συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Παρεμβάσεις ΔΕ: Κορωνοϊός: η ανικανότητα του κράτους και η ανυπαρξία της κυβέρνησης σε όλο της το μεγαλείο!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

Κορωνοϊός: η ανικανότητα του κράτους και
 η ανυπαρξία της κυβέρνησης σε όλο της το μεγαλείο!
  • Πανδημία μνημονιακών πολιτικών: έφτασε στα όρια του το υγειονομικό σύστημα της χώρας από τις πολιτικές της λιτότητας και των περικοπών. Τεράστιες ελλείψεις με ελάχιστες προσλήψεις μονίμων γιατρών και υγειονομικών, κανένας εκσυγχρονισμός των δομών και της υλικοτεχνικής υποδομής για πολλά χρόνια, μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά πρώτης ανάγκης, κλείσιμο και όχι άνοιγμα νοσοκομείων, κέντρων υγείας και μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας, ελαχιστοποίηση και υπολειτουργία των μονάδων εντατικής θεραπείας, που σε περιπτώσεις μαζικών προσβολών από σοβαρές ιώσεις και επιδημίες έχουν αποδειχτεί απαραίτητες. Επίσης σταδιακή ιδιωτικοποίηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, είτε με την συμμετοχή των ασφαλισμένων σε πολλές εξετάσεις και φάρμακα, είτε με την κατάργηση της παροχής 2500 εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ.
  • Πανδημία αρπακτικών επιχειρηματικών συμφερόντων: την προφανή αδυναμία του δημοσίου συστήματος υγείας να αντεπεξέλθει, εδώ και πολλά χρόνια, «συμπληρώνουν» τα ιδιωτικά κέντρα, αφού ο πληθυσμός ωθείται στην ιδιωτική υγεία που θησαυρίζει. Ενώ υπήρξαν 88 θύματα από την γρίπη, όπως εύκολα προκύπτει μεγάλο κομμάτι των ευπαθών ομάδων δεν έκανε εμβόλια, που θα έπρεπε να είναι δωρεάν για όλους και υποχρεωτικά. Παρατηρήθηκαν φαινόμενα αισχροκέρδειας με «νέα εμβόλια» το οποία δεν συνταγογραφούνταν και ο πολίτης έπρεπε να πληρώνει.
  • Ανυπαρξία πολιτικών πρόληψης: το κράτος της περιστολής των κοινωνικών δαπανών και των εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων, έχει φέρει καταστροφικά αποτελέσματα όπως η πλημμύρα της Μαγούλας και η πυρκαγιά στο Μάτι. Επομένως, η βασική αιτία που δυσχεραίνει την αντιμετώπιση κρίσεων και επιδημιών με συνέπεια την επανεμφάνιση επιδημιών του περασμένου αιώνα, όπως της ιλαράς, είναι η έλλειψη εμβολιασμών με παροχή από το κράτος κι ένα σύγχρονο δημόσιο σύστημα υγείας που παρέχει εξετάσεις, φάρμακα και άμεση πρωτοβάθμια φροντίδα. Η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει χαρακτηριστικά: «σοβαρό σχέδιο πρόληψης, μείωσης της διασποράς κι αντιμετώπισης των συνεπειών της νόσησης από  κοροναϊό, με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με εξουθενωμένους γιατρούς και νοσηλευτές, με απλήρωτες εφημερίες και ώρες μηνών, με ΤΕΠ (επείγοντα περιστατικά) τραγικά υποστελεχωμένα, με κλειστά τα πάνω από 100 από τα περίπου 700 κρεβάτια ΜΕΘ, δεν μπορεί να υπάρξει.Αυτή τη στιγμή οι 560 κλίνες ΜΕΘ είναι ήδη σχεδόν όλες γεμάτες, λόγω της «συνήθους» νοσηρότητας και δεκάδες συνάνθρωποί μας βαρέως πάσχοντες ασθενείς νοσηλεύονται καθημερινά εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους με φορητούς αναπνευστήρες».
  • Καταστολή και έλεγχος του πληθυσμού: με πρόφαση «ασύμμετρες απειλές» από τους ιούς και τους πρόσφυγες, δηλαδή το ιδεολογικό προπαγανδιστικό προπέτασμα καπνού, προωθούνται ακέραιες οι αντιλαϊκές πολιτικές σε όλα τα μέτωπα, αντιασφαλιστικό Βρούτση, αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια, διαδηλώσεις κ.ά. Οι εργαζόμενοι με μειωμένα δικαιώματα, που δεν μπορούν να πληρώσουν για ιατρική περίθαλψη και πρόληψη, αλλά και οι συνταξιούχοι με τις συντάξεις-επίδομα είναι στην πρώτη γραμμή της πιθανής προσβολής από τις κάθε είδους επιδημίες και μολυσματικές ασθένειες. Αντιεπιστημονικές και θρησκόληπτες αντιλήψεις από το παπαδαριό και αντιδημοκρατικές σκοταδιστικές απόψεις, ακόμα κι από επιστήμονες, δεν μπορούν να καθορίζουν την κρατική πολιτική υγείας.
  • Το σύστημα ελέγχου από τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας αποδείχθηκε στην πράξη απολύτως διάτρητο και απροετοίμαστο, όπως είχαν προειδοποιήσει οι νοσοκομειακοί γιατροί. Τη στιγμή που εκφράζονται εκτιμήσεις πως τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα, αλλά δεν έχουν διαγνωστεί καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες είτε δεν ελέγχουν τους ασθενείς που δεν έχουν ταξιδέψει σε Ιταλία και Κίνα, είτε τους δίνουν απλώς οδηγία να παραμείνουν στην οικία τους, η κυβέρνηση εξαγγέλλει μέτρα-ασπιρίνες: αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ για 4 εβδομάδες, αναστολή κάθε συνεδριακής εκδήλωσης για 4 εβδομάδες, αναστολή των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό της χώρας για 2 εβδομάδες, διεξαγωγή των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών για τις επόμενες 2 εβδομάδες, και στα σχολεία προληπτική αναστολή λειτουργίας για 2 εβδομάδες που εφαρμόζεται ανά περίπτωση σε συγκεκριμένες μονάδες, ανάλογα με τα ευρήματα.
  • Είναι αναγκαία η αύξηση των κονδυλίων για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών στην εκπαίδευση εδώ και τώρα. Η παγιωμένη κατάσταση της μειωμένης χρηματοδότησης τα τελευταία χρόνια έχει τραγικές συνέπειες στην παρούσα κρίση. Οι υποβαθμισμένες από την χρόνια υποχρηματοδότηση σχολικές δομές πλήττονται από: έλλειψη κατάλληλων χώρων απομόνωσης μελών της σχολικής κοινότητας που νοσούν ξαφνικά, μικρές αίθουσες όπου στοιβάζονται πολλοί μαθητές κι αυτό πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο μετάδοσης, ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας για τακτική και επαρκή αντισηψία επιφανειών και χώρων, σοβαρές ελλείψεις σε παραϊατρικό υλικό, π.χ. μάσκες για όλους αν χρειαστεί, αντισηπτικά, γάντια, ανυπαρξία σχολικών γιατρών, ψυχολόγων και ειδικού προσωπικού απαραίτητου στα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί-λάστιχο που τρέχουν σε πολλά σχολεία, κάτι που δυσχεραίνει τη διαχείριση της τωρινής κρίσης, γιατί ήδη το μειωμένο προσωπικό των σχολείων με το φορτωμένο ωράριο και τα υπόλοιπα καθήκοντα στην πλάτη του, δεν επαρκεί και δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί με τη διαχείριση μιας έκτακτης κατάστασης.
  • Είναι αναγκαίο να δοθούν έκτακτα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την πρόληψη της επιδημίας, την περίθαλψη και την ανακούφιση του πληττόμενου πληθυσμου και όχι της οικονομίας του κεφαλαίου. Πρωταρχική αξία της κοινωνικής ζωής είναι η υγεία των μαθητών, των εργαζομένων και τα δικαιώματά τους και όχι οι δείκτες της οικονομίας. Να επιταχθούν τα ιδιωτικά νοσοκομεία και οι ΜΕΘ σε αυτά που πάντα περισσεύουν, για όλους τους ασθενείς που θα χρειαστεί. Να σταματήσει κάθε άλλο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης (νομοσχέδιο για την εκπαίδευση, απαγόρευση διαδηλώσεων κ.ά.) εκτός από αυτό της πρόληψης και της πλήρους αντιμετώπισης της επιδημίας. Ελεύθερη μετακίνηση για πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα και προς τις χώρες προορισμού τους. Δικαιώματα, άσυλο και έγγραφα σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες. Απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση όλων, ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών, σε υγεία και εργασία, χωρίς αποκλεισμούς από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και τις ακροδεξιές παραφυάδες τους.
9 Μάρτη του ΄20

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου