συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Παρεμβάσεις Θεσ/νίκης - Αλληλεγγύη Β' ΕΛΜΕ-Θ - ΑΡΚ Δ' ΕΛΜΕ-Θ: Η κινητοποίηση όλων των ΕΛΜΕ ματαίωσε τη φιέστα «διαλόγου»

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Θεσσαλονίκης
Αλληλεγγύη - Αγωνιστική Ενότητα Καθηγητών Β΄ ΕΛΜΕ-Θ
Αυτόνομη Ριζοσπαστική Κίνηση Δ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Η κινητοποίηση όλων των ΕΛΜΕ ματαίωσε τη φιέστα «διαλόγου» για την προώθηση
των αντιεκπαιδευτικών μέτρων στην  τεχνική εκπαίδευση στην περιφέρεια 

Σε φιάσκο κατέληξε η «ενημέρωση» στα πλαίσια του ψευτοδιαλόγου του υπ. Παιδείας που οργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Κ. Μακεδονίας την Παρασκευή 1/3/2016  όπου ο εκπρόσωπος του Υπ. Παιδείας Γ. Μουστάκας θα παρουσίαζε την πρόταση της κυβέρνησης σε διευθυντές και συμβούλους της ΤΕΕ.
Με απόφαση των Α’, Β’, Γ’, Δ’, Ε’ ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας 12-2μμ και 2-4μμ, καθώς και κινητοποίηση διαμαρτυρίας ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα στην τεχνική εκπαίδευση, καθώς και για τη μη μισθολογική αναγνώριση  της υπηρεσίας των  συναδέλφων σε διαθεσιμότητα. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε  με τη συμμετοχή πολλών συναδέλφων που ματαίωσε τελικά τη φιέστα.
Παραφωνία τα ΣΥΝΕΚ που έχουν μετατραπεί σε «hiς masters voice» των Ε.Ε. Δ.Ν.Τ. και ΟΟΣΑ και σε ιεροκήρυκες των «φιλελεύθερων» αντιεκπαιδευτικών πολιτικών της Κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σε αυτό το ρόλο η εκπρόσωπος των ΣΥΝΕΚ στην Ε΄ ΕΛΜΕ, η οποία έχει αναδειχθεί σε γραφείο τύπου του υπουργείου παιδείας και σε όλες τις παραστάσεις διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ στις Δ/σεις και στην Περιφέρεια αναλαμβάνει να υπερασπίζεται τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης, αντί να προωθεί τις διεκδικήσεις του κλάδου για τις οποίες άλλωστε πραγματοποιούνται και οι διαμαρτυρίες. Στην παράσταση διαμαρτυρίας ήταν η μοναδική η οποία, και παρά την κατακραυγή που δέχθηκε, προσπάθησε  να αποτρέψει τους προέδρους και εκπροσώπους των ΕΛΜΕ να καταγγείλουν την κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας για τα αντιεκαπιδευτικά μέτρα που σχεδιάζουν και προωθούν.
Φτωχός συγγενής στην παράσταση και η ΟΛΤΕΕ που συμμετείχε και νομιμοποίησε τη φιέστα και μετά την παρέμβαση των ΕΛΜΕ μετατράπηκε σε ...διαμαρτυρόμενη, πάντα όμως με δηλώσεις να ακουστούν  οι κυβερνητικές προτάσεις με τις οποίες η ΟΛΤΕΕ είχε πάντοτε κοινά στοιχεία.
Οι ΕΛΜΕ με τους αγώνες μας, την κινητοποίηση και τη ματαίωση της φιέστας  «διαλόγου» στην περιφέρεια αγωνιζόμαστε να μην περάσουν τα σχέδια του υπουργείου που είναι στα χνάρια του νόμου Αρβανιτόπουλου και θα ολοκληρώσουν την καταστροφή σε ό,τι αυτός άφησε όρθιο, καθιερώνοντας τη μαθητεία, βάση των κατευθύνσεων και επιταγών του ΟΟΣΑ. Η πιλοτική μαθητεία που με τροπολογία ψηφίστηκε το Δεκέμβρη θα ξεκινήσει άμεσα μέχρι το Μάη και από τον Σεπτέμβρη (βασικό παραδοτέο του 3ου μνημονίου) θα ξεκινήσει η κανονική 12μηνη για να γεμίσουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, τα νοσοκομεία, οι ΟΤΑ και κάθε μορφής δημόσια δομή από άμισθους μαθητευόμενους που θα καλύπτουν κενές θέσεις εργαζομένων.
Η Κυβέρνηση εφαρμόζοντας το 3ο μνημόνιο στοχοποιεί, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση με σκοπό να την απομακρύνει από την τυπική εκπαίδευση και να την περάσει στην κατάρτιση με άμεσο αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών,  αλλά και την μείωση  των θέσεων εργασίας των εκπαιδευτικών.
Στις άμεσες προτεραιότητές της, που ως στόχο έχουν την παραπέρα μείωση των δαπανών για την εκπαίδευση στο 2% του ΑΕΠ βάσει των κατευθύνσεων και επιταγών του ΟΟΣΑ, είναι η συρρίκνωση της  τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης και ήδη επεξεργάζονται σενάρια προς αυτή την κατεύθυνση (π.χ. καταργήσεις των κατευθύνσεων στην Α΄ ΕΠΑΛ – καταργήσεις ειδικοτήτων στην Β΄ ΕΠΑΛ με αντίστοιχη μείωση των ωρών μαθημάτων ειδικοτήτων, αύξηση των μαθητών για τη δημιουργία τμημάτων-τομέων και ειδικοτήτων ).
Καταγράφηκε για άλλη μια φορά η αποτελεσματικότητα του αγωνιστικού συντονισμού των 5  ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης. Ο συντονισμός, το σαφές περιεχόμενο, οι ξεκάθαρες διεκδικήσεις και η αποφασιστικότητα στις μορφές πάλης μπορούν και φέρνουν αποτελέσματα. Αυτός είναι ο αναγκαίος δρόμος μπροστά και στη σύγκρουση με την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό-φορολογικό και γενικότερα το 3ο μνημόνιο και την αντιλαϊκή πολιτική συνολικότερα.
Αντίθετα, είναι η λογική των ανακοινώσεων διαμαρτυρίας, της μικροκομματικής ψηφοθηρίας και της παραταξιακής καταγραφής, στην πεπατημένη των ΓΣΕΕ –ΑΔΕΔΥ, που αρνούνται μια αγωνιστική γραμμή κλιμάκωσης και σύγκρουσης ακυρώνοντας τη δυναμική που αναπτύσσεται στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Έκφραση αυτής της λογικής είναι και τα εμπόδια που μπαίνουν από δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού ώστε να μην προωθούν οι ΕΛΜΕ τις διεκδικήσεις του κλάδου μέσα από κοινές κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις και δραστηριότητες, όπως πρόσφατα έγινε και για το ασφαλιστικό.
Το συντονισμό των σωματείων θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε ώστε να ξεπερνιούνται τα οποιαδήποτε εμπόδια μπαίνουν από όσους έχουν ταχθεί να υπηρετούν το νέο και παλιό κυβερνητικό συνδικαλισμό. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου