συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Για το Νίκο Τεμπονέρα

Νίκος_ΤεμπονέραςΣυμπληρώνονται φέτος 27 χρόνια από την δολοφονία, στην Πάτρα, του  αγωνιστή καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα στις 9/1/1991 από τον  Καλαμπόκα, πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Πάτρας, επειδή υπερασπίστηκε τους δίκαιους αγώνες του μαθητικού κινήματος ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της τότε κυβέρνησης της ΝΔ. Η δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα συνέβη στην «αυγή» της επέλασης του νεοφιλελευθερισμού στη χώρα, που δρομολογήθηκε το 1990 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μια πολιτική δολοφονία τότε που όλες οι εργατικές, κοινωνικές και δημοκρατικές κατακτήσεις παραδόθηκαν, για να συνθλιβούν, από το βαρύ χέρι της αγοράς. Τότε που στην Παιδεία άρχισε ο χορός των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που κατά κύματα συνεχίζονται μέχρι τις μέρες μας, Μια πολιτική δολοφονία μέσα στη φλόγα της εξέγερσης και του κινήματος του 1990-91, με τις μαζικές καταλήψεις και τα συγκλονιστικά συλλαλητήρια, ένα ακόμα μεγαλειώδες κίνημα ενάντια στην συντηρητική αντεργατική, αντιεκπαιδευτική πολιτική. Ένα κίνημα που κατάφερε να νικήσει! Τότε που οι εκπαιδευτικοί διάλεξαν όχθη και βρέθηκαν στο ίδιο ρεύμα με τα παιδιά που βγήκαν στο δρόμο.








Το Γενάρη του 1991 ο Νίκος Τεμπονέρας, υπερασπίζοντας τους μαθητές του, την παιδεία και τις δημοκρατικές ελευθερίες, όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στον κρατικό αυταρχισμό και την βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου. Ταυτίστηκε με ένα κίνημα και μια ολόκληρη γενιά αγωνιστών. Έγινε  το σύμβολο του συλλογικού ανθρώπου που υπερασπίζεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις το δικαίωμα του αγώνα ενάντια σε « θεούς και δαίμονες» για την ανατροπή της κοινωνικής βαρβαρότητας και την επικράτηση του δίκιου. Ο εργαζόμενος που υπερασπίστηκε τον συλλογικό αγώνα μέσω του σωματείου. Δε φοβήθηκε και δεν έσκυψε το κεφάλι, δε λογοδότησε στη διοίκηση, την εξουσία,  στους νοικοκυραίους της εποχής και στους φασίστες. Ο Δάσκαλος που υπερασπίστηκε το παιδί για να υπάρχει ελπίδα, ξεπερνώντας τους περίκλειστους τοίχους της σχολικής αίθουσας και της δημοσιοϋπαλληλικής διδασκαλίας.
Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει και θα ζει στους αγώνες μας.
Όλα αυτά τα χρόνια έγινε σύμβολο σαν σημαία, σαν όπλο, σαν φυλαχτό σε κάθε πορεία και κινητοποίηση εκπαιδευτικών και νεολαίας. Βαδίζει μαζί μας σε κάθε πορεία, απεργία, συνέλευση, κατάληψη.
Σήμερα, 27 χρόνια μετά, οι πολιτικές που οδήγησαν στη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα είναι εδώ. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία εξακολουθούν να αγωνίζονται ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας, των μνημονίων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, που εφαρμόζονται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ . Για Μόρφωση- εργασία - Δημοκρατία, δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες των εργαζομένων στη χώρα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο. Για την υπεράσπιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, Υγείας και Πρόνοιας, ενάντια στον Φασισμό και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Ο αγώνας και η θυσία του  Νίκου Τεμπονέρα φωτίζει τον πραγματικό δρόμο για να δει ο λαός και η νεολαία μας να έρχονται καλύτερες μέρες .
Εμπνέει τους αγώνες ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου.
Θα εκδικείται σε κάθε μάχη ενάντια στην αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική, σε κάθε προσπάθεια για την ανατροπή των νόμων και της κοινωνίας του κέρδους και της αγοράς.
«Ζει ζει ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα, Λαμπράκη μας οδηγεί..»
Για το Δ.Σ.
Η πρόεδρος                                                  Η Γραμματέας
Σαραϊδάρη Πόπη                                             Χατζηβαρίτη Φρίντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου