Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ: Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ! ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ! (Απόφαση Γενική Συνέλευσης)


Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού

Πανεπιστημίου Αθηνών

Μέλος της Ο.Δ.Π.Τ.Ε.

Χρ.Λαδά 6 Αθήνα

Τηλ: 210-3689082

e-mail:sdp@uoa.gr


Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ! ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ!

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Το Υπουργείο Παιδείας παρουσίασε το νέο νόμο-πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια τον οποίο προκλητικά ονόμασε «Νέοι Ορίζοντες για τα ΑΕΙ»! Δεν είναι η πρώτη φορά που μια υπουργός υπόσχεται «ριζικές αλλαγές» στην Ανώτατη Εκπαίδευση! Τα τελευταία 20 χρόνια όλες οι κυβερνήσεις έχουν ψηφίσει 4 τέτοιους νόμους που όλοι αφαιρούσαν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζόμενων και των φοιτητών! Ο νέος νόμος έρχεται να αποτελειώσει ό,τι δεν πρόλαβαν οι προηγούμενοι και να επαναφέρει παλιές αντιδραστικές διατάξεις που έμειναν ανενεργές από την πάλη εργαζόμενων και νεολαίας. Η κυβέρνηση προτίθεται να τον φέρει στη Βουλή μέσα στον Ιούλη. Στις 400 και πλέον σελίδες που περιλαμβάνει γίνεται ξεκάθαρο πως μετατρέπει ουσιαστικά τα πανεπιστήμια σε αυτόνομες, επιχειρηματικές μονάδες, Ολοκληρώνει την άμεση, οργανική τους σύνδεση με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και τα απομακρύνει ακόμα περισσότερο από τις μορφωτικές ανάγκες των φοιτητών, απομακρύνει ακόμα περισσότερο την έρευνα και την επιστήμη από την κάλυψη των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας.

Δημιουργείται μια υπεραγορά Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπου όλα θα πουλιούνται και θ' αγοράζονται. Προβλέπει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα πολλαπλών ταχυτήτων (διατμηματικά, δια-ιδρυματικά, τριετή, ακόμα και μονοετή), προγράμματα επιμόρφωσης, σεμινάρια, βιομηχανικά διδακτορικά σε συνεργασία με επιχειρήσεις, επαγγελματικά μεταπτυχιακά για τα στελέχη τους, παροχή υπηρεσιών από εργαστήρια σε τρίτους. Τα παραπάνω βέβαια έρχονται σε ένα πανεπιστήμιο που ήδη «πουλά» μια σειρά εκπαιδευτικά προϊόντα και υπηρεσίες, το οποίο έχτισαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Τώρα θεσμοθετείται η διεύρυνση αυτής του της λειτουργίας, με παραρτήματα που θα μπορεί να ιδρύει σε χώρες του εξωτερικού, με αξιοποίηση κάθε μορφής εμπορευματοποίησης της έρευνας, με συμμετοχή του σε εταιρικά σχήματα - εμπορικές εταιρείες, με επώνυμες έδρες κ.ο.κ.

Ακόμα και η λειτουργία των βιβλιοθηκών και η πρόσβαση σε επιστημονικά άρθρα μπαίνουν στη λογική «κόστους – οφέλους», γι' αυτό και με το άρθρο 261 μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα των Εταιρειών Αξιοποίησης!

Καταργεί ιστορικές δομές των ιδρυμάτων όπως οι Παν/κες Λέσχες στο Παν/μιο Αθηνών, το ΕΜΠ και το ΑΠΘ με στόχο των περιορισμό των δικαιωμάτων σίτισης και άλλων δραστηριοτήτων των φοιτητών.

Ο νέος νόμος «κόβει» τους ορίζοντες και στις προσλήψεις προσωπικού! Αναφέρεται ξεκάθαρα στο άρθρο 216 ότι «εάν το τακτικό προσωπικό του Α.Ε.Ι. δεν επαρκεί για τη στελέχωσή τους, δύναται να απασχολείται έκτακτο προσωπικό με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου». Σε μια περίοδο που τα ΑΕΙ είναι υποστελεχωμένα η κυβέρνηση επιλέγει αντί να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού, να φέρει και με τη βούλα του νόμου ως μονόδρομο την ελαστική απασχόληση! Ειδικά για τους συμβασιούχους εργαζόμενους στους ΕΛΚΕ θεσμοθετεί την υπερωριακή απασχόληση, τη δουλειά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες (άρθρο 247)! Μάλιστα, συγκεκριμένα για όσους εργάζονται στα προγράμματα διοικητικής υποστήριξης των ΕΛΚΕ, η μέγιστη διάρκεια σύμβασης ορίζεται στα 5 έτη. Γενικεύεται το καθεστώς ανασφάλειας, του κυνηγιού των προκηρύξεων και των διαγωνισμών. Μιλάμε δηλαδή για το διαχρονικό τέχνασμα ανακύκλωσης της ανεργίας.

 

Το Πανεπιστήμιο της εμπορευματικής λειτουργίας πρέπει να διοικείται και με όρους Α.Ε. Προβλέπει συμβούλιο διοίκησης όπου θα συμμετέχουν και στελέχη επιχειρήσεων, με εκτελεστικό διευθυντή-manager που θα περικόπτει τις παροχές και θα αντιμετωπίζει τους φοιτητές σαν πελάτες, θα ενισχύει την επιχειρηματική δράση του πανεπιστημίου. Το Συμβούλιο Διοίκησης θα έχει τον αποφασιστικό ρόλο για όλα τα οικονομικά, διοικητικά και αναπτυξιακά θέματα του Ιδρύματος, ενώ η Σύγκλητος, από την οποία πετιέται εκτός το διοικητικό προσωπικό, περιορίζεται πλέον αποκλειστικά και μόνο σε αποφάσεις για ακαδημαϊκά θέματα.  

 

Το επιχειρηματικό μοντέλο διοίκησης που προωθείται, είναι απαραίτητο για:

·   Τη δημιουργία πτυχίων πολλών ταχυτήτων-διαβατήρια για την ανεργία και τους χαμηλούς μισθούς! Πτυχία με σκόρπιες και ασύνδετες γνώσεις, χωρίς καμία επαγγελματική αναγνώριση. Προγράμματα σπουδών που θα παρέχουν απλά «προσόντα» και όχι επαγγελματικά δικαιώματα. Φοιτητές που εισέρχονται στο ίδιο Τμήμα και αποφοιτούν με διαφορετικό τίτλο σπουδών! Διπλώματα "fast-food" ενός έτους που θα οδηγούν σε «πτυχία δευτερεύουσας κατεύθυνσης». Επαναφορά των ΤΕΙ με διάρκεια 7 εξαμήνων και περιορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

·   Την αποκοπή των ΑΕΙ από την κρατική χρηματοδότηση και την υποκατάστασή της με έσοδα από τα δίδακτρα και προσφορά "εκπαιδευτικών προϊόντων": ξενόγλωσσων, χειμερινών, θερινών, κατάρτισης κ.λπ., όπως και υπηρεσιών έρευνας.

·   Την αναγωγή της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) σε μηχανισμό επιβολής καταργήσεων/συγχωνεύσεων ακαδημαϊκών μονάδων με γνώμονα την εξοικονόμηση πόρων για ενίσχυση των επιχειρηματικών σχεδίων.

·   Την επέκταση του ισχύοντος νομικού πλαισίου αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων και ισοδυναμίας πτυχίων κολεγίων και πανεπιστημίων εξωτερικού, όπως προϊδεάζουν οι εξαγγελίες για τον ΔΟΑΤΑΠ.

·   Την εισαγωγή νέων μορφών "ελαστικής" απασχόλησης για διδάσκοντες και ερευνητές με κύρια πηγή χρηματοδότησης την ...αυτοχρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων! 

·        Την αναβάθμιση των ρόλων του ΕΛΚΕ (άρθρο 237) και της Εταιρίας Αξιοποίησης (άρθρο 261)  που μπορούν πλέον να πληρώνουν απευθείας κάθε λειτουργικό, διαχειριστικό και μισθολογικό έξοδο των Πανεπιστημίων (ακόμα και έξοδα συντήρησης), γίνεται σαφής η κατεύθυνση που δίνει το Υπουργείο να υποκατασταθεί η σταθερή κρατική επιχορήγηση από το κυνήγι κάθε είδους πόρων, χορηγιών, χρηματοδοτήσεων, ανταποδοτικών τελών κλπ. 

·        Την εισαγωγή νέου πλαισίου πειθαρχικού δικαίου των μελών ΔΕΠ, του υπόλοιπου προσωπικού και των φοιτητών, ως μέτρο προσαρμογής της ακαδημαϊκής ελευθερίας στα πλαίσια του επιχειρηματικού πανεπιστημίου.

·        Τη διεύρυνση των μέτρων, που εισήχθησαν αρχικά με τον νόμο Διαμαντοπούλου και διατηρήθηκαν από όσους ακολούθησαν, υπονόμευσης των φοιτητικών συλλόγων ως οργάνων εκπροσώπησης των φοιτητών μέσω ενιαίων ψηφοδελτίων, με τη δημιουργία συμβουλίων που θα παίξουν τον ρόλο του «συνδαιτυμόνα» του Συμβουλίου Διοίκησης και του επιχειρηματικού πανεπιστημίου, οδηγώντας τους φοιτητές σε πλήρη ενσωμάτωση σε αυτά τα σχέδια.

Καταστρατηγούνται και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων. Όπως προβλέπεται από το άρθρο 279, για μια διετία (τουλάχιστον), δε θα μπορούν να μετακινηθούν υπάλληλοι των πανεπιστημίων σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ανάλογα με τις οικογενειακές και άλλες ανάγκες των εργαζομένων, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Πρύτανη.

Η χρονική περίοδος που επιλέγουν να φέρουν την πανεπιστημιακή αστυνομία, δηλαδή την περίοδο που φέρνουν για ψήφιση το νέο νόμο – πλαίσιο, στα ιδρύματα επιβεβαιώνει ότι στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο δεν θα χωράει η διαφορετική φωνή αντίστασης και διεκδίκησης. Η πανεπιστημιακή αστυνομία στόχο θα έχει να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του πανεπιστημίου – επιχείρηση. Μάλιστα, ο ρόλος της βαθαίνει, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα από το άρθρο 28 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα καθήκοντα των ειδικών φρουρών και των αστυνομικών υπαλλήλων που συμμετέχουν στις ομάδες της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει πως όταν δεν διατίθενται σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, θα εκτελούν καθήκοντα φύλαξης στόχων αστυνομικού ενδιαφέροντος, κτιρίων και εγκαταστάσεων κ.ά., δηλαδή καθήκοντα που απαιτούν να έχουν πυροβόλο όπλο!

Οι εξελίξεις αυτές είναι πάρα πολύ σοβαρές. Έχουν να κάνουν με το δικαίωμα στη μόρφωσης των παιδιών μας, με τους όρους εργασίας μας, με τον ίδιο το χαρακτήρα τού σύγχρονου πανεπιστημίου που απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις πραγματικές ανάγκες του λαού και της κοινωνίας.

Ο οργανωμένος, μαζικός αγώνας, η κοινή πάλη με φοιτητών κι εργαζομένων μπορεί να θέσει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, στα κυβερνητικά σχέδια. Αυτό αποδεικνύουν οι κινητοποιήσεις μας μέχρι τώρα που άφησαν για ακόμη μία φορά την είσοδο της ΟΠΠΙ στα χαρτιά!

Αποφασίζουμε για:

·       Πραγματοποίηση σύσκεψης και περιοδειών στο χώρο του ΕΚΠΑ, προκειμένου να ενημερωθούν πλατιά οι συνάδελφοι.

·       Κοινό συντονισμό με τους συλλόγους ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και με τους φοιτητικούς συλλόγους προκειμένου να διεκδικήσουμε από κοινού την απόσυρση του νομοσχεδίου.

·       Άμεση απεργιακή απάντηση ανάλογα με τις εξελίξεις την ημερομηνία κατάθεσης στη Βουλή, την ημερομηνία ψήφισης.

Απαιτούμε το σχέδιο νόμου – πλαισίου να μην κατατεθεί!

Να μην μπει η πανεπιστημιακή αστυνομία στα πανεπιστήμια!

ΤΩΡΑ να δυναμώσει ο αγώνας για το πανεπιστήμιο που έχουν ανάγκη οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι, ο λαός. Για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών, με βάση την εξέλιξη της επιστήμης, για ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας κόντρα στην εμπορευματοποίηση της, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες τις κατηγορίες προσωπικού!


Το Προεδρείο της ΓΣ



Ρόζα Κότσιφα              Σπύρος Μπόλης            Θοδωρής Χατζηπαύλου


--
Λάβατε αυτό το μήνυμα επειδή έχετε εγγραφεί στην ομάδα "Παρεμβάσεις Δημοσίου" των Ομάδων Google.
Για να απεγγραφείτε απ' αυτή την ομάδα και να σταματήσετε να λαμβάνετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απ' αυτή, στείλτε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση paremvasisdimosiou+unsubscribe@googlegroups.com.
Για να κάνετε προβολή αυτής της συζήτησης στον ιστό, επισκεφτείτε τη διεύθυνση https://groups.google.com/d/msgid/paremvasisdimosiou/15bc77a7-5568-fdac-077a-564e7b56bccd%40econ.uoa.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου