συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

ΕΛΜΕ Ημαθίας: Να εγκριθεί η λειτουργία όλων των "ολιγομελών" τμημάτων

                                                                                                                                   

 

Βέροια      1 /08 / 2022 

Αρ. πρ.     342  



ΝΑ ΕΓΚΡΙΘΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ "ΟΛΙΓΟΜΕΛΩΝ" ΤΜΗΜΑΤΩΝ 

            Από το 2016 έχει νομοθετηθεί μια διαδικασία εγγραφών σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που στόχο έχει τον κεντρικό έλεγχο των εγγραφών, τον περιορισμό του αριθμού των τμημάτων και την αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα. Η διαδικασία αυτή, που καταγγέλλεται όλα αυτά τα χρόνια από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, πραγματοποιήθηκε εφέτος, όπως και πέρυσι, με ακόμη χειρότερους όρους, μιας και συρρικνώθηκε σημαντικά το χρονικό διάστημα για τις εγγραφές μαθητών με αποτέλεσμα να υπάρχουν μαθητές που δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εγγραφής τους.  

            Στο Ν. Ημαθίας 35 τμήματα σε ΓΕΛ και 25 σε ΕΠΑΛ δε συμπληρώνουν τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό μαθητών και έχουν χαρακτηριστεί ως ολιγομελή. Για να λειτουργήσουν, κάποια από αυτά χρειάζονται κατ' εξαίρεση έγκριση από τον Περιφερειακό Διευθυντή και τα υπόλοιπα από το Υπουργείο Παιδείας. Κάποια από αυτά τα τμήματα, χαρακτηρίζονται ως ολιγομελή ακόμη κι αν έχουν επιλεχθεί από μεγάλο αριθμό μαθητών (ακόμη και 17 μαθητών), μιας και απαιτούνται τουλάχιστον 20 μαθητές στα ΓΕΛ των πόλεων της Ημαθίας για να λειτουργήσουν οι Ομάδες Προσανατολισμού.  Σημαντικός είναι ο αριθμός των χαρακτηρισμένων ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ, των Εσπερινών σχολείων, του Μουσικού Σχολείου ή και περιφερειακών σχολείων. Η λειτουργία τμημάτων αυτών επιβάλλεται ακόμη και με μικρό αριθμό μαθητών, λόγω της φύσης των συγκεκριμένων σχολείων.  

            Σύμφωνα με την νομοθεσία τα ολιγομελή τμήματα αυτή τη στιγμή δεν υφίστανται με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα. Σε περίπτωση που δεν εγκριθούν, θα πρέπει οι μαθητές το Σεπτέμβρη να βρουν άλλο σχολείο για να συνεχίσουν στο αντίστοιχο τμήμα τομέα, ειδικότητας ή και ομάδας προσανατολισμού, που επιθυμούν. Διαφορετικά καλούνται να φοιτήσουν σε κάποιο άλλο τμήμα του ίδιου σχολείου ακόμα και αν δεν το επιθυμούν. Η εγγραφή το Σεπτέμβριο των μαθητών που δεν ολοκλήρωσαν μέχρι τώρα την εγγραφή τους  θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα και κάποια τμήματα να πάψουν να χαρακτηρίζονται ως ολιγομελή. Όμως στους μαθητές αυτούς δε δίδεται η δυνατότητα να επιλέξουν κάποιο από τα τμήματα που χαρακτηρίζονται ως ολιγομελή!!! Αυτή η αδιανόητη διαδικασία αφαιρεί από τους μαθητές το δικαίωμα να σπουδάσουν αυτό που πραγματικά θέλουν και τους οδηγεί είτε στην επιλογή κάποιου τμήματος που δεν επιθυμούν είτε στην αλλαγή σχολείου.  

            Σήμερα και μετά την εμπειρία της πανδημίας, αυτό το πλαίσιο εγγραφών δεν πρέπει να εφαρμοστεί, γιατί  

 α) έχουν όλοι πλέον κατανοήσει πως είναι επιτακτική ανάγκη η μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα και  

β) παραπάνω από τα δυο τελευταία χρόνια τα σχολεία δεν λειτούργησαν κανονικά και τα μαθησιακά κενά των μαθητών είναι δεδομένα. 

 Ένα από τα επιβαλλόμενα μέτρα θα έπρεπε να είναι η λειτουργία τμημάτων με μικρό αριθμό μαθητών. 

            Η κυβέρνηση όμως επιχειρεί τη δημιουργία τμημάτων ακόμη και με περισσότερους από 27 μαθητές.  

Απαιτούμε:  

1. Κατάργηση του απαράδεκτου νομικού πλαισίου για τις εγγραφές μαθητών στα σχολεία. 

2. Έγκριση λειτουργίας όλων των ολιγομελών τμημάτων.  

                                                                                                                                



 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου