συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Παρεμβάσεις στο δημόσιο: Να ανατρέψουμε την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης! Να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα του υγειονομικού κινήματος

 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ –ΚΙΝΗΣΕΙΣ –ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ στο ΔΗΜΟΣΙΟ

http://paremvaseisdimosiou.blogspot.gr/          dimosio.paremvasis@gmail.com

 

23/11/2020

Να ανατρέψουμε την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης για να μην επέλθει κοινωνική καταστροφή

Να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα του υγειονομικού κινήματος

 

Ο λόγος που δεν μειώνονται τα κρούσματα είναι προφανέστατος. Είναι η μεγαλοεργοδοτική υγειονομική ασυδοσία στους χώρους εργασίας. Υπάρχει πλήθος καταγγελιών για εκβιασμούς από εργοδότες σε εργαζόμενους να εργάζονται με συμπτώματα, να μην κάνουν τεστ κι ακόμα κι αν κάνουν να μην δηλώνονται τα αποτελέσματα. Οι οδηγίες για τηλεργασία δεν εφαρμόζονται, άλλωστε αυτό είναι προφανές από το γεγονός πως αντίθετα με την άνοιξη, τώρα η κίνηση στους δρόμους και η ασφυξία στα ΜΜΜ τα πρωινά 5 πμ – 8 πμ  από κόσμο που πηγαίνει στην δουλειά του είναι η συνήθης όπως πέρσι τέτοιον καιρό, σαν να μην υπάρχει επιδημία ούτε περιοριστικά μέτρα. Και αυτό γιατί τώρα επιτρέπονται «όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα» και όχι μόνο αυτές που αφορούν βασικά αγαθά και ταυτόχρονα δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος για τήρηση των μέτρων υγειονομικής ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Το εκκολαπτήριο της επιδημίας είναι οι χώροι εργασίας και τα ΜΜΜ που χρησιμοποιούν αναγκαστικά και καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι για να μετακινηθούν προς και από τους χώρους εργασίας. Η ανοχή σε αυτήν την κατάσταση από την μία και ταυτόχρονα η εξάντληση της αυστηρότητας από την άλλη στις διαδηλώσεις, υγειονομικά μέτρα προφύλαξης, σε ανθρώπους που βγαίνουν από το σπίτι τους το βράδυ κατά μόνας χωρίς συγχρωτισμό για να πάρουν λίγο αέρα είναι τυχοδιωκτική και υποκριτική. Θέλει να τα βάλει με τον εχθρό λαό και όχι με τον ιό.

«Γιατί δεν μειώνονται τα κρούσματα»

Υποτιθέμενη απορία στην κυβέρνηση και στους κρατικούς ειδικούς γιατί παρά το πρόσφατο lockdown παρατηρείται αύξηση στην ημερήσια καταγραφή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Ο λόγος που δεν μειώνονται τα κρούσματα είναι προφανέστατος. Είναι η μεγαλοεργοδοτική υγειονομική ασυδοσία στους χώρους εργασίας. Υπάρχει πλήθος καταγγελιών για εκβιασμούς από εργοδότες σε εργαζόμενους να εργάζονται με συμπτώματα, να μην κάνουν τεστ κι ακόμα κι αν κάνουν να μην δηλώνονται τα αποτελέσματα. Οι οδηγίες για τηλεργασία δεν εφαρμόζονται, άλλωστε αυτό είναι προφανές από το γεγονός πως αντίθετα με την άνοιξη, τώρα η κίνηση στους δρόμους και η ασφυξία στα ΜΜΜ τα πρωινά 5 πμ – 8 πμ  από κόσμο που πηγαίνει στην δουλειά του είναι η συνήθης όπως πέρσι τέτοιον καιρό, σαν να μην υπάρχει επιδημία ούτε περιοριστικά μέτρα. Και αυτό γιατί τώρα επιτρέπονται «όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα» και όχι μόνο αυτές που αφορούν βασικά αγαθά και ταυτόχρονα δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος για τήρηση των μέτρων υγειονομικής ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Το εκκολαπτήριο της επιδημίας είναι οι χώροι εργασίας και τα ΜΜΜ που χρησιμοποιούν αναγκαστικά και καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι για να μετακινηθούν προς και από τους χώρους εργασίας. Η ανοχή σε αυτήν την κατάσταση από την μία και ταυτόχρονα η εξάντληση της αυστηρότητας από την άλλη στις διαδηλώσεις, υγειονομικά μέτρα προφύλαξης, σε ανθρώπους που βγαίνουν από το σπίτι τους το βράδυ κατά μόνας χωρίς συγχρωτισμό για να πάρουν λίγο αέρα είναι τυχοδιωκτική και υποκριτική. Θέλει να τα βάλει με τον εχθρό λαό και όχι με τον ιό.

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα είναι φυσική συνέπεια του υποκριτικού επιδημιολογικού μοντέλου που ακολουθεί η χώρα από την άνοιξη. Που δεν βασίζεται στην σχεδιασμένη καθολική ιχνηλάτηση διαρκείας με πολλά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού και στα εντοπισμένα στοχοποιημένα εντός κοινότητας περιοριστικά μέτρα με βάση κάθε φορά τα συγκεκριμένα δεδομένα της σχεδιασμένης καθολικής ιχνηλάτησης, αλλά υποτάσσεται διαρκώς σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και σε προπαγανδιστικές ανάγκες της κυβέρνησης και συνολικά του συστήματος. Που όπως υποτάχτηκε το καλοκαίρι στα συμφέροντα μεγαλοξενοδόχων, διεθνών τουριστικών πρακτορείων, ακτοπλόων και αεροπορικών εταιρειών προκαλώντας την αναζωπύρωση της επιδημίας στην χώρα, έτσι και τώρα υποτάσσεται στα συμφέροντα βιομηχάνων, μεγαλοεργοδοτών του τομέα υπηρεσιών, μεγαλοπαραγωγών που απασχολούν εργάτες γης οι οποίοι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες  χωρίς καμία υγειονομική ασφάλεια κλπ. Που ανέχτηκε στις σχολικές αίθουσες 30 και 35 μαθητές. Και που για να συγκαλύψει τις ευθύνες του επιβάλει καθαρά προπαγανδιστικού χαρακτήρα ανούσιες γελοιότητες και άχρηστες υγειονομικά απαγορεύσεις. Απογειώνεται πάλι το υποκριτικό προπαγανδιστικό αφήγημα της ατομικής ευθύνης του κάθε νέου και γενικά του κάθε απλού ανθρώπου για να κουκουλωθούν οι εγκληματικές ευθύνες του κράτους και των μεγαλοεργοδοτών.

Ας μας εξηγήσουν επιτέλους κάποια μέλη της κρατικής επιτροπής ειδικών σε ποια επιστήμη βασίζονται τα παραπάνω υποκριτικά, αντιφατικά και παράλογα. Ως πότε η ιδιοτέλεια θα εξαγοράζει την υποταγή, την σιωπή ή και τα δύο;

Ακούσαμε, στις 5/11, τον καθηγητή Σ. Τσιόδρα να λέει ότι -σύμφωνα με τα στοιχεία από την Επιτροπή Ειδικών αλλά και την Πολιτική Προστασία - το 86% των μολύνσεων Covid-19 γίνεται σε κλειστούς χώρους και ότι καθώς ο καιρός θα επιδεινωθεί και το πρόβλημα θα γίνει σοβαρότερο, αυτός είναι ένας από τους λόγους των οριζόντιων μέτρων. Όμως, η Ιατρική ως επιστήμη οφείλει να επιμένει στα ορθολογικά επιστημονικά δεδομένα από την αρχή ως το τέλος. Για τον λόγο αυτό, οι ενώσεις γιατρών είχαν επισημάνει από καιρό την επικινδυνότητα του συνωστισμού στα ΜΜΜ, στους εργασιακούς χώρους (πχ εργοστάσια), όπου δεν πληρούνταν οι προδιαγραφές υγειονομικής ασφάλειας στις παρούσες συνθήκες της πανδημίας, καθώς και στα σχολεία για τα οποία είχαν ζητήσει λειτουργία με 10-15 μαθητές ανά τμήμα. Αυτά όμως μεταφράζονταν σε μέτρα για τα οποία είναι σαφές ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση.

Εμείς στην πανδημία είχαμε ένα πλεονέκτημα. Τα πήγαμε καλά στην πρώτη φάση της πανδημίας, γιατί ο λαός και έκανε θυσίες, σε βάρος του βιοτικού του επιπέδου, και συμμορφώθηκε στο πρώτο lockdown. Έτσι λοιπόν αρχές Ιουνίου φαινόταν ότι η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη με πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Τι έγινε λοιπόν το καλοκαίρι; Tον Ιούλη, ακόμα και τα αναγγελθέντα μέτρα για ελέγχους των τουριστών 72 ώρες πριν την είσοδο στη χώρα, ακυρώθηκαν τις επόμενες ημέρες, αφού έρχονταν σε ρήξη με επιλογές υψηλών οικονομικών συμφερόντων του τουρισμού. Στα αεροπλάνα δεν τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας, ενώ και στα πλοία αν και στην αρχή τηρήθηκε ένα μέγιστο όριο επιβατών, στο οποίο μπορούσαν να εφαρμοστούν οι αποστάσεις υγειονομικής ασφάλειας, στη συνέχεια το ίδιο όριο άλλαξε, με αποτέλεσμα τις εικόνες συνωστισμού του Αυγούστου. Αυτά για τα οποία οι ενώσεις γιατρών από το καλοκαίρι έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, τώρα που ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος από 2500/ημέρα, με δήλωση του εκπροσώπου Πολιτ. Προστασίας θεωρούνται απαραίτητα: δηλ. αρνητικό τεστ το τελευταίο 48ωρο για την είσοδο στη χώρα.

Το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Lancet σε άρθρο του με τίτλο «Επιστημονική συναίνεση για την πανδημία Covid-19: πρέπει να δράσουμε τώρα», λέει ότι πολλές χώρες επανέρχονται στο lockdown, γιατί δεν χρησιμοποίησαν τον χρόνο του πρώτου lockdown για τη δημιουργία συστημάτων απόκρισης στην πανδημία: «Ελλείψει κατάλληλων προβλέψεων για τη διαχείριση της πανδημίας και των κοινωνικών επιπτώσεων, αυτές οι χώρες αντιμετώπισαν συνεχείς περιορισμούς».

Κερδίσαμε χρόνο και στον χρόνο αυτό το ΕΣΥ όφειλε να έχει ενισχυθεί με το απαιτούμενο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και με κλίνες ΜΕΘ. Δεν προσέλαβαν, όμως, ούτε καν σε αντικατάσταση αυτών που φεύγουν. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε σε πρόσφατο άρθρο ο Σπ. Ζακυνθινός, καθηγητής Εντατικής Θεραπείας-Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, «από τον Ευαγγελισμό κάθε χρόνο φεύγουν 25-30 γιατροί και έρχονται 1 ή 2».

Δεν άνοιξαν κλίνες ΜΕΘ - είναι περίπου 770 σήμερα, ορισμένες από μετατροπές άλλων κλινικών σε ΜΕΘ, που δεν θα μείνουν παρακαταθήκη στο σύστημα υγείας μετά την πανδημία. Ούτε καν σήμερα δεν υποχρεώνει τον ιδιωτικό τομέα να πάρει περιστατικά. Όσο για τους επιπλέον 300 γιατρούς των ΜΕΘ, που γίνεται πολύς λόγος τις τελευταίες μέρες, το μεγαλύτερο μέρος από τους 200 είναι ήδη επικουρικοί. Στους υπόλοιπους 100 ζητάνε να παραιτηθούν από επικουρικοί (τριετής σύμβαση) και να πάνε με τρίμηνη σύμβαση όπου υποδεικνύει το Υπουργείο!

Ο ιδιωτικός τομέας επιλέγει -και μάλιστα τα πιο ελαφριά κρούσματα. Αυτά που θα προσφέρουν χρήματα χωρίς κόστος. Περιστατικά που τους φέρνουν 1.600 ευρώ την ημέρα, όσο και ο μισθός ενός ειδικευμένου γιατρού του συστήματος υγείας! Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε συνθήκες «πολέμου» και ούτε το κράτος, ούτε οι ιδιώτες δεν βοηθάνε. Η ευθύνη είναι τεράστια. Σε αυτήν τη φάση, με τους αριθμούς των θανάτων να πολλαπλασιάζονται σε καθημερινή βάση, τα ιδιωτικά μεγάλα θεραπευτήρια είναι άμεση ανάγκη να επιταχθούν δωρεάν για όλα τα νοσήματα.

Η Επιστήμη οφείλει να χρησιμοποιεί τα ίδια κριτήρια βασισμένα σε τεκμηριωμένα ορθολογικά δεδομένα σε κάθε περίπτωση και όχι αναλόγως συνθηκών. Καταλήγουμε σε αυτά στα οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιμένει: ότι ανοσία της αγέλης ως στρατηγική δεν αιτιολογείται, ούτε επιστημονικά ούτε ηθικά, ως μηχανισμός απόκρισης σε μια πανδημία και σίγουρα όχι για την πανδημία COVID-19.

Πρέπει λοιπόν:

1. Να αποτρέψουμε τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων με προληπτικά μέτρα σε εργασιακούς χώρους, ικανό αριθμό και προσωπικό στα ΜΜΜ για αποφυγή συνθηκών συνωστισμού.

2. Να προφυλάξουμε τους ευάλωτους, με ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας, των δομών «Βοήθειας στο Σπίτι», ώστε να αποφευχθεί η έκθεση αυτού του πληθυσμού σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου.

3. Να ενδυναμώσουμε και να επιμορφώσουμε τις κοινωνίες, με την εκμάθηση της χρήσης αντισηπτικού και μάσκας σε ηλικιωμένους και παιδια, με ανεύρεση χώρων ψυχαγωγίας-διασκέδασης που να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας (εσωτερικους μεγάλους χώρους συνεχώς αεριζόμενους, με επαρκή θέρμανση και τηρούμενο προβλεπόμενο αριθμό ατόμων/ επιφάνεια ή ανοιχτούς στεγασμένους χώρους).

4. Να βρούμε, να απομονώσουμε, να διαγνώσουμε, με μαζικά τεστ στον πληθυσμό και στις ειδικές ομάδες πχ εκπαιδευτικούς, μαθητές, κλειστές δομές μεταναστών, μονάδες, γηροκομεία, φυλακές – με δυνατότητα συνταγογράφησης του τεστ γα όλους. Και να θεραπεύσουμε, με δυνατότητα πρόσβασης σε κλίνες ΜΕΘ και απλές κλίνες για τους ανεπίπλεκτους ασθενείς, που στελεχώνονται με το απαιτούμενο και αναγκαίο προσωπικό και διαθέτουν επαρκή και κατάλληλο εξοπλισμό, χωρίς με αυτόν τον τρόπο να παραμελούνται οι λοιπές νοσηρότητες, όπως έγινε στη διάρκεια της προηγούμενης καραντίνας με άσχημα αποτελέσματα (πχ πολλαπλοί ασθενείς με εμφράγματα μυοκαρδίου καθυστερημένης προσέλευσης και επακόλουθες επιπλοκές).

5. Να ανιχνεύσουμε και να περιορίσουμε, σε καραντίνα, τις επαφές (των κρουσμάτων).

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 26/11

ΤΩΡΑ

Αγώνας για ζωή, υγεία, ελευθερία

-Με ενίσχυση της δημόσιας υγείας, αύξηση δαπανών, προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, νέες ΜΕΘ

Γενναία και επείγουσα χρηματοδότησή του ΕΣΥ με τουλάχιστον 7% του ΑΕΠ. Ενίσχυση  σε προσωπικό ώστε να καλυφθούν τα κενά και οι έκτακτες ανάγκες της περιόδου. Να καλυφθούν οι 30000 κενές οργανικές θέσεις του ΕΣΥ.

Να αναπτυχθούν οι αναγκαίες 2.000 κλίνες ΜΕΘ και άλλες 1.500 ΜΑΦ, με βάση τον γενικό πληθυσμό της χώρας.

Προκειμένου να ενισχυθεί άμεσα το δημόσιο σύστημα υγείας, να γίνει τώρα επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων, χωρίς αποζημίωση, γιατί όλα αυτά τα χρόνια έχουν αφαιμάξει το κρατικό χρήμα μέσω ΕΟΠΥΥ αλλά και τους πολίτες που δεν εξυπηρετούνται από το ρημαγμένο ΕΣΥ.

-Με αλλαγή της επιδημιολογικής πολιτικής με μαζικά δωρεάν τεστ και καθολική ιχνηλάτηση

 

Απαιτείται εκ βάθρων αλλαγή του επιδημιολογικού μοντέλου. Με μαζικά, δωρεάν τεστ για όλους, συνταγογραφημένα και πληρωμένα από τον ΕΟΠΥΥ, στον υγειονομικό πληθυσμό, σε σχολεία, χώρους εργασίας, ευπαθείς ομάδες, γηροκομεία, επιβαρυμένες γειτονιές. Με διαμόρφωση ειδικών και φιλόξενων χώρων για «θετικούς», ώστε η καραντίνα να είναι πραγματική κι όχι σε κοινή στέγη, όπου η μεταδοτικότητα αγγίζει το 72%! Με ειδική βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους, με αναβάθμιση και προσλήψεις για προγράμματα όπως το «Βοήθεια στο σπίτι», για δωρεάν διανομή τροφίμων, φαρμάκων, βασικών αγαθών.

-Με ενίσχυση και διεύρυνση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

-Με υγειονομικούς μόνιμους, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

-Με ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης

 

Άνοιγμα του συνόλου των δομών της εκπαίδευσης, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Ανώτερος αριθμός 15 μαθητές ανά τμήμα σε όλα τα σχολεία. Αν το υπουργείο είχε εκπονήσει από τον Ιούνιο ένα σχέδιο αξιοποίησης των κενών αιθουσών που υπάρχουν στα εν λειτουργεία σχολεία, η ένταση του προβλήματος θα είχε μειωθεί περίπου κατά 41%, όπως απέδειξε μελέτη του ΚΕΜΕΤΕ/ΟΛΜΕ. Επιπλέον, πρέπει να επαναλειτουργήσουν όλα τα σχολεία που έχουν κλείσει λόγω συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων όλα τα μνημονιακά χρόνια. Να δοθούν σε σχολική χρήση δημοτικοί και κλειστοί δημόσιοι χώροι για την κάλυψη των αναγκών όλης της εκπαίδευσης, να ανεγερθούν νέα σχολεία χωρίς ΣΔΙΤ, αλλά με δημόσια δαπάνη. Κατάργηση όλου του θεσμικού πλαισίου της εξ αποστάσεως που τις αντιεκπαιδευτικές και αντιπαιδαγωγικές του κατευθύνσεις θέτει εμπόδια στους εκπαιδευτικούς να στηρίξουν ουσιαστικά τους μαθητές τους. Άμεση πρόσληψη τουλάχιστον 50.000 μόνιμων εκπαιδευτικών.

Με ενίσχυση των δημόσιων μέσων μεταφοράς

 

Αποφασιστική ενίσχυση των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς, με μαζικές προσλήψεις οδηγών, τεχνιτών κ.α. Άμεση κρατική χρηματοδότηση για αγορά ανταλλακτικών και νέων λεωφορείων, τρόλεϊ και συρμών, επισκευή των παροπλισμένων οχημάτων. Αύξηση συχνότητας δρομολογίων ώστε να αποφευχθεί το στοίβαγμα των επιβατών. Επίταξη των ΚΤΕΛ και των χιλιάδων τουριστικών λεωφορείων για την εξυπηρέτηση του λαού.

-Με προστασία και συνθήκες υγιεινής στους χώρους δουλειάς

Υγειονομική προστασία, με δαπάνη κράτους και εργοδοτών, όλων των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, όπου συχνά δημιουργούνται εστίες υπερμετάδοσης. Τήρηση των υγειονομικών πρωτόκολλων με διαρκείς ελέγχους του ΣΕΠΕ, δωρεάν παροχή μέσων προστασίας και δωρεάν διενέργεια τεστ. Αυστηρές ποινές στους εργοδότες που δεν συμμορφώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου