήσουν σε επόμενα νομοσχέδια, με ανισότητες στους μισθούς, τις συνέπειες σε βαθμολογική, υπηρεσιακή μισθολογική εξέλιξη, καθώς και την άρση της μονιμότητας, ακόμη πιο κοντά!

·  Απευθυνόμαστε στους γονείς και (στη βθμια) στους μαθητές μας και τους ενημερώνουμε για τις συνέπειες της αξιολόγησης στο δημόσιο σχολείο, την εργασία των εκπαιδευτικών και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και ιδιαίτερα για τα σχέδιά τους για να υποτάξουν τους εκπαιδευτικούς. Ζητάμε να μας στηρίξουν με συλλογικές τους αποφάσεις από το γονεϊκό κίνημα και από τα μαθητικά συμβούλια και πριν τις παρατηρήσεις διδασκαλιών, και κατά τη διάρκειά τους. 

·  Υπογράφουμε τη δήλωση της απεργίας αποχής κάθε φορά των σωματείων μας, την πρωτοκολλούμε συλλογικά ή ατομικά και δεν υπογράφουμε κανένα άλλο έγγραφο. Επιδιώκουμε να είναι με ισχυρές πλειοψηφίες ώστε να προχωράμε χωρίς υποχωρήσεις και κανείς να μην σκέφτεται ότι θα αξιολογηθεί. 

·  Οργανώνουμε κινητοποίηση σε διευθύνσεις εκπαίδευσης με κεντρικό ζήτημα τις μονιμοποιήσεις των εκπαιδευτικών και πίεση ώστε να συνεδριάσουν τα ΠΥΣΔΕ - ΠΥΣΠΕ για να μονιμοποιήσουν τους νεοδιόριστους.

·  Οργάνωση από ΕΛΜΕ - ΣΕΠΕ ενημερωτικών υποστηρικτικών τηλεδιασκέψεων και κεντρικής εκδήλωσης.

·  Καμπάνια ενημέρωσης: γράμμα στους μαθητές και τους γονείς, συσκέψεις με συλλόγους γονέων, αφίσα, πανό.

·  Μέτρα στήριξης του αγώνα κατά της αξιολόγησης (ενημερώσεις, εκδηλώσεις, καθημερινά δελτία τύπου για εξελίξεις, αφίσα, συνέντευξη τύπου, συγκρότηση επιτροπής αγώνα σε κάθε ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ κατά της αξιολόγησης, κ.ά.).

·  Συνεχίζουμε τον αγώνα για να σταματήσουν οι διώξεις εκπαιδευτικών (κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις, συνεντεύξεις, ανακοινώσεις, αφίσες, κ.ά.). Στηρίζουμε και συμμετέχουμε με αποφάσεις των σωματείων μας στην κινητοποίηση κατά των διώξεων στις 28/3 στο ΥΠΑΙΘΑ και 21/3 στον Πειραιά.

·  Αποφασίζουμε νέα συνάντηση συντονισμού των ΕΛΜΕ - ΣΕΠΕ για την οργάνωση και προώθηση του αγωνιστικού προγράμματος στη βάση των αποφάσεων των σωματείων μας.  Η ημέρα θα καθοριστεί μετά από συνεννόηση ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ.

   Μετά και τη συμμετοχή μας στα συνεχόμενα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια (9 εβδομάδες) και στην  απεργιακή κινητοποίηση στις 28/2 και απέναντι στην επιθετική τακτική της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα, απαντάμε με απεργιακή κλιμάκωση (προτείνεται ενδεικτικά με 24ωρη απεργία στις 5/04/2024). Η απεργιακή κλιμάκωση είναι αναγκαία συνθήκη και  για την αντιμετώπιση της αξιολόγησης.

• Αιτήματα αιχμής, εκτός από την κατάργηση του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης, είναι τα ιδιωτικά ΑΕΙ, η ιδιωτικοποίηση της τεχνικής εκπαίδευσης, η αύξηση μισθών, η καταπολέμηση της ακρίβειας, ο διορισμός -μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, η άμεση ακώλυτη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων, η άμεση εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων.

• Νέες Γενικές Συνελεύσεις και Γ.Σ. Προέδρων για συνέχιση και απεργιακή κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Επίσης κάποια σωματεία από όσα συμμετείχαν στον πανελλαδικό συντονισμό πρότειναν: 48ωρη απεργία στις 16 και 17/4 με συγκεντρώσεις την πρώτη ημέρα σε όλες τις πόλεις και πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα τη δεύτερη ημέρα με κάλυψη των εξόδων για τις μετακινήσεις από ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΑΔΕΔΥ.                                                                                                                                                                                                           

 

ΕΛΜΕ: Α΄ Κυκλάδων, Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, Β΄ Έβρου, Γ΄ Θεσ\νίκης, Ε΄ Αθήνας, Ε΄ Θεσ\νίκης, Εύβοιας, Ικαρίας-Φούρνων, Καστοριάς, Χανίων

Σύλλογοι Εκπ/κών ΠΕ: Α΄ Αθηνών, «Αθηνά», Αιγάλεω, Αμαρουσίου, «Αριστοτέλης», Γλυφάδας-Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης, Ζάκυνθου, «Ηρώ Κωνσταντοπούλου», Καλλιθέας-Μοσχάτου, «Κ. Σωτηρίου», Λαγκαδά, Νέας Σμύρνης, Νήσων Αργοσαρωνικού, «Πρόοδος», «Ρήγας Φεραίος», Ροδόπης, Σύρου-Τήνου-Μυκόνου

 




Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

Ενημέρωση από ΓΣ Α' ΕΛΜΕ & ΓΣ προέδρων ΕΛΜΕ - Η απεργία αποχή από την αξιολόγηση θα συνεχιστεί!

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Παρέμβασης-Συνεργαζόμενοι Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης


Η απεργία αποχή από την αξιολόγηση θα συνεχιστεί!

Επαναπροκήρυξη της από την ΟΛΜΕ και την ΕΛΜΕ!       

Προχωράμε με ισχυρό μας όπλο τις στάσεις εργασίας για να μην μπουν οι αξιολογητές στις τάξεις!

Δεν θα μας υποτάξουν! Ο αυταρχισμός, οι αυθαιρεσίες, οι εκβιασμοί δεν θα περάσουν!

 Τι έγινε στην Γενική Συνέλευση της Α' ΕΛΜΕ-Θ (8/3)

· Τι αποφάσισε η Γεν. Συνέλευση προέδρων ΕΛΜΕ στην Αθήνα (9/3)

Στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ μας την Παρασκευή 8-3-2024, με βάση την πρόταση της Αγωνιστικής Παρέμβασης-Συνεργαζόμενοι που στηρίχτηκε και από την Αντεπίθεση, αποφασίστηκαν   ως πρόταση στην Γ.Σ. Προέδρων της 9-3-2024 τα εξής:    

· Η ΟΛΜΕ να επαναπροκηρύξει τώρα την απεργία αποχή. Ούτε ημέρα χωρίς κάλυψη οι συνάδελφοι.

·  Η ΓΣ των προέδρων να αποφασίσει επαναπροκήρυξη της Απεργίας - Αποχής από όλες τις ΕΛΜΕ με πρόταση της ΟΛΜΕ αν το ΥΠΑΙΘΑ βγάλει την Α-Α παράνομη. Να αποφασίσουν όλες οι ΕΛΜΕ, οι ίδιες να την επαναπροκηρύξουν στα πλαίσια ενιαίου σχεδίου.

· Συνεχόμενες επαναπροκηρύξεις της Α-Α  με κάθε δυνατό τρόπο (ΕΛΜΕ-ΟΛΜΕ-ΑΔΕΔΥ).

· Να ληφθούν από ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ όλα τα μέτρα στήριξης του αγώνα κατά της αξιολόγησης (εξώδικο για Α-Α, εξώδικο μονιμοποίησης νεοδιόριστων, εκδηλώσεις, συζητήσεις, αφίσα, κ.ά.).

· Οι διεκδικήσεις αιχμής του κλάδου για το δημόσιο σχολείο, τα εργασιακά μας δικαιώματα, τους μισθούς, για μόνιμους μαζικούς διορισμούς και για άλλα αιτήματα με τα οποία μαζικά συμμετείχε ο κλάδος στην απεργία στις 28/2 και στις μεγάλες συγκεντρώσεις παραμένουν.

· Να συγκροτηθεί αγωνιστικό πρόγραμμα του κλάδου με αγώνα διαρκείας (απεργιακά βήματα, συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις, κ.ά.). Να γίνει 24ωρη απεργία, ενδεικτικά 14/3 ή 20 - 21/3.

· Να πραγματοποιηθεί συντονισμός των ΕΛΜΕ ΣΕΠΕ στη βάση αποφάσεων των σωματείων μας.

·  Συγκέντρωση 13/3, 2.30μμ στην Περιφέρεια κατά δίωξης Β. Μορέλλα και σε όλες τις διώξεις. 

Σημειώνουμε ότι α) η ΑΣΕ/ΠΑΜΕ διαφοροποιήθηκε στο θέμα της κοινοποίησης στον κλάδο της απόφασης για επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής από την ΕΛΜΕ, με το σκεπτικό ότι έτσι δεν πιέζεται η ΟΛΜΕ. Κάτι τέτοιο είναι αβάσιμο γιατί η θέση για το θέμα της ΟΛΜΕ στη ΓΣ προέδρων στις 9/3 καταλήχτηκε με βάση τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και όχι τις εκτιμήσεις του ΔΣ της και β) οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ δεν παρουσιάστηκαν στη Γενική Συνέλευση της Α' ΕΛΜΕ για άλλη μια φορά.

Αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης Προέδρων (9/3/2024)

1. Η Γ.Σ. Προέδρων ομόφωνα αποφάσισε την επαναπροκήρυξη της Α Α από την ΟΛΜΕ.

2. Νέο γύρο Γ.Σ. σε περίπτωση που το υπουργείο προσφύγει δικαστικά και κριθεί παράνομη.

3. Ισχύουν οι στάσεις εργασίας μέχρι που θα αρχίσει η εφαρμογή της επαναπροκήρυξης της Α. Α..

4. Ψήφισμα για να σταματήσει η δίωξη του συναδέλφου Β. Μορέλα που κατατέθηκε από την Ε ΕΛΜΕ-Θ και υπογράφηκε από 42 ΕΛΜΕ.

5. Άλλα ψηφίσματα (ειδική αγωγή, κτηριακό ειδικής αγωγής, αλλαγή περιοχών μετάθεσης Έβρου).

Σχετικά με τις προτάσεις της Ε ΕΛΜΕ-Θ και άλλων ΕΛΜΕ

1. Η Πρόταση για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα πήρε 21 Ψήφους.

2. Η Πρόταση για συνεχόμενες επαναπροκήρυξεις της απεργίας αποχής με κάθε τρόπο (ΑΔΕΔΥ-ΟΛΜΕ-ΕΛΜΕ) πήρε 26 Ψήφους.

3. Η Πρόταση επαναπροκήρυξης της Α. Α.  με πρόταση της ΟΛΜΕ προς τις ΕΛΜΕ πήρε 17 ψήφους.

4. Η ΟΛΜΕ με απόφαση της ΓΣ προέδρων να καλέσει τις ΕΛΜΕ για επαναπροκήρυξη της Α.Α., πήρε 16  ψήφους.

5. Η Πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση στο άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα. Ενδεικτικά (14/ ή 21/3) πήρε 16 ψήφους.

Στη διαπίστωση που προβλήθηκε από ΕΛΜΕ  ότι οι αποφάσεις της ΓΣ δημιουργούν κενό το οποίο πολλοί «σύμβουλοι» αλλά και «διευθυντές», θα τρέξουν να εκμεταλλευτούν: 1. Από την επίδοση της απόφασης έως και την παρέλευση τεσσάρων ημερών από την επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής για να μπει σε ισχύ. 2. Από τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για να προτείνει νέο γύρο γενικών συνελεύσεων και γενική συνέλευση προέδρων για να παρθεί νέα απόφαση. Δεν υπήρξε τοποθέτηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, όπως θα όφειλε!

Απαντάμε στον αυταρχισμό αξιοποιώντας τις παρακαταθήκες

από το μεγάλο μακροχρόνιο αγώνα κατά της αξιολόγησης

Ο άκρατος αυταρχισμός που εκδηλώνεται με τις συνεχείς δικαστικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης κατά της απεργίας αποχής (11 μέχρι τώρα) και με τους συνεχείς εκβιασμούς, τις απειλές από τους νέους επιθεωρητές (συμβούλους και διευθυντές) για το προχώρημα της αξιολόγησης μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε αξιοποιώντας όλες τις μεγάλες παρακαταθήκες που μας δίνει ο μακροχρόνιος αγώνας για να μην περάσει η αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση για να σταματήσει τη μεγάλη μάχη αξιοποιεί τις δικαστικές αποφάσεις οι οποίες με πανομοιότυπους λόγους (δεν προηγήθηκε διάλογος, φαλκιδεύουμε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, στρεφόμαστε κατά των νόμων, για τη λύση των αιτημάτων μας απευθυνόμαστε στο αναρμόδιο ΥΠΑΙΘΑ και όχι στη βουλή, είναι πολιτική η απεργία) προσπαθεί να σταματήσει τον αγώνα του κλάδου κατά της αξιολόγησης! Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι οι λόγοι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αλλά ότι είναι προσχηματικοί γιατί η ίδια η κυβέρνηση είναι αυτή που κατά κόρον παραβιάζει αυτά που κατηγορεί τον κλάδο. Το διάλογο είναι η κυβέρνηση που τον αποφεύγει και αυτό αποδεικνύει σειρά αντιεκπαιδευτικών μέτρων που ψηφίζει, χωρίς να έχει προηγηθεί ούτε στο ελάχιστο κάποιος διάλογος με τα σωματεία μας. Τα μορφωτικά δικαιώματα τα φαλκιδεύουν τα μέτρα που παίρνει και όχι ο αγώνας κατά της αξιολόγησης, ενώ το να επικαλείται ότι στρεφόμαστε κατά νόμων, αλίμονο αν η κυβέρνηση κυβερνούσε χωρίς στοιχειώδη νομοθεσία και είναι η ίδια που ψηφίζει νόμους εκτρώματα που πρέπει να ανατραπούν για να μην παραδοθούν δημόσιες υπηρεσίες και δημόσια αγαθά στα συμφέροντα της αγορά!

Διοίκηση και αξιολογητές, σύμβουλοι και διευθυντές που έχουν χάσει πλέον κάθε εκπαιδευτικό τους ρόλο, ως νέοι κυνηγοί κεφαλών, έναν στόχο έχουν, να πιέσουν και να παραπλανήσουν με κάθε τρόπο για να αξιολογήσουν  όσους μπορούν. Ακολουθούν σειρά εκβιασμών και πιέσεων : Προχωρούν από μόνοι τους σε ορισμό παρατηρήσεων στην τάξη, ενώ οι συνάδελφοι απέχουν από την προσυνεννόηση. Ζητούν υπεύθυνη δήλωση. Ζητούν δήλωση μέσω gov. gr.  Πιέζουν τους συναδέλφους να υπογράψουν πρακτικό.  Επικαλούνται προφορικές οδηγίες των Διευθύνσεων εκπαίδευσης. Οργανώνουν σαν τους κλέφτες εν κρυπτώ αξιολογήσεις. Όλα αυτά και άλλα σχέδια με τα οποία θέλουν να προχωρούν την αξιολόγηση, δεν προβλέπονται πουθενά, απαιτούμε να σταματήσουν τους εκβιασμούς, τις πιέσεις και τις αυθαιρεσίες.

 Διευθυντές και σύμβουλοι, έχουν ξεπεράσει τους "πάλαι ποτέ" επιθεωρητές και βρίσκονται απέναντι στην απόφαση ενός ολόκληρου κλάδου  να μην περάσει η αξιολόγηση! Ο καθένας με τη στάση του βρίσκεται ή με τον κλάδο ή απέναντί του!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΜΕ ΤΑ ΙΣΧΥΡΑ ΜΑΣ ΟΠΛΑ ΤΙΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΧΗ

Συνάδελφοι/ισσες, δεν υπογράφουμε κανένα πρακτικό ή κείμενο  διευθυντών - αξιολογητών.

Είμαστε με τον κλάδο μας και τις ομόφωνες συλλογικές μας αποφάσεις και κορυφαία η ομόφωνη απόφαση της ΓΣ προέδρων των ΕΛΜΕ (11-2-2023).

Απαντάμε συλλογικά. Παράλληλα  με την επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής, ενεργοποιούμε τις στάσεις εργασίας  και δεν επιτρέπουμε κανέναν να μπει στην τάξη!

·          Όταν επιχειρούν να μπουν στην τάξη μας να μας αξιολογήσουν, δηλώνουμε στάση εργασίας (η ΕΛΜΕ έχει κηρύξει μονόωρες και δίωρες στάσεις και τρίωρες η ΟΛΜΕ).

·          Αν σύμβουλοι και διευθυντές συνεχίζουν να ασκούν αφόρητες πιέσεις για συναντήσεις προσυνεννόησης, δηλώνουμε στάση εργασίας .

·          Η ΟΛΜΕ, με απόφαση της ΓΣ προέδρων, έχει εκκινήσει την προκήρυξη νέας απεργίας αποχής και θα ενημερώσουμε άμεσα πότε θα αρχίσει να ισχύει.

·          Σταματάμε παντού τις αξιολογήσεις με στάσεις εργασίας από σύλλογο και εκπαιδευτικούς! Κάθε εκπαιδευτικός που αξιολογείται φέρνει τις συνέπειες της αξιολόγησης που θα ακολουθήσουν, με ανισότητες στους μισθούς, τις συνέπειες σε βαθμολογική, υπηρεσιακή μισθολογική εξέλιξη, καθώς και την άρση της μονιμότητας, ακόμη πιο κοντά! Κι αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε!

Σας καλούμε να ενημερώνετε άμεσα το ΔΣ της ΕΛΜΕ  για ενέργειες των αξιολογητών που στρέφονται κατά των δικαιωμάτων μας, την άσκηση πιέσεων και οτιδήποτε σας προβληματίζει.

Η Α΄ ΕΛΜΕ έχουμε ήδη αποφασίσει στις ΓΣ (8/2 και 8/3) την επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής από την ατομική αξιολόγηση και θα πρέπει να εφαρμοστεί, όπως όλα τα προηγούμενα, χωρίς καμία συνέπεια για σχολεία και εκπαιδευτικούς. Καλούμε την ΟΛΜΕ να αξιοποιήσει και τη μορφή της έφεσης κατά αυθαίρετων αποφάσεων.    

 

 

 

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

ΕΣΕΘ: συζήτηση με εκπροσώπους της ιατρικής κοινότητας, Τετ. 13/3, 7 μ.μ., ΕΔΟΘ


ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Ε.Σ.Ε.Θ.)

enosisyntekp@gmail.com https://eseth2022.blogspot.com/

……………………………………………………………………………………………………………

Δεν πάει άλλο με την διάλυση του Ε.Σ.Υ.!

Παίρνουμε την υγεία και την ζωή μας στα χέρια μας!

 

                Η τραγική κατάσταση της υγείας πλήττει θανάσιμα τον λαό μας. Ιδιαίτερα τα άτομα της τρίτης ηλικίας, εμάς τους συνταξιούχους. Μην ξεχνάμε ότι  πλειοψηφία των 35 χιλιάδων μέχρι τώρα θυμάτων της πανδημίας και της εγκληματικής της διαχείρισης είναι συνταξιούχοι απόμαχοι της εργασίας. Η λεγόμενη ευπαθής ομάδα με «υποκείμενα νοσήματα», που είναι όμως ικανή ταυτόχρονα να δουλεύει μέχρι τα 67! (προς το παρόν…). Ανάμεσα στα θύματα και πολλοί συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί.

Εμείς οι συνταξιούχοι χρειαζόμαστε λόγω ηλικίας περισσότερο τις υπηρεσίες υγείας και ακόμα πιο έντονα τα τελευταία χρόνια λόγω διεύρυνσης των συνταξιοδοτικών ορίων και επιβάρυνσης των ανθυγιεινών – νοσογόνων παραγόντων (περιβάλλον , διατροφή, στρες, φτώχεια κλπ).

Στα επείγοντα των δημόσιων νοσοκομείων περιμένουμε ατέλειωτες ώρες για να εξεταστούμε. Για χειρουργείο περιμένουμε μήνες και χρόνια!

                Ζούμε με την αγωνία και τον φόβο της ασθένειας, να μη γίνουμε βάρος στα παιδιά μας ή να μην μας χρειαστούν αυτά. Τα φάρμακα είναι πανάκριβα και ακριβαίνουν συνέχεια.  Εξετάσεις περικόπτονται. Τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που φυτρώνουν  παντού, «δεν βρίσκουν ραντεβού» για τους ασθενείς με παραπεμπτικό του ΕΟΠΥ! Τα νοσοκομεία σε παράλυση, χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ΜΕΘ, υλικά,εξοπλισμό. Γιατροί παραιτούνται από την υπερεξάντληση των ατέλειωτων εφημεριών, τις συνεχείς μετακινήσεις από πόλη σε πόλη  και τις άθλιες αποδοχές τους. Πολλοί νέοι γιατροί μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Η πρωτοβάθμια υγεία και η οδοντιατρική περίθαλψη- που θεωρείται πολυτέλεια- ανύπαρκτες. Η ιδιωτική υγεία παραμονεύει να ξεκοκαλίσει συντάξεις, τα «εφάπαξ» και τις όποιες οικονομίες μας απόσταγμα μιας ζωής. Όλο και πληθαίνουν τέτοια περιστατικά όπως μας καταγγέλλουν συνεχώς συνάδελφοι και συναδέλφισσες συνταξιούχοι. Όλοι και όλες προσπαθούμε- σε βάρος της ποιότητας ζωής μας- να «κρατάμε κάτι στην άκρη για ώρα ανάγκης». Κι όλα αυτά ενώ έχουμε υποστεί υπέρογκες κρατήσεις «υπέρ περίθαλψης» σε όλη την διάρκεια του εργάσιμου βίου και τώρα από τις πενιχρές συντάξεις μας. Παρ' όλη την βαριά φορολογία που ροκανίζει ακόμη και τα αναδρομικά μας, ενώ έπρεπε να μας τα επιστρέφουν με τόκο!

                Η κυβέρνηση της ΝΔ με μια σειρά νόμους και ρυθμίσεις στοχεύει να ιδιωτικοποιήσει πλήρως τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Νομιμοποιεί το «φακελάκι», εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μεγαλογιατρών και των κλινικαρχών, σε βάρος της υγείας όλων μας. Προωθείται με κάθε τρόπο – «νόμιμο» ή μη - η αθρόα είσοδος ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ. Σε συνδυασμό με τα απογευματινά χειρουργεία και τον δυσεύρετο, λεγόμενο προσωπικό γιατρό («θυρωρό» φραγής στα δημόσια νοσοκομεία) μιλάμε πλέον για πλήρη κατάργηση του ΕΣΥ. Ο ασθενής, αν δεν χώνει βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφήνεται στην τύχη του. Όποιος έχει να πληρώσει χειρουργείται άμεσα.

 

Όχι στο πλιάτσικο στις τσέπες των ασθενών.

Όλοι οι ασθενείς ανεξάρτητα από το εισόδημα τους να απολαμβάνουν σύγχρονες υπηρεσίες υγείας και να μη στέλνονται ευθέως ή δια της πλάγιας οδού στις ιδιωτικές κλινικές.

Δημόσια δωρεάν υγεία για όλο το λαό - Όχι εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους!

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

· Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ΜΕΘ, εξοπλισμό, άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων και δημιουργία νέων κλπ.

· Πρωτοβάθμια δωρεάν φροντίδα υγείας σε δημόσια κέντρα υγείας σε κάθε δήμο στελεχωμένα με όλες τις ειδικότητες και διαγνωστικά εργαστήρια. Για υψηλού επιπέδου πρόληψη, πρωτοβάθμια περίθαλψη, συστηματική και ολοκληρωμένη φροντίδα του πληθυσμού, έρευνα κλπ.

· Γενναία χρηματοδότηση της υγείας σε βάρος των εξοπλισμών, της ενίσχυσης της επιχειρηματικής ελίτ, της εξυπηρέτησης του παράνομου και ληστρικού δημόσιου χρέους.

· Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας που θησαυρίζει με το δράμα των λαϊκών ανθρώπων. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν και υψηλού επιπέδου υγεία.

· Δωρεάν φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις, οδοντιατρική περίθαλψη, φυσικοθεραπείες, γυαλιά, ακουστικά, ορθοπεδικά βοηθήματα, ιαματικά λουτρά για όλους και όλες τους /τις συνταξιούχους. Δημόσια και δωρεάν κέντρα αποκατάστασης.

· Δωρεάν δημόσιες δομές και ενίσχυση των οικογενειών για την φροντίδα και νοσηλεία ηλικιωμένων με ανίατες ασθένειες ενάντια στην ντροπή και την αισχροκέρδεια των ιδιωτικών γηροκομείων που πολλαπλασιάζονται συνεχώς και θησαυρίζουν από τις συντάξεις μας.

· Άμεση απόδοση της σύνταξης, των ταμείων και του εφάπαξ, των κλεμμένων από τις μνημονιακές περικοπές. Πλήρη σύνταξη στα 60 ή 30 χρόνια εργασίας.

· Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Όχι στην ακρίβεια στα βασικά αγαθά τρόφιμα, ενέργεια, στέγη κλπ. όπου διοχετεύεται το μεγαλύτερο τμήμα της σύνταξης μας.

· Όχι στην ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα της περιουσίας των ασφαλιστικών μας φορέων.

 

Η Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης στα πλαίσια των δράσεών της για το μεγάλο ζήτημα της υγείας διοργανώνει ενημερωτική συζήτηση με εκπροσώπους της μαχόμενης ιατρικής κοινότητας την Τετάρτη 13 Μάρτη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα της ΕΔΟΘ (Πρ. Κορομηλά 51).

 

Ομιλητές θα είναι: 

Αλέξης Μπένος ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής του Α.Π.Θ. και 

Βασίλης Τσάπας Γενικός Γραμματέας της Ε.Ν.Ι.Θ.

 

Για το Δ.Σ.

      Ο Πρόεδρος                                                  Η  Γεν. Γραμματέας

 

Αγαπητός Θανάσης                                           Τσιντίκη Γωγώ

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Παρεμβάσεις ΠΕ: Όλες και όλοι στην απεργία και τα συλλαλητήρια της 28ης Φλεβάρη σε όλη τη χώρα Η αξιολόγηση – ιδιωτικοποίηση κι εμπορευματοποίηση του δημόσιου σχολείου ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Συνεχίζουμε αταλάντευτα μέχρι τη νίκη! Επαναπροκήρυξη της Α-Α από τη ΔΟΕ αν και όταν βγει η Α-Α παράνομη από τα δικαστήρια, συνεχής προκήρυξη των στάσεων εργασίας Καμία χρονοτριβή του Δ.Σ. της ΔΟΕ


ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

 

www.paremvasis.gr, paremvasisdoe@gmail.com,              2103242144                                             Φλεβάρης 2024


Όλες και όλοι στην απεργία και τα συλλαλητήρια της 28ης Φλεβάρη σε όλη τη χώρα

Η αξιολόγηση – ιδιωτικοποίηση κι εμπορευματοποίηση του δημόσιου σχολείου

ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Συνεχίζουμε αταλάντευτα μέχρι τη νίκη!

 

Επαναπροκήρυξη της Α-Α από τη ΔΟΕ αν και όταν βγει η Α-Α παράνομη από τα δικαστήρια, συνεχής προκήρυξη των στάσεων εργασίας

Καμία χρονοτριβή του Δ.Σ. της ΔΟΕ

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει θέσει ως κεντρικό στόχο την αξιολόγηση, την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης και αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο όποιους αντιστέκονται στην πολιτική της. Στους φοιτητές στέλνει τα ΜΑΤ, στους πανεπιστημιακούς που αντιστέκονται στον εξευτελισμό των τηλεξετάσεων τους εισαγγελείς, στους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια ασκεί διώξεις γιατί συμπαραστέκονται έμπρακτα στους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς ως συνήθως τους οδηγεί στα δικαστήρια.

Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ καταφεύγει μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια για 10η φορά στα δικαστήρια για να βγάλει ένα ανυποχώρητο αγώνα παράνομο και να επιβάλει την αξιολογική διαδικασία. Λόγω της Αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους η εκδίκαση της προσφυγής αναβλήθηκε δυο φορές ως τώρα, όμως το πιο πιθανό είναι να κριθεί όπως και στις άλλες περιπτώσεις παράνομη από την «αδέκαστη δικαιοσύνη». Άλλωστε και ο νόμος Χατζηδάκη γι' αυτό ψηφίστηκε, για να περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία, οπότε και τώρα θα χρησιμοποιηθεί εναντίον του εκπαιδευτικού κινήματος.

Το υπουργείο έχει βρεθεί σε αδιέξοδο γιατί συναντά σοβαρή αντίσταση στους εκπαιδευτικούς και δεν μπορεί να επιβάλει την πολιτική του. Παρά τον εκβιασμό στις/στους νεοδιόριστες/ους με τη μη μονιμοποίησή τους, χιλιάδες συμμετέχουν στην απεργία-αποχή. Το ΥΠΑΙΘΑ σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από το τέλμα, ενεργοποίησε την Α2 φάση της αξιολόγησης και μετέτρεψε όλους/ες τους/τις διευθυντές/ντριες, σε αξιολογητές. Παράλληλα, σταδιακά επεκτείνει την αξιολόγηση σε όλες/όλους τους εκπαιδευτικούς, ακόμα και με αυτούς που έχουν 20-30 χρόνια υπηρεσία. Και μπροστά στον κίνδυνο να βρεθεί πάλι αντιμέτωπο με την ανυπακοή των εκπαιδευτικών, επιστρατεύει το συνηθισμένο του όπλο, την καταστολή και τον αυταρχισμό, τα δικαστήρια! Η κυβέρνηση ελπίζει ότι με την καταστολή, τις απειλές και τον εκφοβισμό θα τελειώνει επιτέλους με την αντίσταση των εκπαιδευτικών.

Καθολική συμμετοχή στην απεργία-αποχή και στις στάσεις εργασίας, επαναπροκήρυξη της Απεργίας- Αποχής και των στάσεων εργασίας, πολύμορφος αγώνας διαρκείας, η μοναδική απάντηση στην επίθεση της κυβέρνησης

Ο αγώνας ενάντια στην αξιολόγηση, την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση, τον ανταγωνισμό, την κατηγοριοποίηση και την επιχειρηματική λειτουργία της εκπαίδευσης οφείλει να συνεχιστεί! Η κήρυξη της απεργίας-αποχής ως παράνομης από τα δικαστήρια δεν πρέπει να σημάνει τη λήξη.

-Καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ στα πλαίσια της ομόφωνης απόφασης της 92ης ΓΣ, να επαναπροκηρύττει την Απεργία Αποχή και τις στάσεις εργασίας κάθε φορά που το δικαστήριο θα την κρίνει παράνομη και καταχρηστική, κάνοντας χρήση του νομικού δικαίου της χώρας. Αυτό γίνεται πάντα, αποτελεί κεκτημένη εμπειρία και πρακτική του εργατικού κινήματος και αποτελεί τη νομική θωράκιση σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις που συνεχίστηκαν απεργίες που κρίθηκαν και παράνομες και καταχρηστικές! Πρόσφατο παράδειγμα η ΑΔΕΔΥ που προκήρυξε 3 φορές την απεργία αποχή από την αξιολόγηση στο δημόσιο το 2014 ενώ τα δικαστήρια την έκριναν παράνομη. Το ίδιο ακριβώς έκαναν επανειλημμένα οι διοικητικοί υπάλληλοι στο Πανεπιστήμιο στην απεργία τους που κράτησε τρεις μήνες. Τo ίδιο συνέβη με την συνέχιση της απεργίας στο ΜΕΤΡΟ και πολλά άλλα παραδείγματα.

Ξεκινώντας την επαναπροκήρυξη από την ΑΔΕΔΥ (την οποία κατά την προσφιλή τακτική του υπουργείου θα πάει στα δικαστήρια για να την βγάλει παράνομη) και συνεχίζοντας με τη ΔΟΕ, απαντάμε με επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής και των στάσεων εργασίας από την ατομική αξιολόγηση. Η επαναπροκήρυξη από τη ΔΟΕ αποτελεί πολιτική απόφαση θωράκισης του αγώνα των εκπαιδευτικών. Δηλώνει ότι το συνδικάτο μπαίνει μπροστά, καλύπτει και καλεί τα μέλη του με συλλογικό τρόπο στη συνέχιση του αγώνα. Με βάση το νομικό δίκαιο χάνει τα νομικά επιχειρήματα το κράτος και η διοίκηση να διώξει τον κάθε απεργό χωριστά μια και τους καλύπτει η συλλογική απόφαση του συνδικάτου.

 

Να σταματήσει το ροκάνισμα του αγώνα από ΔΗΣΥ/ΔΑΚΕ/ΔΙΚΤΥΟ

 

Το ΔΣ της ΔΟΕ όφειλε να έχει ήδη στείλει το μήνυμα της συνέχισης του αγώνα των εκπαιδευτικών. Αντίθετα, την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται σε αυταρχικό παροξυσμό, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΔΙΚΤΥΟ) οργανώνει περιφερειακές με τους ψευτοαιρετούς, αυτούς που συμμετείχαν στις ηλεκτρονικές εκλογές που ο κλάδος απονομιμοποίησε με την αποχή του. Την ώρα που η κυβέρνηση οργανώνει δριμύτατη επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση, την ώρα που το εργατικό κίνημα οργανώνεται για την απεργία στις 28 Φλεβάρη, η απόφαση αυτή αποπροσανατολίζει, αλλάζει το βέλος στη δράση του συνδικάτου! Ως Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις δηλώνουμε για μια ακόμα φορά ότι δε θα συμμετέχουμε και δε θα νομιμοποιήσουμε αυτή την κατρακύλα!  Το βέλος του προσανατολισμού του συνδικάτου έπρεπε να δείχνει την ενίσχυση της απεργίας στις 28/2 και συνολικά του αγώνα που έχουμε μπροστά μας που βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο.

 

Στα ίδια αποπροσανατολιστικά πλαίσια ανήκουν και οι προτάσεις που διοχετεύονται και ισχυρίζονται ότι αν βγει παράνομη η Απεργία Αποχή τότε η διέξοδος είναι να δώσει κατεύθυνση η ομοσπονδία να συμμετέχουν οι διευθυντές/ντριες και προϊσταμένες στο Α2 επίπεδο και να βαθμολογούν με «άριστα» τους εκπαιδευτικούς δεν αποτελούν συνέχιση του αγώνα. Αποτελεί πρόταση πλήρους υποταγής στις επιδιώξεις του υπουργείου και δεν έχει κανένα μέλλον. Άλλωστε, έχουν περιγραφεί με σαφήνεια οι στόχοι της αξιολόγησης καθώς και τι επέρχεται αν κατισχύσει. Η κυβέρνηση έχει περιγράψει με σαφήνεια και τις προθέσεις της και τα μέτρα που δρομολογεί: «ελεύθερη» επιλογή σχολείων, κατηγοριοποίηση τους καθώς και των εκπαιδευτικών, ο ανταγωνισμός, οι χορηγοί κλπ Αν σήμερα δεχτούμε την ατομική αξιολόγηση με τάχα καλό βαθμό στο Α2 υπονομεύουμε τον μέχρι τώρα αγώνα μας και δηλώνουμε υποταγή στα επόμενα σχέδια της κυβέρνησης. Έτσι, κι αλλιώς γνωρίζουμε όλες και όλοι ότι: α) ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το ακολουθήσουν όλες/όλοι οι διευθυντές/ντριες, προϊσταμένες, πολλώ δε μάλλον που οι αξιολογήσεις τους αξιολογούνται από τους Επόπτες Ποιότητας Εκπαίδευσης στις παρατηρήσεις των οποίων οι αξιολογητές πρέπει να «συμμορφωθούν» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην παράγραφο 8 του άρθρου 11 της Υπουργικής Απόφασης 9950/ΓΔ5 ΦΕΚ 388/27-1-2023  β) δεν καλύπτει το Α1 και το Β γ) οι αξιολογητές «σχολικοί σύμβουλοι» καθώς και μια μερίδα διευθυντών/ντριών πειθήνιων εντολοδόχων της εξουσίας θα ξεσαλώσουν αν ο αγώνας αυτός κλείσει δ) έρχονται οι περιφερειακές εξετάσεις ως μέθοδο αξιολόγησης σχολείων κι εκπαιδευτικών ε) έρχεται η ποσόστωση που υπήρξε το 2014 στ) το ΥΠΑΙΘΑ θα ασκήσει πιέσεις και εκφοβισμό που δεν αφορούν μόνο το Α2 αλλά και το Β καθώς και την τήρηση του νόμου 4823/21 για ζητήματα όπως υπερωρίες, εργασιακός πειθαναγκασμός κλπ.

Το εκπαιδευτικό κίνημα χρειάζεται να οργανώσει από τώρα τον αγώνα και την αντίσταση απέναντι στην επιχείρηση της κυβέρνησης να επιβάλλει μέσω δικαστικών αποφάσεων την πολιτικής της. Όσες δυνάμεις θεωρούν ότι επιβάλλεται να μπει φραγμός στα σχέδια της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για την αλλαγή του χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου να αναλάβουν την ευθύνη τους και συντονισμένα και αποφασιστικά το εκπαιδευτικό κι εργατικό κίνημα να οργανωθεί για τη συνολική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.  Τώρα χρειάζεται τα σωματεία να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πολύμορφος αγώνας διαρκείας, μαζική συμμετοχή στην απεργία 28 Φλεβάρη και κλιμάκωση με ΓΣ και ολομέλεια προέδρων

Το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος, επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και προσπαθεί να μετατρέψει την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε αγορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Οι φοιτητές, παρά την καταστολή και τις συκοφαντίες βρίσκονται σχεδόν δύο μήνες σε κινητοποιήσεις. Στην πραγματικότητα όλος ο χώρος της εκπαίδευσης βρίσκεται αντιμέτωπος με την ίδια πολιτική που διαλύει τα δημόσια αγαθά, επιβάλει τους κανόνες της αγοράς στην εκπαίδευση και σαρώνει τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Τώρα είναι η ώρα όλα τα κομμάτια της εκπαίδευσης να κινηθούν από κοινού και να απαντήσουνε στις επιλογές της κυβέρνησης.

Στο ΔΣ της ΔΟΕ στις 20.2 ως Παρεμβάσεις ΠΕ προτείναμε:

-            28 Φλεβάρη απεργούμε, λουκέτο στα σχολεία μας 24ωρη απεργία σε δημόσιο (ΑΔΕΔΥ) και ιδιωτικό τομέα (Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα)

-            Τριήμερος απεργιακός αποκλεισμός της Βουλής όταν το νομοσχέδιο έρθει για ψήφιση και διαδηλώσεις-καταλήψεις σε όλη τη χώρα

-            Στάση και συγκέντρωση στα δικαστήρια στις 27/2, μέρα εκδίκασης της προσφυγής της κυβέρνησης

-            Επαναπροκηρύξεις της Α-Α από ΔΟΕ-ΟΛΜΕ, συνεχείς προκηρύξεις των στάσεων εργασίας. Δηλώνουμε ότι ως Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις θα δώσουμε το μέγιστο των δυνάμεων μας ώστε να επαναπροκηρύξει την Απεργία Αποχή από την ατομική αξιολόγηση η ΔΟΕ, ώστε να προκηρύττει τις στάσεις εργασίας.  Σε κάθε περίπτωση, θα θέσουμε την πρότασή μας για επαναπροκήρυξη από τα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία σε όλες τις συλλογικές διαδικασίες των σωματείων (ΓΣ, ΔΣ) και θα συμβάλλουμε με πνεύμα ευρύτατης αγωνιστικής συνεννόησης ώστε ο συντονισμός Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ να δώσει το μέγιστο εύρος σωματείων που θα πάρουν τέτοιες αποφάσεις.

-            Μέτρα στήριξης του αγώνα (καμπάνια/αφίσες/εκδηλώσεις κλπ)

-            Κεντρική εκδήλωση συζήτηση για την αξιολόγηση και την εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης

-            Νέες Γενικές Συνελεύσεις και ολομέλεια προέδρων για συνέχιση και απεργιακή-αγωνιστική κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

-            Κάλεσμα στα εργατικά συνδικάτα δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα να σταθούν στο πλευρό της δημόσιας εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών, των φοιτητών και των μαθητών και να κηρύξουν τώρα απεργία συμπόρευσης στον κοινό αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, συνολικά τις ιδιωτικοποιήσεις στα κοινωνικά αγαθά και για το κεντρικό ζήτημα των αυξήσεων στους μισθούς κόντρα στη λιτότητα και την ακρίβεια.

-            Με βάση τις νέες ανακοινώσεις του ΥΠΑΙΘΑ (που έγιναν μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ) ότι το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια πιθανόν να έρθει στη βουλή για ψήφιση 4-8/3, προτείνουμε 24ωρη απεργία τη μέρα που το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα μπει προς ψήφιση στη βουλή, για το σύνολο των εκπαιδευτικών, μισθολογικών κι εργασιακών αιτημάτων.

--

Αγων. Παρέμβαση- Συνεργαζόμενοι Α ΕΛΜΕ Θεσ.: Κάλεσμα στην 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ Τετ. 28/2, 10.30 π.μ. ΚΑΜΑΡΑ


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ –ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ Α' ΕΛΜΕ

https://paremvasithess.wordpress.com/    - agonistiki.paremvasi231@gmail.com

ΤΕΤΑΡΤΗ 28/2 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

ΟΛΟΙ- ΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ  ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ, ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, 10.30πμ, ΚΑΜΑΡΑ

 

ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΙΜΑΚΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

ΠΟΛΥΜΟΡΦΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΩΡΑ!

 

Ή ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ..

Από τη μια, η κυβέρνηση της ΝΔ επιτίθεται στην κοινωνική πλειοψηφία, επιδιώκοντας να περάσει  το σύνολο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη η αστική τάξη στη χώρα μας, φορτώνοντας την κρίση στον λαό και αυξάνοντας την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Μπαράζ αντιεκπαιδευτικών μέτρων ενάντια σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (ιδιωτικά ΑΕΙ, αξιολόγηση, Νομοσχέδιο για Τεχνική Εκπαίδευση, νέα σκληρά ταξικά εξεταστικά συστήματα, ΑΣΕΠ, κ.ά.)  προώθηση αντιλαϊκών μέτρων (ακρίβεια, χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων με τους νόμους Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, παραπέρα ιδιωτικοποίηση -εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, κ.ά.) που θα ενταθούν, στο πλαίσιο αυστηρής τήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας που επιβάλει η ΕΕ από το 2024

Την ίδια  στιγμή,  η  κερδοφορία  κεφαλαίου- επιχειρήσεων ανέρχεται σε δις ευρώ, αλλά και οι δαπάνες  για εξοπλιστικά προγράμματα και στρατιωτικές αποστολές των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στο εξωτερικό είναι υπέρογκες, εμπλέκοντας παράλληλα τη χώρα μας σε άμεσο πολεμικό κίνδυνο.

Ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

Από την άλλη, οι  αγώνες των φοιτητών με καταλήψεις και μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και συγκεντρώσεις κάθε εβδομάδα με πανεκπαιδευτικά χαρακτηριστικά και τη συμμετοχή εκπαιδευτικών σωματείων και μαθητών,οι αγώνες των εκπαιδευτικών και των αγροτών με τα μπλόκα σε όλη τη χώρα, οι αγώνες των εργαζομένων και η γενικευμένη δυσαρέσκεια της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Στις 28 Φλεβάρη απεργούμε, βάζουμε λουκέτο στα σχολεία !

Η 28η Φλεβάρη να σηματοδοτήσει μέρα αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών (μεταφορές, υγεία, παιδεία, ρεύμα, νερό, κλπ) που οδηγεί σε εγκλήματα, βάζοντας το κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές! Αφετηρία να ενωθούν και να κλιμακωθούν οι αγώνες με παλλαϊκά συλλαλητήρια, απεργίες για σύγκρουση και ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής  κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου που ρημάζει τις ζωές μας. Το συλλαλητήριο  την Τρίτη στις 20/2 στην Αθήνα, η πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την Πέμπτη στις 22/2 στις 12μ στην Καμάρα,  η πανεργατική απεργία την Τετάρτη στις 28/2 να σηματοδοτήσουν  τον αναγκαίο κοινό αγώνα όλων των αγωνιζόμενων με συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων,  με νέες ΓΣ και νέα πανεργατική απεργία αμέσως μετά,  μέχρι την Νίκη των αγώνων μας, για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του φοιτητικού κινήματος, των αγροτών, των εργαζόμενων, των εκπαιδευτικών και της νεολαίας.  Για να αποτελέσει το κίνημα των εργαζομένων και της νεολαίας αντίπαλο δέος απέναντι στην κυβερνητική επίθεση, ικανό να νικήσει!

 

ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΜΕΤΡΩΝ!

· Η κυβέρνηση της ΝΔ, παρακάμπτει το Σύνταγμα, καταργώντας το άρθρο 16, καταθέτει νομοσχέδιο ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ για την πλήρη ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση - επιχειρηματικοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου.

· Με το νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή  ετοιμάζεται να  χαρίσει τη δημόσια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση στις δυνάμεις της αγοράς.

· Προανήγγειλαν νέα μέτρα για ψήφιση (διαγωνισμός ΑΣΕΠ που υπονομεύει τα πτυχία και την προϋπηρεσία, «ελεύθερη» επιλογή σχολείων που βαθαίνει την κατηγοριοποίηση σχολείων, εθνικό απολυτήριο συνδεδεμένο με την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων για να μετρούν οι βαθμοί και των τριών τάξεων των ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και στη συνέχεια νέες εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ).  

· Ξεκίνησαν νέο γύρο προώθησης της αξιολόγησης από τους διευθυντές σχολείων στα άλλα πεδία, το Α2 και το Β, όπως ονομάζουν το νέο Γολγοθά που περιμένει τους νεοδιόριστους και όλους τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς για να φέρουν πιο κοντά τις επιδιώξεις της αξιολόγησης, να συνδεθεί με μισθούς, πριμ παραγωγικότητας, άρση της ακώλυτης μισθολογικής, υπηρεσιακής και βαθμολογικής εξέλιξης των εκπαιδευτικών και προπαντός της ίδιας της μονιμότητας. 

 Η ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της τεχνικής εκπαίδευσης, η αξιολόγηση -κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, τα άλλα αντιεκπαιδευτικά μέτρα για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς, δεν είναι αποσπασματικά μέτρα, αλλά εντάσσονται σε μια συνολική αντιεκπαιδευτική επίθεση διάλυσης  της δημόσιας εκπαίδευσης, δίνοντάς τη βορά στις «ανάγκες» της αγοράς.

· Την ίδια στιγμή η ακρίβεια και οι αυξήσεις στην ενέργεια κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη διαβίωση των λαϊκών νοικοκυριών.

· Συνεχίζεται το χτύπημα συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, μέσω της βιομηχανίας

    των πειθαρχικών διώξεων των εκπαιδευτικών.

· Ένα χρόνο μετά το έγκλημα των Τεμπών, δεν ξεχνάμε τους νεκρούς θύματα της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, απαιτούμε να σταματήσουν να συγκαλύπτουν το έγκλημα

·  Την ίδια στιγμή, η λωρίδα της Γάζας ισοπεδώνεται από τον ισραηλινό στρατό κατοχής, ενώ η πολεμική σύγκρουση επεκτείνεται με την εμπλοκή των ΗΠΑ σε Λίβανο, Υεμένη και αλλού.

 

ΠΟΛΥΜΟΡΦΟΣ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ, ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ!

Μπροστά σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, αν τα  πανεπιστήμια και τα σχολεία θα παραμείνουν δημόσια και η παιδεία να είναι δημόσιο αγαθό, αν θα συνεχιστεί η φτωχοποίηση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, αν οι εκπαιδευτικοί θα υποταχθούν στον επιθεωρητισμό που περικυκλώνει τα σχολεία και τους ίδιους και θα μείνουν χωρίς δικαιώματα, θα κριθεί από τη δυναμική, τη συνέχιση και την κλιμάκωση των αγώνων που είναι γίνονται αυτήν την περίοδο και είναι σε εξέλιξη.

Οι καταλήψεις δεκάδων πανεπιστημιακών σχολών, οι πολύμορφες μαθητικές κινητοποιήσεις και η συμμετοχή φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών στα μεγάλα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια το προηγούμενο διάστημα, ο αγώνας των εκπαιδευτικών κατά της αξιολόγησης με ισχυρό το όπλο της απεργίας αποχής και τις στάσεις εργασίας για να μην μπει κανένας αξιολογητής στην τάξη, δείχνουν ότι ο κόσμος της εκπαίδευσης δίνει μια μεγάλη μάχη για την υπεράσπιση του δημόσιου δωρεάν πανεπιστημίου και σχολείου και θα συνεχίσει να τη δίνει αν τα σωματεία με συντεταγμένο τρόπο συνεχίσουν τον αγώνα.                                                       

Αγωνιζόμαστε για :

·                     Να μην ψηφιστεί το νσχ. για τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλες/όλους. Νίκη στον αγώνα των φοιτητών/φοιτητριών .Να σταματήσει η αξιολόγηση, να καταργηθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο  της αξιολόγησης, άμεση ακώλυτη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων. Να μην εφαρμοστούν τα μέτρα ιδιωτικοποίησης της τεχνικής εκπαίδευσης. 20.000 μόνιμους διορισμούς στη Β/θμια τώρα - μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, άμεση εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων. Ενιαίο δημόσιο και δωρεάν 12χρονο, υποχρεωτικό σχολείο για όλα τα παιδιά με υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση. Όχι στο σχολείο των δεξιοτήτων και των δήθεν «αρίστων» και της ταξικής διαλογής.

·                     Να αυξηθούν τώρα οι μισθοί στα 1.200€ καθαρά στον πρωτοδιόριστο και ανάλογες αυξήσεις σε όλα τα ΜΚ, Συνεχής αύξηση-αναπροσαρμογή των μισθών με βάση τον τιμάριθμο .Επιστροφή 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο .Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Επιστροφή του ΜΚ που παρακρατήθηκε. Σε κάθε περίπτωση να υπολογιστεί τώρα η κλεμμένη διετία 2016-2017 στο χρόνο μισθολογικής εξέλιξης των υπαλλήλων. Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα σε όλες/ όλους. Αξιοπρεπείς συντάξεις στα 30 χρόνια δουλειάς ή στα 58 έτη ηλικίας (55 για τις γυναίκες). Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων (Κατρούγκαλου-Βρούτση, κλπ)

·                     Μέτρα κατά της ακρίβειας: κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του  ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής, διατίμηση στα τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων και όλα τα βασικά αγαθά με κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους εργαζόμενους. Πλαφόν στις τιμές πετρελαίου, βενζίνης και ρεύματος. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος με αναδρομική ισχύ. Χαμηλά ενοίκια. Προστασία της πρώτης κατοικίας από τις κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

·                     Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Εθνικοποιήσεις με εργατικό έλεγχο στην ενέργεια και τους τομείς των κοινωνικών αναγκών – κοινή ωφέλεια, πρώτα απ' όλα της ενέργειας, των τροφίμων, των τραπεζών, κλείσιμο των χρηματιστηρίων ενέργειας και τροφίμων.

·                     Κάτω τα χέρια από τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους. Καμιά δίωξη – Όχι στο χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Κατάργηση των νόμων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη που δημιουργούν σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα.

·                     Καμιά εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους του κεφαλαίου, του  ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» για την Ερυθρά θάλασσα. Όχι στους εξοπλισμούς. Λεφτά για δωρεάν δημόσια υγεία, παιδεία, ασφαλείς συγκοινωνίες, πολιτισμό, στήριξη του εισοδήματος εργαζομένων και αγροτών και όχι για στρατιωτικές δαπάνες και συμμετοχή σε αποστολές. Να  σταματήσει η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού. Λευτεριά στην Παλαιστίνη!