Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

Παρεμβάσεις ΔΕ Θεσ/νίκης: Μαζική αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές! Μεγάλη ήττα Κεραμέως! Δεν αναγνωρίζουμε τους ψευτοαιρετούς!

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Θεσσαλονίκης

Μαζική αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές : Μεγάλη ήττα της Κεραμέως στις εκλογές παρωδία!

Δεν θα αφήσουμε να μας υποτάξουν – Υπερασπίζουμε τα σωματεία μας!

Καμία εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ)

Δεν αναγνωρίζουμε τα αποτελέσματα των εκλογών-παρωδία και τους ψευτοαιρετούς!

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών εκλογών στις δύο Διευθύνσεις της Θεσσαλονίκης, το ποσοστό αποχής των εκπαιδευτικών  είναι 70%. Στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης σε σύνολο 3.573 ψήφισαν 1002, ποσοστό αποχής 72%. Στη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης σε σύνολο 3.214 ψήφισαν 1014, ποσοστό αποχής 68%.

Τα αποτελέσματα αυτά, καθώς και τα πανελλαδικά με τη συντριπτική αποχή, αποτελούν νίκη του κλάδου και ηχηρό μήνυμα ενάντια στα σχέδια Κεραμέως για καθυπόταξη των εκπαιδευτικών και μετατροπή των σωματείων μας σε εικονικά τηλεσωματεία. Είναι η απάντηση που έδωσαν οι εκπαιδευτικοί στον αυταρχισμό του ΥΠΑΙΘ και ισχυρό μήνυμα καταδίκης της αντιεκπαιδευτικής και της αντιλαϊκής πολιτικής τους που εντείνεται.

Οι «εκλογές» έγιναν κεκλεισμένων των θυρών για τα σωματεία, με πλήρη αδιαφάνεια, όπως έγκαιρα, αλλά και την ημέρα των εκλογών, καταγγείλαμε ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ. Από τις εν κρυπτώ διαδικασίες των ηλεκτρονικών εκλογών στις ΔΔΕ Θεσσαλονίκης δεν είχαμε μόνο τον αποκλεισμό των ΕΛΜΕ από κάθε ενημέρωση, αλλά και την πρωτοτυπία οι ίδιες οι εφορευτικές επιτροπές τυπικά και ουσιαστικά να μην έχουν καμία αρμοδιότητα για τις εκλογικές διαδικασίες και όλη η διαδικασία, κατά τα λεγόμενά τους, να γίνεται κεντρικά. Δεν είναι τυχαίο ότι οι κάλπες έκλεισαν στις 5.00 μ.μ. και τα αποτελέσματα στις δύο ΔΔΕ κοινοποιήθηκαν μετά από ώρες, πολύ αργά το βράδυ, ενώ ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα!

Το αποτέλεσμα αποκτά μεγάλη σημασία, καθώς οι πιέσεις και οι εκβιασμοί του ΥΠΑΙΘ, ιδιαίτερα  στους νέους συναδέλφους, δεν πέρασαν. Οι παρατάσεις στις εκλογές παρωδία από μία έως τρεις ώρες σε πολλές Διευθύνσεις, αποτελούν κίνηση πανικού και ομολογία βαρύτατης ήττας του υπουργείου και της Κεραμέως. Στις εκλογές δια ζώσης, παράταση δίνεται μόνο όταν υπάρχουν ψηφοφόροι οι οποίοι περιμένουν να ψηφίσουν. Ποιο άλλο νόημα είχαν οι παρατάσεις αυτές, πέρα από την άσκηση πιέσεων να μπουν κάποιοι για να ψηφίσουν, όταν μάλιστα δεν είναι ούτε καν γνωστές σε όλο το εκλογικό σώμα της κάθε Διεύθυνσης που έδωσε παράταση; Γιατί αλήθεια κάποιοι είχαν περισσότερες ώρες να ψηφίσουν για ΑΠΥΣΔΕ και ΚΥΣΔΕ από άλλους;

Το αποτέλεσμα αποτελεί συγχρόνως δυνατό χαστούκι στις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ, που συντάχθηκαν με την Κεραμέως και το Υπουργείο. Είναι αυτοί που με περισσή υποκρισία εφαρμόζουν το νόμο Χατζηδάκη με τις ηλεκτρονικές εκλογές και στρώνουν το έδαφος για το χτύπημα των σωματείων μας. Καλλιεργούν την υποταγή με το φόβο και τις απειλές την ώρα που οι εκπαιδευτικοί δίνουν τη μάχη κατά της αξιολόγησης με την απεργία αποχή. Η προσπάθειά τους να εμφανίσουν ότι ο κλάδος συναινεί στις επιλογές τους να στρογγυλοκαθίσουν ώστε πάση θυσία στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, με αποκορύφωμα την πραξικοπηματική ματαίωση της Γ.Σ. των προέδρων και τα ψευδή στοιχεία στις ανακοινώσεις τους (ισχυρίζονταν ότι 45 ΕΛΜΕ είναι υπέρ των ηλεκτρονικών εκλογών, αλλά ποτέ δεν τις ανέφεραν ονομαστικά), απέτυχε και ο κλάδος τους γύρισε την πλάτη.

Η επιλογή της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ να ταυτιστεί με τα σχέδια Κεραμέως δεν έχει την έγκριση του κλάδου ο οποίος ξεκάθαρα την απέρριψε απέχοντας μαζικά από τις ψευτοεκλογές τους Το ρήγμα βαθαίνει μεταξύ της βάσης και της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, η οποία το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν μακριά από τις αγωνίες και τους αγώνες των εκπαιδευτικών για τα προβλήματα των σχολείων, ενάντια στην αξιολόγηση και τη διάλυση του δημόσιου σχολείου, για αξιοπρεπή διαβίωση. Έχουν ξεπεράσει πλέον κάθε όριο ανοχής από τους εκπαιδευτικούς και δεν έχουν καμία νομιμοποίηση από τη βάση του κλάδου.  

Οι δυνάμεις που πρωτοστάτησαν σε μια κρίσιμη συγκυρία για τον κλάδο για να μην περάσουν οι επιδιώξεις του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης για χτύπημα των σωματείων μας, δεν πρέπει να αφήσουν αναπάντητη την πρωτοφανή ταύτιση των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού με την Κεραμέως. Ο κλάδος δεν μπορεί να πορεύεται με μια ηγεσία υποταγμένη στην αντιεκπαιδευτική πολιτική. Οφείλουν να συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες (ΓΣ των ΕΛΜΕ, ΓΣ των προέδρων, συντονισμό των ΕΛΜΕ) θα δοθεί η δυνατότητα στον κλάδο και στους εκπαιδευτικούς να εκφραστούν και ο κλάδος να πάρει θέση. Απαιτούμε να γίνει άμεσα η ΓΣ προέδρων που ματαίωσε η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Χαιρετίζουμε όλους τους συναδέλφους που συντάχθηκαν με την πλειοψηφία των ΕΛΜΕ, αγνόησαν τις κάθε είδους πιέσεις, κομματικές και άλλες παρεμβάσεις και πέτυχαν την μεγάλη νίκη της βάσης του κλάδου που μας γεμίζει αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση για τους αγώνες που έρχονται. Το κεφάλαιο της αγωνιστικής ενότητας στη βάση του κλάδου αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον που οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού δεν κατάφεραν να υπονομεύσουν. Είμαστε περήφανοι για τα πρωτοβάθμια σωματεία μας, τις ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, που μαζικά, οργανωμένα και σε συντονισμό έδειξαν το δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε για να σταματήσουμε την ολόπλευρη επίθεση που δέχονται το δημόσιο σχολείο και ο εκπαιδευτικός κόσμος. Καμία συναίνεση στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Οι 38 ΕΛΜΕ και οι 48 ΣΕΠΕ που πρωτοστάτησαν σε αυτήν την κρίσιμη μάχη, να αναλάβουν νέες πρωτοβουλίες συντονισμού των σωματείων μας μετά την απεργία στις 9 Νοέμβρη. Να κηρύξουν Γενικές Συνελεύσεις και Γενική Συνέλευση προέδρων τις επόμενες μέρες για να αποφασίσουμε το σχέδιο αγώνα του κλάδου.

Δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε τους ψευτοαιρετούς από τις εκλογές παρωδία. Απαιτούμε να καταργηθούν οι εγκύκλιοι των ηλεκτρονικών εκλογών και οι εκλογές να γίνουν δια ζώσης και με έλεγχο των σωματείων μας. Οι παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού απομονώθηκαν από τους εκπαιδευτικούς. Στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης η ΔΑΚΕ από 833 ψήφους που είχε στις αντίστοιχες εκλογές του 2018 έπεσε στις 550, κατά 34% σε ποσοστό και τα ΣΥΝΕΚ από 570 στους 319, κατά 44% σε ποσοστό.  Στη ΔΔΕ Ανατολικής  Θεσσαλονίκης η ΔΑΚΕ από 961 ψήφους που είχε στις αντίστοιχες εκλογές του 2018 έπεσε στις 577, κατά 40% σε ποσοστό και τα ΣΥΝΕΚ από 386 στους 265, κατά 31,5% σε ποσοστό  Συνολικά έχασαν κατά  το 1/3 και περισσότερο των δυνάμεών τους και μάλιστα, όταν συμμετείχαν μόνο αυτές στις εκλογές. Ο κλάδος μίλησε! Κανείς δεν δικαιούται να αναλάβει θέση αιρετού. Οι ΕΛΜΕ να μη νομιμοποιήσουν κανέναν «αιρετό», πολύ περισσότερο  διαγραμμένο από το σωματείο του. Μετά τα αποτελέσματα, οι εκπρόσωποι των ΣΥΝΕΚ, αν έχουν στοιχειώδη ευθιξία, οφείλουν να παραιτηθούν τώρα.

Τα ΔΣ των ΕΛΜΕ με αποφάσεις τους και το συντονισμό τους, να χαράξουν αγωνιστική πορεία για όλα τα ζητήματα που αφορούν τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς και αποφασίζονται στα Υ.Σ. (κενά, τοποθετήσεις, τμήματα, ειδική αγωγή, μονιμοποίηση νεοδιόριστων, κ.ά.). Τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις μας να απαιτήσουμε να γίνουν αποδεκτές από τις Διευθύνσεις.

Συνεχίζουμε τους αγώνες. Με μαζική συμμετοχή στην απεργία της 9 Νοέμβρη και στη συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων στις 10.00 π.μ. στην Καμάρα διαδηλώνουμε για να μπει φραγμός στην ακρίβεια και την φτωχοποίηση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας,  ενάντια στην αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική τους. Προωθούμε τις διεκδικήσεις μας για αξιοπρεπή διαβίωση με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου