συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Β΄ ΕΛΜΕ Αθήνας: Να δοθεί η Δ' δόση του 2018 σε όλα τα σχολεία. Άμεση αύξηση της χρηματοδότησης


ΔΣ Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας                                                          Αθήνα, 26/02/2019
Π.Κυριακού 10           
Αμπελόκηποι - Αθήνα                                                            
email: belmeath@gmail.com


ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΩΡΑ Η Δ΄ΔΟΣΗ ΤΟΥ 2018 ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΑΜΕΣΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
Το ΔΣ της Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας ενημερώθηκε από σχολικές μονάδες της περιοχής μας για την πρόσφατη απόφαση της Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αθηναίων που στάλθηκε σε όλα τα σχολεία του Δήμου Αθηναίων ότι δεν θα προχωρήσει στην κατανομή της Δ΄ Δόσης του 2018, προκειμένου «να απομειωθεί το χρέος προς τη σχολική επιτροπή σχολικών μονάδων που οι δαπάνες κοινής ωφέλειας υπερέβησαν τα ποσά που είχαν προς τούτο δεσμευτεί» .
Αφού συζητήθηκε το θέμα στο προηγούμενο ανοιχτό ΔΣ στις 21/2, καταλήξαμε στα παρακάτω
1.      Τα ποσά που διατίθενται στα σχολεία είναι εξαιρετικά μειωμένα και δεν αρκούν σε καμία περίπτωση για τις ανάγκες τους. Οι σχολικές επιτροπές του Δήμου Αθηναίων παλαιότερα προ κρίσης έπαιρναν 7.200.000 ευρώ, ενώ τώρα 3.500.000 ευρώ, δηλαδή ούτε  τα μισά. Την ίδια στιγμή που η σχολική επιτροπή επέστρεψε 760.000 ευρώ, τα  σχολεία με την πενιχρή χρηματοδότηση αδυνατούν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς (πρόσφατο παράδειγμα το κλείσιμο των σχολείων στη Γκράβα λόγω βλάβης στο κεντρικό σύστημα θέρμανσης). Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι περίπου 100 σχολεία της Β/θμιας εκπαίδευσης τίθενται σε καθεστώς «επιτροπείας» με τη δικαιολογία ότι χρωστούν στη Σχολική επιτροπή, λόγω αυξημένων λογαριασμών κοινωνικής ωφέλειας και τιμωρούνται με αποκλεισμό από τη χρηματοδότηση.
2.      Η σχολική επιτροπή διαχειρίζεται τα ελάχιστα χρήματα με τρόπο που επιδεινώνει το πρόβλημα. Συνολικά ο Δήμος Αθήνας παρακρατεί το 30% της επιχορήγησης των περίπου 3,5 εκατομμυρίων με τη δικαιολογία της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.
Το υπόλοιπο κατανέμεται στις σχολικές επιτροπές ως εξής:  το 50% κρατούνται από τη σχολική επιτροπή για την αποπληρωμή των ΔΕΚΟ, το 20%  για δημιουργία αποθεματικού και το 30% δίνονται στα σχολεία για τις λειτουργικές δαπάνες. Οι δαπάνες για επισκευές, βαψίματα, γενικότερα κτιριακά προβλήματα με το πρόσχημα της ευελιξίας στις αποφάσεις, συμπεριλαμβάνονται στους πόρους της σχολικής επιτροπής. Ο Δήμος δεν αποστέλλει σε πολλές περιπτώσεις συνεργεία για επισκευές ηλεκτρικών εγκαταστάσεων ενώ αργοπορεί να διανείμει καθαριστικά με αποτέλεσμα να αγοράζουν οι διευθυντές και να καταφθάνει υλικό εκ των υστέρων χωρίς να αντιστοιχεί στις συγκεκριμένες ανάγκες.
Το ποσόν που απομένει για τα σχολεία κατανέμεται σε 4 δόσεις, αλλά ούτε αυτές δίνονται ολόκληρες σε κάθε σχολείο. Δίνονται ανά μήνα δηλαδή με το σταγονόμετρο και εφόσον ο διευθυντής προσκομίσει αντίγραφα των τιμολογίων του περασμένου μήνα. Σε αρκετές περιπτώσεις τα κριτήρια κατανομής δεν παίρνουν υπόψη τους το μαθητικό πληθυσμό και ιδιαίτερα κτιριακά προβλήματα (παλαιότητα, προσβασιμότητα σε ΑμεΑ κλπ).
Αποφασίσαμε
1.      Να έρθουμε σε επαφή με τα ΔΣ όλων των ΕΛΜΕ της Διεύθυνσης της Α΄ Αθήνας, που τα σχολεία τους υπάγονται στο Δήμο Αθηναίων και με τις συλλογικότητες του γονεϊκού κινήματος και να ζητήσουμε την από κοινού παρέμβαση στη σχολική επιτροπή.
2.      Να απαιτήσουμε να δοθούν ΑΜΕΣΑ τα χρήματα της Δ΄ δόσης σε όλα τα σχολεία, τη στιγμή μάλιστα που βρισκόμαστε στο τέλος του Φεβρουαρίου.
3.      Να ζητήσουμε να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων.
4.      Τα λεφτά για τη ΔΕΗ, κτλ να πληρώνονται από τους ΚΑΠ (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους) και όχι από τα σχολεία.
5.      Να μη χρεώνονται στους λογαριασμούς τα δημοτικά τέλη. Τα σχολεία βρίσκονται κτιριακά και λειτουργικά  στην αρμοδιότητα των δήμων.
6.      Τη στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου με μόνιμο προσωπικό, ώστε να μπορεί να καλύπτουν όλα τα θέματα αρμοδιότητά τους, σε μόνιμη βάση.
7.      Την επιστροφή των 760.000 ευρώ στη σχολική επιτροπή και την επαρκή χρηματοδότησή της. Άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες των σχολικών μονάδων.  
8.      Κανένα σχολείο σε επιτροπεία.
9.      Πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση τν χρημάτων των σχολικών επιτροπών και ιδιαίτερα της διαχείρισης των αποθεματικών.
Την Πέμπτη 28/2 παρεμβαίνουμε οι ΕΛΜΕ μαζί με συλλογικότητες του γονεϊκού κινήματος για να θέσουμε τα ζητήματα και να απαιτήσουμε να δοθούν λύσεις στις  10π.μ. στο γραφείο του προέδρου της  Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αθηναίων Λιοσίων και Ηπείρου 70.  


σφραγίδα προεδρείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου