συγκέντρωση

Δευτέρα 14/1: η εκπαίδευση απεργεί ενάντια στο προσοντολόγιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 1.30μμ προσυγκέντρωση στα Προπύλαια-Πορεία στη Βουλή

Σάββατο, 2 Ιουνίου 2018

Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πελοποννήσου: ενημερωτικό αιρετών ΑΠΥΣΔΕ


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ

των  Αιρετών στο ΑΠΥΣΔΕ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ,
Πάνου Ντούλα (τακτικού),
Σπύρου Σβερκούνου (αναπληρωματικού),

εκλεγμένων με την ΕΑΚ - Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πελοποννήσου
                                   (Αγωνιστική Παρέμβαση - Αγωνιστική Ριζοσπαστική Ενότητα - ανένταχτοι)
Τρίπολη, 01/06/2018
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Στις συνεδριάσεις του περασμένου διαστήματος, ένα από τα ζητήματα με τα οποία ασχολήθηκε το Συμβούλιο ήταν οι Αποσπάσεις στα Γραφεία (Διευθύνσεις ΠΕ, ΔΕ, Περιφέρειες, κτλ) για τη χρονιά 2018-19. Συγκεκριμένα, το ΑΠΥΣΔΕ κλήθηκε να εισηγηθεί επί των αιτήσεων απόσπασης για τις κατά τόπους ΔΙΔΕ της Πελοποννήσου και για την Περιφερειακή Διεύθυνση της Πελοποννήσου. Στην Πελοπόννησο έγιναν συνολικά 52 αιτήσεις απόσπασης από συναδέλφους Δευτεροβάθμιας για τις υπηρεσίες αυτές και συγκεκριμένα:
·         11 για τη ΔΙΔΕ Αργολίδας
·         7 για τη ΔΙΔΕ Αρκαδίας
·         8 για τη ΔΙΔΕ Κορινθίας
·         13 για τη ΔΙΔΕ Λακωνίας
·         6 για τη ΔΙΔΕ Μεσσηνίας
·         9 για την ΠΔΕ Πελοποννήσου

Πέρα από την παρουσία μας στα Συμβούλια και το αυτονόητο αίτημά μας να ικανοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες αιτήσεις για να στελεχωθούν οι ήδη σοβαρά υποστελεχωμένες διοικητικές υπηρεσίες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Πελοποννήσου, επισημάναμε από τη μεριά μας ότι συνολικά το πλαίσιο αυτών των Αποσπάσεων είναι προβληματικό, κάτι που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε και μετά τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου στις 31/05/2018 ( https://tinyurl.com/y72cnd37 ). Συγκεκριμένα:
1.      Δεν υπάρχει μοριοδότηση για τις αποσπάσεις αυτές, όπως για τις αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ, απλά υπάρχει απόφαση του Υπουργού, κατόπιν εισήγησης των ΑΠΥΣΠΕ/ΑΠΥΣΔΕ (μετά τις αρχικές αιτήσεις των συναδέλφων και την εισήγηση κάθε ΔΙΠΕ/ΔΙΔΕ).
2.      Υπάρχουν συνάδελφοι που είναι για δεκαετίες αποσπασμένοι ως διοικητικοί, κρατώντας ταυτόχρονα οργανική, κάτι που δημιουργεί πολλαπλές στρεβλώσεις.
3.      Παρότι στην ενδιάμεση φάση, όπου εισηγούνται τα ΑΠΥΣΠΕ-ΑΠΥΣΔΕ, συμμετέχουν οι Αιρετοί (κι άρα εκπροσωπείται ο κλάδος), στην τελική αποφασιστική φάση δεν συμμετέχουν οι εκπρόσωποι του κλάδου στο ΚΥΣΠΕ-ΚΥΣΔΕ (οι Αιρετοί).
4.      Μέχρι το 2010, οι αποσπασμένοι παίρνανε τα μόρια του σχολείου προέλευσης κι όχι του κοντινότερου. Αυτό άλλαξε μετά από συνεχείς διαμαρτυρίες πολλών ΕΛΜΕ και αποφάσεις της ΟΛΜΕ.
5.      Κερασάκι στην τούρτα, η μη αποκάλυψη των ονομάτων των αποσπασμένων φέτος. Για ποιο λόγο δεν έγινε ακόμη; Μήπως θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες υπηρεσιακές μεταβολές, πχ μεταθέσεις, αποσπάσεις σε σχολεία, αναπληρωτές, κτλ;;; Πώς θα μπορεί κάποιος να ελέγχει και να κάνει ένσταση;;;


Κατά τα άλλα, το Υπουργείο στην ανακοίνωσή του πανηγύρισε για το αυτονόητο, δηλ την έγκαιρη πραγματοποίηση των Αποσπάσεων και για τη μείωσή τους σε σχέση με το 2014-15, αν και είναι ίδιες σε σχέση με πέρσι, όπως φαίνεται στο παρακάτω Διάγραμμα:


Ζητάμε να γίνουν τα εξής:
- Να ψηφιστεί ένα νέο σταθερό θεσμικό πλαίσιο (με Νόμο, όχι μια προσωρινή Υπουργική Απόφαση), με σαφή μοριοδότηση όλων των προσόντων και τυπικό έλεγχο από τα ΑΠΥΣΠΕ-ΑΠΥΣΔΕ που εισηγούνται.
- Να δοθεί δυνατότητα στους επί χρόνια αποσπασμένους εκπαιδευτικούς να μεταταγούν σε διοικητικές θέσεις (σε ένα σαφές και ενιαίο Οργανόγραμμα, με ακριβή περιγραφή θέσης και καθηκόντων), αλλιώς να γυρίσουν πίσω στα σχολεία τους. Ούτως ή άλλως, πολλές Υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες. Να μην επιτρέπεται απόσπαση (και σε κάθε περίπτωση όχι με διατήρηση οργανικής) για πάνω από 2-3 χρόνια.
- Πέρα από την εισήγηση των ΑΠΥΣΠΕ-ΑΠΥΣΔΕ, την τελική διαδικασία να την κάνει το ΚΥΣΔΕ-ΚΥΣΠΕ ώστε να υπάρχει και εκεί συμμετοχή των Αιρετών.
- Να διατηρηθεί η κατάκτηση που πετύχαμε παλιότερα οι αποσπασμένοι να παίρνουν τα μόρια του κοντινότερου σχολείου κι όχι τα μόρια της περιοχής προέλευσης.
- Εννοείται, να δημοσιοποιήσει το Υπουργείο τα ονόματα των φετινών αποσπασμένων: εάν από του χρόνου γίνουν τελικά αποσπάσεις με μόρια, να υπάρχουν και τα ονόματα των αιτούμενων και οι προσφερόμενες θέσεις.

Το Υπουργείο έχει τη δυνατότητα να εξετάσει και να ενσωματώσει όλα αυτά ακόμη και στο επερχόμενο Νομοσχέδιο για τις Δομές ή σε κάποιο επόμενο Νομοσχέδιο, ώστε να επικρατήσει επιτέλους διαφάνεια σε αυτόν τον τομέα.Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Πάνος Ντούλας, Αιρετό τακτικό μέλος του ΑΠΥΣΔΕ Πελοποννήσου,
Τηλ: 6936374902
Ηλ. Ταχυδρομείο: pandou.paron@gmail.com

Σπύρος Σβερκούνος, Αιρετό αναπληρωματικό μέλος του ΑΠΥΣΔΕ Πελοποννήσου,
Τηλ: 6970515218
Ηλ. Ταχυδρομείο: Ssverkounos@hotmail.com  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου