Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Δήλωση των Παρεμβάσεων στο Δημόσιο για την απόφαση του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ (21.8.2014)

ΔΗΛΩΣΗ
ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ-ΚΙΝΗΣΕΩΝ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ
ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤOY ΓΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΤΗΣ 21-8-2014

Στις 21 Αυγούστου 2014 συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ για να διαμορφώσει το σχέδιο δράσης της επόμενης περιόδου και να επαναπροκηρύξει την απεργία–αποχή από την αξιολόγηση, μετά την απόφαση του δικαστηρίου που την έκρινε παράνομη για τυπικούς λόγους.
Η κυβέρνηση, μπροστά στη μαζική αντίδραση των εργαζομένων, στο Δημόσιο, έχει προχωρήσει σε νέα παράταση των ημερομηνιών για την αξιολόγηση στο Δημόσιο με τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή στις αρχές Αυγούστου, με την οποία ουσιαστικά παρακάμπτει την αυτοαξιολόγηση, ομολογώντας την αποτυχία της. Σήμερα, σε κανένα χώρο του δημοσίου δεν έχει προχωρήσει η αξιολόγηση, αντίθετα, κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι δεν έχει υπάρξει προηγούμενο για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, τόσο μαζικού ξεσπάσματος ανυπακοής, τόσο γενικευμένης μαζικής διαμαρτυρίας με χαρακτηριστικά πολιτικοποίησης της σκέψης, ενοποίησης των κλάδων, ανάκτησης της συλλογικότητας και της εμπιστοσύνης στη συλλογική δράση. Η μετάθεση για μια φορά ακόμη των ημερομηνιών και αυτή τη φορά για το Σεπτέμβρη-Οκτώβρη, δίνει τη δυνατότητα να ενοποιηθεί αγωνιστικά όλο το Δημόσιο, αφού από Σεπτέμβρη ξαναμπαίνει στη μάχη ο μεγάλος κλάδος της εκπαίδευσης.

Το μεγάλο κέρδος από την «ανταρσία» του καλοκαιριού στο Δημόσιο, είναι η μαζικοποίηση των Γενικών Συνελεύσεων, η αναζωογόνηση των συνδικάτων, η τόνωση της συλλογικότητας, οι μαζικότατες συσκέψεις Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Ομοσπονδιών και Επιτροπών Αγώνα στις οποίες μεταφερόταν η πλούσια εμπειρία από τον ένα χώρο στον άλλο και είχαν ανατροφοδοτικό χαρακτήρα για όλους. Με βάση αυτά τα κεκτημένα και τη δυναμική που αναπτύχθηκε, πρέπει να συνεχίσουμε. Τα μέτωπα που έχουμε μπροστά μας είναι πολλά και δύσκολα. Δεν πρέπει να περιμένουμε. Ασφαλιστικό, απολύσεις, αξιολόγηση, μισθολόγιο, φορολογία, επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Το νέο μισθολόγιο και η σύνδεση του μισθού με την αξιολόγηση, έχει τον ίδιο ακριβώς στόχο που είχε και ο 4250, δηλαδή να διασπάσει τους εργαζόμενους και να στρέψει τον ένα εναντίον του άλλου, έχει στόχο τη διάσπαση και την αποδυνάμωση των συνδικάτων. Με θράσος, οι υπουργοί δηλώνουν ότι θα πάρουν ένα κομμάτι μισθού από τους ΔΕ και ΥΕ για να δώσουν στους ΠΕ και ΤΕ, ενώ για τους νέους, υπόσχονται μισθούς πείνας. Ένα είναι σίγουρο, ο στόχος τους είναι η μείωση των μισθών και η διάσπαση των εργαζομένων. Να μην ξεχνάμε ότι και το 2011, οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές «διέρρεαν» ότι το μισθολόγιο (4024/2011) θα δώσει αυξήσεις στους χαμηλόμισθους! Λίγος χρόνος χρειάστηκε για να αποκαλυφθεί η απάτη τους.
Σήμερα, είναι η ώρα να ξεκινήσουμε αντεπίθεση. Να ζητήσουμε αυξήσεις και αξιοπρεπείς μισθούς, αυτό το αίτημα είναι σωστό και ώριμο. Είναι απαραίτητη η επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής από την αξιολόγηση. Όμως δεν είναι πλέον αρκετή, αφού το μαζικό της σκέλος, δηλαδή η αποχή από την αυτοαξιολόγηση, έχει ουσιαστικά παρακαμφθεί από την τροπολογία. Φυσικά και πρέπει να δοθεί αυτή η μάχη μέχρι τέλους. Κανένας εργαζόμενος στο Δημόσιο δεν πρέπει να παραδώσει φύλλο αυτοαξιολόγησης, κανένας εργαζόμενος στο Δημόσιο δεν πρέπει να συναινέσει και να βάλει την υπογραφή του για την απόλυση των συναδέλφων του, κανένας εργαζόμενος στο Δημόσιο δεν πρέπει να συμμετέχει σε επιμερισμούς, εισηγήσεις και αξιολογήσεις. Η μορφή της απεργίας-αποχής, είναι απαραίτητο να επεκταθεί και στην εκπαίδευση για να αξιοποιηθεί στη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση που ξεκινά από το τέλος Αυγούστου. Όμως, χρειαζόμαστε επιπλέον απεργιακές μορφές, για να δοθεί η μάχη με αποφασιστικό τρόπο και να είναι αποτελεσματική στο στόχο της κατάργησης των νόμων. Αυτές οι απεργιακές μορφές, πρέπει να αποφασιστούν με συντονισμό όλων των κλάδων του δημοσίου. Να παρθούν αποφάσεις ώστε το κίνημα να προχωρήσει σε μετωπική δράση και να κλιμακώσει τον αγώνα με απεργιακά βήματα μέχρι τη νίκη. Αυτή είναι η εκτίμησή μας και αυτό καταθέσαμε στο Γενικό Συμβούλιο.
Όμως, τελικά, το γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, περιορίστηκε να επαναπροκηρύξει την απεργία-αποχή από όλες τις διαδικασίες αξιολόγησης, μέχρι το τέλος Οκτώβρη, με αίτημα την κατάργηση όλων των νόμων για την αξιολόγηση (και για την εκπαίδευση) αλλά και την επέκταση της μορφής αυτής για τη μη παράδοση στοιχείων στους ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης σχετικά με τον «επανέλεγχο» των μονιμοποιήσεων των ΙΔΑΧ. Επίσης, η πλειοψηφία του Γενικού Συμβούλιου αποφάσισε την εξουσιοδότηση της ΕΕ για μια 24ωρη πανεργατική απεργία στο τέλος Σεπτέμβρη-αρχές Οκτώβρη. Θεωρούμε την απόφαση αυτή κατώτερη των αναγκών και των δυνατοτήτων.
Η μάχη πρέπει να δοθεί. Οι γενικές συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων, το αμέσως επόμενο διάστημα, πρέπει να πάρουν αποφάσεις απεργιακής κλιμάκωσης και με συντονισμό να δώσουν την αγωνιστική κατεύθυνση νίκης, κόντρα σους συμβιβασμούς της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.
Καμιά αξιολόγηση, καμιά απόλυση, καμιά κατάργηση δομών και υπηρεσιών, καμιά κοινωνική κατάκτηση του λαού μας δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Ο αγώνας στα χέρια των εργαζομένων.
ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ, ΜΑΖΙΚΟ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!
Τέλος, το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ της 21/8 πήρε μια σημαντική απόφαση. Να γίνει το καταστατικό-οργανωτικό συνέδριο της ΑΔΕΔΥ στις 15-16 Δεκέμβρη 2014. Αυτή ήταν η απόφαση του προηγούμενου συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ, για να αλλάξει το καταστατικό και να γίνει εγγραφή των συμβασιούχων και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας. Παραθέτουμε το απόσπασμα της ανακοίνωσης των Παρεμβάσεων-Κινήσεων –Συσπειρώσεων στο δημόσιο της 5/12/2013, που αφορά την συγκεκριμένη απόφαση:
«Το τρίτο χαρακτηριστικό του Συνεδρίου ήταν ότι επιβλήθηκε από την πλειοψηφία του σώματος-μετά από πρόταση που υποστήριξε το ΠΑΜΕ, η Αυτόνομη Συνεργασία και οι Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις να γίνει συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης για την αλλαγή του καταστατικού της ΑΔΕΔΥ σχετικά με την εγγραφή των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Το Συνέδριο αποφάσισε να πραγματοποιηθεί καταστατικό συνέδριο το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και δεσμεύθηκε να προτείνει σε αυτό την αλλαγή του άρθρου 4 του καταστατικού, έτσι ώστε να αποκτήσουν το δικαίωμα εγγραφής στα σωματεία όλοι όσοι εργάζονται στο Δημόσιο με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Επίσης διατυπώθηκε σαφώς ότι: η ΑΔΕΔΥ καλεί τις οργανώσεις - μέλη της να εγγράψουν στη δύναμή τους όλους τους συμβασιούχους.
Η σημασία των αποφάσεων είναι μεγάλη.
Σήμερα αντιμετωπίζουμε την συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών του δημοσίου και την εκχώρηση βασικών τους λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα που θα διαλύσουν και τα τελευταία ψήγματα κοινωνικού κράτους. Μαζί με αυτό, υλοποιείται και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο: κατάργηση της μονιμότητας και διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Τα διάφορα προγράμματα ΕΣΠΑ και οι Μ.Κ.Ο. οι συμβασιούχοι με ή χωρίς μπλοκάκι, οι εργαζόμενοι στις διάφορες εργολαβικές εταιρίες που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια παντού, οι κοινωφελείς οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις, η λεγόμενη «κοινωνική εργασία» με χιλιάδες εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ και μισθούς κάτω από τις συμβάσεις με πεντάμηνα, οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, οι συμπράξεις δημόσιου ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και η ανάθεση έργου του δημοσίου σε ιδιώτες έχουν μεταμορφώσει πλήρως το εργασιακό τοπίο και στο δημόσιο. Η οργανωτική ενότητα των εργαζομένων είναι το κύριο και το σοβαρότερο ζήτημα και βασική προϋπόθεση για κοινή συνδικαλιστική έκφραση όλων των εργαζόμενων, μόνιμων και προσωρινών, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας και φορέα πρόσληψης, των σε διαθεσιμότητα, αργία, απολυμένων και ανέργων. Είναι στοιχείο της αποτελεσματικότητας των αγώνων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου