Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Α΄ Σύλλογος Αθηνών ΠΕ: ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ, ΠΕΜΠΤΗ 14/7, 7μ.μ., Προπύλαια

Α΄ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

www.a-athinon.gr, E-mail: asillogosathinon@gmail.com, Ζωγράφου

Το σχέδιο νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ να αποσυρθεί, να μην κατατεθεί.

Όχι στο πανεπιστήμιο – επιχείρηση

ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ, ΠΕΜΠΤΗ 14/7, 7μ.μ., Προπύλαια

 

Το σχέδιο νόμου - πλαισίου της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που προωθείται για ψήφιση στη Βουλή αυτές τις ημέρες, συνιστά βίαιη επίθεση  της κυβέρνησης στο δημόσιο πανεπιστήμιο και στα μορφωτικά-εργασιακά δικαιώματα των φοιτητών αναγορεύοντας τους μηχανισμούς της αγοράς ως φάρμακο «δια πάσαν νόσον». Η κυβέρνηση επιχειρεί, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του 2007, να καταργήσει,  δια της πλαγίας οδού, το Άρθρο 16 του Συντάγματος και να επιβάλλει τη μετατροπή του πανεπιστημίου σε «οίκο εμπορίου».

Πρόκειται για ένα σχέδιο-μαμούθ, ένα κείμενο 400 σελίδων και 345 άρθρων με το οποίο:

·         Προωθείται η μετάβαση σε ένα ολιγαρχικό σύστημα διοίκησης των ΑΕΙ που καταργεί την ακαδημαϊκή αυτοδιοίκηση με τη θεσμοθέτηση Συμβουλίων Διοίκησης (ΣΔ). Το ΣΔ αποτελείται από 6 μέλη ΔΕΠ και 5 εξωπανεπιστημιακά μέλη («αναγνωρισμένες προσωπικότητες!») τα οποία εκλέγονται από τα προαναφερόμενα 6 μέλη ΔΕΠ του ΣΔ. Στη συνέχεια, ο Πρύτανης δεν εκλέγεται από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, αλλά από το ΣΔ.

·         Ο ρόλος της Συγκλήτου, που σήμερα αποτελεί το βασικό όργανο για τη λειτουργία και τη στρατηγική ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, περιορίζεται σημαντικά και υποβαθμίζεται σε όργανο με ρόλο διακοσμητικό και ελεγχόμενο

·         Η προβλεπόμενη λειτουργία των ΑΕΙ συγκλίνει με αυτή των Ανωνύμων Εταιρειών: με Διοικητικά Συμβούλια (βλ. Συμβούλια Διοίκησης), που προσλαμβάνουν ή παύουν τον Πρόεδρο (βλ. Πρύτανη και Αντιπρυτάνεις), τον εκτελεστικό διευθυντή τους (βλ. μάνατζερ) καθώς και τα υπόλοιπα «στελέχη» όπως τους Κοσμήτορες. Οι αρμοδιότητες της Συγκλήτου, των Κοσμητειών και των Τμημάτων περιορίζονται αποκλειστικά και μόνο σε αποφάσεις για ελάσσονα θέματα.

·         Καταργείται ουσιαστικά το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων όσον αφορά στην ίδρυση, συγχώνευση και κατάργηση ακαδημαϊκής μονάδας που πραγματοποιείται με Προεδρικό Διάταγμα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι. Έτσι, ένα Τμήμα μπορεί να κλείσει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Πανεπιστημίου στο οποίο ανήκει. Πρόκειται για μια ρύθμιση που ολοκληρώνει τη διαδικασία συρρίκνωσης της δημόσιας δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που ξεκίνησε με τη μείωση των εισακτέων λόγω και της θεσμοθέτησης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. 

·         Τμήματα που δεν θα συγκεντρώσουν επαρκή αριθμό φοιτητών – ανεξάρτητα αν αυτό οφείλεται στο αντικείμενο τους ή στην γεωγραφική τοποθέτησή τους – θα υποβιβαστούν σε Τμήματα Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογίας, ώστε να απορροφήσουν αποτυχόντες των Πανεπιστημίων. Έτσι θα δημιουργηθούν φοιτητές και καθηγητές δεύτερης κατηγορίας εντός των ίδιων Πανεπιστημίων.

·         Προβλέπεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός διαφόρων μορφών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για κάθε λογής πελάτες στα οποία θα μπορούν να εντάσσονται ευέλικτα μαθήματα-πασπαρτού. Όλα αυτά με δίδακτρα και με αναζήτηση χρηματοδότησης από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και εταιρίες. Αυτή η γκάμα προγραμμάτων θολώνει και διασπά την έννοια του ενιαίου πτυχίου, διαλύοντας και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, όπου αυτά υπάρχουν.

·         Η ισοπέδωση των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων ολοκληρώνεται με την αναγνώριση, μέσα από «αυτοματοποιημένες – fast track» διαδικασίες, των τριετών πτυχίων της αλλοδαπής από το ΔΟΑΤΑΠ και βεβαίως με την ισοτίμηση των πτυχίων των Κολλεγίων.

·         Εισάγονται ελαστικές σχέσεις εργασίας σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού (ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ και διοικητικό προσωπικό) των ΑΕΙ.

·         Προκρίνεται ως κύρια πηγή χρηματοδότησης η …αυτοχρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων! Σε συνδυασμό με τους νέους «κόφτες» της κρατικής χρηματοδότησης, ανοίγει ο δρόμος ώστε κάθε ΑΕΙ να καλύπτει τις λειτουργικές του ανάγκες και τη μισθοδοσία του προσωπικού του από τα έσοδά του.

·         Ωθούνται οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σε επιχειρηματικές δραστηριότητες (εκπαιδευτικές ή/και ερευνητικές), που αντίκεινται στην απρόσκοπτη άσκηση του λειτουργήματός τους, ως μόνο μέσο για να έχουν αξιοπρεπέστερες απολαβές.

·         Προβλέπεται η συγχώνευση Παιδαγωγικών Τμημάτων και η ενοποίησή τους σε μια σχολή-σούπα, γεγονός που σηματοδοτεί ένα αντιδραστικό, αντιεπιστημονικό πισωγύρισμα για την παιδαγωγική επιστήμη, μια πρωτοφανή υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συνολικά και μια τεράστια επιστημονική απαξίωση των εκπαιδευτικών και των μελλοντικών αποφοίτων.

Για να πραγματοποιηθεί αυτός ο μετασχηματισμός απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συντριβή κάθε δημοκρατικής διαδικασίας. Επομένως, προκειμένου η επιχειρηματική δραστηριότητα να διεξάγεται απρόσκοπτα εντός του Πανεπιστημίου και να εξασφαλίζεται η εντατικοποίησή της, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η ποινικοποίηση οποιαδήποτε εκδήλωσης η οποία μπορεί να θεωρηθεί ότι παρακωλύει τις εκπαιδευτικές, ερευνητικές, διοικητικές, εν τέλει, επιχειρηματικές δραστηριότητες εντός του χώρου του Πανεπιστημίου. Επιφανή βέβαια θέση κατέχει το σώμα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, που, ωστόσο, αποτελεί έναν μόνο από τους μηχανισμούς που (θα) λειτουργούν προς αυτή την κατεύθυνση. 

Το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, με το μοντέλο «ολιγαρχικής-αυταρχικής» διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου, που στηρίζεται σε ένα πλέγμα μηχανισμών ελέγχου, εκβιαστικής συναίνεσης, πειθαρχίας, ποινών και καταστολής, αποτελεί συνέχεια μιας σειράς αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων με 30ετή διαδρομή, στήριξη από όλες τις κυβερνήσεις και αφετηρία τα νομοθετήματα του Κοντογιαννόπουλου το 1990-91 που το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα ανέτρεψαν με σκληρούς αγώνες.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ: ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Καλούμε τους Συλλόγους ΠΕ/ΕΛΜΕ να αναδείξουν την επικινδυνότητα και τις συνέπειες αυτών των κυβερνητικών σχεδιασμών και τις ΔΟΕ/ΟΛΜΕ να πάρουν όλα τα μέτρα οργάνωσης του αγώνα για να υπάρξει νικηφόρα έκβαση στην υπεράσπιση και διεύρυνση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες και πλευρές της.

Το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα μαζί με τους φοιτητές θα μπλοκάρουν και αυτή την απόπειρα! Ήδη, η καθολική αντίδραση της ΠΟΣΔΕΠ και η ομόφωνη απόφαση για την προκήρυξη προειδοποιητικής απεργίας τις ημέρες κατάθεσης του Νομοσχεδίου στη Βουλή, αλλά και οι αποφάσεις μιας σειράς φοιτητικών συλλόγων, οι κινητοποιήσεις των φοιτητών στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και σε άλλες πόλεις δίνουν τον τόνο των κινητοποιήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 14 Ιουλίου, στις 7μμ στα Προπύλαια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου