Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Στ. Γκότσης: «Να μη γίνει ο Ενιαίος Σύλλογος σκυλάκι του καναπέ του 5ου ορόφου της Μπουμπουλίνας!»

[Η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης (ΕΑΚ) στη Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, 17 Μαϊου 2022]

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, καλημέρα κι από μένα. Λοιπόν. Τριετής απολογισμός σε μία περίοδο που δεν είναι εύκολη για κανέναν, νομίζω, και καμία. Υποτίθεται ότι βγαίνουμε – αμφίβολο και ερωτηματικό – από την υγειονομική περιπέτεια που έχει περάσει ο πλανήτης, με τραγικά αποτελέσματα τουλάχιστον σε διαχειριστικό επίπεδο από μεριάς της ελληνικής πολιτείας. Η χώρα δυστυχώς έχει ένα απ' τα μεγαλύτερα, ίσως το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, αριθμό θυμάτων σε αναλογία πληθυσμού. Και με ένα σύστημα υγείας καταπονημένο, που συνεχίζει ακόμα και σήμερα, ακόμα και με αυτή την κατάσταση, να δέχεται επιθέσεις στην κατεύθυνση της ακόμα μεγαλύτερης αποδυνάμωσης και στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης.

Εγγράφεται λοιπόν η συνέλευσή μας μέσα σε μία τέτοια κατάσταση και σε μία κατάσταση που διαμορφώνεται επίσης απ' τις συνθήκες της εκτεταμένης φτώχιας. Μιλάμε πια για λογαριασμούς μεγάλης ακρίβειας, λογαριασμούς ρεύματος, βενζίνης, καθημερινού σούπερ μάρκετ, που έχουν χτυπήσει κόκκινο κι έχουν βάλει φωτιά στις τσέπες μας. Με ένα πληθωρισμό που για πρώτη φορά μετά το 1992 ξεπερνάει πλέον το 10%. Και αυτό, ξέρετε, δεν οφείλεται μόνο στον πόλεμο. Είχαν φροντίσει από πριν και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει ένα χρηματιστήριο, λέει, ενεργειακό, όπου οι 4 μεγάλες εφοπλιστικές οικογένειες που δρουν στη χώρα έχουν φτιάξει στην πραγματικότητα ένα καρτέλ που καθορίζει τις τιμές εις βάρος όλων μας, γι' αυτό κι έχουμε το ακριβότερο πετρέλαιο και την ακριβότερη βενζίνη, περίπου 100% πάνω απ' όλη την Ευρώπη και αυτό είχε αρχίσει να συμβαίνει ήδη και πριν από τον πόλεμο.

Ας μην συζητήσουμε για τον πόλεμο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα προβλήματα που εγκυμονεί για το σύνολο των λαών. Όχι μόνο της στενής, εκείνης της γειτονιάς, αλλά φοβούμαι και ευρύτερα, διότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει, με τη σύμφωνη γνώμη και εδώ της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να εμπλέξει τη χώρα όχι μόνο στέλνοντας όπλα από την αρχή, αλλά ήδη βάζοντας και τις βάσεις στην Αλεξανδρούπολη και στη Σούδα να συμμετέχουν εμπλέκοντας τη χώρα μέσα στην ιστορία με αυτή, με κινδύνους που στοχοποιούν και τη χώρα μας.

Όμως συνάδελφοι, η περίοδος αυτή έχει ορισμένα ζήτημα ειδικότερα στο Υπουργείο μας, που μας έχουν προβληματίσει. Είμαστε σε μία περίοδο, λιγότερο ή περισσότερο το έχετε δει όλοι, που συνεχίζεται με πιο έντονο τρόπο – και νομίζω ότι η πανδημία βοήθησε την κυβέρνηση σε αυτό – η προσπάθειά της να ξεπεράσει τις αντιδράσεις ή να περάσει στη ζούλα διάφορα θέματα: της ακόμα μεγαλύτερης απομείωσης του προσωπικού της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, των υπηρεσιών που δουλεύουμε όλοι, θέτοντας σε κίνδυνο το ίδιο το αντικείμενο της δουλειάς μας, βάζοντας στο στόχαστρο, με πιο εμβληματική φυσικά τη νομοθετική παρέμβαση που ετοιμάζει για τα μουσεία, το να αφαιρέσει τη «βιτρίνα», θα λέγαμε, το πιο εξωστρεφές δηλαδή κομμάτι από τον κορμό του Υπουργείου.

Το ζήτημα «νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου» δεν είναι τόσο απλό, ούτε έχει να κάνει μόνο με νομικά, ούτε μόνο με λογιστικά πράγματα. Ούτε μόνο με εργασιακά. Ειπώθηκαν ήδη. Τα εργασιακά είναι προφανές ότι θα χειροτερέψουνε, συνάδελφοί μας στο Μουσείο Ακρόπολης συντηρητές έχουν προβλήματα με το να παίρνουν ή όχι το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Υπάρχουν προβλήματα στο ποιος αποφασίζει για τις εκπαιδευτικές τους άδειες, αν είναι επιστημονικό προσωπικό ή τα υπηρεσιακά τους θέματα. Έτσι; Δεν υπάγονται στο Υπουργείο σε όλα αυτά. Το έχουμε ξεχάσει, άρα πάμε αλλού, σε άλλες καταστάσεις, δυσμενείς.

Όμως νομίζω ότι θα πρέπει να μας ενοποιήσει απέναντι σ' αυτό και κάτι άλλο. Να μας ενοποιήσει δηλαδή το ότι αυτός είναι ένας κίνδυνος συνολικά για την διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Δηλαδή το κύριο αντικείμενο του Υπουργείου Πολιτισμού. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Σημαίνει ότι μπαίνει ακόμα μια φορά και από ένα ακόμα παράθυρο – γιατί έχουν ανοίξει πολλά τα τελευταία χρόνια και μπαίνουν από διάφορα παράθυρα ιδιώτες – τώρα ανοίγει ο δρόμος για να περάσουνε ζητήματα διαχειριστικά της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ιδιώτες, σε εταιρίες, σε πολιτιστικά ιδρύματα, που ήδη έχουν «βάλει το πόδι τους».

Το Ίδρυμα Ωνάση έβαλε το ποδαράκι του με τις τσιμεντοστρώσεις στην Ακρόπολη. Και τώρα κινδυνεύει ολόκληρη η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης στην πραγματικότητα να διαλυθεί τον επόμενο Σεπτέμβρη με το νομοθέτημα που πέρασε η κυβέρνηση, που θα διώξει τους ανθρώπους από κει, αν δεν υπάρξει παρέμβαση και των ίδιων και των συνδικάτων για την υπεράσπισή τους.

Και να περάσουνε, λοιπόν, σε διορισμένα διοικητικά συμβούλια τη διαχείριση των εκθέσεων, των αποθηκών, των συλλογών και του προσωπικού. Σε διορισμένα διοικητικά συμβούλια! Καταλαβαίνετε, ο κάθε Υπουργό θα διορίζει αποτυχόντες πολιτευτές, μέχρι διάφορους «αρχαιόφιλους» και «φιλότεχνους», φιλότεχνες κυρίες και κυρίους, από την Εκκλησία της Ελλάδος, πιθανόν που θα θέλει να μπει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, όπου υπηρετώ εγώ. Ή διάφοροι συλλέκτες. Ξέρετε, αυτοί οι συλλέκτες σαν τον πατέρα του Πρωθυπουργού και τον Πρωθυπουργό που νομιμοποιούν με νομοθετικές ρυθμίσεις εκ των υστέρων της αρχαιοκαπηλικής προέλευσης συλλογές τους. Αυτοί είναι.

(φωνές από τη μεριά της ΔΗΣΥΠ και της ΔΑΚΕ)

Γιατί φωνάζετε; Δεν σας αρέσουν αυτά που λέω; Ναι, αυτή είναι η κεντρική τοποθέτηση της ΕΑΚ. Αυτή είναι η κεντρική τοποθέτηση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης, γιατί αρκετά απ' αυτά τα θέματα έτσι κι αλλιώς συνάδελφοι αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει στην πράξη και το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο.

Γιατί άκουσα και την τοποθέτηση, μια που με προγκάς, ας πούμε, και της ΔΗΣΥΠ –  (προς την ΔΑΚΕ:) εσείς θα τοποθετηθείτε μετά, θα σας ακούσουμε κι εσάς. Η ΔΗΣΥΠ, λοιπόν, στην τοποθέτησή της ούτε μισή κουβέντα για τα μουσεία. Σαν να μην έτρεξε αυτό το θέμα την προηγούμενη τριετία. Σαν να μην υπάρχει μπροστά μας. Ούτε μισή κουβέντα. Μισή. Γιατί;

Ποιο είναι το θέμα τους; Ποιο ήταν το βασικό θέμα που σας θέσανε; Γιατί δεν μπήκανε σε θέση προεδρείου στο Διοικητικό Συμβούλιο! «Άμαθοι» ξαφνικά από τέτοιες διαδικασίες! «Άμαθοι», λοιπόν, από δημοκρατικές διαδικασίες. Δεν ξέρουν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτείται με μυστική ψηφοφορία στην πρώτη του συνεδρίαση, όπου απολύτως νόμιμα και δημοκρατικά, με 4 – 5 συγκροτήθηκε το προεδρείο που ανέλαβε.

Και να σας πω και κάτι άλλο; Γιατί κι αυτό είναι κομμάτι του απολογισμού. Δεν συγκροτηθήκαμε για να κάνουμε πλάκα και να πετάξουμε έξω την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ. Συγκροτηθήκαμε με βάση μία συμφωνία, συνάδελφοι, την οποία την στείλαμε σε όλους από την πρώτη μέρα. Ένα σημείο που έλεγε μέσα απ' αυτά, τι; Ότι «θα εργαστούμε ενάντια το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στο ξήλωμα της αρχαιολογικής νομοθεσίας, στην άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση των δομών του Υπουργείου, όπως τα μεγάλα δημόσια μουσεία». Από τότε το είπαμε. Τους ακούσατε. Ούτε κουβέντα! Σ' αυτό το προεδρείο ήθελε να είναι Πρόεδρος ο Βαφειάδης για να υλοποιεί μία πλειοψηφούσα γραμμή του Συμβουλίου, στην οποία είναι αντίθετος!

Άλλο σημείο της συμφωνίας: «Να προστατέψει τα μέλη του απέναντι σε κρούσματα αυθαιρεσιών που παρατηρούμε στις υπηρεσίες, στα υπηρεσιακά και άλλα θέματα. Να διεκδικήσει πλήρη διαφάνεια στην υπόθεση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας για να σβήσουν οι σκιές που βαραίνουν το συνδικαλιστικό κίνημα του ΥΠΠΟ, εμπλέκοντας ανυποψίαστους συναδέλφους». Σας λέει κάτι αυτό; Ακούσατε κάτι από την παράταξη αυτή; Όχι! «Εξυπακούεται», λέγαμε επίσης, «ότι ο Ενιαίος Σύλλογος θα συνεχίσει να στηρίζει όσα μέλη του εν αγνοία τους βρέθηκαν εμπλεκόμενα στην ισόβια αυτή υπόθεση». Και αυτό κάναμε, συνάδελφοι!

Γι' αυτό και οι διευκρινιστικές ερωτήσεις για τα νομικά  έξοδα. Το συνδέετε τώρα; Το καταλαβαίνετε; Καταλαβαίνετε τι θέλανε να κάνουν οι συνάδελφοι; Και τι θέλουν να κάνουν στη συνέχεια, αν τους δώσετε τη δύναμη να συγκροτήσουν αυτοί προεδρείο; Να κλείσουν τις υποθέσεις και όσους εδώ και εκτός από εδώ έχουν εκτεθεί, έχοντας κάποιοι πλαστογραφήσει τις υπογραφές τους και τους παριστάνανε να παίρνουν ψεύτικα δάνεια, να τους αφήσουν ακάλυπτους! Τι θέλανε; Θέλανε οι συνάδελφοι που σύρθηκαν με αγωγή από τη I Know How να μείνουν ακάλυπτοι. Αυτά θέλανε να μείνουν ακάλυπτα!

Εμείς λέμε, λοιπόν, συνάδελφοι ότι ναι, το ταμείο του Συλλόγου του Ενιαίου είναι για να υποστηρίζει τον σύλλογο, τα μέλη του όταν διώκονται και τις κινητοποιήσεις του συλλόγου. Και αυτό κάναμε μέχρι το τελευταίο λεπτό του ευρώ. Αν θέλετε να προχωρήσουμε, σας προκαλώ να το ξαναθέσετε το θέμα, αν θέλει κάποιος από σας μετά, για να δούμε και τι ταμείο παραδώσατε εσείς όταν παραδώσατε. Και τι ταμείο αφήνει τώρα ο Ενιαίος Σύλλογος. Και τι ταμείο παρέδωσε η προεδρεία της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης, άμα θέλεις, το '13 και τι παραδώσατε εσείς το 2016. Ακόμα καλύτερο!

Όλα θα τα πούμε άμα θέλετε. Όλα να τα πούμε άμα θέλετε, αλλά συνάδελφοι, ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός του συνδικάτου αυτού είναι ένας αξιοπρεπέστατος απολογισμός για όλη την προηγούμενη περίοδο, με παρεμβάσεις μικρές και μεγάλες, που πολλοί από σας αθόρυβα, χωρίς ανακοινώσεις, τις ξέρετε ποιες ήταν, στις υποθέσεις όταν χρειάστηκε να κάνουμε παρεμβάσεις προς τις υπηρεσίες, από τις παράνομες τοποθετήσεις μέχρι οτιδήποτε έσκασε.

Το ξέρετε και στα ευρύτερα ζητήματα που προφανώς έχουν πολιτική χροιά. Βέβαια κάποιοι δεν θέλουνε να έχει πολιτική χροιά ο σύλλογος. Τον προτιμούν να είναι σκυλάκι του καναπέ του 5ου της Μπουμπουλίνας. Εμείς λέμε όχι λοιπόν. Αυτόν τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό σας καλούμε να τον υπερψηφίσετε, διαψεύδοντας όλους εκείνους που συνεχίζουν να φαντάζονται ότι ο Ενιαίος Σύλλογος θα ξαναγίνει άλλη μια φορά ουρά της ανυπόληπτης εντελώς ηγεσίας της ΠΟΕ ΥΠΠΟ. Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου