συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Ενημέρωση για το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ: διαδικασία εκτός τόπου (Λάρισα) και εκτός χρόνου (Δεκέμβρης)


ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ –ΚΙΝΗΣΕΙΣ –ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ στο ΔΗΜΟΣΙΟ

http://paremvaseisdimosiou.blogspot.gr/               dimosio.paremvasis@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ










 


Ένα Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, εκτός τόπου (Λάρισα) και εκτός χρόνου (Δεκέμβρης )

 

 

Πραγματοποιήθηκε στη 1/12 στη Λάρισα το γενικό συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ. Ένα γενικό συμβούλιο εκτός τόπου (Λάρισα) και εκτός χρόνου ( Δεκέμβρης).

Ένα γενικό συμβούλιο που θα έπρεπε να είχε γίνει ένα μήνα πριν, όπως προτείναμε οι Παρεμβάσεις, ώστε να έχει τη δυνατότητα να οργανώσει κινητοποιήσεις και απεργία ταυτόχρονα με τις κινητοποιήσεις στην υγεία .

Στο γενικό συμβούλιο πάλι δεν ακούστηκε καμιά συγκεκριμένη πρόταση αγωνιστική - απεργιακή απ' τις υπόλοιπες παρατάξεις. Η ΔΑΣ μόνο πρότεινε κινητοποίηση στις 6/12 στο υπουργείο οικονομικών για την διεκδίκηση επαναφοράς των δώρων (είναι και πρόταση της σύσκεψης σωματείων που έκανε το ΠΑΜΕ) και συλλαλητήριο για ακρίβεια και μισθούς στις 15/12.

Ως Παρεμβάσεις διαφωνήσαμε έντονα για τις 6/12 γιατί είναι μια μέρα κινητοποιήσεων ενάντια στην καταστολή και την κρατική βία. Μια μέρα που η νεολαία και οι εργαζόμενοι θα είναι στους δρόμους για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου και σε μια χρονική στιγμή που είχαμε την απόπειρα δολοφονίας απ' την αστυνομία της 16χρονης στο Νέο Ηράκλειο, αλλά και τη δολοφονία του 17χρονου στη Θεσσαλονίκη, δεν μπορεί η ΑΔΕΔΥ να είναι σε κινητοποίηση για τα δώρα! Προτείναμε να γίνει η κινητοποίηση μια μέρα νωρίτερα ή αργότερα. Ήταν όμως ακατανόητη η επιμονή της ΔΑΣ για 6/12.....

Προέκυψε σοβαρό ζήτημα με τις εκλογές στον ΣΕΠΕ Χαλκιδικής. Συγκεκριμένα στις 30/11 έγιναν εκλογές με υβριδικό τρόπο.

Όπου όμως με κοινή απόφαση των ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ όσοι θα ψήφιζαν δια ζώσης έπρεπε να είχαν κάνει αίτηση 13 μέρες πριν ενώ όσοι θα ψήφιζαν ηλεκτρονικά όχι.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποκλειστούν απ' την ψηφοφορία όσοι πήγαν στην κάλπη αλλά δεν το είχαν δηλώσει εκ των προτέρων. Διαχειριστής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μάλιστα ορίστηκε μόνο ένα άτομο, η πρόεδρος του ΣΕΠΕ και μέλος και υποψήφια της ΔΑΚΕ.

Έφτασαν στο σημείο μάλιστα να καλέσουν την αστυνομία όταν στο εκλογικό τμήμα πήγε μέλος του γενικού συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ από τη ΔΑΣ για να διαμαρτυρηθεί που εμπόδιζαν εκπαιδευτικούς να ψηφίσουν δια ζώσης και η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγή της γενικής συμβούλου .

Επιμείναμε εκτός απ' την καταγγελία των παραπάνω να δεσμευτούν όλοι για εφαρμογή της απόφασης του συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ να μη γίνεται πουθενά ηλεκτρονική ψηφοφορία και τη συνέχιση του αγώνα για την ανατροπή του νόμου Χατζηδάκη.

Η ΔΑΚΕ και η ΔΗΣΥΠ υπεραμύνθηκαν του υβριδικού συστήματος ανοιχτά και κάλυψαν το εκλογικό πραξικόπημα στη Χαλκιδική . Η ΕΑΕΚ κατειγγειλε την διαδικασία στον ΣΕΠΕ Χαλκιδικής αλλά δεν τοποθετήθηκε κάθετα κατά  της υβριδικής ψηφοφορίας σε σωματεία . Η Ανατροπή μάλλον "σφύριξε"  αδιάφορα.

Οι Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις:

·        Επιμείναμε να γίνει επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής για αξιολόγηση αλλά πάλι μόνο εμείς το στηρίξαμε .

·        Καταγγείλαμε τη συνδικαλιστική δίωξη της Προέδρου των εργαζομένων του ΟΠΕΚΑ Νότας Βασιλοπούλου απ' τον διοικητή του ΟΠΕΚΑ και ζητήσαμε να βγει ανακοίνωση και να γίνει παράσταση στο διοικητή απ' την εκτελεστική επιτροπή.

·        Καταγγείλαμε την παρέμβαση της αστυνομίας στο δήμο Καλλιθέας για να κατέβει πανό του σωματείου εργαζομένων για την Παλαιστίνη. Απειλώντας με συλλήψεις αν δεν το κατεβάσουν γιατί έκανε μήνυση η εβραϊκή κοινότητα.

·        Προτείναμε να καταδικαστεί το κράτος δολοφόνος του Ισραήλ που με τη στήριξη των ιμπεριαλιστών διεξάγει γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

·        Απαιτήσαμε σχεδιασμό απεργιακού αγώνα με την αναγκαία κλιμάκωση για το ζήτημα της ακρίβειας και των μισθών .

·        Αναφερθήκαμε στην εγγραφή όλων των συμβασιούχων στα σωματεία και ζητήσαμε απ' τον πρόεδρο της ΠΟΕ ΟΤΑ να δεσμευτεί ότι θα γίνει στο επερχόμενο συνέδριο τους (φυσικά δε δεσμεύτηκε ).

·        Προτείναμε να γίνει καμπάνια και αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την στήριξη και υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών π.χ υγεία και παιδεία ( κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι πέφτουν ταβάνια σε σχολεία και νοσοκομεία).

Ζητήσαμε η ΑΔΕΔΥ να μπει μπροστά στη στήριξη των συμπολιτών μας που χάνουν και που θα χάσουν τα σπίτια τους απ' τους πλειστηριασμούς.

Έγινε λοιπόν ένα γενικό συμβούλιο χωρίς επίδικο αγωνιστικό και εκτός λογικής αγωνιστικού σχεδιασμού με ευθύνη της πλειοψηφίας του που έχασε ακόμα και την εθιμοτυπική απεργία για τον προϋπολογισμό ....

Στο τέλος δεν πάρθηκε καμιά απόφαση πέρα από μια γενικολογη για στήριξη των κινητοποιήσεων και ένα τρίμηνο ανάδειξης των προβλημάτων στην υγεία. Τα υπόλοιπα δεν μπήκαν καν σε ψηφοφορία γιατί αποχώρησαν οι γενικοί σύμβουλοι των ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥΠ, για να μην ψηφιστεί ψήφισμα καταγγελία για τις εκλογές στον ΣΕΠΕ Χαλκιδικής.

Είναι φανερό μετά απ' όλα αυτά πvς οι δυνάμεις και τα σωματεία  που δίνουν τη μάχη κατά της αξιολόγησης στους χώρους δουλειάς είναι αυτές που πρέπει να μπουν μπροστά και στο σχεδιασμό ενός αγώνα που να έχει στον πυρήνα του την ακρίβεια και τη διεκδίκηση πραγματικών αυξήσεων στους μισθούς και αποκατάστασης των απωλειών (π.χ. δώρα κλπ)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου