Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Θεατρική μεταφορά του έργου «Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς» του Χρόνη Μίσσιου, Δευτ. 30/1


Πρόσκληση

Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, στο Θέατρο 104 στον Κεραμεικό

(Ευμολπιδών 41), στις 9.00 μμ, σας καλούμε

να παρακολουθήσουμε τη θεατρική μεταφορά του έργου

«Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς» του Χρόνη Μίσσιου.

Θα μεταφερθούμε στην Ελλάδα του εμφυλίου πολέμου,

στις φυλακίσεις και τις εξορίες των αγωνιστών

μέσα από το εμβληματικό αφηγηματικό έργο του Μίσσιου.

 

Κόστος 10 ευρώ

Μπορείτε να επικοινωνείτε στα παρακάτω τηλέφωνα για να δηλώσετε συμμετοχή:

Μιχάλης Γαλάνης, 6977951235

Κική Γιαννάτου, 6945811325

Βαγγέλης Κονιδάρης, 6972835407

Γιάννης Μαρίνης, 6976960875

Νίτσα Παληγεώργου, 6947710601

 

Αγωνιστική ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Γ΄ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας

 

Λίγα λόγια για το έργο:

«…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς» Χρόνης Μίσσιος

"Η ομάδα GAFF, μετά την «Πανούκλα» του Α .Καμύ, που απέσπασε το Βραβείο Διεθνούς Ρεπερτορίου από την Ένωση Θεατρικών Κριτικών, και το Βραβείο καλύτερης παράστασης, σκηνοθεσίας, και καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στα 11α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2022, μεταφέρει στη σκηνή του Θεάτρου 104 το αφήγημα του Χρόνη Μίσσιου «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς». Πρόκειται για μια εξομολόγηση διώξεων, συλλήψεων, φυλακίσεων και βασανιστηρίων.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που η Ελλάδα παραδίνεται στο χάος του Εμφυλίου, ο δεκαεξάχρονος Χρόνης Μίσσιος συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο. Αποφυλακίζεται το 1973, αφού έχει περάσει εικοσιένα χρόνια σε φυλακές και εξορίες. Αυτήν την περίοδο της ζωής του διηγείται στο σπουδαίο αφήγημα-μαρτυρία «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς».

«Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος. Και αυτό είναι η κορυφαία πολιτική μάχη», έλεγε ο Μίσσιος. Η θέση του αυτή δίνει στην ομάδα μας το έναυσμα να τολμήσουμε να ανεβάσουμε στη σκηνή τις αυτοβιογραφικές αναμνήσεις ενός πραγματικά γενναίου. Ίσως γιατί η περίοδος που διανύουμε μοιάζει να έχει κάτι από τη σκοτεινή νιότη του Μίσσιου. Ίσως πάλι γιατί ο Μίσσιος δεν απευθύνεται μόνο στο νεκρό του φίλο αλλά κυρίως στους απόντες, σε 'μάς. Ίσως γιατί η αντίληψη του Μίσσιου για τη ζωή, την ιστορία, το όνειρο δεν είναι μόνο γεμάτη από πολιτική κριτική αλλά και από αισιοδοξία για τη ζωή και πίστη στη δημιουργική δύναμη του ανθρώπου. Ίσως, πάλι, γιατί μας έχουν συμβεί αδιανόητα πράγματα και είναι η στιγμή να αναρωτηθούμε, πώς αντιστέκεται κάποιος σήμερα;"

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη, Δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Καραγιάννη, Μυρτώ Αθανασοπούλου, Σκηνικά-Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα, Μουσική: Μάνος Αντωνιάδης, Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα, Φωτισμοί: Βασιλική Γώγου, Βοηθός σκηνοθέτη: Αθανασία Κυμπούρη, Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου, Trailer: Στέφανος Κοσμίδης, Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη, Παραγωγή: GAFF, Ερμηνεία: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Κωνσταντίνος Πασσάς, Δημήτρης Μαμιός, Γιάννης Μάνθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου