συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Ελεύθερη πρόσβαση στην Παιδεία για όλα τα παιδιά!


Ελεύθερη πρόσβαση στην Παιδεία για όλα τα παιδιά!της Ντίνας Ρέππα*

Οι ενέργειες της κυβέρνησης δικαιώνουν τον Σύλλογο Γονέων στο Ωραιόκαστρο, παρότι τον μέμφεται επικοινωνιακά

Σάλος δημιουργήθηκε με την απόφαση του Συλλόγου Γονέων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου. Η κυβέρνηση μάλιστα, προχώρησε σε καταδίκη των ρατσιστικών και ξενοφοβικών αντιδράσεων. Στην πραγματικότητα ο κυβερνητικός σχεδιασμός διευκολύνεται εξαιρετικά από αυτές! Είναι το άλλοθί του! Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχετικά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων δεν διαφέρουν στην ουσία τους από τις αντιδράσεις αυτές, με τη διαφορά ότι οι δικές της είναι επικοινωνιακά συγκεκαλυμμένες και αδρά χρηματοδοτούμενες από ΕΣΠΑ. Τα περισσότερα προσφυγόπουλα μένουν στα στρατόπεδα, αυτά που η κυβέρνηση παραπλανητικά ονομάζει «κέντρα φιλοξενίας»! Με απόφαση της στις 29/8, αποφάσισε ότι τα παιδιά αυτά δεν θα ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης που γνωρίζουμε, μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά, αλλά σε ένα παραπρόγραμμα που προσχηματικά εντάσσεται διοικητικά στις σχολικές μονάδες. Έτσι, ιδρύονται για χιλιάδες προσφυγόπουλα νηπιακής ηλικίας (4-6 ετών) τμήματα νηπιαγωγείου που θα λειτουργούν μόνο μέσα στα στρατόπεδα, ενώ για τα υπόλοιπα παιδιά (6-18 ετών) δημιουργούνται τμήματα αποτελούμενα μόνο από προσφυγόπουλα των στρατοπέδων που θα λειτουργούν μετά και έξω από τις ώρες λειτουργίας του σχολείου (2-6 μ.μ.), σε αίθουσες σχολείων που βρίσκονται κοντά στα στρατόπεδα και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε μέσα στα στρατόπεδα.

Η βασική υπογράμμιση αυτού του νομοθετήματος, παρ’ όλες τις επικοινωνιακές του φιοριτούρες, είναι η γκετοποίηση! Γιατί γκετοποίηση είναι η δημιουργία τμημάτων αμειγώς με προσφυγόπουλα, τις ώρες που δεν λειτουργούν τα σχολεία, «εκτός υφιστάμενου ωρολογίου προγράμματος», όπως ξεκαθαρίζει η απόφαση! Μάλιστα, το ζήτημα παίρνει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις γιατί τα περισσότερα στρατόπεδα είναι στη μέση του πουθενά και άρα, με βάση τη νομοθεσία, τα τμήματα αυτά θα ιδρυθούν μέσα στα στρατόπεδα, λόγω «ανυπέρβλητων δυσκολιών». Ήδη στο Σχιστό τα τμήματα θα δημιουργηθούν μέσα σε αυτό, μιας και όπως ανακοινώνουν οι αρμόδιοι, δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα κονδύλια για τη μεταφορά των μαθητών!
Η συνολική φιλοσοφία της απόφασης αυτής διαπνέεται από τη λογική να κρατηθούν οι πρόσφυγες μακριά από τις κατοικημένες περιοχές, σε συνθήκες οριακής απομόνωσης, αποκλεισμένοι από τον ντόπιο πληθυσμό και με τρόπο που τους αντιμετωπίζει ως προσωρινούς. Την ίδια στιγμή με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και την πολιτική των κλειστών συνόρων, τους κρατά κυριολεκτικά εγκλωβισμένους, φυλακισμένους και αιωνίως πρόσφυγες, χωρίς δικαιώματα σε μια σχετικά «κανονική» ζωή. Ταυτόχρονα, οι πρόσφυγες αποκλείονται από το σύνολο των μορφωτικών δικαιωμάτων που χρειάζεται να έχει κάθε παιδί μιας και παρακολουθούν το απόγευμα μόνο την εκμάθηση της γλώσσας, μαθηματικά και καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Επίσης, είναι φανερό ότι δεν αποτελεί προσωρινό μέτρο για την τελική ένταξη των προσφυγόπουλων, παρ’ όλο που το ευαγγελίζεται. Η έναρξη ακόμα και αυτού του προγράμματος πάει από παράταση σε παράταση, η διάρκειά του δεν είναι δεδομένη και η ένταξη στο κανονικό σχολείο μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένη! Η απόφαση αναφέρει ότι τα προσφυγόπουλα θα ενταχθούν στις κανονικές τάξεις μετά από μερικούς μήνες, ίσως ένα χρόνο ή ακόμα και πολύ περισσότερο, με βάση την αξιολόγηση της γλωσσικής ικανότητας των μαθητών. Αν συνυπολογίσουμε σε αυτό ότι θα διδάσκονται μια ώρα την ημέρα την ελληνική γλώσσα και θα κατοικούν στο γκέτο των στρατοπέδων, δύσκολα θα μάθουν τα παιδιά αυτά τη γλώσσα.

Η πολιτική της κυβέρνησης είναι βαθιά ρατσιστική και αντιπροσφυγική για έναν ακόμα λόγο: Γιατί δημιουργεί τεράστια εμπόδια και αρνείται να εγγράψει τα προσφυγόπουλα στις κανονικές τάξεις των δημοσίων σχολείων, ακόμα και τα προσφυγόπουλα που διαμένουν σε κατοικίες, ξενοδοχεία, καταλήψεις χώρων κλπ. Παραβιάζει όλες τις διεθνείς συμβάσεις, ακόμα και τη νομοθεσία του ελληνικού κράτους που ορίζουν με απόλυτη σαφήνεια ότι πρέπει να διευκολύνεται η απρόσκοπτη πρόσβαση των προσφύγων, και γενικότερα των ευπαθών ομάδων, στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης. Ένα «εξ. επείγον» έγγραφο του υπουργού Παιδείας (07/09/2016, Αρ. Πρωτ. : Φ1/143733/Δ2), αναφέρει ότι όταν υπάρχει προσέλευση μεγάλου αριθμού αλλοδαπών μαθητών για εγγραφή στις σχολικές μονάδες ΠΕ και ΔΕ, απαγορεύει στα σχολεία να κάνουν εγγραφές και απαιτεί το αίτημα να γίνεται στο διευθυντή εκπαίδευσης και όχι στη σχολική μονάδα. Πιο σαφής ρατσιστικός διαχωρισμός δεν μπορεί να υπάρξει! Τα αλλοδαπά παιδιά γίνονται θύματα ρατσιστικής διάκρισης με βάση την εθνικότητά τους. Η κυβέρνηση με τις αποφάσεις αυτές δικαιώνει τον Σύλλογο Γονέων στο Ωραιόκαστρο, την ίδια στιγμή που τον μέμφεται επικοινωνιακά. Γιατί αυτός ο διαχωρισμός; Ο λόγος είναι ένας και μοναδικός: Να μπλοκάρει τις εγγραφές οι οποίες ξεκίνησαν τον Ιούνιο με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών σωματείων, του Συντονισμού και άλλων αλληλέγγυων συλλογικοτήτων! Δε θα το επιτρέψουμε! Τα εκπαιδευτικά σωματεία και η μαχόμενη εκπαίδευση θα συνεχίσουν να πρωτοστατούν και να αγωνίζονται ώστε όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από οικονομική θέση, εθνικότητα, γλώσσα, θρησκεία, φύλο και φυλή να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της παιδείας!

* Η Ντίνα Ρέππα είναι γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Αριστοτέλης»  

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΡΙΝ, 18.9.2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου