συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Β΄ ΕΛΜΕ Αθήνας: Κάτω τα χέρια από τα σωματεία


ΔΣ Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας                                                                                  Αθήνα, 04-09-2019
Π.Κυριακού 10                                                                   
Αμπελόκηποι - Αθήνα                                                                                       Προς
Email: belmeath@gmail.com                                                            Τους Συλλόγους Διδασκόντων

                                                                                                  

Κάτω τα χέρια από τα σωματεία
Με μαζικούς αγώνες και απεργίες θα ανατρέψουμε τις πολιτικές τους!

Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε  από τη Βουλή τον Αύγουστο τροπολογίες βάσει των οποίων καταργούνται οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας στοιχειώδους προστασίας των εργαζομένων για το βάσιμο λόγο απόλυσης εκ μέρους του εργοδότη δηλαδή την υποχρέωση του να αιτιολογεί το λόγο της απόλυσης του εργαζόμενου, την αναστολή προθεσμιών που έχουν οι εργαζόμενοι για να κινηθούν νομικά εναντίον εργοδότη τους, κατά τη διάρκεια της συμφιλιωτικής διαδικασίας επίλυσης των εργατικών διαφορών (αυτό αφορά, κυρίως, παράνομες απολύσεις) και την ευθύνη εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων.
Όμως η νέα κυβέρνηση έχει ευρύτερα σχέδια για να χτυπήσει τα όπλα που έχουν οι εργαζόμενοι απέναντι στις πολιτικές της λιτότητας, της ανεργίας, της επισφαλούς εργασίας, του περιορισμού των κοινωνικών δικαιωμάτων στην παιδεία την υγεία την πρόνοια, που δεν είναι άλλα από τη συλλογική οργάνωση των εργαζόμενων  στα σωματεία και τη δύναμη των συλλογικών αγώνων και απεργιών.
Ο Υπουργός εργασίας Βρούτσης κατά τη διάρκεια των Προγραμματικών Δηλώσεων ανακοίνωσε  νέα αντιδραστικά σχέδια για συνδικαλιστικό νόμο που θα επεκτείνει τις αντεργατικούς περιορισμούς που επέβαλε η κυβέρνηση του Σύριζα με το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία, προωθώντας αλλαγές στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη διεξαγωγή απεργίας με στόχο η προκήρυξη να γίνεται με ηλεκτρονική ψηφοφορία και δημιουργία συνδικαλιστικού μητρώου και ειδικής ιστοσελίδας, όπου οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα μπορούν να δημοσιοποιούν τις ανακοινώσεις τους ηλεκτρονικά.

Επιδιώκουν να θέσουν επιπλέον εμπόδια στη λήψη αποφάσεων για αγωνιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις, να έχουν πλήρη έλεγχο της συνδικαλιστικής οργάνωσης και συμμετοχής των εργαζομένων, να νομιμοποιήσουν και να επεκτείνουν την κρατική και εργοδοτική παρέμβαση μέσα στα συνδικάτα, να καταργήσουν ουσιαστικά τα καταστατικά των σωματείων, να φακελώσουν όλους τους συνδικαλισμένους εργαζόμενους και τη συνδικαλιστική δράση, καταργώντας στην ουσία τις συλλογικές διαδικασίες για τη λήψη αγωνιστικών κινητοποιήσεων όπως τις γενικές συνελεύσεις.
Την ώρα που η κυβέρνηση άλλαξε εντελώς τα δεδομένα  στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στον «Κλεισθένη», ακυρώνοντας ουσιαστικά το νόμο με τον οποίο έγιναν οι πρόσφατες εκλογές  με πρόσχημα την... «κυβερνησιμότητα», την ώρα που ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση αποφασίζει και νομοθετεί ενώ αποτελεί το 40% του 58% του εκλογικού σώματος για τους εργαζόμενους και τα σωματεία απαιτεί καθολική συμμετοχή σε όλες τις συλλογικές διαδικασίες και πλήρες φακέλωμα για όποιον συμμετέχει!
Εκτός από τη λάσπη και τη κατασυκοφάντηση που τόσα χρόνια έχει ρίξει το κεφάλαιο, οι πολιτικοί εκφραστές του,  τα Μ.Μ.Ε στα σωματεία και τους συνδικαλισμένους  εργαζόμενους, επιδιώκουν να περιορίσουν επιπλέον και να καταστείλουν το δικαίωμα της συλλογικότητας. Γιατί θέλουν τον εργαζόμενο μόνο, φοβισμένο χωρίς προσδοκίες και όπλα συλλογικής άμυνας και αντίστασης.
Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι! Ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτή η πολιτική θα σπάσει μόνο στο δρόμο.  Αποτελεί κυρίαρχο καθήκον για το εργατικό και λαϊκό κίνημα να βάλει φρένο στην καθημερινή υποτίμηση της εργασίας και της ζωής μας. Κι αυτή η υπόθεση αφορά τη συλλογική δράση και τα σωματεία μας! Θα τα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους! Τα σωματεία έχουν καταστατικά! Με βάση αυτά αποφασίζουν. Με βάση αυτά παλεύουν, οργανώνουν την πάλη τους, τις μορφές αγώνα. Έχουν δημοκρατικές διαδικασίες βάσης που είναι ανοιχτές για όλα τα μέλη τους.
Δε λογοδοτούν στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις. Λογοδοτούν στα μέλη τους, στους εργαζόμενους και την κοινωνία.
Με απεργιακές κινητοποιήσεις και μαζικά συλλαλητήρια θα απαντήσουμε στα σχέδια τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου