Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Συνέλευση Αγώνα Ενάντια στην Αστυνομοκρατία στα Πανεπιστήμια: Να δημιουργήσουμε εστίες αντίστασης και αγώνα! Προπύλαια την Πέμπτη 21/01/2021, 12.00 το μεσημέρι.

 ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΕΣΤΙΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ 

Καλούμε για συμμετοχή στην κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων στα Προπύλαια την Πέμπτη 21/01/2021, 12.00 το μεσημέρι.  


Η Συνέλευση Αγώνα Ενάντια στην Αστυνομοκρατία στα Πανεπιστήμια συγκροτήθηκε από διοικητικούς/ες υπαλλήλους, ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ, ΔΕΠ, φοιτητές/τριες, υποψήφιους/ες διδάκτορες και εργαζόμενους/ες στην έρευνα για να καλύψει την ανάγκη οργάνωσης και κινητοποίησης, πέρα από κλαδικούς και συντεχνιακούς διαχωρισμούς, απέναντι στην απόπειρα της κυβέρνησης να επιβάλει καθεστώς αστυνομοκρατίας και στυγνής καταστολής μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους. Η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, η επιβολή μέτρων απαγόρευσης της εισόδου «εις τους μη έχοντας εργασίαν», η αυστηροποίηση του πειθαρχικού και ποινικού δικαίου για τους φοιτητές και τους εργαζόμενους, η νέα απόπειρα θέσπισης ανωτάτου ορίου σπουδών που περιλαμβάνονται στο επικείμενο νομοσχέδιο Κεραμέως, αποτελούν κομμάτια ενός νομικού και θεσμικού οπλοστασίου που συνδέεται άρρηκτα τόσο με την εδώ και χρόνια επιχειρούμενη αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όσο και, ευρύτερα, με τη διαχείριση της βαθιάς κοινωνικής κρίσης στην οποία βρίσκεται το καπιταλιστικό σύστημα μέσα στη συνθήκη της πανδημίας.

Η καπιταλιστική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων επιδιώκει τη μεγαλύτερη σύνδεσή τους με τις ανάγκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου για φτηνό και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και τεχνογνωσία. Βασικοί μοχλοί είναι, αφενός, η εξάρτηση της κρατικής χρηματοδότησης από την αξιολόγηση των ιδρυμάτων και, αφετέρου από τα ερευνητικά έργα, που λειτουργούν με όρους ιδιωτικής επιχείρησης και στη βάση της εκμετάλλευσης των κακοπληρωμένων, αν όχι άμισθων και ανασφάλιστων, μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων. Στο πλαίσιο της ίδιας αναδιάρθρωσης είναι που μεθοδεύεται η μετακύλιση του κόστους εκπαίδευσης στους φοιτητές και τους εργαζόμενους μέσα από τη μείωση των δαπανών σίτισης και στέγασης και μέσα από την ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση των κακοπληρωμένων και επισφαλών σχέσεων εργασίας, που πλέον επεκτείνονται, πέρα από τις «εργολαβίες» στην καθαριότητα και τη φύλαξη και τους εργαζόμενους στην έρευνα, τόσο στο καθαυτό διδακτικό έργο με τον θεσμό των «πανεπιστημιακών υποτρόφων» όσο και στις διοικητικές υπηρεσίες. Η μετακύλιση του κόστους εκπαίδευσης θέτει στον ορίζοντα την επιβολή διδάκτρων και στις προπτυχιακές σπουδές, που ήδη προαλείφεται με τα επί χρήμασι «ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών».

Η απόπειρα επιβολής της πειθάρχησης και της αστυνομοκρατίας αποτελούν μια δεύτερη –εξίσου κεντρική– πλευρά της αναδιάρθρωσης: τη βίαιη διάλυση των αγωνιζόμενων συλλογικοτήτων φοιτητών και εργαζομένων , την εμπέδωση ενός νέου τύπου πειθήνιου εργαζόμενου και φοιτητή που δέχεται όλες τις αλλαγές αδιαμαρτύρητα –αν δεν βλέπει μέσα σε αυτές την κοινωνική του ανέλιξη– αλλά και την αποσύνθεση των πανεπιστημίων ως πεδίων κοινωνικών και ταξικών αγώνων , ως χώρων ριζοσπαστικοποίησης, ζύμωσης και επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών αγωνιζόμενων κοινωνικών και ταξικών υποκειμένων. Αν η ανάδυση του πανεπιστημίου-επιχείρηση σμιλεύτηκε κοινωνικά μέσα από τα ιδεολογήματα της «αξιολόγησης» και της «αριστείας», η σχεδιαζόμενη μετεξέλιξή του σε φρουρούμενη κι επιτηρούμενη επιχείρηση μεθοδεύεται συστηματικά μέσω του λόγου περί εγκληματικότητας. Προϊόν η ίδια της αλλοτριωτικής και βίαιης φύσης της ταξικής σχέσης, η εγκληματικότητα εργαλειοποιείται για να δηλώσει, ακριβώς, οτιδήποτε μπορεί να διασαλεύσει την απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησης. Η παρουσία αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια έχει, όμως, και μια αυτοτελή αξία, με ισχυρό συμβολισμό. Δηλώνει με τρόπο ορατό στο χώρο ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με όλη την αγωνιστική παρακαταθήκη της Μεταπολίτευσης, εμβληματικός τόπος της οποίας στη συλλογική συνείδηση ήταν και παραμένει το πανεπιστήμιο. Πρόκειται για μια επιθετική άσκηση ηγεμονίας με αποδέκτες/τριες, όχι μόνο τον εντός του πανεπιστημίου κόσμο, αλλά ολόκληρη την κοινωνία.

Η στιγμή αυτής της επιθετικής διεκδίκησης ηγεμονίας δεν είναι τυχαία. Η αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια συνδέεται με την ευρύτερη κατασταλτική διαχείριση της βαθιάς κοινωνικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος μέσα στην πανδημία. Μαζί με τον νόμο περί της –κατ’ ουσίαν– απαγόρευσης των διαδηλώσεων και καταστρατήγησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, μαζί με την αστυνομοκρατία στα κέντρα των πόλεων και τις συνοικίες και τα υπέρογκα πρόστιμα για την παραβίαση των όρων των λοκντάουν, η παρουσία της αστυνομίας –το ένοπλο προσωπικό του κεφαλαίου– στους πανεπιστημιακούς χώρους ανήκει στα προληπτικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση –το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου– απέναντι στην πιθανότητα να ξεσπάσει ένα μεγάλο κύμα αγώνων που θα σαρώσει την κυβερνητική πολιτική και θα επιβάλλει την ικανοποίηση των αναγκών της τάξης μας, δηλαδή όσων είναι «εξαρτημένοι από το μισθό τους» –σύμφωνα με τον ορισμό που έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Το πραγματικό περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής αναδείχτηκε ξεκάθαρα με την εισβολή αστυνομικών δυνάμεων κάθε είδους στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 30/12/2020 . Για την πρόβα τζενεράλε, την επίδειξη δύναμης ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για τη γενικευμένη καταστολή στους πανεπιστημιακούς χώρους, η Πρυτανεία του ΕΚΠΑ πρόσφερε πρόθυμα ως πεδίο την εστία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ΥΠ.ΠΡΟΠΟ Μ.Χρυσοχοΐδη. Η επιλογή ασφαλώς δεν ήταν τυχαία: εδώ και πολλούς μήνες οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που διαμένουν στη ΦΕΠΑ δίνουν έναν υποδειγματικό αγώνα για την ικανοποίηση των αναγκών σίτισης και στέγασης, για την παροχή μέτρων προστασίας από τον COVID και για την ελεύθερη και ανεμπόδιστη χρήση των δημόσιων χώρων του πανεπιστημίου από αγωνιζόμενες κοινωνικές και πολιτικές συλλογικότητες, αμφισβητώντας έμπρακτα την απαγόρευση κάθε αγωνιστικής διαδικασίας και κινητοποίησης με το πρόσχημα της πανδημίας . Η βιαιότητα της αστυνομικής επιχείρησης με χρήση drones, εκτεταμένες φθορές και συλλήψεις φοιτητών και αλληλέγγυων καθώς και η χυδαία προπαγανδιστική εκστρατεία που ακολούθησε έχουν στόχο την τρομοκράτηση και τη συκοφάντηση των αγωνιζόμενων φοιτητών και φοιτητριών και την καταστολή του αγώνα τους, που αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια ιδιωτικοποίησης – ξενοδοχοποίησης των εστιών για τις ανάγκες των ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών.

Ο ρόλος της Διοίκησης του ΕΚΠΑ δεν αναδεικνύεται μόνο από τη συνεργασία της για την εισβολή στη ΦΕΠΑ. Η ανακοίνωση της Συγκλήτου της 5ης Ιανουαρίου δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Καταρχάς, αποδέχεται ότι υπάρχει ζήτημα «ενισχυμένης και διαρκούς φύλαξης του πανεπιστημίου», αποκρύπτοντας το γεγονός ότι κάθε δύο χρόνια το ΕΚΠΑ δαπανά πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ για την εργολαβία της φύλαξης και δεν ζητά μόνιμο προσωπικό για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου. Έπειτα, εκφράζει τη συγκατάθεσή της στον έλεγχο εισόδου στα κτήρια του Πανεπιστημίου. Ουσιαστικά, το μόνο ζήτημα πάνω στο οποίο η Σύγκλητος φαίνεται να διαφωνεί ρητά είναι αν το νέο αστυνομικό σώμα θα υπάγεται σε αυτή και τις πρυτανικές αρχές ή αν θα αναφέρεται απευθείας στην ΕΛ.ΑΣ., πράγμα εντελώς επουσιώδες. Δε θα μπορούσαμε να περιμένουμε βέβαια κάτι διαφορετικό. Το πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο πεδίο και χώρος αγώνων: κατά βάση είναι θεσμός υλικής και ιδεολογικής αναπαραγωγής του κεφαλαίου και η συνεργασία της Διοίκησης των ΑΕΙ με την κυβέρνηση πρέπει να ερμηνευθεί και να ιδωθεί υπό αυτό το πρίσμα. Η ύπαρξη του πανεπιστημίου ως πεδίου ριζοσπαστικοποίησης, πολιτικοποίησης και ζύμωσης είναι προϊόν της ιστορίας των αγώνων μέσα σε αυτό και όχι θεσμικό του γνώρισμα.

Μέσα στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε και απέναντι σε μια κυβέρνηση που εργαλειοποιεί τη συνθήκη της πανδημίας για να προωθήσει και να επιβάλλει τις πιο επαχθείς για τις ανάγκες και τα συμφέροντά μας νομοθετικές αλλαγές είναι αναγκαίο διοικητικοί, φοιτητές/τριες, μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, εργαζόμενοι/ες στην έρευνα και στις εργολαβίες να (ξανα)συναντηθούμε και να δημιουργήσουμε εστίες αντίστασης και αγώνα πέρα από κλαδικούς και συντεχνιακούς διαχωρισμούς ενάντια στην αστυνομοκρατία, τη συνεχιζόμενη αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε βάρος των συμφερόντων και των αναγκών μας. Για να ανατρέψουμε τα σχέδια τους, ο αγώνας μας πρέπει να ανοίξει σε όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της τάξης μας.

Στηρίζουμε κάθε κινητοποίηση συλλόγων στην κατεύθυνση αυτή.

Καλούμε για συμμετοχή στην κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων στα Προπύλαια την Πέμπτη 21/01/2021, 12.00 το μεσημέρι.

15/01/2021

Συνέλευση Αγώνα Ενάντια στην Αστυνομοκρατία στα Πανεπιστήμια
Διοικητικών, ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ, ΔΕΠ, Φοιτητών/ριών, Υπ. Διδακτόρων, Εργαζόμενων στην Έρευνα ΕΚΠΑ
syneleusi.agona@yahoo.com

--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου