συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Παρεμβάσεις ΔΕ-ΠΕ: Αλληλεγγύη στους πληγέντες των πυρκαγιών. Αγώνας για να ανατραπεί η πολιτική που κάνει στάχτη τη ζωή μας


ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΣΤΑΧΤΗ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Στεκόμαστε συγκλονισμένοι, με θλίψη αλλά και οργή απέναντι στην πολύνεκρη τραγωδία που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές στην Αττική αλλά και σε άλλα σημεία της χώρας.
Θλίψη γιατί δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι, εκατοντάδες τραυματίες, χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων αποτεφρωμένα, τεράστιες υλικές ζημιές κατοικιών και υποδομών συγκροτούν τον ανείπωτο πόνο των συνανθρώπων μας. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των θυμάτων και την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας σε όλους τους πληγέντες.
Οργή γιατί έντεκα χρόνια μετά τις δολοφονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία και μόλις οκτώ μήνες μετά την καταστροφή στη Μάνδρα από τις πλημμύρες, ξαναζούμε τον εφιάλτη μιας νέας, πολύνεκρης καταστροφής δίπλα στην Αθήνα και κάποιοι προσπαθούν να μας πουν ότι φταίει η μανία της φύσης μόνο. Να θρηνούμε σιωπηλά και να μην αναζητούμε υπεύθυνους τέτοιες ώρες. Προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα ακόμη πιο βαθύ, αντιδραστικό, μοιρολατρικό ΤΙΝΑ (δεν υπάρχει άλλη λύση) με τίμημα την ίδια την ανθρώπινη ζωή.
Όμως δεν είναι φυσικά φαινόμενα οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και οχήματα πυρόσβεσης, ο ανύπαρκτος σχεδιασμός προληπτικών μέτρων, η υποστελέχωση σε μονάδες δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας, καθώς και η υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, την ώρα που υπογράφονται προγράμματα μαμούθ για πολεμικούς εξοπλισμούς! Δεν είναι φυσικά φαινόμενα η διάλυση της δασικής υπηρεσίας, η τυπική και άτυπη μετατροπή όλης της Αττικής συμπεριλαμβανομένων και των δασών, ρεμάτων και ακτών σε οικοδομική ζώνη, η εξαφάνιση του δημόσιου τομέα και των επενδύσεων σε έργα πρόληψης και προστασίας. Οι δασοκτόνοι νόμοι, οι ρυθμίσεις χάριν της ασυδοσίας των «επενδυτών», η οικοπεδοποίηση, η εμπορευματοποίηση-τουριστικοποίηση των πάντων, η ανοχή και η υποταγή του δημόσιου χώρου στον ιδιωτικό, οπλίζουν τα χέρια των εμπρηστών. Η διαρκής υποτίμηση της προστασίας του περιβάλλοντος, η έλλειψη υποδομών και πολεοδόμησης σύμφωνα με τις ανθρώπινες κοινωνικές ανάγκες, η υποβάθμιση του σχεδιασμού και των προβλέψεων αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων αναδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες του κράτους, των δημοτικών αρχών και όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν τραγωδία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ανασύρει από τα επιχειρήματα των προκατόχων της, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, τα περί «ασύμμετρων απειλών» και «στρατηγού άνεμου» για να αποσείσει τις ευθύνες της. Κανείς από όλους αυτούς δεν αισθάνεται την υποχρέωση να απαντήσει τώρα: τι έκανε και πώς προετοιμάστηκε απέναντι στα φυσικά φαινόμενα ώστε να μην θρηνούμε θύματα. Γιατί πολύ απλά τα καπιταλιστικά κέρδη και τα μνημονιακά πλεονάσματα, στην ανάπτυξη που βαυκαλίζονται, μπαίνουν πάνω από τις ζωές των ανθρώπων.
Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν αυτή τη στιγμή να αποτελέσουν κομμάτι της μέγιστης λαϊκής αλληλεγγύης που απαιτείται για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων. Μαζί με όλους τους εργαζόμενους, Έλληνες και ξένους, που έδωσαν και δίνουν τη μάχη να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Κοντά στις ανάγκες των συναδέλφων μας που επλήγησαν αλλά και των μαθητών μας και των οικογενειών τους. Το εκπαιδευτικό κίνημα πρέπει να παλέψει μαζί με όλο το λαό για την ανατροπή των πολιτικών που ανοίγουν το δρόμο σε τέτοιες τραγωδίες. Καλούμε τα ΔΣ των ΕΛΜΕ και το ΔΣ της ΟΛΜΕ να πάρουν αποφάσεις και πρωτοβουλίες και στα δύο επίπεδα. Οι Παρεμβάσεις θέτουν στην παραπάνω κατεύθυνση όλες τους τις δυνάμεις.
Απαιτούμε:
1.      Να παρθούν άμεσα μέτρα για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση των πυρόπληκτων οικογενειών. Άμεση αποκατάσταση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν.
2.      Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες και στις οικογένειές τους. Άμεση και στο ακέραιο αποζημίωση των περιουσιών και κατοικιών,  πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, διαγραφή των δανείων σε τράπεζες και δημόσιο των εργατικών και λαϊκών οικογενειών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
3.      Άμεση καταγραφή και ολική αποκατάσταση σχολικών κτηρίων και χώρων που έχουν πληγεί από τη φωτιά. Οι σχολικές μονάδες που θα αξιοποιηθούν έκτακτα για την υποστήριξη και απασχόληση μαθητών και μαθητριών να στηριχθούν με προσλήψεις εκπαιδευτικών και επιστημονικού, βοηθητικού προσωπικού.
4.      Να παρθούν όλα τα μέτρα ενίσχυσης και στήριξης των μαθητών/μαθητριών, και των οικογενειών τους, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των σχολικών επιτροπών. Ειδικά για τα προνήπια να ληφθεί μέριμνα ώστε να εγγραφούν όλα στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Εγγραφή και απαλλαγή από τα τροφεία όλων των παιδιών ηλικίας 0-3 στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.  
5.      Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την πλήρη κάλυψη στους εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους λόγω των πυρκαγιών. Άμεση κάλυψη για τους μισθούς τους, την ασφάλιση τους, τα ένσημα τους.
6.      Καμιά αλλαγή χρήσης της γης στα καμένα. Αναδάσωση όλων των καμένων εκτάσεων. Άμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση για τη υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων με ευθύνη του κράτους, στην Αττική και σε όλη τη χώρα. Προσλήψεις τώρα του απαραίτητου προσωπικού δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, αγορά σύγχρονου αναγκαίου εξοπλισμού.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στην καταστροφή και την λεηλασία της φύσης και των ανθρώπων στο βωμό της «ανάπτυξής» τους και των κερδών του κεφαλαίου

Δινοπούλου Βαγγελίτσα, μέλος ΔΣ της ΔΟΕ
Άρτεμις Κλιάφα, μέλος ΔΣ της ΔΟΕ
Ζαγανίδης Χρήστος, μέλος ΔΣ της ΟΛΜΕ
Ιωαννίδου Παναγιώτα, μέλος ΔΣ της ΟΛΜΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου