συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Παρέμβαση Εκπαιδευτικών για τη Ρήξη και την Ανατροπή Χανίων: Οργανικές θέσεις για όλους!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι!

Η "Παρέμβαση Εκπαιδευτικών για τη Ρήξη και την Ανατροπή" συμμερίζεται τα δίκαια αιτήματα των 64 συναδέλφων στο νομό Χανίων που βρίσκονται -αρκετοί για πολλά χρόνια- σε καθεστώς εργασιακής περιπλάνησης, ανασφάλειας και ομηρίας κάτω απο το ιδιότυπο καθεστώς της "διάθεσης του ΠΥΣΔΕ".

Στις πυκνές συναντήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα τόσο με το Δ.Σ. της ΕΛ.Μ.Ε. Χανίων όσο και με το Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Χανίων τονίσαμε επανειλημμένα πως το υπαρκτό και σοβαρό αυτό πρόβλημα δε θα λυθεί με το να στραφεί η μία μερίδα των συναδέλφων εναντίον της άλλης (υπεράριθμοι, μετατιθέμενοι, στη διάθεση του Π.Υ.Σ.Δ.Ε. συνάδελφοι κλπ) αλλά με τον κοινό αγώνα ενάντια στις διαθεσιμότητες, υποχρεωτικές μετατάξεις, απολύσεις που προοιωνίζεται η νέα δανειακή σύμβαση που σχεδιάζει να υπογράψει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την κατοχύρωση της οργανικής θέσης και των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των συναδέλφων που συνεχίζουν να κρατούν όρθιο το δημόσιο σχολείο.

Τώρα μάλιστα που με το νέο Μνημόνιο προοοιωνίζεται:

α) η μείωση των λειτουργικών δαπανών, δηλαδή 30 μαθητές στο τμήμα,
β) μηδενικοί διορισμοί, δηλαδή η χρεοκοπία του δημόσιου σχολείου με πάνω από 25.000 κενά και 32.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς τα τελευταία χρόνια, ελαστικές εργασιακές σχέσεις και κακοπληρωμένη δουλειά για τους αναπληρωτές και ωρομίσθιους, πιθανότατα νέα αύξηση του ωραρίου, συνεπώς και απομείωση των προς διάθεση οργανικών θέσεων για όλους τους εκπαιδευτικούς,
γ) απειλή νέων απολύσεων των επαναπροσληφθέντων συναδέλφων των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ,
δ) νέα όρια συνταξιοδότησης στα 67 ή στα 62 με σαράντα χρόνια υπηρεσίας,
ε) νέο μισθολόγιο-πεινολόγιο,
στ) επαναφορά της αξιολόγησης ως μόνιμου μηχανισμού φόβου-μισθολογικής καθήλωσης-απόλυσης και νέο χτύπημα των δημοκρατικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων με τη ρητή απαίτηση των δανειστών για την επανεξέταση και την αυστηροποίηση του πειθαρχικού δικαίου,
ζ) ευθεία αμφισβήτηση των μορφωτικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς σ' ένα σχολείο της μαθητείας και των χορηγών που θα οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες για την πλειοψηφία των μαθητών, 

ΤΩΡΑ είναι η ώρα το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου ενωμένο ν' αγωνιστεί για την κατοχύρωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και την υπεράσπιση της εκπαίδευσης ως δημόσιου αγαθού που πρέπει να προσφέρεται σε όλους δωρεάν.

Η δική μας θέση που εκθέσαμε αναλυτικά και με επιχειρήματα τόσο στο Δ.Σ. της ΕΛ.Μ.Ε. Χανίων όσο και στους ίδιους τους συναδέλφους είναι να απαιτηθεί από το Υπουργείο Παιδείας και την συγκυβέρνηση να δώσει ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ είτε βρίσκονται στη διάθεση του Π.Υ.Σ.Δ.Ε. είτε χαρακτηρίζονται οργανικά υπεράριθμοι.
  • Δε δεχόμαστε κάθε χρόνο τέτοια εποχή να βρίσκονται "επί ξύλου κρεμάμενοι" χιλιάδες εκπαιδευτικοί τόσο στα σχολεία του νομού Χανίων όσο και πανελλαδικά και από την άλλη να υπάρχουν τραγικά κενά στην εκπαίδευση των μαθητών μας, συχνά και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, τα οποία δεν καλύπτονται ακόμα και μετά τον Ιανουάριο. 
  • Απαιτούμε την επαναφορά των περιοχών μετάθεσης Α, Β και Γ και την ακύρωση όλων των μνημονιακών ρυθμίσεων που επέτρεψαν τις υποχρεωτικές μετακινήσεις των εκπαιδευτικών "για τις ανάγκες της υπηρεσίας".
  • Λέμε ΟΧΙ στο καθεστώς εργασιακής περιπλάνησης και ομηρίας των θιγόμενων εκαπιδευτικών και ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση να αποδίδει οπωσδήποτε οργανική θέση σε όλους τους συναδέλφους μετά την παρέλευση ενός εύλογου χρονικού διαστήματος (π.χ. τριών ή πέντε χρόνων) για όσους βρίσκονται επί σειρά ετών στη διάθεση του Π.Υ.Σ.Δ.Ε.
Η "Παρέμβαση Εκπαιδευτικών για τη Ρήξη και την Ανατροπή" όχι μόνο συμμερίζεται αυτά τα αιτήματα, μα και συντέλεσε στη συνδιαμόρφωση της απόφασης της Ε.Λ.Μ.Ε. Χανίων, την οποία ψήφισε χωρίς καμία επιφύλαξη. Απαιτούμε από το Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Χανίων, το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση να κάνουν όλα όσα χρειάζονται για την αντιμετώπιση αυτού του φλέγοντος προβλήματος. 

Δημήτρης Δμασκηνός - Ντιάνα Μπέκερ,
εκπρόσωποι της "Παρέμβασης Εκπαιδευτικών
για τη Ρήξη και την Ανατροπή"
στο Δ.Σ. της ΕΛ.Μ.Ε. Χανίων

                                                                             Χανιά, 17/07/2015

Ακολουθεί η απόφαση της Παρασκευής, 17/07/2015 της ΕΛ.Μ.Ε. Χανίων

Οργανικές θέσεις για όλους τους εκπαιδευτικούς
Όχι στην ομηρία της "διάθεσης του ΠΥΣΔΕ"
 
Στο Νομό Χανίων βρίσκονται 64 συνάδελφοι σε καθεστώς διάθεσης ΠΥΣΔΕ χωρίς οργανική θέση και μόνιμο σχολείο. Βιώνουν ένα ιδιότυπο καθεστώς ανασφάλειας και εργασιακής, ομηρίας αφού κάθε χρόνο τοποθετούνται εκ νέου και συνήθως σε διαφορετικό σχολείο από την προηγούμενη σχολική χρονιά και σε αρκετές περιπτώσεις σε δύο ή τρία σχολεία για συμπλήρωση ωραρίου.
 
Αυτό έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο για τους συναδέλφους που δεν μπορούν να συμμετέχουν ολόπλευρα στη σχολική ζωή και να προσφέρουν όσα μπορούν στο σχολείο που εργάζονται όσο και για τα ίδια τα σχολεία, κυρίως της περιφέρειας, και τους μαθητές που περιμένουν συνήθως καιρό μέχρι να καλυφθούν τα κενά στα μαθήματα.
 
Με το παραπάνω καθεστώς οι συνάδελφοι δεν μπορούν να έχουν συνέχεια στο εκπαιδευτικό τους έργο , αντιμετωπίζονται ως εκπαιδευτικοί δεύτερης κατηγορίας αφού δεν μπορούν να μετέχουν στις αναθέσεις μαθημάτων ούτε προφταίνουν να γνωρίσουν όλους τους μαθητές τους, ενώ βιώνουν μόνιμο καθεστώς ανασφάλειας. Τέλος δεν μπορούν να διεκδικήσουν  θέση υποδιευθυντή σχολικής μονάδας, γεγονός που συνιστά  παραβίαση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. 
 
Οι παραπάνω συνάδελφοι «λιμνάζουν» στη συγκεκριμένη κατάσταση για αρκετά χρόνια (κάποιοι πάνω από δέκα) χωρίς να φαίνεται να υπάρχει προοπτική απόδοσης οργανικής  λόγω και των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται στην εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια.
 
Ιδιαίτερα η αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών κατά 2 ώρες, πέραν των άλλων προβλημάτων που δημιούργησε, στέρησε 120 οργανικές θέσεις από τον Νομό Χανίων , ενώ  η σύμπτυξη των τμημάτων με αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα εντείνει το πρόβλημα  (εκτός της προφανούς παιδαγωγικής επιβάρυνσης στους μαθητές).   
 
Τα προβλήματα αυτά αναμένεται να οξυνθούν και με την επικείμενη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών, τους ελάχιστους διορισμούς, την αύξηση έως και 30 των μαθητών στο τμήμα, την "αξιολόγηση", τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις που προοιωνίζεται η νέα δανειακή σύμβαση (Μνημόνιο 3).
 
Το ΔΣ της Ε.Λ.Μ.Ε. Χανίων αναγνωρίζει το πρόβλημα των συναδέλφων που βρίσκονται στο ιδιότυπο καθεστώς της «διάθεσης Π.Υ.Σ.Δ.Ε.» και καλεί το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τον δραστικό και άμεσο περιορισμό του φαινομένου:
 
  • Μείωση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών κατά 2 ώρες (στα επίπεδα του 2013)
  • Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα σύμφωνα και με τις αποφάσεις του συνεδρίου της Ο.Λ.Μ.Ε.
  • Να μην παραμένει στη διάθεση του Π.Υ.Σ.Δ.Ε. κανείς συνάδελφος πέραν ενός εύλογου χρονικού διαστήματος (π.χ. τρία ή πέντε χρόνια).
  • Οργανικές θέσεις για όλους τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα σχολεία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου