συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΛΜΕ Αττικής: Να εγκριθούν και να λειτουργήσουν άμεσα όλα τα χαρακτηρισμένα ως ολιγομελή τμήματα σε ΕΠΑΛ, ΓΕΛ, Γυμνάσια, Ειδικά σχολεία.

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 19/09/2021


Την Τρίτη 14/9 μετά από κάλεσμα εκπαιδευτικών σωματείων της Αττικής: Α΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, Β΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, Ζ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αθήνας, ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής, ΕΛΜΕ Καλλιθέας Ν. Σμύρνης Μοσχάτου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση εκπαίδευσης Αττικής με παρουσία εκπαιδευτικών μαθητών και γονιών με βασικά αιτήματα:

·       

 Να εγκριθούν και να λειτουργήσουν άμεσα όλα τα χαρακτηρισμένα ως ολιγομελή τμήματα  σε ΕΠΑΛ, ΓΕΛ, Γυμνάσια, Ειδικά σχολεία.

·        Να ολοκληρωθούν οι εγγραφές των μαθητών μας στα τμήματα της επιλογής τους!

Στη συνάντηση με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης συμμετείχαν εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ και συνάδελφοι εκπαιδευτικοί από τις σχολικές μονάδες που εμφανίζονται «ολιγομελή» τμήματα.

Καταγγείλαμε το γεγονός ότι ενώ εκατοντάδες μαθητές δεν έχουν κάνει ηλεκτρονική εγγραφή, το σύστημα δεν τους επιτρέπει να εγγραφούν στο τμήμα της επιλογής τους. Απαιτήσαμε να ανοίξει το σύστημα ηλεκτρονικών εγγραφών για όλα τα τμήματα. Καταγγείλαμε την πολιτική που διώχνει, στην ουσία, από το δημόσιο σχολείο τους μαθητές και τους στέλνει στην κατάρτιση και την άμισθη εργασία των ιδιωτικών και δημόσιων ΙΕΚ. Επισημάναμε το γεγονός ότι τα σχολεία αποψιλώνονται από μαθητές, τους οποίους εξαναγκάζουν ακόμα και στη Γ΄ τάξη (είτε γενικής παιδείας, είτε ειδικότητας) να μεταναστεύσουν σε άλλο σχολείο για να ολοκληρώσουν το Λύκειο ακόμη και στις περιπτώσεις που υπάρχουν εκπαιδευτικοί, αίθουσες και εργαστήρια!!! Πολλές φορές δε έξω από τα όρια του δήμου κατοικίας αλλά και ολόκληρης της διεύθυνσης εκπαίδευσης (π.χ. Γ΄ τάξη φυσικού αερίου του 1ου ΕΠΑΛ Ιλίου). Την ίδια ώρα η ηγεσία του Υπουργείου διατυμπάνιζε στα ΜΜΕ (δηλώσεις Γεν. Γραμματέα Α. Κόπτση) πως αξιοποιούνται ελεύθερες αίθουσες στα σχολεία και αναζητούνται αίθουσες στους δήμους για να στεγαστούν τμήματα από κατάτμηση, στο πλαίσιο μέτρων για την πανδημία!!!...

Απαιτήσαμε άμεσα να εγκριθούν και να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα σε ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. γιατί δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την απομάκρυνση των μαθητών από τα σχολεία τους και γιατί δεν αποδεχόμαστε τη λογική της κατηγοριοποίησης των σχολείων.

Θέσαμε επίσης το ζήτημα της μη έγκρισης τμημάτων ένταξης προσφύγων σε κεντρικούς δήμους της Αθήνας, αλλά και την μεγάλη καθυστέρηση στην πρόσληψη του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, με τραγικά αποτελέσματα για τους μαθητές αυτούς, που τελικά εγκαταλείπουν το σχολείο παρά τις προσπάθειες τους να ολοκληρώσουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής κ. Κόσυβας δήλωσε ότι αναμένεται συμπληρωματική απόφαση έγκρισης ολιγομελών τμημάτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘ, το συντομότερο δυνατόν. Δήλωσε ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση είχε αποστείλει θετική εισήγηση στο Υπουργείο, μίλησε για «λάθη» του συστήματος, ωστόσο υποστήριξε πως στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των δαπανών και της αξιοποίησης του προσωπικού, σε αντιδιαστολή με τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα, το Υπουργείο προχώρησε στη μείωση των τμημάτων σε σχολικές μονάδες, ενώ «έκλεισε» το σύστημα δήλωσης εγγραφών στο myschool από τον Ιούνιο, για να προετοιμάσει έγκαιρα τη σχολική χρονιά.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής υποσχέθηκε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα, όπως αυτά κατατέθηκαν εγγράφως από τους εκπροσώπους των σωματείων.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι σε νέα επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Κόσυβα την Πέμπτη 16/9, κάτω από την τρομερή πίεση που δεχόμαστε από γονείς και μαθητές που είναι ακόμη μετέωροι και εκτός τάξης, μας διαβεβαίωσε μιλώντας εκ μέρους του Υπουργείου (μόλις είχε τελειώσει τηλεδιάσκεψη με στελέχη του Υπουργείου) ότι η Υ.Α. για την έγκριση των «ολιγομελών» θα εκδοθεί μέχρι την Παρασκευή 17/9. Σήμερα Κυριακή 19/9 δεν υπάρχει κανένα νεότερο και τη Δευτέρα 20/9 είναι η τελευταία μέρα των εκπρόθεσμων εγγραφών.

Το Υπουργείο και η διοικητική πυραμίδα για άλλη μια φορά αποδεικνύονται αναξιόπιστοι και επιδεικνύουν περίσσεια αναλγησία απέναντι στους μαθητές, τις οικογένειες τους και τους εκπαιδευτικούς.

Επιμένουμε για να δοθεί τώρα λύση!

Στηρίζουμε τους μαθητές μας και τα μορφωτικά τους δικαιώματα, τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, το δημόσιο, δωρεάν σχολείο.

Τα ΔΣ των ΕΛΜΕ

Α΄ Αθήνας

Β΄ Αθήνας

Γ΄ Αθήνας

Ε΄ Αθήνας

Ζ΄ Αθήνας

Γ΄ Δυτικής Αθήνας

Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής

Καλλιθέας - Νέας Σμύρνης - Μοσχάτου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου