Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Η εταιρεία Planet γνώριζε για τους αρχαιολογικούς χώρους που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο ενώ… εξαιρούνταν! Τι έχει να πει τώρα η κυβέρνηση;

planet sa
Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα οι αγάπες μένουν… Όπως η αγάπη του Υπουργείου Πολιτισμού για την Planet SA, που καθώς φαίνεται, είναι εντελώς διαχρονική! Κι όμως, δεν είναι αστείο: η εταιρεία Planet SA είναι ταυτόχρονα (διαχρονικός) τεχνικός σύμβουλος της ΔΔΕΑΜ για το «Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο» και σύμβουλος του Υπερταμείου για την κατάρτιση της λίστας με τα 10.119 ακίνητα που πέρασαν από το δημόσιο στο Υπερταμείο.

Για να ξαναδούμε λίγο τα δεδομένα…

Από την πρώτη μέρα η κυβέρνηση προσπαθεί να μιλήσει για «λάθος» ή για έναν κατάλογο από τον οποίο τώρα θα εξαιρεθούν τα ακίνητα που… εξαιρούνται. Αυτά επανέλαβαν σήμερα η υπουργός Μ. Ζορμπά και ο υφυπουργός Κ. Στρατής, κάνοντας και επίθεση στην απεργία της 11/10 –αλλά σε αυτό θα απαντήσουμε στο τέλος.
Από την πρώτη μέρα κι εμείς απαντάμε ότι σε τέτοια θέματα δεν γίνονται «λάθη» κι ότι κάποιοι στο Υπερταμείο ήξεραν πολύ καλά ποια ακίνητα-φιλέτα έβαζαν στη λίστα. Ήρθε λοιπόν και η δημοσιοποίηση των ονομάτων των συμβούλων του Υπερταμείου για να το αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας!

Planet: υπηρέτης πολλών αφεντάδων;

Η μία από τις δυο εταιρείες συμβούλων, η Planet SA, είναι πολύ παλιά γνώριμος των υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ, καθώς ανέλαβε τεχνικός σύμβουλος του προηγούμενου ΕΣΠΑ (μαζί με την ΣΤΑΔΙΟΝ ΑΕ) και παραμένει μέχρι σήμερα τεχνικός σύμβουλος (και γενικός νταλαβερτζής, για να το πούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια…) του έργου «Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο» μέχρι σήμερα.
Δεν ξέρουμε αν αυτή η «προϋπηρεσία» της μέτρησε για να αναλάβει ως σύμβουλος στο έργο του Υπερταμείου, όμως η ίδια η εταιρεία επαίρεται ότι επιλέχθηκε για την εξειδίκευσή της στην συλλογή και ανάλυση των δεδομένων για να επιλεγούν τα καλύτερα «φιλέτα» από την ακίνητη περιουσία του δημοσίου (στη γλώσσα της Planet: “collecting and analyzing the necessary data that will result to the integrated evaluation of available public properties. The aim of this task is to specify and recommend the most prominent real estate assets that could present commercial success to the Hellenic Public Properties Company”).
H εταιρεία Planet, λοιπόν, είχε πλήρη πρόσβαση στο υλικό του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου (μαζί και με τη συνεργάτιδα ΣΤΑΔΙΟΝ), όπως είχε και πλήρη πρόσβαση στη λίστα ακινήτων που κατήρτισε το Υπερταμείο και έδωσε στην κυβέρνηση να γίνει το ΦΕΚ της μεταβίβασης στην ΕΤΑΔ (σύμφωνα με όσα λέει το ίδιο το ΥΠΟΙΟ και το ίδιο το Υπερταμείο). Βέβαια ως σύμβουλος στο Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο δούλευε (δήθεν μου τάχα μου) για να «προστατεύσει» τα ακίνητα του ΥΠΠΟΑ, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, ενώ ως σύμβουλος στο Υπερταμείο δούλευε για να τα κάνει «φιλετάκια» για τις ιδιωτικοποιήσεις, για «αξιοποίηση» (δείτε εδώ τι θα σημαίνει αυτή η αξιοποίηση) και για ρευστοποίηση (όπως λέει επί λέξει το Μνημόνιο 3!). Και για όλα αυτά την πλήρωσε και το ΥΠΠΟΑ και το Υπερταμείο –δηλαδή την πληρώσαμε όλοι εμείς ως φορολογούμενοι δύο φορές!

Όμως, αυτό ακριβώς συμβαίνει όταν βάζεις ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ εταιρείες να έχουν πρόσβαση σε ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ και ΑΠΟΡΡΗΤΑ στοιχεία του δημοσίου: οι εταιρείες ασχολούνται με το να εισπράξουν αμοιβές από το δημόσιο, δίνοντας ταυτόχρονα όλα τα δεδομένα στα κοράκια που περιμένουν να τα «αξιοποιήσουν» –και δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια…
Με βάση τα παραπάνω, δύο σενάρια υπάρχουν για το τι έχει συμβεί (αλλά δεν παίζει να ισχύουν και τα δύο ταυτόχρονα):
Το καλό σενάριο: Αν πιστέψουμε την κυβέρνηση, τότε θα πρέπει να συμπεράνουμε ότι η Planet πληρώθηκε καλά καλά, αλλά δεν έκανε σωστά τη δουλειά της, δεν έκανε καμία διασταύρωση για τα ακίνητα (και μάλιστα σε στοιχεία στα οποία είχε πρόσβαση!), οπότε εντάχθηκαν «κατά λάθος» στη λίστα αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, μουσεία και άλλα ακίνητα που έπρεπε να είχαν εξαιρεθεί. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, θα πρέπει αύριο το Υπερταμειο και το Υπουργείο Οικονομικών να ζητήσουν πίσω τα χρήματα που έδωσαν στην Planet ως σύμβουλο, να την καταστήσουν υπεύθυνη για το φιάσκο, και –βέβαια– να την εξαιρέσουν από κάθε παρόμοιο έργο του δημοσίου μετά από αυτό το φιάσκο. Αν όμως δεν το κάνουν, τότε τι συμπεραίνουμε;
Και το πιστευτό σενάριο: Προφανώς η Planet SA, μαζί με κάποιους από το Υπερταμείο ίσως και από την κυβέρνηση, ήξεραν πολύ καλά για ποια ακίνητα πρόκειται και τα θεωρούσαν «κατάλληλα για αξιοποίηση». Γιατί βέβαια ακόμη κι αν εκ των υστέρων εξαιρεθούν τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία, η διαχείρισή τους μένει στην ΕΤΑΔ, όπως λέει το αντίστοιχο άρθρο του Ν. 4389/16, που κάποιοι από την κυβέρνηση και την Τρόικα το έγραψαν κι αυτό.
Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, είναι σαφές ότι ο στόχος είναι αυτός που έχουμε ήδη περιγράψει: Ότι –αν τους αφήσουμε– το Υπερταμείο θα διεκδικήσει την διαχείριση του αναψυκτηρίου ή του πωλητηρίου στην Κνωσό, θα πουλήσει τα κτίρια των Μουσείων και θα υποχρεώσει το ΥΠΠΟΑ να πληρώνει νοίκι σε έναν ιδιώτη (όπως άλλωστε έχει ήδη γίνει με το κτίριο στη Μπουμπουλίνας), ότι θα ζητήσει ποσοστό εσόδων από τα εισιτήρια της Σπιναλόγκας, ότι θα αποφασίζει το Υπερταμείο ποιες εκδηλώσεις ή κινηματογραφήσεις θα γίνουν στον Λευκό Πύργο και με τι αντίτιμο –κι αργότερα ότι μπορεί να αναθέσει τη φύλαξη ή την καθαριότητα των αρχαιολογικών χώρων σε ιδιώτη εργολάβο.
Και για όλα αυτά βέβαια, δεν θα φταίει η «καλή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά το «κακό Υπερταμείο» και οι «κακοί δανειστές» -και μεθαύριο δεν θα φταίει ούτε η όποια άλλη κυβέρνηση, αφού θα τα χει βρει ήδη έτοιμα από τους προηγούμενους. Τα χουμε ξανακούσει τα ίδια ανέκδοτα…

Και ολίγον από ΠΑΣΟΚ να μας βρίσκεται…

arxKtimatologio
H Planet SA βρέθηκε ως σύμβουλος στο ΥΠΠΟΑ με την υπογραφή του Π. Γερουλάνου, επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Όταν Γενική Γραμματέας και υπεύθυνη για τα ΕΣΠΑ ήταν η Λ. Μενδώνη, η οποία είχε πολύ καλή σχέση και με την ΣΤΑΔΙΟΝ και με την Planet SΑ (και μάλλον θα έχει ακόμη καλή σχέση…). Το προμοτάρισμα δεν ήταν τυχαίο, γιατί εκείνα τα χρόνια η Planet SA είχε μια έφεση στο να παίρνει διαφόρων ειδών έργα από το ελληνικό δημόσιο, και μάλιστα ειδικά το 2011, όταν μεσουρανούσαν πολλά στελέχη του νέο-παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ.
Δεν νομίζουμε να αναρωτιέται κανείς γιατί το (διορισμένο από την Τρόικα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) ΔΣ του Υπερταμείου συνεχίζει να αναθέτει δουλειές στις ίδιες εταιρείες που προτίμησε και ο ΓΑΠ και ο Σαμαράς, τις ίδιες εταιρείες που χρησιμοποιεί ως «συμβούλους» το ΤΑΙΠΕΔ από την ίδρυσή του ως σήμερα (κι ενώ μεσολάβησαν 4 διαφορετικές κυβερνήσεις). Γιατί μπορεί το πολιτικό προσωπικό να αλλάζει, όμως οι «κατάλληλοι» άνθρωποι στις «κατάλληλες» θέσεις εξασφαλίζουν τη συνέχεια των μνημονίων και κυρίως του… ξεπουλήματος κάθε δημόσιας υποδομής!

Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε!

-Αφού λοιπόν διαλύθηκαν τα φούμαρα περί «λάθους που θα διορθωθεί», ενώ κάποιοι ήξεραν πολύ καλά ποια ακίνητα έδιναν…
-Αφού φτάσαμε 3 βδομάδες μετά να μην έχει γίνει τίποτα πέρα από προφορικές διαβεβαιώσεις για «εξαιρέσεις» μνημείων, ενώ τα μνημεία παραμένουν εκεί, στη λίστα του Υπερταμείου…
-Αφού η Υπουργός Πολιτισμού και ο Υφυπουργός ισχυρίζονται ότι δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση (έτσι είπαν σήμερα στη συνέντευξη τύπου!), ενώ είναι σαφές ότι η λειψή εξαίρεση του νόμου (μόνο στην παρ. 4 και όχι στην παρ. 6) είναι ακόμη πιο λειψή αφού εξαιρεί μόνο «αρχαιολογικούς χώρους» και «πράγματα εκτός συναλλαγής» και δεν αναφέρει καμία εξαίρεση για μουσεία, νεώτερα μνημεία, απαλλοτριωμένα ακίνητα του ΥΠΠΟΑ και πολλές άλλες κατηγορίες ακινήτων.
-Αφού ακόμη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ (και στη σημερινή συνέντευξη τύπου) «σφυράει κλέφτικα» για τα 71.000 ακίνητα που είναι ήδη μέσω της ΕΤΑΔ στο Υπερταμείο, στα οποία όχι μόνο περιλαμβάνονται ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αλλά η ΕΤΑΔ έχει αρχίσει ήδη να στέλνει «μπιλιετάκια» στις Εφορείες Αρχαιοτήτων διεκδικώντας την «περιουσία» της.

Δεν υπάρχει πια καμιά δικαιολογία: η κατάσταση είναι στα δικά μας χέρια. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ! Οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟΑ δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια.

Ξεκινάμε με την απεργία της Πέμπτης 11/10 που μετά από πολύ καιρό είναι μια μεγάλη ενωτική απεργία όλων των κλάδων του ΥΠΠΟΑ, μόνιμων και συμβασιούχων (απεργία έχουν προκηρύξει ο ΣΕΑ, η ΠΟΕ ΥΠΠΟ, όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του ΥΠΠΟΑ, η ΠΟΕΙΔΔ, το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού και ο ΣΕΚΑ) και θα συνεχίσουμε μέχρι να ακυρωθεί κάθε σκέψη για μεταβίβαση των μνημείων, των μουσείων και των ακινήτων του ΥΠΠΟΑ.

ΥΓ. Μάθαμε ότι η Υπουργός Πολιτισμού Μ. Ζορμπά σήμερα στη συνέντευξη τύπου είπε ότι είναι πολύ σοβαρό θέμα να κλείνει κανείς την Ακρόπολη. Της απαντάμε: είναι πολύ σοβαρό θέμα να δίνει κανείς την Κνωσό, τον Λευκό Πύργο, τα Αρχαιολογικά Μουσεία και μερικές χιλιάδες ακόμη μνημεία και κτίρια για εκποίηση στο Υπερταμείο, είναι πολύ σοβαρότερο να καταπατά το Σύνταγμα, από το να θυσιάζει το μεροκάματό του για να τα σώσει. Παρεμπιπτόντως, η κ. Ζορμπά αναρωτήθηκε άραγε αν το κτίριο στο οποίο έδωσε τη συνέντευξη τύπου, το ιστορικό Ακροπόλ, ανήκει ακόμη στο Υπουργείο Πολιτισμού; Μερικές φορές, κρείττον το σιγάν…

ΠΗΓΗ: Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση ΥΠΠΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου