Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Παρεμβάσεις ΠΕ: Ένα μήλο ή μία μπανάνα δε μπορούν να σώσουν τους μαθητές μας


Υλοποιείται  από την κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση απόφαση «για την προώθηση και κατανάλωση  φρούτων στα σχολεία» όπως δημοσιεύτηκε με ΦΕΚ 610, 5 Μαρτίου 2012.
Διαβάζουμε:
Άρθρο 2
«Η εφαρμογή του Σχεδίου στοχεύει:
1. Στην ανατροπή της φθίνουσας κατανάλωσης οπωροκηπευτικών.  
2. Στη σταθερή αύξηση του μεριδίου των οπωροκηπευτικών στο διαιτολόγιο των παιδιών στο στάδιο κατά το οποίο διαμορφώνονται οι διατροφικές τους συνήθειες.
3. Στη βελτίωση των διατροφικών συνήθειών των παιδιών και κατά συνέπεια στη μείωση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας.
4. Στην επίτευξη των στόχων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής συμπεριλαμβανομένων της αύξησης των εισοδημάτων του γεωργικού τομέα, της σταθεροποίησης των αγορών και της διαθεσιμότητας των τρεχουσών και μελλοντικών προμηθειών.»
Άρθρο 7
Φορείς εκτέλεσης, αξιολόγησης και εκτέλεσης των συνοδευτικών μέτρων του Σχεδίου ..θα είναι δημόσιος ή ιδιωτικός…..
Άρθρο 9
…ορίζεται υπεύθυνος εκπ/κός για την παραλαβή………………
5. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης προκαλείται ετήσια δαπάνη σε βάρος του Κρατικού προϋπολογισμού. Για το έτος 2012, η εν λόγω δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 3.461.300 ευρώ περίπου, η οποία θα καλυφθεί από κοινοτική  χρηματοδότηση μέχρι του ποσού του 1.861.300 ευρώ και κατά το υπόλοιπο μέρος (1.600.000 ευρώ), από τις πιστώσεις του Π/Υ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Ε.Φ. 29−110, ΚΑΕ 5423). Για τα επόμενα έτη θα δεσμεύονται αντίστοιχες πιστώσεις………..
Σύμφωνα μάλιστα με την επίσημη απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ 13-2-2014 «…η χώρα καταγωγής των μήλων θα είναι η Ιταλία»

Δεν είναι λοιπόν τόσο απλά τα πράγματα όπως τα παρουσιάζει η πλειοψηφία του Δ.Σ.: "'ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΦΡΟΥΤΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΤΑΜΠΕΛΙΤΣΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ ΕΠΑΝΩ'". Γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ταμπελίτσα
Είναι ποιος διαχειρίζεται, τι διαχειρίζεται,  ποιος κερδίζει,  τι οικονομικά συμφέροντα εξυπηρετούνται και πώς μέσα από μπανάνες, μήλα, ΕΥΖΗΝ και άλλα προγράμματα  ανοίγει η πόρτα για τις επιχειρήσεις να εισβάλουν μέσα  στα σχολεία και μάλιστα με δημόσιο χρήμα.
Με ταμπελίτσες ή χωρίς ταμπελίτσες  ο μόνος που θα σωθεί είναι ο φρουτέμπορας που εισάγει μήλα από την Ιταλία την ώρα που οι αγρότες είναι στους δρόμους κι αγωνίζονται να επιβιώσουν.
Αν πραγματικά ήθελαν την προώθηση και την κατανάλωση φρούτων στα σχολεία όπως διατείνονται  πιο πάνω  θα απευθύνονταν απευθείας στους  παραγωγούς να διαθέσουν στα σχολεία τα φρούτα αντί να προσφέρουν 3.600.000 ευρώ στην ιδιωτική εταιρία να μεσολαβήσει για εισάγει τα φρούτα.
Οι εκπαιδευτικοί, σεβόμενοι και παιδαγωγικό και κοινωνικό μας ρόλο να αρνηθούμε κατηγορηματικά να επιτρέψουμε να κερδοσκοπούν σε βάρος των παιδιών μας κάθε λογής εταιρείες, ως άλλες ΜΚΟ, αδρά επιδοτούμενες. Άλλωστε, είναι προκλητικό αυτή την εποχή που οι γονείς των παιδιών μας  πλήττονται από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. η κυβέρνηση να παρουσιάζει κοινωνική πολιτική με 1 μήλο και 1 μπανάνα.
·     Οι εκπαιδευτικοί, χρόνια τώρα με παιδαγωγικά κριτήρια και μεθόδους, ασχοληθήκαμε με θέματα διατροφής χωρίς να επιτρέψουμε στις εταιρείες-χορηγούς να εισβάλλουν στο μυαλό των μαθητών μας. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
·     Να εξασφαλιστούν κατάλληλοι χώροι εστίασης, σε όλα τα ολοήμερα δημοτικά και νηπιαγωγεία, με δωρεάν σίτιση όλων των παιδιών, με την υποστήριξη προσωπικού πλήρους απασχόλησης.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΜΕ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου