συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Α' ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης: Αλληλεγγύη στους εργάτες του ορυχείου Bulquiza στην Αλβανία

Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Θεσσαλονίκης
Π. Κορομηλά 51. τκ: 54622                                     Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2019
Τηλ.-τηλ/τυπία: 2310-240698
http://aelmethe.blogspot.com                                             Προς :
  • Σχολεία και Συναδέλφους Α΄ ΕΛΜΕ
  • Διευθύνσεις Β΄θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης
  • Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
  • MME
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΡΥΧΕΙΟΥ BULQIZA ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
            Μόλις μια εβδομάδα από τότε που οι εργαζόμενοι του ορυχείου Bulqiza συναντήθηκαν για να δηλώσουν τη δημιουργία της Sindikata e Minatorëve të Bashkuar të Bulqizës, ο ηγέτης του Σωματείου  απολύθηκε από την AlbChrome, μέρος μιας πολύ ισχυρής εταιρείας και της μεγαλύτερης εταιρείας ορυχείων που δραστηριοποιείται στην περιοχή. Στις ημέρες που ακολούθησαν, άλλοι ηγέτες των συνδικάτων και ακτιβιστές κρατήθηκαν και ανακρίθηκαν από την αστυνομία και απολύθηκε ένα ακόμα μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του συνδικάτου. Παρά τον εκφοβισμό και τις απειλές της αστυνομίας και των εργοδοτών, καθώς και την  πλήρη σιωπή των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η πλειονότητα των εργαζομένων έκαναν αποχή από την εργασία  απαιτώντας  την επαναπρόσληψη του ηγέτη της ένωσης, αξιοπρεπείς μισθούς  και τερματισμό των επιθέσεων στο Σωματείο.
            Η 17η Νοεμβρίου 2019 σηματοδότησε την ημέρα που η πρώτη συνδικαλιστική οργάνωση των εργατών ορυχείων στη Bulqiza  ανακοίνωσε τη σύστασή της. H  Bulqiza είναι ή περιοχή γνωστή για τα πιο θανατηφόρα ορυχεία σε όλη την Αλβανία. Η δημόσια ανακοίνωση της δημιουργίας του Σωματείου στο κέντρο της πόλης εξέφρασε την απογοήτευση και την οργή με την έντονη φτώχεια, το θάνατο των εργατών, τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και το αίσθημα  της προδοσίας από τα υπάρχοντα συνδικάτα. Ήταν  όμως και έκφραση ελπίδας σε ό, τι θα μπορούσε να επιτύχει ένα πραγματικά ανεξάρτητο συνδικαλιστικό σωματείο.
            Τώρα, λίγες μέρες μετά τη δημόσια ανακοίνωσή της, η ένωση, οι ηγέτες και οι ακτιβιστές της αντιμετωπίζουν μια επίθεση εκφοβισμού, πίεσης και απειλών, που έχει ένα στόχο: την καταστροφή ενός ανεξάρτητου, νόμιμου συνδικάτου, πριν αποκτήσει δύναμη.
            Αυτές οι πράξεις αποτελούν  παραβίαση του ανθρώπινου δικαιώματος της ελευθερίας του συνδικαλισμού. Οι εργαζόμενοι, μέσα σε αυτή την πραγματικότητα, επιδιώκουν να βελτιώσουν την ασφάλεια και τις συνθήκες εργασίας σε ένα από τα πιο θανατηφόρα επαγγέλματα, σε μία από τις φτωχότερες περιοχές της Αλβανίας.
            Οι εξαγωγές χρωμίου από την περιοχή αυτή εκτιμάται ότι θα αποφέρουν έσοδα άνω των 100 εκατ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο, αυτή παραμένει μία από τις φτωχότερες περιοχές της Αλβανίας. Οι εργαζόμενοι σε ορυχεία εκτίθενται σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και πολλοί έχουν χάσει τη ζωή τους. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι νεκρό εργαζόμενοι κηρύχθηκαν ένοχοι για το δικό τους θάνατο.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στο Συνδικάτο Μεταλλωρύχων του ορυχείου Μπουλκίζα
Απαιτούμε  την άμεση επαναπρόσληψη των συνδικαλιστών του Σωματείου
Απαιτούμε από την AlbChrome να σταματήσει την καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων και να επαναπροσλάβει τους συνδικαλιστές : info@albchrome.al
Στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης στο Σωματείο : sindikataminatoreve@gmail.com

Η Πρόεδρος                                      Ο Γραμματέας
Δέσποινα Δάσιου            Δημήτρης Καραμανλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου