Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: 8 Μάρτη 2022 – Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Δεν είναι γιορτή, είναι απεργία

 

Ε΄  ΕΛΜΕ  Θεσσαλονίκης                              Θεσσαλονίκη, 3-3-2022

                  Προξένου  Κορομηλά 51

                  e.elme.thess@gmail.com

 

8 ΜΑΡΤΗ 2022: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΟΡΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ

Συμμετέχουμε στο απεργιακό συλλαλητήριο, 1μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου

(Στάση εργασίας ΑΔΕΔΥ από 12 μ. έως τη λήξη ωραρίου)

 

Συμμετέχουμε  στις κινητοποιήσεις  που οργανώνονται από ομοσπονδίες, σωματεία  και γυναικείες οργανώσεις- συλλογικότητες


Η 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
, στη μνήμη του ηρωικού αγώνα των εργατριών στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης το 1857, έχει καταγραφεί στη συλλογική συνείδηση ως μέρα- σύμβολο για τους αγώνες των γυναικών που διεκδικούν καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ζωής, που παλεύουν ενάντια σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Το αγωνιστικό της μήνυμα φωτίζει στις σύγχρονες συνθήκες την κοινή μας πάλη για ισότιμα δικαιώματα ανδρών και γυναικών στην εργασία, στην οικογένεια, στην κοινωνική δράση.

Η φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας βρίσκει τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις φοιτήτριες, όλο το λαό μας αντιμέτωπους με την ανασφάλεια, τα αδιέξοδα που γέννησε η κατάρρευση των δημοσίων συστημάτων υγείας και η εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο και μαζί με όλα τα παραπάνω με την αύξηση των περιστατικών βίας απέναντι στις γυναίκες.

Τα πολυάριθμα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, οι δολοφονίες γυναικών, η σεξιστική βία, οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις από εργοδότες και ιεραρχικά ανώτερους, φανερώνουν την υποτίμηση των γυναικών αλλά και το ρόλο που τους επιφυλάσσει το σύστημα στο οποίο ζούμε και δουλεύουμε, ώστε να κερδίζει διπλά από την εκμετάλλευση και την καταπίεση των γυναικών. 

Στηρίζουμε τους γονείς των θυμάτων από τις δολοφονίες γυναικών, στηρίζουμε τα θύματα που βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν και να αποκαλύψουν νέα ή παλιότερα περιστατικά βίας σε βάρος των γυναικών ακόμα και ανήλικων παιδιών.

Η καταπίεση που υφίστανται εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο, με παραβίαση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, η στέρηση της εκπαίδευσης, ο εξαναγκασμός σε σκληρή -χαμηλότερα ή καθόλου αμειβόμενη- εργασία,  η έλλειψη φροντίδας για τη μητρότητα και την υγεία, η βία, η σωματεμπορία, οι βιασμοί ακόμα και η αφαίρεση της ζωής, η ενδοοικογενειακή βία, σηματοδοτούν τις συνθήκες ζωής των γυναικών και τον «πολιτισμό» της κοινωνικής μας οργάνωσης.

Η εργασιακή επισφάλεια και ιδιαίτερα των γυναικών οξύνεται, με την ανεργία να πλήττει περισσότερο αυτές, ενώ η τηλεεργασία ενοποίησε τον χώρο του σπιτιού με τον χώρο της δουλειάς διαμορφώνοντας  συνθήκες διαρκούς καταπίεσης.  Οι εργαζόμενες μητέρες ή εγκυμονούσες δεν είχαν και δεν έχουν καμία προστασία απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τις απολύσεις. Οι άδειες και τα επιδόματα μητρότητας είναι συνεχώς υπό διαπραγμάτευση και αντικείμενο διεκδίκησης, όσες εργάζονται με ελαστικούς όρους  είναι σε ακόμα δυσμενέστερη θέση. Στον "αόρατο" χώρο του σπιτιού οι γυναίκες συνεχίζουν να καλύπτουν όλες τις ανάγκες για τις οποίες θα έπρεπε να υπάρχει δημόσια κοινωνική στήριξη και πρόνοια .

Στην εκπαίδευση το καθεστώς της ελαστικής εργασίας των συμβασιούχων (αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών) δεν αναγνωρίζει ουσιαστικά  δικαιώματα των γυναικών. Αν  η ανάγκη κάλυψης όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς και σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με ίσα δικαιώματα είναι άμεσο και επιτακτικό αίτημα, οι κατάφωρες αδικίες και διακρίσεις σε βάρος  των αναπληρωτών, και ιδιαίτερα των γυναικών,  είναι ντροπή για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Διεκδικούμε ίσα δικαιώματα για όλους/ες. Εξίσωση των αδειών διευκόλυνσης μητρότητας για όλες τις γυναίκες. Να δοθεί επιτέλους και στις αναπληρώτριες/τες χωρίς κωλυσιεργίες η άδεια ανατροφής, όπως ακριβώς προβλέπεται για όλους τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, χωρίς «εκπτώσεις» και άλλες καθυστερήσεις.

Να εφαρμόσει το ΥΠΑΙΘ την απόφαση του ΣτΕ και να εκδώσει ΑΜΕΣΑ διευκρινιστική εγκύκλιο για τις άδειες ανατροφής των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών που να ευθυγραμμίζεται με το νομικό πλαίσιο που ισχύει για τις άδειες ανατροφής όλων των μονίμων εκπαιδευτικών.

Μειωμένο ωράριο εργασίας για γονείς με παιδιά ΑΜΕΑ, χωρίς περικοπές των αποδοχών τους.  Άδειες ασθένειας τέκνου για όλους τους αναπληρωτές \τριες χωρίς καμία περικοπή των αποδοχών τους

Δίνουμε καθημερινά τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό,  καλλιεργούμε τις αξίες της ισοτιμίας και της αλληλεγγύης των ανθρώπων ανεξάρτητα από φύλο, εθνικότητα, κοινωνική τάξη. Ενάντια στη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση, που έχουν θύματά τους κυρίως τις γυναίκες·

Παλεύουμε για την κατάργηση της ταξικής εκμετάλλευσης που είναι η αιτία για κάθε είδους διακρίσεων, καθώς και για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών ενάντια σε σεξιστικές, βίαιες και προσβλητικές συμπεριφορές.

Οργανώνουμε και φέτος την απεργιακή 8 Μάρτη.  Στηριζόμαστε στους αγώνες που ξεδίπλωσαν και ξεδιπλώνουν οι εργάτες της Υγείας, οι εργάτες στην COSCO στην e-food. Στηρίζουμε τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ οι οποίοι απολύονται και εκδιώκονται από τους οικισμούς που μένουν με τις οι οικογένειές τους κοντά στο εργοστάσιο. Μαζί οργανώνουμε την απεργία στις 8 Μάρτη για να απαιτήσουμε την τιμωρία των βιαστών και των δολοφόνων των γυναικών, ίση αμοιβή με αυξήσεις στους μισθούς και ΣΣΕ σε όλους τους χώρους, ενίσχυση των νοσοκομείων, παιδικούς σταθμούς και κοινωνικές παροχές στους χώρους δουλειάς και στους Δήμους. 

Διεκδικούμε :

  • Ίσα δικαιώματα για όλες/ους. Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα
  • Δημόσια υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Αποφασιστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Υγείας. Πλήρη δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
  • Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης.
  • Δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας (γηροκομεία, παιδικοί σταθμοί, πρωτοβάθμια περίθαλψη), ώστε να απαλλαγούν οι γυναίκες από υπηρεσίες οι οποίες πρέπει να παρέχονται από το κράτος.
  • Ενίσχυση  του δημόσιου συστήματος Υγείας με βάση τα αιτήματα του υγειονομικού κινήματος (προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας). Ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με πύκνωση των δρομολογίων.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, προστασίας του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας. Να στελεχωθούν άμεσα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους και να διενεργηθούν έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς.
  • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία σε κάθε νομό ιατροδικαστικών κέντρων και δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας και για τη στήριξη των θυμάτων της έμφυλης βίας.
  • Καμιά γυναίκα μόνη! Καμία ανοχή στην παρενόχληση, στη βία και στην αυθαιρεσία στους εργασιακούς χώρους. Άμεση δικαίωση σε περιστατικά σεξιστικών, εργοδοτικών αυθαιρεσιών, ηθικής και ψυχολογικής παρενόχλησης στους εργασιακούς χώρους. Παραδειγματική τιμωρία των ενόχων χωρίς συγκαλύψεις.
  • Πλήρη δικαιώματα των μεταναστών και μεταναστριών στη μετακίνηση, στο άσυλο, σε στέγη, υγεία, παιδεία, εργασία. Προστασία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων.

Τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.  

Συμμετέχουμε στο απεργιακό συλλαλητήριο την Τρίτη 8 Μάρτη, 1μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος                          Η γραμματέας

 

Χρήστος Ζαγανίδης                 Ειρήνη Σωπιάδου

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου