Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Αγωνιστική Παρέμβαση Ε΄ ΕΛΜΕ: ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των εκλογών για το συνέδριο 20ό ΟΛΜΕ

Αγωνιστική Παρέμβαση Ε΄ ΕΛΜΕ

Τα αντιεκπαιδευτικά και αντεργατικά μέτρα δεν θα περάσουν

Οι αγώνες είναι μπροστά μας

Αποτελέσματα εκλογών ΟΛΜΕ. Συγκρίσεις με προηγούμενο  Συνέδριο

 

20ο Συνέδριο ΟΛΜΕ-2022

19ο Συνέδριο ΟΛΜΕ-2019

 

ψήφοι

αντ/ ποι

 

%

ψήφοι

αντ/ ποι

 

%

Ψήφισαν

733

7

 

1324

13

 

Άκυρα-Λευκά

6

 

 

38

 

 

Έγκυρα

727

 

 

1286

 

 

Αγωνιστική Παρέμβαση - Συνεργαζόμενοι

279

3

38,37%

319

3

24,8%

ΔΑΚΕ

150

2

20,63%

389

4

30,24%

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

106

1

14,58%

236

3

18,35%

ΣΥΝΕΚ

88

1

12,10%

179

2

13,31%

Αντεπίθεση Εκπαιδευτικών

49

 

6,74%

53

 

4,12%

Αγωνιστικές  Κινήσεις

36

 

4,96%

69

1

5,36%

ΠΕΚ

19

 

2,62%

41

0

3,18%

 

Αισθανόμαστε την ανάγκη να χαιρετίσουμε όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν στις εκλογές της ΕΛΜΕ και για τρίτη συνεχόμενη φορά σε διάστημα έξι μηνών στέλνουν ισχυρό μήνυμα ότι το σωματείο μας και οι εκπαιδευτικοί, παρά τη λυσσαλέα επίθεση που δεχόμαστε από την κυβέρνηση και με την πλήρη στήριξη της καθαρόαιμης κυβερνητικής παράταξης, της ΔΑΚΕ, μένουμε όρθιοι και δεν θα σταματήσουμε να δημιουργούμε τους όρους για να περάσουμε στην αντεπίθεση!

Συνολικά τα αποτελέσματα αποτελούν καταδίκη της αντιεκπαιδευτικής – αντιλαϊκής –  πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ που ασκείται με κυνισμό και αδιαφορία για τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, με αυταρχισμό και τρομοκρατία. Αυτή η εξέλιξη είναι ελπιδοφόρα μπροστά στη νεοφιλελεύθερη επέλαση εφαρμογής αντιλαϊκών και αντιεκπαιδευτικών μέτρων  (ακρίβεια, αξιολόγηση, νόμος Χατζηδάκη, Τράπεζα Θεμάτων, Ε.Β.Ε., κ.ά.). Τα αντιλαϊκά – αντιεκπαιδευτικά μέτρα πρέπει να ανακοπούν.  Σήμερα είναι μεγαλύτερη από ποτέ η ανάγκη να οργανωθεί ένα μαζικό και μαχητικό κίνημα σύγκρουσης και ανατροπής.

Η ΔΑΚΕ, υπέστη νέα ήττα μετά τις εκλογές της ΕΛΜΕ το Δεκέμβρη, όταν οι εκπαιδευτικοί της γύρισαν την πλάτη στο κάλεσμα για αποχή και μετά τη διαγραφή του πρωτοκλασάτου στελέχους της Βαϊτσίδη. Έχασε 2 αντιπροσώπους σε σχέση με το προηγούμενο 19ο συνέδριο του 2019 και είχε μείωση του ποσοστού της κατά 10,39%.

Το αποτέλεσμα των εκλογών συνιστά μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής παράταξης της βίας και του αυταρχισμού με αφορμή και τη διαγραφή του Βαϊτσίδη ο οποίος πρωταγωνίστησε στις βίες επιθέσεις κατά μελών του ΔΣ και συναδέλφων για να μην περάσει πάση θυσία η διαγραφή του και να μην αποκαλυφθούν τα αίσχη του σε βάρος της ΕΛΜΕ και των εργαζομένων του Δικτύου Άλφα. Όλο το συνοθύλευμα  από υψηλά ιστάμενα εκπαιδευτικά στελέχη, από αρχισυνδικαλιστές της ΔΑΚΕ από την ΟΛΜΕ και όλη τη Θεσσαλονίκη, ούτε η συνδρομή της αστυνομίας την οποία κάλεσαν, ούτε οι κατά καιρούς  «εξυπηρετηθέντες» από τον Βαϊτσίδη και τη ΔΑΚΕ που κατέβασαν στη Γενική Συνέλευση που αποφάσισε τη διαγραφή του  μπόρεσαν να ανατρέψουν την απόφασή της.  Δεν το επιτρέψαμε και οι εκπαιδευτικοί με τη στάση τους στέλνουν μήνυμα για σωματεία ισχυρά, αγωνιστικά, με γνήσια χαρακτηριστικά και ηθική υπόσταση στη δράση και τη φυσιογνωμία τους. Με τέτοια χαρακτηριστικά μπορούν να εμπνεύσουν και να συμβάλλουν στη συσπείρωση των εργαζομένων στα σωματεία.  

Η ήττα της ΔΑΚΕ θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ πρωτίστως, αλλά και των ΣΥΝΕΚ, στις επισκέψεις τους στα σχολεία δεν κρύβανε λόγια για τη βάναυση στάση του Βαϊτσίδη, της ΔΑΚΕ και μελών της στη Γ.Σ. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, αντί να αποκαλύπτουν τις βιαιότητές τους και να απαιτούν την καταδίκη του από τους συναδέλφους,  υιοθέτησαν την τακτική των ίσων αποστάσεων. Και οι δύο αρνήθηκαν να συμπεριληφθούν στις καταγγελίες της ΕΛΜΕ οι αντιδημοκρατικές και βίαιες πρακτικές του Βαϊτσίδη και της ΔΑΚΕ, ενώ το ΠΑΜΕ δεν ψήφισε τη στήριξη συναδέλφων που υπέστησαν τις επιθέσεις του Βαϊτσίδη και της ΔΑΚΕ, από την ΕΛΜΕ και μέσω  δικαστικής προσφυγής. Στην ΑΔΕΔΥ οι ίδιες δυνάμεις, αντί της άμεσης καθαίρεσής του από το Γενικό Συμβούλιο και της επιστροφής του στο σχολείο, όπως προβλέπεται από το καταστατικό, αφού έχασε την ιδιότητα του μέλους πρωτοβάθμιου σωματείου, δεν δικαιούται να είναι μέλος της, ψήφισαν να παραπεμφθεί το θέμα στην ΟΛΜΕ και στο ΓΣ της ΑΔΕΔΥ. Μεγάλη ευθύνη έχουν όσοι  με την τακτική του κατευνασμού και της συγκάλυψης στο ΔΣ τα προηγούμενα χρόνια, με την άρνησή τους να καταγγέλλονται τα αίσχη του Βαϊτσίδη και της ΔΑΚΕ, εξέθρεψαν το αίσθημα της ασυλίας τους για να θεωρούν ότι μπορούν να  κάνουν ό,τι θέλουν και να μην δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.

Οι συνάδελφοι στήριξαν μαζικά και τίμησαν την Αγωνιστική Παρέμβαση – Συνεργαζόμενοι  με την ψήφο τους, ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους σε αυτήν και την ανέδειξαν σε πρώτη δύναμη με 279 ψήφους  και 38,37% (συνέδριο 2019, 24,8%) και με τρεις αντιπροσώπους, όσους και στο προηγούμενο συνέδριο.  Η  εμπιστοσύνη των συναδέλφων αποτελεί επιβεβαίωση της αντίληψης που υπηρετούμε για αγωνιστικά σωματεία – ενιαίους αγώνες – πανεκπαιδευτικό μέτωπο – αλληλεγγύη εργαζομένων, αλλά και διακριτή απάντηση σε όσους θέλουν να  επιβεβαιώνουν  πρώτα την κυβέρνησή τους, το κόμμα τους, μετά  την παράταξή τους και τελευταίο, ή και καθόλου, τον κλάδο και την ΕΛΜΕ.

Παρά το πολύ θετικό για την Αγωνιστική Παρέμβαση –Συνεργαζόμενοι αποτέλεσμα, δεν μπορεί παρά να προβληματίσει όλους μας το μεγάλο ποσοστό αποχής το οποίο σημειώνεται σε όλες τις ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, αλλά και πανελλαδικά. Το χτύπημα των σωματείων από την κυβέρνηση, η αίσθηση της αναποτελεσματικότητας των αγώνων, η απογοήτευση από την ηγεσία της ΟΛΜΕ, αλλά και η πρόταξη του ατομικού έναντι του συλλογικού την περίοδο της καραντίνας, κ. α.  πρέπει να μας απασχολήσουν σοβαρά το επόμενο διάστημα.

Η ελπίδα και η δύναμη βρίσκεται στη συλλογικότητα, στην αλληλεγγύη, στους αγώνες

Η επιστροφή στις Γενικές Συνελεύσεις, η οργάνωση επιτροπών αγώνα, η ενίσχυση και μαζικοποίηση των αυθεντικών διαδικασιών βάσης, η επιμονή στη δραστηριοποίηση των  πρωτοβάθμιων σωματείων, των ΕΛΜΕ και στο συντονισμό τους, είναι η απάντηση στην αγωνιστική απραξία που μας επιβάλλει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, για να αλλάξει ρότα ο κλάδος και η ομοσπονδία. Θα αγωνιστούμε, τόσο στο συνέδριο όσο και μετά απ' αυτό, να πάρει ο κλάδος αποφάσεις αγώνα και να προετοιμαστεί αποφασιστικά για τις μάχες που πρέπει να δώσουμε με το ξεκίνημα της χρονιάς και άμεσα με όπλο την απεργία αποχή και το συντονισμό ΕΛΜΕ – ΣΕΠΕ για το σταμάτημα της αξιολόγησης στα σχολεία.  Στο 20ο συνέδριο οι Παρεμβάσεις θα συμβάλουμε με την ίδια αποφασιστικότητα, όπως στο 16ο συνέδριο του 2013, όταν πραγματοποιήσαμε ένα από τα πιο καθοριστικά συνέδρια του κλάδου, για να υπάρξουν αγωνιστικές αποφάσεις και σχέδιο αγώνα. Με βασικούς άξονες να σταματήσει η διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, την ανατροπή της  διαρκούς λιτότητας και απαξίωσής μας, την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας και συνολικά την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ.  

Τέλος, ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλους τους συναδέλφους, και έναν προς έναν ξεχωριστά, που συμμετείχαν στην Εφορευτική Επιτροπή και συνέβαλλαν για να πραγματοποιηθούν  χωρίς προβλήματα οι εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου