Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Για τις πραξικοπηματικές ενέργειες των ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ στη Γ.Σ. προέδρων των ΕΛΜΕ. Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τον κυβερνητικό συνδικαλισμό για να χτυπήσει τις Παρεμβάσεις!

Αγωνιστική Παρέμβαση της Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης

Για τις πραξικοπηματικές ενέργειες των ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ στη Γ.Σ. προέδρων των ΕΛΜΕ
Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τον κυβερνητικό συνδικαλισμό για να χτυπήσει τις Παρεμβάσεις! 

Ως Αγωνιστική Παρέμβαση της Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης δηλώνουμε τη στήριξή μας στην καταγγελία που κατέθεσαν 25 πρόεδροι και εκπρόσωποι ΕΛΜΕ κατά της πλειοψηφίας του προεδρείου που κράτησε τις διαδικασίες της Γ. Σ. των προέδρων των ΕΛΜΕ το Σάββατο 28/4. Το προεδρείο παραβίασε με πραξικοπηματικό τρόπο τις διαδικασίες που πρέπει να τηρεί στη Γενική Συνέλευση και ορίζονται από το καταστατικό, με σκοπό να αλλοιώσει τις αποφάσεις του κλάδου. Οι καταγγέλλοντες, πρόεδροι – εκπρόσωποι ΕΛΜΕ, οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις, αλλά και άλλες αγωνιστικές παρατάξεις σε όλες τις ΕΛΜΕ οφείλουν να θέσουν το ζήτημα στα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ και συνολικά να απαιτήσουν οι καταγγελίες τους για την απαράδεκτη στάση του προεδρείου της ΟΛΜΕ να φτάσουν και να συζητηθούν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση που πρέπει να συγκληθεί άμεσα από το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, όπως ορίζει το καταστατικό.

Οι πραξικοπηματικές ενέργειες στις οποίες επιδόθηκαν στη Γ. Σ. των προέδρων των ΕΛΜΕ τα μέλη των παρατάξεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ) στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για να ανατρέψουν την πλειοψηφική απόφαση της κήρυξης απεργίας – αποχής από τις διαδικασίες εφαρμογής της αξιολόγησης – αυτοαξιολόγησης και να αποτρέψουν τη ψηφοφορία αποφάσεων των ΕΛΜΕ, αποσκοπεί στην αποδυνάμωση κάθε συντεταγμένης δυνατότητας του κλάδου να αντισταθεί και να αγωνιστεί για να ανακόψει τη νέα αντιεκπαιδευτική επέλαση κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ – ΟΟΣΑ στην παιδεία. Με τη στάση τους αυτή επιδιώκουν να συγκαλύψουν τα μνημονικά τους κόμματα, τα οποία υπόδουλα και δεσμευμένα στην ΕΕ και το ΔΝΤ, προωθούν τα αντιεκπαιδευτικά σχέδιά τους. Φοβούνται κάθε αγωνιστική ανάταση του κλάδου που μπορεί να αμφισβητήσει και να ξεπεράσει και την υποταγμένη ηγεσία της ΟΛΜΕ.

Η στάση αυτή της ηγεσίας της ΟΛΜΕ είναι αποτέλεσμα της εγκατάλειψης των αποφάσεων του 16ου και 17ου Συνεδρίου που αποτέλεσαν την αιχμή των διεκδικήσεων τα προηγούμενα χρόνια και ενέπνευσαν τον κλάδο ενάντια στις μνημονιακές κυβερνήσεις, την ΕΕ και το ΔΝΤ, συνέβαλλαν στην πολιτικοποίηση του κινήματος και του έδωσαν χαρακτηριστικά αντίπαλου δέους και στη χάραξη ανυποχώρητου και πολύμορφου αγώνα διαρκείας που οδήγησε σε νίκες του κινήματος (απολύσεις, διαθεσιμότητα, σταμάτημα αξιολόγησης, κ.ά.). Πρωταγωνιστές ήταν τα μέλη της ηγεσίας των ΣΥΝΕΚ ως συνέπεια της ραγδαίας μετάλλαξης τους σε κυβερνητική παράταξη που συνέπραξαν με τις ηγεσίες των καθαρόαιμων κυβερνητικών παρατάξεων της ΔΑΚΕ και των ΠΕΚ που είναι δέσμιες αντιδημοκρατικών πρακτικών χρόνων.

Οι συνεχείς πραξικοπηματικές πρακτικές της ηγεσίας των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού στις Γ.Σ. των προέδρων έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι κλείνουν τον κύκλο μιας μεγάλης αγωνιστικής περιόδου και αμφισβητούν το ρόλο του ιστορικού σωματείου της ΟΛΜΕ που η δημοκρατική λειτουργία στη λήψη απεργιακών αποφάσεων (χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπήρχαν και μελανά σημεία), επέτρεπε στη βάση του κλάδου, ιδιαίτερα σε κρίσιμες καμπές για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και των εργασιακών δικαιωμάτων, να ξεπερνάει τις ηγεσίες του και με πολύμορφο αγώνα διαρκείας να καταγράφει νίκες (τρίμηνα, επίδομα εξωδιδακτικής στήριξης, κατοχύρωση προϋπηρεσίας, αποδόμηση του αντιεκπαιδευτικού ν. 2525(νόμος Αρσένη), επίδομα διδακτικής προετοιμασίας , απολύσεις, κ.ά.).

Το μοντέλο του συνδικαλισμού που τείνει να καθιερωθεί στην ΟΛΜΕ αντιγράφει και προάγει κοινοβουλευτικές πρακτικές που οδηγούν τον κλάδο στην αγωνιστική παραίτηση. Η διαμορφωμένη πλειοψηφία από τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού είναι ταυτισμένες με απόλυτο τρόπο με τους πολιτικούς τους φορείς, υπηρετώντας είτε την παραμονή, είτε την εναλλαγή στην κυβέρνηση, αντί της προώθησης των διεκδικήσεων του κλάδου και κάθε μία από αυτές απολογείται στα μέλη της, αντί στο σύνολο των εκπαιδευτικών. Η λειτουργία αυτή της ΟΛΜΕ σκοπεύει να αποδυναμώνει αγωνιστικές δυνάμεις και τη βάση του κλάδου να πετύχουν την επανασυσπείρωσή του και να χαράξουν αγωνιστική πορεία με προοπτική τη νίκη των αγώνων.
Επισημαίνουμε την απαράδεκτη στάση της ηγεσίας του ΠΑΜΕ, όπως διατυπώνεται σε ανακοίνωσή της για τη Γ.Σ. των προέδρων (1/5), που ενώ από τη μια καταδικάζει τη στάση των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού, από την άλλη λασπολογεί κατά των Παρεμβάσεων γιατί δεν μπορεί να ξεφύγει από τις γνωστές επιδιώξεις της να αναγάγει τις Παρεμβάσεις κεντρικά και τοπικά σε εχθρό των μελών του ΠΑΜΕ και του κινήματος. Τα μέλη του ΠΑΜΕ που συμμετείχαν στη Γ. Σ. ως εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ αρνήθηκαν να συνυπογράψουν την πρόταση καταγγελίας προέδρων και εκπροσώπων των ΕΛΜΕ κατά της πλειοψηφίας του προεδρείου της Γ.Σ. και δεν συμβάλλουν στην προσπάθεια να μην επιτραπεί στην ηγεσία της ΟΛΜΕ να ολοκληρώσει το πραξικόπημα. Καταγγέλλουν ανυπόστατα τις Παρεμβάσεις ότι συμπλέουν με δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού γιατί ψήφισαν πρόταση κατά του νόμου για τις δομές και την αξιολόγηση και έγινε απόφαση της ΟΛΜΕ! Για να δώσουν βαρύτητα στις καταγγελίες τους βάζουν στο στόχαστρο και την πρόεδρο της Ε΄ ΕΛΜΕ. Την κατηγορούν γιατί δε ψήφισε 24ωρη απεργία τις ημέρες συζήτησης στη βουλή του νσχ. για τις δομές – αξιολόγηση. Μια απεργία που παρείχε εν λευκώ εξουσιοδότηση στην υποταγμένη ηγεσία της ΟΛΜΕ μέχρι και το ποια μέρα θα την κηρύξει, ενώ αποδεδειγμένα, όπως πρόσφατα έγινε με το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό, η κήρυξη απεργίας μόνο στις ημέρες ψήφισης μέτρων δεν οδηγεί στη νίκη, αλλά στην ήττα του κινήματος. Η ηγεσία του ΠΑΜΕ γνωρίζει πολύ καλά ότι τέτοια πρόταση η πρόεδρος της Ε΄ ΕΛΜΕ της Ε΄ ΕΛΜΕ και να ήθελε, δεν είχε δικαίωμα να την ψηφίσει γιατί δεν συμπεριλαμβάνονταν στις αποφάσεις της Γ.Σ. της Ε΄ ΕΛΜΕ που έγινε στις 26/4 και στάλθηκαν στα σχολεία στις 27/4. Στη Γ.Σ. της Ε΄ ΕΛΜΕ ούτε από το ΠΑΜΕ ζητήθηκε να μπει για ψήφιση παρόμοια πρόταση, το οποίο συνεχίζοντας μια βαθύτατα αντιδημοκρατική συμπεριφορά πρωτοστατεί και αποχωρεί από κοινού με τη ΔΑΚΕ και τα ΣΥΝΕΚ από τις Γ.Σ. της ΕΛΜΕ εδώ και τρία χρόνια! Την ίδια στιγμή το ΠΑΜΕ αρνήθηκε να ψηφίσει την πρόταση καταγγελίας που τέθηκε από την Ε΄ ΕΛΜΕ για την «εθνική ημέρα δράσης» και την αποχώρηση της ΑΔΕΔΥ και της ΟΛΜΕ από αυτήν.

Ο μόνος δρόμος για να βγούμε από το τέλμα είναι να στηριχθούμε στα πρωτοβάθμια σωματεία μας, τις ΕΛΜΕ. Μέσα από την αναζωογόνηση της ίδιας της λειτουργίας τους και την ενασχόλησή τους με όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και τους εκπαιδευτικούς. Μέσα από την προώθηση του συντονισμού τους σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο για να διαμορφώνονται όροι μαζικής συμμετοχής. Μέσα από τη συνεργασία με τους Συλλόγους Π.Ε. επιδιώκοντας πανεκπαιδευτικό συντονισμό των σωματείων μας, με την προώθηση της συνεννόησης αγωνιστικών δυνάμεων και τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα. Η προώθηση του συντονισμού των σωματείων μας αποκτά επείγοντα χαρακτήρα για να ανακόψουμε το νέο γύρω προώθησης αντιεκπαιδευτικών μέτρων. Με αιχμή τα αιτήματα για διορισμούς, προβλήματα αναπληρωτών, μισθούς και συντάξεις, για να μην περάσουν τα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα για Λύκειο, δομές, αξιολόγηση, κ.ά. που προωθεί για ψήφιση η κυβέρνηση, να αξιοποιήσουμε την κινητοποίηση της Παρασκευής 11/5, στις 1.00 μ.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου, συνεχίζουμε με κινητοποίηση το τρίτο 10ήμερο του Μάη (πιθανή ημέρα η 29 Μάη) και κόντρα στην κοινωνική συμμαχία – ημέρα δράσης στις 30 Μάη που έχουν προκηρύξει οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ βαφτίζοντάς την απεργία με αντιδραστικού χαρακτήρα αιτήματα για παραγωγικότητα, επιχειρηματικότητα, κ.ά. Να πραγματοποιηθούν Γ.Σ. που θα καθορίσουν την κλιμάκωση του αγώνα μέχρι το τέλος της σχολικού έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου