συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Αγωνιστικές Κινήσεις-Συσπειρώσεις ΟΤΑ: Όχι στο κλείσιμο των κοινωνικών δομών και τις απολύσει!

ΟΧΙ στο ΚΛΕΙΣΙΜΟ των ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ και τις ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ!
ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΩΡΑΡΙΟΥ, ΑΠΟΔΟΧΩΝ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ προς τους ΔΗΜΟΤΕΣ
Αντιμέτωποι με την απόλυση 2.400 εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ, ενώ 65.000 παιδιά μένουν εκτός προγράμματος. Στο Δήμο Νίκαιας-Ρέντη η Διοίκηση προχώρησε ήδη στην περικοπή κατά 25% των ωρών εργασίας και των αποδοχών των εργαζομένων.
Σε διάλυση οδηγούνται τα δημοτικά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) καθώς και τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Ειδικές Ανάγκες). Δεκάδες χιλιάδες παιδιά σε όλη τη χώρα δεν έλαβαν voucher του ΕΣΠΑ για τα ΚΔΑΠ, παρόλο που οι γονείς τους πληρούσαν τα κριτήρια που τέθηκαν. Το αποτέλεσμα είναι εργαζόμενοι με πολλά χρόνια συνεχούς εργασίας να οδηγούνται στην ανεργία ή σε μειωμένα ωράρια απασχόλησης με μισθούς πείνας, ενώ παράλληλα πλήττονται και οι οικογένειες που τα παιδιά τους αποκλείονται από το πρόγραμμα.
Η κυβέρνηση δείχνει την πλήρη αδιαφορία της και το μόνο μέλημα της είναι να κάνει δραστικές περικοπές από τις δημόσιες κοινωνικές δομές και να καταφεύγει σε ανυπόστατους ισχυρισμούς για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Όπως τονίζει ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ (Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΚΔΑΠ) «η Υφυπουργός κ. Μιχαηλίδου δήλωσε πως «το Κράτος δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι μέσα σε έναν χρόνο υπερδιπλασιάστηκαν οι ιδιωτικές δομές ΚΔΑΠ, οπότε αυξήθηκε και η ζήτηση και το κράτος δεν ήταν έτοιμο». Το Υπουργείο Εργασίας όμως, αλλά και το ΥΠΕΣ και η ΕΕΤΑΑ, γνώριζαν πολύ καλά την επικείμενη «έκρηξη» ίδρυσης νέων ιδιωτικών ΚΔΑΠ».
Σήμερα τα ιδιωτικά ΚΔΑΠ, παίρνουν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι η επιλογή της κυβέρνησης να μειώσει τη χρηματοδότηση στα δημοτικά ΚΔΑΠ στοχεύει στη συρρίκνωση αυτού του επιτυχημένου θεσμού κοινωνικής πολιτικής προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων.
Στο Δήμο μας εργάζονται 10 συναδέλφισσες και συνάδελφοι και η ενημέρωση που έχουν από τη διοίκηση είναι ότι θα μειωθεί το ωράριο και οι αποδοχές τους. Πρόκειται για μια επιλογή της διοίκησης που πλήττει όχι μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και την τοπική κοινωνία, καθώς υπάρχει χρόνια υποστελέχωση των υπηρεσιών των δήμων, και, ιδιαίτερα φέτος που αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή κατάσταση λόγω της πανδημίας. Οι Παιδικοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ και τα σχολεία πρέπει να συνεχίσουν ομαλά τη λειτουργία τους και παράλληλα, να τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Αυτό συνεπάγεται μεταξύ άλλων και τη μείωση του αριθμού παιδιών ανά τμήμα, το οποίο απαιτεί όχι τη μείωση, αλλά την αύξηση του προσωπικού για τα ΚΔΑΠ και τους Παιδικούς και Βρεφικούς Σταθμούς.
Οι εργαζόμενοι/-ες στα ΚΔΑΠ, όπως και το προσωπικό στις άλλες κοινωνικές δομές που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ (Παιδικοί & Βρεφικοί Σταθμοί, Κέντρα Κοινότητας, Κοινωνικά Φαρμακεία ΚΗΦΗ, κλπ) δουλεύουν συνεχόμενα έως και δεκαπέντε χρόνια και σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ο αγώνας για τη μονιμοποίησή τους είναι ταυτόχρονα αγώνας για τη διασφάλιση το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών αυτών που ασφυκτιούν λόγω της έλλειψης προσωπικού και οι περαιτέρω απώλειες θα σημάνουν τη διάλυση και ιδιωτικοποίησή τους.
Η προάσπιση του δικαιώματός τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία είναι ταυτόχρονα και προάσπιση των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών προς τους δημότες. Απέναντι στις προσπάθειες της κυβέρνησης, αλλά και της πλειοψηφίας των δημάρχων να πετσοκόψουν τις υπηρεσίες αυτές με τελικό στόχο να τους βάλουν λουκέτο, πρέπει να σταθούμε αποφασιστικά όλοι ενωμένοι.
Η σημερινή επίθεση στις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους των ΚΔΑΠ αποτελεί την απαρχή της εξέλιξης μιας συνολικότερης επίθεσης σε όλους τους εργαζόμενους, με απολύσεις μαζικές συμβασιούχων που για χρόνια καλύπτουν ζωτικές ανάγκες των κοινωνικών υπηρεσιών, αλλά και περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων (όπως τα Βαρέα Ανθυγιεινά), αυτή τη φορά στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωναϊού, που έχει ήδη αποκαλύψει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο την χρεοκοπία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, της παιδείας και των υπηρεσιών των δήμων.
Γι αυτούς τους λόγους θεωρούμε πως κάθε απόλυση και περικοπή που γίνεται δεν πλήττει μόνο όσους και όσες τις υφίστανται, αλλά όλη την κοινωνία. Με αυτό το σκεπτικό, καλούμε τον Δήμαρχο να αναθεωρήσει την απόφαση μείωσης των ωρών εργασίας και των αποδοχών των εργαζομένων.
Επίσης, καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία, την ΠΟΕ-ΟΤΑ και την ΑΔΕΔΥ να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και να διεκδικήσουν να μπει τέρμα στην ομηρία τους με την μετατροπή όλων αυτών των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου