συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

ΕΛΜΕ Ημαθίας: Πετσοκόβουν την άδεια ανατροφής σε νεοδιορισθέντες γονείς συναδέλφους



Βέροια 27/8/2020
Αρ. Πρωτ. 481
 



 
ΠΕΤΣΟΚΟΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΘΕΝΤΕΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ
     
 Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι από τις υπογραφές των πράξεων ανάληψης των χιλιάδων συναδέλφων που διορίστηκαν μόνιμοι στην Ειδική αγωγή, διορισμοί που έγιναν για πρώτη φορά σε αυτό το ευαίσθητο κομμάτι της εκπαίδευσης και αφού πέρασαν από σαράντα κύματα, το Υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο με ημερομηνία 21/8/20, επιχειρεί να ερμηνεύσει το νομικό καθεστώς της άδειας ανατροφής σε δημόσιους υπαλλήλους και ιδίως εκπαιδευτικούς κατά τρόπο «εκδικητικό», παραφράζοντας τους νόμους και τις διατάξεις που το ίδιο έχει θεσπίσει.
     Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να εκληφθεί η ενέργεια αυτή, της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, που εκδίδει νομοθετικές ερμηνείες, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τους υπάρχοντες νόμους ή στηρίζονται σε υπουργικές αποφάσεις που δεν έχουν καμία νομοθετική ισχύ;

      Σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτή λοιπόν, το Υπουργείο  καταργεί το αναφαίρετο δικαίωμα γονέων-εκπαιδευτικών με ανήλικα παιδιά πάνω από 2 ετών, να κάνουν χρήση της 9μηνης άδειας ανατροφής, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στηρίζεται δε στην υπ. Αριθμ. 64/2008  γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, « η διάρκεια της άδειας ανατροφής σε περίπτωση υπαλλήλου που κατά τη στιγμή του διορισμού του έχει τέκνο κάτω των 4 ετών ποσοτικώς περιορίζεται και έχει τόση διάρκεια σε μήνες όσο είναι το άθροισμα των ωρών του μειωμένου ωραρίου που θα ελάμβανε ο γονέας μέχρι τη συμπλήρωση των ετών διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου του τέκνου του». Καταλήγει δε «κατά συνέπεια εκπαιδευτικός ή μέλος ΕΒΠ που κατά τη στιγμή του διορισμού έχει τέκνο άνω των 2 ετών δεν δικαιούται άδεια ανατροφής».
      Τι μας λέει δηλαδή το υπουργείο; Ότι με βάση την υπουργική απόφαση με αριθμό ΙΒ/12480/30/12/92 Κ.Υ.Α, αφού ο/η εκπαιδευτικός μπορεί να κάνει χρήση μειωμένου ωραρίου μόνο τα δύο πρώτα χρόνια, δεν δικαιούται χρήση της άδειας αυτής, όταν το τέκνο του στην ημερομηνία διορισμού του είναι μεγαλύτερο των 24 μηνών!!!
       Το Υπουργείο δηλαδή, αγνοεί ότι η υπουργική απόφαση του 1992 δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα, αφού οι 2 ώρες μειωμένο ωράριο για τα 2 πρώτα χρόνια αντιστοιχούσε σε 3,5 μήνες άδεια ανατροφής τότε. Όμως η άδεια ανατροφής από το 1999 έχει θεσπιστεί ως 9μηνη. Κανένας δεν σκέφτηκε ότι οι ώρες της μείωσης δεν αντιστοιχούν σε 9 μήνες άδεια;
     Καλούμε λοιπόν το Υπουργείο να σταματήσει να μεταφράζει τους νόμους κατά το δοκούν.  Απαιτούμε να εφαρμοστεί η νομοθεσία όπως ακριβώς διατυπώνεται στον 3528/2007 άρθρο 53 με τίτλο «Διευκολύνσεις υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις»  και να ανακοινοποιήσει στο ορθό την εγκύκλιο άδειας ανατροφής ως οφείλει, δίνοντας το δικαίωμα λήψης της και σε μητέρες που έχουν τέκνα έως 4 χρόνων .
Το δικαιούνται όλοι οι γονείς αναπληρωτές, που στήριξαν όλα τα προηγούμενα  χρόνια, τη δημόσια εκπαίδευση, οργώνοντας τις εσχατιές της χώρας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου