Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Αποτελέσματα 10ου συνεδρίου ΕΔΟΘ - Πραξικοπήματα ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΠ με διπλό στόχο: την εφαρμογή του Νόμου Χατζηδάκη και τον έλεγχο των συσχετισμών


Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις στο δημόσιο

http://paremvasi.blogspot.gr/            dimosio.paremvasis@gmail.com

10ο συνέδριο ΕΔΟΘ - Πραξικοπήματα ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΠ με διπλό στόχο: την εφαρμογή του Νόμου Χατζηδάκη και τον έλεγχο των συσχετισμών

 

Η ενίσχυση των Παρεμβάσεων αναδεικνύει τη συσπείρωση στα πρωτοβάθμια σωματεία για αγώνα ανατροπής



Το 10ο συνέδριο της ΕΔΟΘ (13-15/5/22) καταγράφηκε σαν μια παρωδία, καθώς το πραξικόπημα των ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΠ δεν επέτρεψε ούτε συζήτηση να γίνει, ούτε να παρθούν αποφάσεις. ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΠ με αυταρχικά, αντικαταστατικά μέσα επέβαλαν την αποδοχή συνέδρων από τα ελάχιστα σωματεία, τα οποία και ελέγχουν, που έκαναν ηλεκτρονικές εκλογές. Θέλουν να το χρησιμοποιήσουν αυτό ως «δεδικασμένο» για την πάση θυσία αποδοχή του αντισυνδικαλιστικού νόμου Χατζηδάκη.  Καθώς όμως ήταν μειοψηφία στο σώμα δεν τόλμησαν να θέσουν σε ψηφοφορία τη νομιμοποίηση αντιπροσώπων, όπως προβλέπεται καταστατικά. Με ευθύνη των απερχόμενων προέδρου και αντιπροέδρου και του προσωρινού προεδρείου, μέσα σε όργιο αντιδημοκρατικών ενεργειών, απειλών και τραμπουκισμών ακροδεξιάς πρακτικής επιχειρήθηκε να παρακαμφθεί η νομιμοποίηση των αντιπροσώπων. Όταν η πλειοψηφία του σώματος αποχώρησε για να μη συναινέσει στο πραξικόπημα μέχρι να αποκατασταθεί η δημοκρατική διαδικασία, ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΠ έληξαν το συνέδριο (!) αφού πρώτα προχώρησαν, χωρίς απαρτία, σε ψηφοφορίες εξπρές. Πιο σημαντική αυτή του οικονομικού απολογισμού που κουκουλώνει το σκάνδαλο το ΟΑΣΘ και το γεγονός ότι η ΕΔΟΘ έχει αποπληρώσει ήδη το 50% σχεδόν από τις 120.000 που τσέπωσαν τα στελέχη τους από τα χρήματα που έδωσαν οι εργαζόμενοι για τις κάρτες του ΟΑΣΘ.

Οι Παρεμβάσεις στάθηκαν απέναντι σε αυτόν τον εκφυλισμό, με τη σταθερή θέση ότι πρέπει να υλοποιηθούν και να μη μείνουν κενό γράμμα οι αποφάσεις των σωματείων για μη εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη, αλλά και ασυμβίβαστου αγώνα για την καταργήσή του. Γι' αυτό συνέβαλλαν αποφασιστικά στην κοινή στάση όλων των υπόλοιπων παρατάξεων, ΔΑΣ (ΠΑΜΕ), ΕΑΕΚ, Αντεπίθεση, Ταξική Πορεία που δε νομιμοποίησαν την προσπάθεια των ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΠ να γίνει η ΕΔΟΘ ορόσημο εφαρμογής του αντισυνδικαλιστικού νόμου. Αυτή η εξέλιξη μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στην έκφραση της βούλησης των εργαζομένων και την περιφρούρηση των σωματείων από την κυβερνητική επιδρομή, με την ανάπτυξη αγώνων για την κατάργηση ν. Χατζηδάκη, τόσο μέσα από διαδικασίες και πρωτοβουλίες των σωματείων, όσο και στα επικείμενα συνέδρια ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΑΔΕΔΥ.

Η επίθεση του ν. Χατζηδάκη στη δημοκρατία και τη συλλογική δράση των σωματείων συνδέεται με τον φόβο για τις αντιστάσεις των εργαζομένων στην αντιλαϊκή πολιτική της φτώχειας, της ελαστικής εργασίας και ανεργίας, της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών αγαθών (υγείας, παιδείας,  κοινωνικών υπηρεσιών του δημοσίου). Μιας πολιτικής που είναι δεμένη με τον κρατικό αυταρχισμό, τον εθνικισμό και τη συμπόρευση στα πολεμικά σχέδια του αμερικανοταϊκού ιμπεριαλισμού. Η πάλη για ψωμί, ειρήνη, εργασία, υγεία, παιδεία, δικαιώματα συνδέεται άμεσα με τον αγώνα για την κατάργηση του αντισυνδικαλιστικού εκτρώματος Χατζηδάκη.

Η ενισχυμένη θέση των Παρεμβάσεων στο νέο Γενικό Συμβούλιο της ΕΔΟΘ, με 7 έδρες και από 6, μπορεί να συμβάλλει σε μια άλλη πορεία, πέρα από τον εκφυλισμό που ζήσαμε την προηγούμενη θητεία, με την απόλυτη ταύτιση με την κυβέρνηση της ΝΔ και το ανοιχτό μέτωπο σε κάθε αγωνιστική πρόταση, ειδικά στην περίοδο της καραντίνας, σε συνδυασμό με τις απαράδεκτες πρακτικές, όπως η αποπληρωμή του χρέους στον ΟΑΣΘ που δημιούργησαν τα στελέχη των προηγούμενων διοικήσεων ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΠ.

Η σκληρή, ανυποχώρητη μάχη είναι μονόδρομος. Αυτή θα κρίνει την υπεράσπιση των κοινωνικών αναγκών και δικαιωμάτων απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων. Το δίλημμα "ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες" είναι θεμελιώδες και ζωτικό πλέον για τους εργαζόμενους. Δρόμος είναι η συσπείρωση στα πρωτοβάθμια σωματεία, ο συντονισμός μεταξύ τους και η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κέντρου αγώνα, βασισμένο στη δύναμη των γενικών συνελεύσεων και των συλλογικών διαδικασιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου