Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Αγων. Παρέμβαση: Να σταματήσει η δίωξη σε βάρος του ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ Α' ΕΛΜΕ 

 

Να σταματήσει η δίωξη σε βάρος του ΔΣ της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης  

Οι μηνύσεις της εργοδοσίας της Vresnet δεν μας τρομοκρατούν, δε θα εμποδίσουν την αλληλεγγύη των εργαζομένων 

Σε δίκη οδηγείται την Τρίτη 20/9 η αλληλεγγύη των εργαζομένων στα πρόσωπα των εννέα μελών του ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης της περιόδου 2017-2018, μετά από μήνυση του Ηρακλή Μπάμζα, εργοδότη της εταιρείας Vresnet στην Καλλιθέα. Αφορμή ήταν το γεγονός ότι σαν μέλη του ΔΣ αποφάσισαν να υιοθετηθεί ψήφισμα συμπαράστασης στην Αριστέα Μιχαλακάκου, την οποία ο Μπάμζας είχε απολύσει τον Οκτώβρη του 2017, ενώ ήταν στο έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της, αλλά και σε όσους συναδέλφους της είχε μηνύσει επειδή της συμπαραστάθηκαν. Σε ό,τι αφορά την ουσία, τον Μάρτη του 2018 η Α. Μιχαλακάκου δικαιώθηκε δικαστικά, ενώ στον Μπάμζα επιβλήθηκε να καταβάλλει αποζημίωση 27.000 ευρώ. Ένα χρόνο μετά η Α. Μιχαλακάκου δικαιώθηκε ξανά στο εφετείο. 

Επειδή λοιπόν ένα εκπαιδευτικό σωματείο δεν αδιαφόρησε, αλλά στάθηκε στο πλευρό μιας εργαζόμενης νέας γυναίκας που ήταν έγκυος όταν απολύθηκε άδικα, βρέθηκε στο στόχαστρο. Όπως και το αντίστοιχο κλαδικό σωματείο ΣΕΤΗΠ και το σχήμα Radical IT που δρα στο πλαίσιό του, η Εργατική Λέσχη Καλλιθέας κ.ά. Την μήνυση του Μπάμζα ακολούθησε μια εντυπωσιακή πραγματικά αστυνομική και δικαστική κινητοποίηση, με αποτέλεσμα να βρεθούν κρατούμενοι στο τμήμα η τότε πρόεδρος της Α΄ΕΛΜΕ Δ. Δάσιου και ο αντιπρόεδρος Χ. Φιλίππου, με την αστυνομία να αναζητά και τα υπόλοιπα μέλη. Χρειάστηκε η άμεση κινητοποίηση αλληλεγγύης και η καταδίκη του γεγονότος από δεκάδες σωματεία, πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς για να αφεθούν ελεύθεροι. 

Οι απανωτές μηνύσεις έχουν προφανή στόχο να αποθαρρύνουν την εργατική αλληλεγγύη μέσα από δικαστικές εκκρεμότητες και έξοδα. Στις μέρες μας ο κόσμος της δουλειάς δέχεται απανωτά χτυπήματα από την ακρίβεια και την κρίση. Την ίδια στιγμή η συνδικαλιστική δράση, η δυνατότητα των εργαζομένων να παλεύουν για να μην πληρώσουν το κόστος της κρίσης, μπαίνουν στο στόχαστρο με την αντισυνδικαλιστική νομοθεσία, με αποκορύφωμα τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη και τις απανωτές απαγορεύσεις. Στο ίδιο μοτίβο τα ΜΑΤ είναι η απάντηση της κυβέρνησης στους απεργούς της Μαλαματίνας, τους αγωνιζόμενους φοιτητές, τις κινητοποιήσεις για τις δημοκρατικές ελευθερίες. 

Η στήριξη της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης για την ηθική και δικαστική δικαίωση είναι μάχη υπεράσπισης της εργατικής αλληλεγγύης και των εργασιακών δικαιωμάτων. Αλλά και της βασικής προϋπόθεσης για να είναι αυτά έννοιες γεμάτες νόημα, δηλαδή της συνδικαλιστικής ελευθερίας. Δεκάδες ΕΛΜΕ, Σύλλογοι ΠΕ, σωματεία, πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς, σταθεί στο πλευρό της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη για τα δικαιώματα όλων και για να μην περάσει αυτή η απόπειρα εκφοβισμού. 

Να σταματήσει η δίωξη της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης 

Να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη και το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο 

Κάτω τα χέρια από τα σωματεία και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου