Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Συνέδριο ΕΔΟΘ: Πραξικόπημα ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΠ για την εφαρμογή του ν. Χατζηδάκη

Ενισχυμένη θέση για τις Παρεμβάσεις στο νέο Γενικό Συμβούλιο



Γιώργος Κρεασίδης

▸Το 10ο Συνέδριο της ΕΔΟΘ (13-15/5) σφραγίστηκε από το πραξικόπημα των ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΠ που δεν επέτρεψε να υπάρξει συζήτηση και αποφάσεις, καθώς με αντικαταστατικά μέσα επέβαλαν την αποδοχή συνέδρων από τα ελάχιστα ελεγχόμενα σωματεία που έκαναν ηλεκτρονικές εκλογές.

Στόχος, να το χρησιμοποιήσουν ως «δεδικασμένο» για την αποδοχή του αντισυνδικαλιστικού νόμου Χατζηδάκη. Καθώς όμως ήταν μειοψηφία, δεν τόλμησαν να θέσουν σε ψηφοφορία τη νομιμοποίηση αντιπροσώπων –όπως προβλέπεται–, μέσα σε όργιο αντιδημοκρατικών ενεργειών και τραμπουκισμών ακροδεξιάς πρακτικής.

Όταν η πλειοψηφία αποχώρησε για να μη συναινέσει στο πραξικόπημα μέχρι να αποκατασταθεί η δημοκρατική διαδικασία, έληξαν το συνέδριο(!), αφού με ψηφοφορίες εξπρές «εγκρίθηκε» ο οικονομικός απολογισμός που κουκουλώνει το σκάνδαλο του ΟΑΣΘ: το ταμείο της ΕΔΟΘ έχει αποπληρώσει ήδη το 50% σχεδόν από τις 120.000 της «μαύρης τρύπας» των στελεχών τους από τα χρήματα που έδωσαν οι εργαζόμενοι για τις εκπτωτικές κάρτες αστικής συγκοινωνίας.

Οι Παρεμβάσεις στάθηκαν απέναντι σε αυτόν τον εκφυλισμό, με τη σταθερή θέση ότι πρέπει να υλοποιηθούν και να μη μείνουν κενό γράμμα οι αποφάσεις των σωματείων για μη υλοποίηση του νόμου Χατζηδάκη και ασυμβίβαστου αγώνα για την κατάργησή του. Γι' αυτό συνέβαλλαν αποφασιστικά στην κοινή στάση όλων των άλλων παρατάξεων που δε νομιμοποίησαν την προσπάθεια των ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΠ. Αυτή η εξέλιξη μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στην περιφρούρηση των σωματείων με την ανάπτυξη αγώνων για την κατάργηση νόμου Χατζηδάκη μέσα από πρωτοβουλίες των σωματείων, αλλά και στα επικείμενα συνέδρια ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΑΔΕΔΥ.

Η επίθεση του νόμου Χατζηδάκη στη δημοκρατία και τη συλλογική δράση των σωματείων συνδέεται με τον φόβο των αντιστάσεων στην αντιλαϊκή πολιτική. Μιας πολιτικής δεμένης με τον αυταρχισμό, τον εθνικισμό και τη συμπόρευση στα πολεμικά σχέδια του αμερικανοταϊκού ιμπεριαλισμού. Η ενισχυμένη θέση των Παρεμβάσεων στο νέο Γενικό Συμβούλιο της ΕΔΟΘ μπορεί να συμβάλλει σε μια άλλη πορεία, πέρα από τον εκφυλισμό της προηγούμενης θητείας, με την ταύτιση με την ΝΔ, σε συνδυασμό με τις απαράδεκτες πρακτικές, όπως η αποπληρωμή του χρέους στον ΟΑΣΘ που δημιούργησαν τα στελέχη των διοικήσεων ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΠ.

Ψήφισαν 553 σύνεδροι (567 το 2017) και έλαβαν: ΔΑΚΕ 171 και 15 έδρες (134 και 12), ΠΑΜΕ 100 και 9 έδρες (όπως το 2017), ΔΗΣΥΠ (ΠΑΣΚ) 99 και 9 έδρες (109 και 10), η ΕΑΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) 87 και 8 (από 86), Παρεμβάσεις 73 και 7 (από 67 και 6), Αγωνιστική Συνεργασία (ΜΕΤΑ) 17 και 2 (από 28 και 2), Αντεπίθεση 5 (όπως το 2017). Δε συμμετείχαν φέτος η Ανατροπή (28 και 2 έδρες το 2017), η Διέξοδος (12 και 1) και η Ταξική Πορεία (2).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου