Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

ΕΑΚ ΥΠΠΟ: Το ΚΑΣ, ο Γ. Πανέτσος και το Ελληνικό

Ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Πανέτσος, έγινε γνωστός στο πανελλήνιο όταν το 2018, με δημόσια τοποθέτηση του, είχε ζητήσει την επιβολή διδάκτρων για προπτυχιακούς φοιτητές. Συγκεκριμένα είχε προτείνει την ίδρυση ενός παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πατρών στην Αθήνα, στο οποίο θα φοιτούσαν Αθηναίοι σπουδαστές, πληρώνοντας δίδακτρα 1.800 ευρώ το έτος! Όπως ήταν αναμενόμενο, η πρόταση αυτή σήκωσε θύελλα διαμαρτυριών και έμεινε στη σφαίρα των φιλελεύθερων ονειρώξεων.
Την ιστορία αυτή θυμήθηκαν αρκετοί, όταν είδαν το όνομα του Γ. Πανέτσου στη λίστα των μελών που, σύμφωνα με την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, μετέχουν στη νέα σύνθεση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Κάποιοι, μάλιστα, με αφορμή τον συγκεκριμένο διορισμό σχολίασαν: «Φαίνεται πως τα μέλη που το συγκροτούν επελέγησαν μεταξύ άλλων με κριτήριο την αγάπη τους στις ιδιωτικοποιήσεις (..). Η πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας είναι γεγονός και πρόκειται για αυτή του ΚΑΣ».
Υπερβολές; Ίσως. Αλλά ας δούμε λίγο προσεκτικότερα την περίπτωση του Γ. Πανέτσου.
Η αλήθεια είναι πως στην πρώτη απόφαση Μενδώνη για τον ορισμό των μελών του ΚΑΣ, παραμονές Δεκαπενταύγουστου (ΦΕΚ 558/ΥΟΔΔ/13-8-2019), ο Γ. Πανέτσος οριζόταν ως αναπληρωτής της Ε. Γατοπούλου. Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής Στερεάς και Νήσων διαπίστωσε με ανακοίνωσή του ότι ο διορισμός της τελευταίας παραβίαζε το άρθρο 50, παράγραφο (ε), του Ν. 3028/2002, το οποίο ορίζει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η σύνθεση των συμβουλίων, ενώ παράλληλα επισήμανε: «Φαίνεται, ότι ήταν τέτοια η «σπουδή» να φτιαχτεί ένα νέο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο απόλυτα ελεγχόμενο από τη νέα πολιτική ηγεσία, ώστε αγνοήθηκε και ο ίδιος ο νόμος. Νόμος τον οποίο η Υπουργός κ. Λ. Μενδώνη γνωρίζει πολύ καλά, καθώς ήταν γενική γραμματέας κατά το χρόνο συγγραφής και ψήφισής του». 

Όπως αποδείχθηκε η παρέμβαση αυτή υπήρξε καίρια, καθώς υποχρέωσε την πολιτική ηγεσία σε αναδίπλωση και άμεση επανόρθωση και αποκατάσταση της νομιμότητας. Στην απόφαση για την τροποποίηση στη σύνθεση του ΚΑΣ (ΦΕΚ 580/16-8-2019), λοιπόν, ο Γ. Πανέτσος «προβιβάζεται» από αναπληρωματικό μέλος σε τακτικό, στη θέση της Μ. Γατοπούλου.
Έχει ήδη προγραμματιστεί για τις 21 Αυγούστου η συνεδρίαση του ΚΑΣ, υπό τη νέα του σύνθεση, και ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν, σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη, είναι και το εξής: «Αίτηση θεραπείας κατά της αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ ΤΠΚΑΧΜΑΕ/176797/123922/3539/1338/16-5-2019 Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την “Έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου “Εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά”, Περιφέρειας Αττικής”».
Το ερώτημα είναι αν στην συγκεκριμένη συνεδρίαση (αλλά και σε άλλες που θα ακολουθήσουν και θα σχετίζονται με θέματα του Ελληνικού ή ευρύτερα ενδιαφέροντος ιδιωτικοποιήσεων και ΤΑΙΠΕΔ) θα μετάσχει και ο Γ. Πανέτσος. Βλέπετε ο ίδιος έχει διατελέσει «ειδικός σύμβουλος» των ΤΑΙΠΕΔ-Ελληνικό ΑΕ, για λογαριασμό των οποίων εκπόνησε, από κοινού με τους Γ. Κίζη και Α. Κωτσιόπουλου, και την «Μελέτη Συσχετισμού των Υψηλών Κτιρίων με το “Αττικό Τοπίο”» (27.11.2017). Η μελέτη αυτή συντάχτηκε ειδικά για να αντικρούσει τον όρο 12 της Υπουργικής Απόφασης, που εκδόθηκε μετά από απόφαση του ΚΑΣ, σχετικά με τα υπέρμετρα ύψη των ουρανοξυστών 200 μέτρων που θέλουν οι επενδυτές να φυτέψουν στο πρώην αεροδρόμιο, όρος που συνεχίζει να ενοχλεί πολύ την Lamda Development και αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου.
Με βάση το παραπάνω και υπό κανονικές συνθήκες ο Γ. Πανέτσος θα έπρεπε να εξαιρεθεί από την σχετική συνεδρίαση ή και να ζητήσει ο ίδιος της αυτοεξαίρεσή του, για λόγους προφανούς ασυμβίβαστου. Βέβαια, η «κανονικότητα» είναι πια μια έννοια που έχει αποκτήσει ειδική πολιτική χροιά στην νεοδημοκρατική πραγματικότητα που ζούμε. Οπότε όλα τα σενάρια μένουν ανοιχτά!
Πάντως, αυτό που όλοι αναρωτιούνται, τι θα αποφασίσει στις 21 Αυγούστου το ΚΑΣ, κάποιοι το έχουν ήδη προεξοφλήσει. Σύμφωνα με το άρθρο του κ. Φιντικάκη (πάντα καλά πληροφορημένου απευθείας από το ΤΑΙΠΕΔ…) στο site liberal: «Η ΚΥΑ αυτή αλλάζει και πλέον στην καινούργια, που θα υπογράφει η υπ. Πολιτισμού Λ.Μενδώνη, θα προβλέπεται ότι δεν απαιτείται η έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας για οτιδήποτε δεν εμπίπτει στον αρχαιολογικό νόμο. Πρέπει ωστόσο να προηγηθούν δύο συνεδριάσεις, μια του ΚΑΣ την Τετάρτη 21 Αυγούστου και μια του Κεντρικού Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), την επομένη ημέρα, δηλαδή στις 22 Αυγούστου». Τι μαθαίνουμε εδώ; Ότι «πρέπει» να προηγηθούν οι συνεδριάσεις για να… παρθεί η προειλημμένη απόφαση της Υπουργού! Βέβαια ο Αρχαιολογικός Νόμος αλλιώς τα λέει, ότι τα ανώτερα επιστημονικά συμβούλια του ΥΠΠΟΑ έχουν δική τους κρίση, την οποία επικυρώνει η Υπουργός, κι όχι το ανάποδο. Όμως αυτοί που διοχετεύουν αυτές τις πληροφορίες στον τύπο (δηλαδή η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ…), θεωρούν ότι είναι δεδομένη η κρίση των μελών του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ. Μένει να δούμε αν όντως η κρίση όλων των νέων μελών είναι τόσο δεδομένη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου