συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Ενημέρωση για Γεν. Συνέλευση προέδρων ΕΛΜΕ(23/2). Διαδικασίες εκφυλισμού από ΣΥΝΕΚ–ΔΑΚΕ. Ευθύνες ΠΑΜΕ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Δ.Ε.

Διαδικασίες εκφυλισμού στη Γενική Συνέλευση των προέδρων
των ΕΛΜΕ (23-02-2019) από ΣΥΝΕΚ – ΔΑΚΕ. Μεγάλες οι ευθύνες του ΠΑΜΕ

Καταγγέλλουμε τις ηγεσίες των παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ στην ΟΛΜΕ για τις εκφυλιστικές διαδικασίες που με μεθοδευμένο τρόπο επέβαλαν στη Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ (23/2/2019). Πρόκειται για πρακτικές που στόχο είχαν να μην υπάρξουν αγωνιστικές αποφάσεις ούτε για τα γενικότερα, ούτε για τα επιμέρους προβλήματα του κλάδου, που τέθηκαν από πολλές ΕΛΜΕ της χώρας. Μετά τις ομιλίες των εκπροσώπων των ΕΛΜΕ και των μελών του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, αντί να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται (ψηφοφορία για το πλαίσιο αιτημάτων ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ, μετά για το πρόγραμμα δράσης ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ και στη συνέχεια ψηφίσματα), η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ αμφισβήτησε τον κυρίαρχο ρόλο της Γ.Σ. και επέλεξε πρωτοφανείς αντιδημοκρατικές διαδικασίες,  οι οποίες αφαιρούν από τις ΕΛΜΕ τη δυνατότητα να καταθέτουν τις αποφάσεις τους για να ψηφιστούν στη Γ.Σ. και αλλάζουν αποφάσεις συνελεύσεων και Δ.Σ. που είναι ενάντια στην εισήγηση της ΟΛΜΕ. Συνολικά εμφανίστηκε μια επιθετική στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ ΟΛΜΕ, με οδηγό την ακροδεξιά ηγεσία της ΔΑΚΕ και στόχο τη διάλυση και τον εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος. Αυτό εκφράστηκε με τη στάση τους την ώρα της ψηφοφορίας αλλά και τις τοποθετήσεις τους.
Για να μην τεθούν σε ψηφοφορία οι προτάσεις των ΕΛΜΕ, άρχισαν να χρονοτριβούν με ενδεικτικές ψηφοφορίες για το σύνολο της εισήγησης της ΟΛΜΕ (πλαίσιο και πρόγραμμα δράσης). αντίστοιχα και όσων ΕΛΜΕ κατέθεσαν άλλη πρόταση, διδικασία που δεν προβλέπεται από πουθενά και ούτε ποτέ ακολουθήθηκε σε Γ.Σ. των προέδρων. Απαίτησαν να καταμετρηθεί ως θετική ψήφος στην εισήγηση της ΟΛΜΕ, η λευκή ψήφος του νεοεκλεγέντος Δ.Σ. της Ε΄ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, με τη δικαιολογία ότι το νέο ΔΣ δε δικαιούται να ψηφίζει και θα αποφασίζει το περσινό(!) αφού δεν έχει συγκροτήσει προεδρείο και δεν έχει ψηφιστεί ως πρόεδρος ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ.
Στη συνέχεια, παρόλο που είχε ήδη καταμετρηθεί σε όλες τις μέχρι τότε ψηφοφορίες, όπως και άλλων ΕΛΜΕ που με τον ίδιο ακριβώς τρόπο είχαν αποφάσεις, αρνήθηκαν να καταμετρήσουν τις ψήφους από την Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης που ήταν κατά της εισήγησης της ΟΛΜΕ. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ εμφάνισε κοινή καταγγελία των παρατάξεων ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ, ΠΑΜΕ της Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης (διαβάζοντας από το κινητό του) που δεν αποδέχονταν τη Γ.Σ. (πρακτική που ακολουθούν μετά το βρώμικο 2016 στη Θεσσαλονίκη και τη σκευωρία κατά των Παρεμβάσεων), παρότι το καταστατικό, όπως και πολλών ΕΛΜΕ που συμμετείχαν στη Γ.Σ. των προέδρων, προβλέπει ότι οι έκτακτες ΓΣ γίνονται με όσα μέλη παραβρίσκονται. Πρακτική να θέλει το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να αλλάζει τις αποφάσεις των ίδιων των ΕΛΜΕ δεν έχει ξαναϋπάρξει, ούτε και η απαίτησή τους να ελέγξουν το καταστατικό ΕΛΜΕ για να μετρήσει η ψήφος της.
 
Στη συνέχεια αρνούνταν κατηγορηματικά να βάλλουν σε ψηφοφορία προτάσεις των ΕΛΜΕ (με την αιτιολογία ότι υπήρχαν στην εισήγηση της ΟΛΜΕ την οποία έπρεπε να ψηφίσουν και δε δικαιούνται να τις θέσουν σε ψηφοφορία). Πρόταση που κατατέθηκε από τις ΕΛΜΕ Γ΄ Θεσσαλονίκης,  Ελευσίνας, Λιοσίων – Φυλής και άλλων ΕΛΜΕ για 24ωρη απεργία με κλειδωμένη (κι όχι ενδεικτική ημερομηνία) στις 14 Μάρτη, κινητοποίηση και επίδοση αιτημάτων στον Υπουργό με απαίτηση απάντησης, Γ.Σ. μετά, αλλά και νέα ΓΣ Προέδρων στις 30/3, η οποία είχε ψηφιστεί στς Γ.Σ. τους ως συνθετική πρόταση, αρνούνταν να την βάλλουν σε ψηφοφορία για ώρες. Πρακτική να μην επιτρέπει το ΔΣ της ΟΛΜΕ να κατατίθενται και να ψηφίζονται προτάσεις των ΕΛΜΕ όπως οι Γ.Σ. αποφασίζουν, δεν έχει ξαναυπάρξει!
Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των Παρεμβάσεων για την πραξικοπηματική στάση τους, οι προτάσεις των ΕΛΜΕ τέθηκαν σε ψηφοφορία στις 1.30 μ.μ και μετά από τέσσερις ώρες απαράδεκτων διαδικασιών, αλλά το μήνυμα της αποχώρησης μελών των ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ  είχε δοθεί, καθώς και καταψήφισης της  συνθετικής πρότασης των παραπάνω ΕΛΜΕ.
Δεν τέθηκε κανένα ψήφισμα για ψηφοφορία, με τη δικαιολογία της ώρας και παραπέφθηκαν στο Δ.Σ., δηλαδή για να απορριφθούν, όπως ήδη το έχουν κάνει μετά από άλλες Γ.Σ. προέδρων (αξιολόγηση ενισχυτικής, θεματική βδομάδα, συνδικαλιστική κάλυψη μη συγκρότησης ομάδων υποστήριξης ειδικής αγωγής,  αποχή – απεργία για αξιολόγηση, δίωξη Προέδρου Εύβοιας, ρατσιστική επίθεση σε οικογένεια προσφύγων στη Θεσαλοννίκη, διαθεσιμότητα, ΣΔΕ, κ.ά.)
Για τη στάση του κυβερνητικού συνδικαλισμού
των ΣΥΝΕΚ – ΔΑΚΕ και τις ευθύνες της ηγεσίας του ΠΑΜΕ στην ΟΛΜΕ
Πρόκειται για άλλη μια Γ.Σ. προέδρων στη θητεία αυτού του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, η έκτη κατά σειρά, που κατεβαίνει κοινή εισήγηση ΣΥΝΕΚ-ΔΑΚΕ που αναγνωρίζει θετικά βήματα στην κυβέρνηση, ενώ καταθέτει γενικόλογα αιτήματα και πρόταση για δράσεις με εξουσιοδότηση στο ΔΣ της ΟΛΜΕ να αποφασίσει και με ενδεικτικές(!) ημερομηνίες. Οι δυνάμεις αυτές αφού συναινούν απόλυτα στην αντιεκπαιδευτική πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στις επιταγές ΕΕ - ΟΟΣΑ, ολοκληρώνουν το ρόλο τους ως δεκανίκι στην κυβερνητική πολιτική επιδιώκοντας με λυσσαλέο τρόπο να μην κινηθεί τίποτε στην προεκλογική περίοδο. Αυτή την κεντρική πολιτική επιλογή υπηρετεί και ο εναγκαλισμός τους στην ΟΛΜΕ, γι αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για τα ΣΥΝΕΚ η ακροδεξιά έκφραση και πρακτική της ηγεσίας της ΔΑΚΕ, όπως και αντίστοιχα για τη ΔΑΚΕ η απόλυτη ταύτιση των ΣΥΝΕΚ με την κυβέρνηση.
Στις τοποθετήσεις τους απαξίωσαν τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις ενάντια στο προσοντολόγιο από τους συναδέλφους αναπληρωτές, ενώ υπερασπίστηκαν την προώθηση της αξιολόγησης. Γι αυτό συναινούν στα μέτρα για το νέο Λύκειο και διαφοροποιούνται στα σημεία μόνο, παίρνοντας πραξικοπηματικά πίσω προηγούμενη απόφαση απόρριψης και  απόσυρσης του σχεδίου για το Λύκειο.  Δεν προτάσσουν τις μισθολογικές διεκδικήσεις, αφήνουν ακάλυπτο τον κλάδο στις συνεχείς επιθέσεις που δέχεται με όλες τις μορφές αξιολόγησης που προωθούνται, άλλοτε με την ειδική αγωγή, άλλοτε με την ενισχυτική διδασκαλία και τη θεματική βδομάδα, δεν απαντούν στη συκοφάντηση στα οικονομικά μας αιτήματα, στην αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων και στις συνεχείς συνδικαλιστικές διώξεις. Συνέπεια αυτής της στάσης ήταν και η υπονόμευση με ακραίο τρόπο της διαδικασίας της ΓΣ προέδρων, η αμφισβήτηση του κυρίαρχου ρόλου της και ο εκφυλισμός της ώστε να μη διαμορφωθεί μέσω των προτάσεων των ΕΛΜΕ συνθετική αγωνιστική πρόταση με συγκεκριμένη ημερομηνία απεργίας, νέες ΓΣ εκτίμησης, συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα και νέα ΓΣ προέδρων. 
Απέναντι σε όλη αυτή την κατάσταση η ΠΕΚ δεν κατέβασε καμιά πρόταση προς ψήφιση και δεν είπε κουβέντα για τις εκφυλιστικές διαδικασίες, προφανώς γιατί θέλει να διατηρήσει τη θέση του  προνομιακού συνομιλητή του κυβερνητικού συνδικαλισμού των ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ.
Το ΠΑΜΕ, όχι μόνο δεν αντέδρασε στην  προσπάθεια εκφυλισμού των διαδικασιών στη Γ.Σ. και στη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων, αλλά την ενίσχυσε με τη στάση του. Δεν κατέβασε καμιά συγκεκριμένη αγωνιστική, απεργιακή πρόταση δέσμιο της λογικής να «γίνει απεργία όταν κατατεθεί το νσχ». Δεν υπερασπίστηκε το δικαίωμα οι ΕΛΜΕ να θέτουν τις προτάσεις τους για ψήφιση, ενώ η παράταξή του στην Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης έχει την ίδια γραμμή διάλυσης της ΕΛΜΕ, όπως αυτή επιδιώκεται από τις  παρατάξεις των ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ. 
Κανείς από τις δυνάμεις του κυβερνητικού και του κομματικού συνδικαλισμού δεν ασχολήθηκε με τον αγωνιστικό σχεδιασμό και το πρόγραμμα δράσης: ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ δεν ήθελαν να ψηφιστεί καμία απόφαση, ενώ ΠΑΜΕ και ΠΕΚ ούτε στις εισηγήσεις τους ανέφεραν απεργιακό πρόγραμμα δράσης!
Ως Παρεμβάσεις, όχι μόνο σταθήκαμε απέναντι στην προσπάθεια των κρατικοδίαιτων γραφειοκρατών συνδικαλιστών να φιμώσουν τις ΕΛΜΕ, αλλά καταθέσαμε αιτήματα και διεκδικήσεις που υπερασπίζονται το δημόσιο σχολείο και τον εκπαιδευτικό, απαντάνε στην γενικευμένη αντιεκπαιδευτική επίθεση κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ. Ταυτόχρονα παλέψαμε για την ψήφιση πρότασης αγώνα που να ενοποιεί τους εκπαιδευτικούς στη βάση των αντιδράσεων που διαμορφώνονται στον κλάδο για τη μισθολογικη καθήλωση, το προσοντολόγιο, την αξιολόγηση, την ειδική αγωγή κλπ. Το λόγο έχει πλέον η βάση του κλάδου που μέσα από τις ίδιες τις ΕΛΜΕ και τον αγωνιστικό συντονισμό τους καλείται να σταθεί απέναντι στην υποταγμένη ηγετική ομάδα της ΟΛΜΕ και να δώσει τη δική της απάντηση στην αντιεκπαιδευτική επέλαση.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου