συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

ΣΕΠΕ Κ. Σωτηρίου: Δελτίο Τύπου από τη συνάντηση συλλόγων Π.Ε. με τον Δ/ντη Εκπαίδευσης

ΑΠ 230 /6-7-23                                                                                                    Προς: τα μέλη

 

Την Τετάρτη 5/7  μετά από αλλεπάλληλες αναβολές πραγματοποιήθηκε συνάντηση των συλλόγων  «Κ. Σωτηρίου» & «3Β -Γλυφάδας» με τον Δ/ντη Εκπαίδευσης και  τον προϊστάμενο Εκπαιδευτικών θεμάτων.

Για τον προγραμματισμό λειτουργία σχ. μονάδων

Τέθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν τον προγραμματισμό λειτουργίας -δημιουργίας (επιπλέον του αρχικού προγραμματισμού της Δ/νσης ) τμημάτων για τα σχολεία ευθύνης και των 2 συλλόγων.  Αναλυτικά απαντήθηκαν όλα όσα αναφέρονται στο ΔΤ.

Μας διαβεβαίωσαν ότι «έχουν εξετάσει τις προτάσεις του συλλόγου και θα υλοποιηθούν τα περισσότερα των αιτημάτων μας για λειτουργία επιπλέον τμημάτων λόγω μετεγγραφών αλλά και διχοτομήσεων (εφόσον επιβεβαιωθούν οι μετεγγραφές που έχουν δηλωθεί και αναμένονται το Σεπτέμβρη) και  δημιουργίας παραρτημάτων Ν/Γ που έχουμε εισηγηθεί στη συνάντηση από 2/6.  Θυμίζουμε ότι οι προτάσεις του συλλόγου και των αντίστοιχων μονάδων αφορούν σε επιπλέον τμήματα στα 2ο Ν/Γ Κορωπίου (εντάχθηκε εγκαίρως  στον προγραμματισμό της Δ/νσης),  4ο Ν/Γ Καλυβίων, 2ο Ν/Γ Κερατέας, 3ο Ν/Γ Μαρκοπούλου ) ενώ δεσμεύτηκαν για την ανάγκη αποσυμφόρησης του 3ου Ν/Γ Κορωπίου χωρίς να προτάσσουν τη δημιουργία επιπλέον τμήματος στο Κορωπί.  Με βάση την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων θεωρούμε ότι θα προκύψει ανάγκη και πρέπει να προβλεφθεί καθώς και άφησαν ανοιχτό το ζήτημα με το 1ο Ν/Γ Μαρκοπούλου να το εξετάσουν με βάση τα δεδομένα του Σεπτεμβρίου. Επίσης έκαναν αποδεκτά όλα τα αιτήματα για διχοτομήσεις τμημάτων που έστειλαν τα σχολεία και υποστήριξε ο σύλλογος για τα δημοτικά σχολεία.

Για το Ειδικό Νηπιαγωγείο Λαυρίου

Θέσαμε το θέμα της μη εκπλήρωσης της δέσμευσης της Δ/νσης για πραγματοποίηση σύσκεψης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και το σύλλογο μας για την οριστική λύση στο Ειδικό Ν/Γ Λαυρίου και το Ειδικό  Δημοτικό. Ο Δ/ντής απάντησε ότι δεν πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων  για το ζήτημα στης σχ. στέγης του Ειδικού Ν/Γ που ήταν η αρχική  δέσμευση της Δ/νσης λόγω της δυσκολίας οργάνωσης της σύσκεψης με τη δημοτική αρχή.

Παρόλα αυτά μας ενημέρωσε ότι έχουν δρομολογηθεί από τον Δήμο  έργα προσθήκης (2) δύο προκατ αιθουσών στον αύλειο χώρο του Ειδικού Δημοτικού και διάθεση αίθουσας μέσα στο υπάρχον κτίριο καθώς σε πρώτη  φάση ισχυρίστηκαν ( από το Δήμο) ότι δε βρέθηκε κατάλληλος χώρος υποδοχής των νηπίων.   Θεωρούμε ότι η λύση αυτή όσο και αν ανακουφίζει προσωρινά την αδυναμία λειτουργίας με τους υφιστάμενους όρους δεν κινείται στην κατεύθυνση οριστικής αξιοπρεπούς λύσης που έχουν ανάγκη οι δύο σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής στο Λαύριο.

Θα παρακολουθούμε και θα ενημερώνουμε για την  όποια εξέλιξη. Ο σύλλογος μας συνεχίζει να διεκδικεί κατάλληλο και ασφαλή χώρο για όλα τα παιδιά . Στη συζήτηση εντάχθηκε και η πρόταση του συλλόγου μας για κοινό αίτημα με τη Δ/νση σε Δήμους ευθύνης  μας για τη δημιουργία νέου Ειδικού Δημοτικού και Νηπιαγωγείου, καθώς πρέπει να καλυφθούν τόσο οι αυξημένες ανάγκες που  αποτυπώνονται στις διαγνώσεις του ΚΕΔΑΣΥ αλλά και να θα εξυπηρετηθεί  η χιλιομετρική εγγύτητα σχολείου-τόπου κατοικίας των μαθητριών/ων μας.  Επισημάναμε ότι είναι σύνηθες η απόσταση αλλά και οι συνθήκες λειτουργίας  του Ειδικού Σχολείου να γίνονται τροχοπέδη στη φοίτηση των παιδιών με Ειδικές ανάγκες και να φοιτούν χωρίς  δημόσια εξατομικευμένη στήριξη στα γενικά σχολεία της γειτονιάς τους.

Για τις αποσπάσεις εντός ΠΥΣΠΕ 

Μέχρι την έκδοση του ΔΤ κυκλοφόρησε εγκύκλιος αιτήσεων απόσπασης εντός ΠΥΣΠΕ από  6-16/7

ΕΔΩ Πρόσκληση για αποσπάσεις εντός ΠΥΣΠΕ διδακτικού έτους 2023-2024 – Διεύθυνση Π.Ε. Ανατολικής Αττικής (sch.gr)

Αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ σε αναμονή!

 Από το ΥΠΑΙΘ : Οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών  από Νομό σε Νομό θα εξεταστούν από το ΚΥΣΔΕ και ΚΥΣΠΕ μετά την ανακοίνωση των ονομάτων των εκπαιδευτικών που αποσπώνται σε φορείς. Οι αποσπάσεις σε φορείς βρίσκονται σε διαδικασία επανελέγχου! Οι αποσπάσεις αναμένονται μέσα Ιούλη. 

!!Κάναμε σαφές ότι δικαίωμα υποβολής  αιτήματος απόσπασης εντός ΠΥΣΠΕ  έχουν και οι νεοδιόριστοι συνάδελφοι που έλαβαν θα λάβουν  (ειδικής ή γενικής )  την οργανική τους θέση χωρίς να χάνουν το δικαίωμα υποβολής αίτησης για μετάθεση δεδομένου ότι ο φετινός χρόνος προσμετράται κανονικά για την υπηρέτηση της οργανικής τους .

Ζητάμε από τη Δ/νση Αν. Αττικής να δώσει κι άλλο χρονικό περιθώριο υποβολής αιτήσεων τόσο όσο να ανακοινωθούν οι αποσπάσεις εκτός ΠΥΣΠΕ  που θα καθορίσουν την απόφαση των συναδέλφων/ισσών για αίτημα εντός ΠΥΣΠΕ !

Για τις λειτουργικές υπεραριθμίες

Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά Δημοτικά σχολεία που έχουν μεγάλο αριθμό οργανικών θέσεων και λειτουργικά είναι μικρότερης δυναμικότητας θα υπάρξει ένας αριθμός συναδέλφων που τώρα θα λάβουν οργανική θέση να κριθούν  λειτουργικά υπεράριθμοι διατηρώντας βέβαια προτεραιότητα σε τοποθετήσεις βάσει της νομοθεσίας.

Τονίσαμε για μια ακόμη φορά ότι οι λειτουργικές υπεραριθμίες  πραγματοποιούνται με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και για κανένα λόγο δεν πρέπει να παραβιαστεί η νομοθεσία,  φαινόμενο που παρατηρείται επαναλαμβανόμενα τα τελευταία χρόνια στη Δ/νση Αν. Αττικής.  Επισημαίνουμε ότι τόσο άδειες και μακροχρόνιες συχνά που μπορεί να προκύψουν αλλά και αναδιάταξη στον αριθμό τμημάτων μόνο με την έναρξη των σχολείων διαπιστώνεται.

Απαιτήσαμε να προσμετρηθούν όλες οι πραγματικές ανάγκες των σχολικών μονάδων με κάλυψη όλων των ολοήμερων τμημάτων επί ίσοις όροις με το πρωινό πρόγραμμα χωρίς τις γνωστές αλχημείες στον διαχωρισμό τμημάτων που «προγραμματίζονται αλλά δε θα λειτουργήσουν» που έκανε η δ/νση τα προηγούμενα χρόνια .  Καταθέσαμε την εμπειρία μας ότι όπου τα ολοήμερα άνοιξαν  από την αρχή της σχ. χρονιάς λειτούργησαν προς όφελος μαθητών και οικογενειών και διατηρήθηκαν μέχρι το τέλος της σχ. χρονιάς και γι΄ αυτό είναι καθοριστική η άμεση έναρξη όλων των τμημάτων από την αρχή της χρονιάς χωρίς καθυστερήσεις.

Παρά τις επισημάνσεις που κάναμε με τον προγραμματισμό ενεργειών που σχεδιάζει  η Δ/νση    θα επιδιώξει να κάνει τις λειτουργικές υπεραριθμίες νωρίτερα ( 20/8!!)  επικαλούμενοι την ανάγκη ταχείας εξέλιξης των  υπόλοιπων  διαδικασιών υπηρεσιακών μεταβολών (εξέταση αιτημάτων απόσπασης -τοποθετήσεις και προσλήψεις αναπληρωτών). Τονίζουμε ότι μια τέτοια τακτική ενέχει συχνά πισωγυρίσματα και αδικίες για τις/τους συναδέλφισσες/ους

Για τα 2α τμήματα Ένταξης.

Σε συνέχεια της αναλυτικής προηγούμενης τοποθέτησής μας για το θέμα  ( ΕΔΩ)  ζητήσαμε να προσμετρηθούν στις ανάγκες  κάλυψης των σχολείων όλα τα 2α τμήματα ένταξης και επουδενί να προχωρήσουν σε ακύρωσή τους με έωλα κριτήρια (όπως συνέβη την περσινή χρονιά).   Θέσαμε τη σοβαρότητα του ζητήματος και ζητήσαμε στον Δ/ντη Εκπαίδευσης  να μην προβεί σε καμία μετακίνηση (λειτουργική υπεραριθμία). Επισημάναμε ότι είναι παντελώς έωλη η περσινή επιχειρηματολογία της Δ/νσης για κάποια προφορική οδηγία  υπάλληλου του ΥΠΑΙΘ χωρίς καμιά ούτε νομική,  ούτε παιδαγωγική τεκμηρίωση. Τονίσαμε ότι αναμένεται στους επόμενους μήνες απόφαση προσφυγής  συναδέλφου σε διοικητικό  εφετείο για την κρίση λειτουργικής υπεραριθμίας.

Ο Δ/ντης και ο προϊστάμενος είπαν ότι τα κενά θα δοθούν όλα και για τα ΤΕ και δεν υπάρχει πρόθεση από πλευράς υπηρεσίας μετακινήσεων και περικοπών.

Για την αξιολόγηση

Δηλώσαμε την αποφασιστικότητά μας για τη συνέχιση του αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση και ενημερώσαμε τον Δ/ντη Εκπαίδευσης  για την ομόφωνη απόφαση από το συνέδριο της ΔΟΕ για Απεργία-Αποχή από την ατομική αξιολόγηση αλλά και την απόφαση διατήρησης όλων των μορφών αντίστασης στην επιχειρούμενη αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση σχολικών μονάδων.  Του ζητήσαμε  να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων και των συναδέλφων και να μας γνωστοποιεί όποια  απόφαση-πίεση από την πλευρά του ΥΠΑΙΘ για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Για δημοσιοποίηση στοιχείων υπηρεσιακού συμβουλίου από τους ψευδο-αιρετούς

Επισημάναμε στον Δ/ντη ότι  όλες οι διαδικασίες του ΠΥΣΠΕ που αφορούν του συναδέλφους και τα σχολεία έχει την ευθύνη η Δ/νση να ενημερώνει  έγκαιρα, έγκυρα και ολοκληρωμένα  από την επίσημη ιστοσελίδα της.  Δεν μπορεί να επιτρέπει να «γίνεται παιχνίδι της ενημέρωσης στην εξέλιξη των διαδικασιών και πριν την ολοκλήρωση των τελικών ανακοινώσεων της Δ/νσης.  Έχουμε εντοπίσει να δημοσιοποιούνται από τους αυτοαποκαλούμενους «αιρετούς»  στοιχεία αμιγή της υπηρεσίας , που εμπεριέχουν προσωπικά δεδομένα συναδέλφων ( κατά τη διάρκεια εξέλιξης των υπηρεσιακών συμβουλίων)  σε προσωπικά μέσα των ιδίων ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και δεν έχει προηγηθεί η επίσημη  ανάρτηση στην  επικαιροποιημένη ιστοσελίδα της Δ/νσης των στοιχείων αυτών.

Η θέση του συλλόγου μας και όλων των συλλόγων  της Αν. Αττικής για την μη αναγνώριση αιρετών μέσα από διαδικασίες  χαμηλής συμμετοχής σε ηλεκτρονικές  διαδικασίες είναι γνωστές. Αυτό όμως είναι άσχετο από το ότι δεν επιτρέπεται σε κανέναν να καταστρατηγεί διαδικασίες και δεδομένα. Η όποια δημόσια παράθεση στοιχείων πάνω σε αυτά έπεται των επίσημων και έγκυρων ανακοινώσεων.

Σε περίπτωση ανάγκης υποστήριξης  ενημέρωσης της Δ/νσης  προς τους συναδέλφους (σε περίπτωση προβλήματος)  το ρόλο αυτό αναλαμβάνουν οι ιστοσελίδες των σωματείων μας κι αυτό έχει συμβεί στο παρελθόν.  Ο Δ/ντης δήλωσε ότι δεν το γνώριζε. Θα επανέλθουμε από κοινού με τους άλλους συλλόγους  αν αυτό συνεχίσει να συμβαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου