Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

ΕΑΚ ΥΠΠΟ: «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης»: Για τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας και τη στάση της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ

72217386_2478532165516991_1355723263254200320_n 

Όπως έχει γίνει γνωστό, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος 17 προσώπων για την υπόθεση των πλαστογραφημένων αιτήσεων για δάνεια και οικονομικά βοηθήματα που φέρεται να χορήγησε την περίοδο 2012-2014 το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ).
Σύμφωνα με την ασκηθείσα ποινική δίωξη, ποσό περίπου 200.000 ευρώ, που προοριζόταν για δάνεια και βοηθήματα σε υπαλλήλους-δικαιούχους του ΥΠΠΟΑ το χρονικό διάστημα 2012-2014, δεν δόθηκε στους υπαλλήλους-δικαιούχους που ονοματίζονταν στις αποφάσεις του Ταμείου, αλλά κατέληξε σε άλλες… τσέπες.
Προφανώς ούτε εμείς ούτε οι περισσότεροι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ πέσαμε από τα σύννεφα με την άσκηση της δίωξης. Από τα σύννεφα πέσαμε όλοι και όλες, όταν ενάμιση χρόνο πριν, συνάδελφοι και συναδέλφισσες άρχισαν να μαθαίνουν ότι… δήθεν πήραν δάνειο από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, ενώ δεν είχαν κάνει ποτέ αίτηση, ενώ πολλοί και πολλές από αυτούς δεν ήξεραν καν ότι υπάρχει Ταμείο Αλληλοβοήθειας! Από τα σύννεφα πέσαμε όταν ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν δεκάδες συνάδελφοι των οποίων το όνομα και η υπογραφή χρησιμοποιήθηκαν, εν αγνοία τους, για να εκταμιευτούν στο όνομά τους και στο όνομα της «αλληλοβοήθειας» σημαντικά χρηματικά ποσά (δημόσιου χρήματος, αφού το ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ χρηματοδοτούνταν κατά 100% από το δημόσιο!) που κατέληξαν αλλού. Και όταν το κατήγγειλαν, δέχτηκαν απειλές και βρέθηκαν απολογούμενοι…
Κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν για αυτά!
Από τα σύννεφα έπεσαν, όμως, και κάποιοι από τους συναδέλφους και συναδέλφισσες που διατέλεσαν μέλη των ΔΣ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, οι οποίοι παρίσταντο στις συνεδριάσεις, ενέκριναν δάνεια και έβαζαν την υπογραφή τους, χωρίς να γνωρίζουν ότι ήταν δάνεια-μαϊμού. Όμως, η καθημερινή διαχείριση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας βασιζόταν σε συγκεκριμένα πρόσωπα: τον πρώην πρόεδρο της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ και επί 15ετίας πρόεδρο του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Γιάννη Τσακοπιάκο, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ-ΔΗΣΥΠ που ήταν αποσπασμένος στο ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ, και τον Γ. Βλαντή, επίσης στέλεχος της ΠΑΣΚΕ-ΔΗΣΥΠ, εκλεγμένο στο Σύλλογο ΔΕ, και επί 15ετίας Διευθυντή του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, αποσπασμένου στα γραφεία του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ. Αυτοί μάλλον θα γνωρίζουν κάτι παραπάνω για τα όσα συνέβαιναν εκεί. Όπως κάτι παραπάνω θα γνωρίζει και η υπουργός Λ. Μενδώνη, που ήταν Γενική Γραμματέας τόσο κατά την ίδρυση του Ταμείου (2002), αλλά και την επίμαχη περίοδο των πλαστών δανείων (2012-14), και ομοτράπεζη των προηγούμενων στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε οι κραυγές «Επιστρέφουμε!» στην τελετή παράδοσης-παραλαβής, τη δική της έλευση πανηγύριζαν…
Με μια σειρά από πρόσφατες ανακοινώσεις, η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ, χρησιμοποιείται, ερήμην των εργαζομένων που εκπροσωπεί, για να διασπείρουν κάποιοι θεωρίες συνομωσίας και απειλές προς πρόσωπα, συνδικαλιστικές δυνάμεις, δημοσιογράφους, ακόμη και την επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς! Η ΠΑΣΚΕ/ΔΗΣΥΠ και η ΔΑΚΕ, αντί να σκεφτούν πώς δεν θα επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα που δεν έχουν καμία σχέση με την εκπροσώπηση εργαζομένων, σπεύδουν να υπερασπιστούν τον Γ. Τσακοπιάκο (αλήθεια, τον Γ. Βλαντή γιατί τον ξέχασαν άραγε; Δεν ήταν αυτός στέλεχος της ΠΟΕ και της ΔΗΣΥΠ;) ως «μεγάλο αγωνιστή». Την ώρα που κραυγάζουν υποκριτικά «όλα στο φως», εργάζονται πυρετωδώς για τη συγκάλυψη της υπόθεσης, αξιοποιώντας σε αυτήν την κατεύθυνση και την παλιά γνωριμία και αγαστή συνεργασία τους με την σημερινή Υπουργό Λ. Μενδώνη. Κι εκείνη σπεύδει υποκριτικά να δηλώσει στη Βουλή ότι… κάνει ό,τι της ζητήσουν οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων (εδώ γελάμε!). Υπάρχει όριο στον κυβερνητικό συνδικαλισμό; Για την ΠΟΕ ΥΠΠΟ προφανώς όχι!
Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή, καθώς τα κακουργήματα για τα οποία ασκήθηκε η δίωξη είναι
  • η πλαστογραφία,
  • η ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία.
  • η απιστία.
  • η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και
  • η εγκληματική οργάνωση.
 Προφανώς η δίωξη δεν συνεπάγεται αυτόματα και ενοχή. Το τεκμήριο της αθωότητας, άλλωστε, παραμένει ισχυρό για κάθε κατηγορούμενο. Δεν ασκούνται όμως διώξεις και μάλιστα για σοβαρά κακουργήματα χωρίς να υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως έχουν τελεστεί τα  εγκλήματα που περιγράφονται. Και μάλιστα εγκλήματα που καταγγέλθηκαν από τους ίδιους τους συναδέλφους μας. Και κάποιοι τα έχουν διαπράξει. Αν μη τι άλλο, οι συνάδελφοι που κατήγγειλαν τα τεκταινόμενα έχουν μια πρώτη ηθική δικαίωση απέναντι σε όσους τους απειλούσαν…
Ο μόνος τρόπος να σταθεί το συνδικαλιστικό κίνημα απέναντι σε αυτή την υπόθεση, θα ήταν να ζητήσει με ειλικρίνεια να έρθουν όλα στο φως, να ζητήσει συγνώμη από τους υπαλλήλους στο όνομα των οποίων εισέπραττε δημόσιο χρήμα το ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ, να ξαναδεί τον τρόπο λειτουργίας των σωματείων και της Ομοσπονδίας με τρόπο ανοιχτό στους εργαζόμενους, δημοκρατικό, με εναλλαγή προσώπων, με τρόπο που θα εξασφαλίζει ότι δεν θα ξανασυμβούν φαινόμενα προσπορισμού προσωπικού οφέλους μέσω της εκπροσώπησης των συμφερόντων των εργαζομένων.
Αντ’ αυτού, τι κάνει η ΠΟΕ; Πανηγυρίζει για την «εκκαθάριση εν λειτουργία» του Ταμείου Αλληλοβοήθειας –γνωρίζοντας πολύ καλά ότι οι δικαστικές υποθέσεις παίρνουν πολύ χρόνο, κι ότι το κλείσιμο του Ταμείου, πριν φτάσουν στο ακροατήριο οι υποθέσεις, διασφαλίζει την απώλεια κρίσιμων στοιχείων.
Δεν περιμένουμε από όσους ενδεχομένως εμπλέκονται ή επιχειρούν να συσκοτίσουν την υπόθεση και να συγκαλύψουν όσα έχουν ως τώρα έρθει στο φως για την 15ετή περίοδο λειτουργίας του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, υπό την προεδρία του Γ. Τσακοπιάκου και την διεύθυνση του Γ. Βλαντή, συνδικαλιστικών στελεχών της ΠΑΣΚ-ΔΗΣΥΠ, να αλλάξουν γραμμή πλεύσης. Ούτε να κατανοήσουν πόση ζημιά έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν με τη στάση τους, αμαυρώνοντας το συνδικαλιστικό κίνημα του ΥΠΠΟΑ, σε μια περίοδο που οξύνονται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη οι επιθέσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα και στις κατακτήσεις του υπέρ των εργαζομένων.
Πάει πολύ όμως να επιχειρούν να βγουν κι από πάνω,  να διαστρέφουν τόσο χυδαία την πραγματικότητα και να απειλούν! Πάει πολύ να νομίζουν πως οι χιλιάδες συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες στο Υπουργείο Πολιτισμού τρώνε κουτόχορτο!
Η υπόθεση των δανείων-μαϊμού του 2012-2014 είναι μία μόνο από τις υποθέσεις διαχείρισης δημόσιου χρήματος από το ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ που διερευνώνται. Καταρχάς, μεταξύ 2005 και 2015 το Ταμείο έδωσε πάνω από 600 δάνεια και περίπου 900 βοηθήματα, συνολικού ύψους πάνω από 1,7 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και πλασματικά δάνεια, όπως έχουν καταγγείλει οι ίδιοι οι συνάδελφοι, -ισσες.
Επιπλέον, εκκρεμούν:
  • τα αποτελέσματα του Έκτακτου Διαχειριστικού Ελέγχου του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κατά τον οποίο διαπιστώθηκε σωρεία παραπτωμάτων και διερευνάται από τις εισαγγελικές αρχές,
  • η έρευνα για τις προσλήψεις και διαθέσεις υπαλλήλων σε πολιτικά γραφεία και την πληρωμή υπεραπασχολήσεων των μετακλητών υπαλλήλων των γραφείων του Υπουργού και του Γενικού Γραμματέα μέσω του Ταμείου,
  • η ποινική διερεύνηση του ποσού των 170.000 € που φέρονται να δαπανήθηκαν για τον παιδικό σταθμό του Ταμείου,
  • η διερεύνηση της εικονικής απασχόλησης προσωπικού στο Ταμείο ενώ απασχολούνταν σε πολιτικό γραφείο του τ. προέδρου του Γ. Τσακοπιάκου
  • η κρίση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, όπου έχει παραπεμφθεί ο Γ. Τσακοπιάκος, για την αδικαιολόγητη οκτάμηνη απουσία από την εργασία του
Σε ό,τι μας αφορά, θα επαναλάβουμε όσα σταθερά υποστηρίζουμε από χρόνια για την ανάγκη πλήρους διερεύνησης όλων των υποθέσεων του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ και πλήρους διασφάλισης των πραγματικών κατακτήσεων των εργαζομένων (που φαίνεται πως τις έχουν ξεχάσει οι γνωστοί εργατοπατέρες, προκειμένου να «σώσουν το τομάρι» τους).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου