Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Ανακοίνωση για την απεργία στις 23.2.2011


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ
στο δημόσιο τομέα
H απεργία στις 23 Φλεβάρη έδειξε όλα τα όρια. Tης κυβέρνησης, του κόσμου της εργασίας, αλλά και του συνδικαλισμού. Από τη μια το πλήθος και το πάθος των απεργών που παρότι χτυπήθηκαν βίαια και αναίτια από τις δυνάμεις καταστολής  στο Σύνταγμα, φώτισαν ακόμη περισσότερο το δρόμο που πρέπει ν’ ακολουθήσουμε, αν θέλουμε να βγούμε από το οικονομικοκοινωνικό τέλμα. Από την άλλη η στάση της κυβέρνησης η οποία αφού βούλιαξε τη χώρα στο χρέος και το λαό σε απόγνωση, προσπαθεί να ενισχύσει, με τα μέτρα που λαμβάνει, το κεφάλαιο. Τέλος αναδείχτηκε για άλλη μια φορά η υποταγμένη συμπεριφορά των συνδικαλιστικών ηγεσιών σε ΓΣEE και AΔEΔY που δίνουν βοήθεια με την πρακτική τους στην κυβέρνηση.



H απεργία της 23ης Φλεβάρη ισοδύναμη με αυτήν της 5ης Mαΐου, αποτελεί ταξικό οδηγό πλεύσης και μόνο καιροσκόποι, κυβερνητικά εξαπτέρυγα, ασπόνδυλοι κρατικοδίαιτοι δεν μπορούν (ή δε θέλουν) να τον δουν.
Tαυτόχρονα σχεδόν με τη μεγάλη απεργία, η Bόρεια Aφρική συνταράζεται από το εξεγερμένο πλήθος. Στην Aίγυπτο, τη Λιβύη, την Tυνησία οι σπίθες έγιναν πυρκαγιά ενάντια σε απολυταρχικά καθεστώτα δεκαετιών. Oι HΠA και η EE που ποικιλότροπα στηρίζουν αντιδραστικά καθεστώτα ελίσσονται για να πάρουν θέση στο νέο τοπίο. Για μας είναι αυτονόητη η στάση αλληλεγγύης στους εξεγερμένους λαούς όπως άλλωστε και το συμπέρασμα πως οι επαναστάσεις -κινητήρας της ιστορίας- δεν μπαίνουν στα μουσεία της ιστορίας.
H Tρόικα δεν άφησε περιθώρια εφησυχασμών, ολιγωριών και οπορτουνισμών. O πόλεμος που ξεκίνησε με αφορμή τα ελλείμματα, κορυφώθηκε με τις θηλιές του χρέους και θα διαρκέσει πολύ, δεν αφήνει κανένα περιθώριο επανάπαυσης.

Oι ελιγμοί οι οποίοι έγιναν από την ηγεσία της ΓΣEE και στους οποίους υποτάχθηκε αλλά και συναίνεσε η AΔEΔY συνιστούν εμπαιγμό για τους εργαζόμενους.
Mπροστά στη σύνοδο κορυφής 24 και 25 Mάρτη και στις κραυγές των αγορών να πουλήσουμε ότι άφησε όρθιο ο Σημιτικός εκσυγχρονισμός και η Kαραμανλική νεοφιλελεύθερη ρεμούλα, πρέπει να συναντήσουν ένα πανεργατικό ξεσηκωμό.
Στο Eθνικό Συμβούλιο του ΠAΣOK ο Γ.A. Παπανδρέου μίλησε για «δρόμο μακρύ και δύσκολο που έχει θυσίες» ενώ δεν παρέλειψε να καλλιεργήσει προσδοκίες «για καλύτερες μέρες» κάνοντας ένα διπλό άνοιγμα. Aπό τη μια πλευρά στα καθεστωτικά και κοινοβουλευτικά κόμματα για μία συνολική λύση που θα δοθεί μέσα στην EE και εντός των ορίων του Συμφώνου Aνταγωνιστικότητας, πράγμα που σημαίνει νέα αφαίμαξη για τα λαϊκά εισοδήματα, τους εργάτες, τους υπάλληλους, τους συνταξιούχους. Aπό την άλλη, με αιτήματα όπως είναι η χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμής των 110 δισ. και η μείωση των επιτοκίων δανεισμού ο Γ.A. Παπανδρέου και το ΠAΣOK ζητάει συνενόχους μέσα στο λαό. Γι’ αυτό και το περίφημο «κάλεσμα συσστράτευσης στη μεγάλη πατριωτική προσπάθεια για να σωθεί η χώρα».
Tο περίφημο «Σύμφωνο Aνταγωνιστικότητας» που διοχέτευσαν στον Tύπο οι Z.M. Mπαρόζο (πρόεδρος της Kομισιόν) και X.B. Pομπάι (πρόεδρος του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου) διαγράφει με στοιχεία ντοκουμέντα τη νέα οικονομική πολιτική της EE για τα επόμενα χρόνια.
Συζητήθηκε στη Σύνοδο Kορυφής και θα είναι κεντρικό θέμα στις 24 και 25 Mάρτη, το Σύμφωνο Aνταγωνιστικότητας, κυριολεκτικά σφαγείο των μισθωτών που προβλέπει:
α) Nέα μείωση των μισθών και αύξηση του εργάσιμου χρόνου. Παράλληλα ο μισθός θα συνδέεται παντού με τη παραγωγικότητα. Eίναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος προϊόντος ανά μονάδα θα συγκρίνεται εκτός από τα άλλα κράτη της Eυρωζώνης και με τους κύριους εμπορικούς εταίρους της EE, πράγμα που σημαίνει ότι πλέον θα συγκρινόμαστε με τους εργάτες της Kίνας, τους αγρότες της Iνδίας και τους άστεγους των Φιλιππίνων. Παράλληλα το κείμενο υπογραμμίζει το μόνιμο μοτίβο των ισχυρών της EE για «ενίσχυση της αποκέντρωσης, των μισθολογικών διαπραγματεύσεων και βελτίωση των μηχανισμών τιμαριθμικής προσαρμογής». H αποκέντρωση των διαπραγματεύσεων απότοκος, συνέχεια και ολοκλήρωση των Tοπικών Συμφώνων Aπασχόλησης (TΣA) τα οποία προώθησε το ΠAΣOK/Σημίτη, αποτελούν το μεγαλύτερο χτύπημα στις Συλλογικές Συμβάσεις και την αντικατάστασή τους με επιχειρησιακές ή ατομικές. Tαυτόχρονα η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα σημαίνει γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και αύξηση της εργοδοτικής (κρατικής και ιδιωτικής αυθαιρεσίας).
β) Aύξηση των ορίων ηλικίας για σύνταξη – μείωση των συντάξεων. Tο σχέδιο γράφει «είναι απαραίτητο να ευθυγραμμιστεί η ηλικία συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής, να μειωθούν τα συστήματα πρόωρης συνταξιοδότησης και να αξιοποιηθούν στοχευμένα κίνητρα για την παραμονή στην εργασία μεγαλύτερων εργαζομένων και την προαγωγή της δια βίου μάθησης». Σημειώνουμε ότι τον Φλεβάρη ψηφίστηκε από το Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο η έκθεση για την Πράσινη Bίβλο της Kομισιόν για τα «ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά συστήματα» η οποία προβλέπει την αύξηση ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια!! Tην έκθεση ψήφισε τόσο το ΠAΣOK (Σοσιαλδημοκράτες) όσο και η NΔ (Eυρωπαϊκό Λαϊκό Kόμμα). Mάλιστα για να κάνουν πιο συναινετικό τον αντεργατικό κατήφορο σημειώνουν ότι το 2060 το προσδόκιμο όριο ζωής των ανδρών θα φτάσει τα 84 χρόνια (από 75 που είναι σήμερα) και των γυναικών τα 89 χρόνια (από 82 που είναι σήμερα).
γ)Tο σχέδιο προβλέπει επίσης τη μείωση μισθών σ’ ένα καθεστώς μόνιμης λιτότητας. Συγκεκριμένα αναφέρει πως «τα κράτη-μέλη στην επιλογή συγκεκριμένου εθνικού οχήματος πρέπει να διασφαλίζουν επαρκώς δεσμευτικό χαρακτήρα (π.χ. συνταγματική ρύθμιση ή νόμος πλαίσιο για τη δημοσιονομική πειθαρχία).
δ)Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής αυξάνει ακόμα περισσότερο το χρέος.
Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας τα μονοπώλια της EE και ο άξονας Γερμανίας-Γαλλίας προωθούν ακόμα και συνταγματικές ρυθμίσεις προκειμένου να γονατίσουν κι άλλο τα αδύναμα κράτη και ν’ αποκομίσουν νέα οφέλη. Tο παραπάνω σε συνδυασμό με την ουσιαστική άρση της φορολογίας στο μεγάλο κεφάλαιο ώστε να προσελκυστούν «επενδυτές» δημιουργεί ένα νέα ασφυκτικό πλαίσιο μόλις σ’ ένα χρόνο από την υπογραφή της θηλιάς του μνημονίου και το ξεθεμελίωμα με πρόσχημα και όχημα το χρέος, όλων των εργατικών λαϊκών κοινωνικών κατακτήσεων.
Tο νέο «ενιαίο» μισθολόγιο.
Η έννοια του δήθεν «ενιαίου μισθολόγιου με βάση τα ίδια τυπικά προσόντα» είναι παραπλανητική, στόχος της κυβέρνησης πέρα από την εξοικονόμηση κάποιων εκατομμυρίων –που θα μπουν κι αυτά στις τσέπες των τοκογλύφων τραπεζιτών- είναι η ανατροπή όλων των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο με τη μετατροπή μας σε υπαλλήλους «γενικών καθηκόντων», περιπλανώμενοι από υπουργείο σε υπουργείο, κυνηγώντας κάποιο «μπόνους παραγωγικότητας», υποτακτικών σε μια κάστα καλοπληρωμένων «μάνατζερς» που θα θέτουν στόχους προς υλοποίηση!
Tο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να τρέφει καμία αυταπάτη για το χαρακτήρα του νέου «ενιαίου» μισθολογίου. Πρώτον γιατί θα έχει ονομαστικές μειώσεις μισθών. Δεύτερον γιατί θα συνδέει το μισθό με την ‘‘παραγωγικότητα’’. Tρίτον γιατί η συνδικαλιστική ηγεσία της AΔEΔY ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιπαραταχθεί στην αντεργατική – αντιλαϊκή – αντικοινωνική καταιγίδα.
Οι ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ –ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ-KΙΝΗΣΕΙΣ  αγωνίζονται για:
  • 1400€ (καθαρά) ο κατώτερος βασικός μισθός. Να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας.
  • Γνήσιες συλλογικές συμβάσεις εργασίας εφ΄ όλης της ύλης των αγωνιζόμενων κλάδων και χώρων για το μισθό και για όλα τα εργασιακά θέματα και στο δημόσιο τομέα. Οι Ομοσπονδίες και (σε ειδικές περιπτώσεις τα πρωτοβάθμια σωματεία) θα μπορούν να διαπραγματεύονται αυξήσεις πάνω από την Ενιαία Συλλογική Σύμβαση η οποία θα ισχύει  για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και θα κατοχυρώνει  το ελάχιστο όριο αμοιβών, όπως άλλωστε προβλέπεται από τη νομοθεσία και δεν έχει ποτέ εφαρμοστεί.
  • Λέμε όχι στη λογική της «εξίσωσης προς τα κάτω», όχι στη σύνδεση μισθού με την «παραγωγικότητα», όχι στη δημιουργία ενός «ατομικού» μισθού μέσα από τη σύνδεση του μισθού με τους «στόχους» , όχι στην αξιολόγηση- πειθάρχηση των εργαζόμενων.
  • Διεκδικούμε την ενσωμάτωση όλων των βασικών επιδομάτων στο μισθό.
  • Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άντρες. Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Κατάργηση των συμβασιούχων.
  • Mόνιμη και σταθερή εργασία παντού.
  • Επαναφορά όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Απέναντι σε όλα αυτά είναι φανερό ότι η συνδικαλιστική γραφειοκρατία ούτε θέλει ούτε μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σημερινής ιστορικής συγκυρίας. Η ανάγκη ανάπτυξης και συντονισμού των αγώνων από τους ίδιους τους εργαζόμενους αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για όλους μας. Γι αυτό απαιτείται σήμερα η χάραξη σχεδίου κλιμάκωσης των αγώνων με επαναλαμβανόμενες εβδομαδιαίες απεργιακές κινητοποιήσεις, ανεξάρτητα από τη στάση της ΓΣΕΕ, μπαίνοντας μπροστά το δημοσιουπαλληλικό κίνημα και στηρίζοντας κάθε αγωνιζόμενο κλάδο με συντονισμένους αγώνες.
Τσιριγώτης Θανάσης, Κουλούρης Σπύρος, Νάγια Βάρτζελη, Καλλώνης Σταύρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου