συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Συμμετέχουμε μαζικά στις εκλογές! Δυναμώνουμε την ΕΛΜΕ μας! Στις 13/12 στηρίζουμε την Αντίσταση Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας!



Συμμετέχουμε μαζικά στις εκλογές! Δυναμώνουμε την ΕΛΜΕ μας! Στις 13/12 στηρίζουμε την Αντίσταση!

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ της Γ΄ΕΛΜΕ Αθήνας διεξάγονται σε μια δύσκολη, για τα εργατικά και λαϊκά στρώματα, πολιτική και συνδικαλιστική συγκυρία. Η επίθεση της κυβέρνησης ξεδιπλώνεται σε όλα τα επίπεδα, ενώ σε διεθνές επίπεδο τα σύννεφα του πολέμου απλώνονται από την Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή. Το κράτος -τρομοκράτης του Ισραήλ επιδίδεται σε μια τεράστια επιχείρηση εξόντωσης του παλαιστινιακού λαού, με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ να στηρίζουν την Ισραηλινή φονική μηχανή. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ενεργό ρόλο και συμμετοχή παραχωρώντας πλοία, βάσεις και αεροδρόμια για να διευκολύνει το έγκλημα. Η 112 ΠΜ στην Ελευσίνα έχει μετατραπεί σε αμερικανικό ορμητήριο πολέμου, η βάση της Σούδας είναι έτοιμη να υπηρετήσει τους αμερικανικούς σχεδιασμούς και ελληνικές φρεγάτες, ενταγμένες σε αποστολές με τη σφραγίδα των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και ΕΕ, περιπολούν στη νότια και ανατολική Μεσόγειο. Ενεργό ρόλο έχει η κυβέρνηση και στον πόλεμο στην Ουκρανία, με το κόστος της βασικής εκπαίδευσης των Ουκρανών πιλότων στα F16 να αγγίζει τα 900.000.000 €! Η συμπόρευσή της με τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις στην περιοχή, βάζει το λαό μας σε επικίνδυνες περιπέτειες με πιθανή γενικότερη πολεμική ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή.

 

Ακρίβεια – κερδοσκοπία και η κοροϊδία των αυξήσεων

Η ελληνική κοινωνία προετοιμάζεται για τον χειρότερο χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών.Μετά από 13 χρόνια μισθολογικής καθήλωσης, με μνημονιακές μειώσεις ως και 40%, η πρωτοφανής ακρίβεια - αισχροκέρδεια και οι ραγδαίες ανατιμήσεις σε τρόφιμα, ρεύμα και καύσιμα δεν αντιμετωπίζονται με κυβερνητικά επιδόματα-κοροϊδία και τις δήθεν αυξήσεις του 4%, τη στιγμή που ο πληθωρισμός αγγίζει σε βασικά είδη επιβίωσης το 10%. Μεγάλες επιχειρήσεις στους κλάδους των τροφίμων, της ενέργειας και των καυσίμων έχουν αυτά τα χρόνια υπερκέρδη από την άνοδο των τιμών στα προϊόντα και τις υπηρεσίες, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να λάβει στοιχειώδη μέτρα περιορισμού της κερδοσκοπίας και των κερδών των μονοπωλίων. Η άνοδος των τιμών οφείλεται στα αδιέξοδα του κεφαλαιοκρατικού συστήματος οργάνωσης της οικονομίας, όπου οι ολιγάρχες – κερδοσκόποι, με τις πλάτες του κράτους, θέλουν διαρκώς να αυξάνουν τα κέρδη τους, ακόμα και εάν αυτό οδηγεί στην εξαθλίωση των εργατικών μαζών. Την ίδια στιγμή, ένας νεοδιόριστος αμείβεται με 740€ καθαρά! Οι εργαζόμενοι, οι εκπαιδευτικοί, τα σωματεία και τα συνδικάτα καλούμαστε το επόμενο διάστημα να αντιπαλέψουμε την ακρίβεια που συνεχίζει να απειλεί το εισόδημα και την επιβίωσή μας, να διεκδικήσουμε πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς. Τα συνδικάτα πρέπει να κηρύξουν μια μεγάλη πανεργατική απεργία, η οποία πρέπει να οργανωθεί από τα κάτω, από τα πρωτοβάθμια σωματεία και να γίνει υπόθεση του καθενός και της καθεμιάς στους χώρους δουλειάς.

Επιδιώκουν σωματεία ηλεκτρονικά  – εργαζόμενους χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα

Στα σωματεία, ο κυβερνητικός συνδικαλισμός όλων των αποχρώσεων συνεχίζει να προωθεί την εφαρμογή διατάξεων των αντεργατικών νόμων Χατζηδάκη-Γεωργιάδη που αφορούν τη λειτουργία των συνδικάτων. Τον ολισθηρό δρόμο που άνοιξαν πέρυσι ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ με την απόφασή τους να συμμετάσχουν στις ηλεκτρονικές εκλογές, συνεχίζουν ΔΑΚΕ και ΠΕΚ στην Α' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσων, όπου και αποφάσισαν να διενεργήσουν τις εκλογές και ηλεκτρονικά! Χρειάζεται επίμονη και συνεπή στάση από τις αγωνιστικές παρατάξεις, αλλά και ενεργητική συμμετοχή των εργαζομένων για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την ανυπακοή σε όσα προβλέπουν οι αντεργατικές διατάξεις, οι οποίες περιορίζουν την ελεύθερη λειτουργία των σωματείων. Τα βασικά σημεία αντιπαράθεσης θα είναι ο τρόπος προκήρυξης των απεργιών, που πρέπει να συνεχιστούν με βάση το ν. 1264/82, η αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογέςκαι η μάχη για τις ποινές (6 μήνες φυλακή και 5.000€ πρόστιμο) που αφορούν την «παρεμπόδιση εργασίας».

 

Η επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση συνεχίζεται

Όσα επιχειρούνται αυτήν την ώρα στη δημόσια εκπαίδευση ακολουθούν κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης απέναντι στην ΕΕ, στον ΟΟΣΑ, στην αγορά, στους ολιγάρχες και στους «εμπόρους της γνώσης», κατεδαφίζοντας της Δημόσια Παιδεία και εξαπολύοντας πόλεμο απέναντι στους εκπαιδευτικούς και τους αγώνες τους, που τέσσερις δεκαετίες τώρα συνεχίζουν να κρατούν ζωντανό το δημόσιο και δημοκρατικό χαρακτήρα του σχολείου. Για αυτό και φέτος μας βρίσκουν μπροστά τους σε κάθε σχολική μονάδα, απέναντι στα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών, στην ελαστική εργασία της αναπλήρωσης, στην ομηρία των νεοδιόριστων συναδέλφων/ισσών και στη λογική των μεντόρων – συντονιστών και της υπονόμευσης της συναδελφικότητας στο σύλλογο διδασκόντων, της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας – κατηγοριοποίησης των σχολείων και της ατομικής αξιολόγησης, αλλά και στα νέα βέλη κατά της δημόσιας εκπαίδευσης, όπως ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ και η πολιτική της γονεϊκής επιλογής σχολείου. Ο στόχος είναι να επιβληθεί ένα σχολείο που θα λειτουργεί με όρους ιδιωτικής επιχείρησης, με τους/τις μαθητές/τριες και τις οικογένειές τους να αντιμετωπίζονται σαν πελάτες και τους εκπαιδευτικούς να έχουν μετατραπεί σε φοβισμένους και υποταγμένους υπαλλήλους υπό τη δεσποτεία της εκάστοτε διεύθυνσης. Η Τράπεζα Θεμάτων, η Ε.Β.Ε, η αξιολόγηση εξυπηρετούν ακριβώς αυτήν την πολιτική.

Ø  Την ίδια στιγμή οι σύμβουλοι εκπαίδευσης - αξιολογητές, με αύξηση κατά 30% του επιδόματός τους που έφτασε τα 455€ μικτά, επιμένουν να αξιολογήσουν τους/τις νεοδιόριστους/ες συναδέλφους/φισσες μας, σαν να μην γνωρίζουν για την κηρυγμένη απεργία – αποχή της ΟΛΜΕ ενάντια στην ατομική αξιολόγηση. Αν δεν σεβαστούν τον αγώνα μας ενάντια στην αξιολόγηση, θα βρουν όλο τον κλάδο, ενωμένο, απέναντί τους!

 

Η ΟΛΜΕ αρνείται να οργανώσει την αντίσταση του κλάδου απέναντι στην αξιολόγηση

Μετά την αναμενόμενη κήρυξη ως παράνομης της απεργίας – αποχής της ΟΛΜΕ από μέντορες και συντονιστές, ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ αρνήθηκαν να ζητήσουν την επαναπροκήρυξή της από την ΑΔΕΔΥ, όπως έκανε η ΔΟΕ. Σχετικά με την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, μαζί με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό των τριών παρατάξεων συντάχθηκε και η ΑΣΕ – ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, προκρίνοντας τη συμμετοχή σε αυτήν μέσω των «ενιαίων κειμένων»! Η μόνη κάλυψη που προσφέρουν αφορά στην ατομική αξιολόγηση, όπου και παραμένει σε ισχύ η κηρυγμένη από πέρυσι απεργία – αποχή.

Απέναντι στην υποχώρηση της ΟΛΜΕ, δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια σε όλες τις πλευρές της αξιολόγησης. Αντιλαμβάνονται ότι η αξιολογική διαδικασία, αν και τεμαχισμένη σε επιμέρους πυλώνες (ατομική, σχολικής μονάδας, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, θεσμών μεντόρων και συντονιστών κ.λπ.) για να περάσει πιο εύκολα, έχει ενιαίο στόχο.

Διεκδικούμε:

 

·         Αυξήσεις στους μισθούς μας, 1.200 € καθαρά στον νεοδιόριστο. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, απόδοση του παγωμένου ΜΚ 2016-2017, αποκατάσταση των εισοδηματικών απωλειών από το 2010 μέχρι σήμερα.

·         Αφορολόγητο στα 12.000 €. Να καταργηθούν όλοι οι δυσβάσταχτοι φόροι και τα χαράτσια. Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και όλα τα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης. Όχι στην ακρίβεια!

·         Να ακυρωθούν οι ανατιμήσεις στην ενέργεια και στα βασικά προϊόντα και να μπει πλαφόν και διατίμηση στις τιμές! Αυτόματη προσαρμογή των μισθών με βάση τον τιμάριθμο.

·         Μόνιμους μαζικούς διορισμούς τώρα – μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία– πλήρη δικαιώματα στους αναπληρωτές. Όχι στο προσοντολόγιο και σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ.

·         Άμεση μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων! Να μπει τέλος στην ομηρία τους!

·         Όχι στο νέο σχολείο – εξεταστικό κέντρο. Να καταργηθούν τα εξεταστικά πλέγματα (ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων, PISA).

·         Όχι στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση. Απεργία – αποχή από κάθε μορφή αξιολόγησης! Κατάργηση του νόμου 4823/2021.

·         Κατάργηση των μεταγυμνασιακών Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης (ΕΣΚ). Ενιαία 12χρονη εκπαίδευση. Κανένα παιδί χωρίς απολυτήριο Λυκείου.

·         Κατάργηση και ανυπακοή στους νόμους Χατζηδάκη και Γεωργιάδη που καταργούν τη δράση των σωματείων, ποινικοποιούν τους αγώνες και επιβάλουν ένα νέο μεσαίωνα στις εργασιακές σχέσεις.

·         Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου. Πλήρη σύνταξη με 30 χρόνια δουλειάς και χωρίς όριο ηλικίας.

·         Να καταργηθούν οι υπουργικές αποφάσεις για τους μέντορες, ενδοσχολικούς συντονιστές και εκπαιδευτικούς ομίλους.

·         Επαναφορά του ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα.

·         Λευτεριά και ανεξαρτησία στην Παλαιστίνη. Έξω οι φονιάδες Ισραήλ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από τη Γάζα. Καμία εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή. Άμεση αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

·         Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία! Να σταματήσει τώρα η εισβολή της Ρωσίας και κάθε επέμβαση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ! Καμία εμπλοκή της χώρας μας! Να κλείσουν όλες οι βάσεις! Έξω από ΝΑΤΟ – ΕΕ! Ειρήνη και Φιλία των Λαών!

 

 

Τι είναι και τι θέλει η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας

Εδώ και 7 χρόνια, η Αντίσταση είναι η παράταξη της μαχόμενης εκπαιδευτικής αριστεράς, ανεξάρτητη από τους μηχανισμούς της Διοίκησης και με καθημερινή παρουσία και παρέμβαση στα σχολεία, υπερασπιζόμενη τα εργασιακά μας δικαιώματα και το παιδαγωγικό μας έργο.

Παλεύουμε για αγώνες που δεν θα είναι χαμηλής πτήσης στα όρια των απογευματινών συλλαλητηρίων διαμαρτυρίας με τα μάτια στραμμένα στις κάθε λογής εκλογικές κάλπες, αλλά θα κλιμακώνουν την πάλη, με πανεργατικά χαρακτηριστικά, δημιουργώντας όρους νίκης.

Όλη την προηγούμενη περίοδο δώσαμε με αξιοπρέπεια σημαντικές μάχες μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες. Όλες/οι γνωρίζουμε τα ποσοστά συσπείρωσης των συναδέλφων/ισσών του σωματείου μας απέναντι στην επίθεση που δεχτήκαμε, υλοποιώντας την απεργία – αποχή της Γ' ΕΛΜΕ, αλλά και της ΟΛΜΕ, από όλες τις μορφές της αξιολόγησης. Με στάση αλληλεγγύης οι συνάδελφοι/ισσες της Γ΄ ΕΛΜΕ καθυστερήσαμε τη δρομολόγηση αρνητικών εξελίξεων: μέντορες, απλήρωτη υπερωριακή εργασία, αξιολόγηση τη σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού, PISA, παρεμπόδιση των συλλογικών μας διαδικασιών και των δημοκρατικών μας ελευθεριών. Τους δύσκολους αγώνες που είναι μπροστά μας θα τους δώσουμε ξανά μόνιμοι/ες μαζί με τους/τις νεοδιόριστους/ες συναδέλφους/ισσες και αναπληρωτές/τριες. Σε κάθε σύλλογο, σε κάθε σχολείο, να σημάνει τώρα αγωνιστικός συναγερμός. Όσα και αν λένε, τα σχέδια του ΥΠΑΙΘΑ δεν έχουν περάσει ακόμα στο δημόσιο σχολείο, γιατί συναντούν την οργανωμένη και μαζική αντίσταση των εκπαιδευτικών.

Με τα πρωτοβάθμια σωματεία στην πρώτη γραμμή, με επιτροπές αγώνα και με απεργιακούς αγώνες θα συνεχίσουμε τη μάχη! Η αντιεκπαιδευτική πολιτική δεν πρέπει να περάσει!

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Βαλωμένου Γεωργία (4ο ΕΠΑΛ Αθήνας)

Γεωργίου Ελευθερία (3ο ΓΕΛ Γαλατσίου) - νεοδιόριστη 2022

Κιντή Δώρα (15ο ΓΕΛ Αθήνας)

Κούρκουλας Θανάσης(1ο ΓΕΛ Ν. Φιλαδέλφειας)

Μιτσιλέγγας Ζαρίφης (4ο ΓΕΛ Γαλατσίου)

Μιχαηλίδου Ελπίδα (2ο ΕΠΑΛ Ν. Φιλαδέλφειας)

Μπόλης Παναγιώτης (1ο Γυμνάσιο Γαλατσίου) – νεοδιόριστος 2021

Ξυπολιά Δώρα (1ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου)

Παπαγιάννη Ειρήνη (2ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου)

Παπασταμόπουλος Βασίλης (1ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου) - αναπληρωτής

Σουρτζής Φώτης (1ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου)

Σπυράτου Βιργινία - Αγάπη (15ο Γυμνάσιο Αθήνας)

Σπυροπούλου Γωγώ (1ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου)

Τσεσμετζόγλου Άννα (60ο Γυμνάσιο Αθήνας) -αναπληρώτρια

Φάρκωνα Αγγελική (39ο ΓΕΛ Αθήνας)

Χασάπη Αθανασία (Σάσα)  (60ο Γυμνάσιο Αθήνας)

Χρυσοχού Θεοπούλα (Πωλίνα) (1ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου) – αναπληρώτρια


Για εξελεγκτική Επιτροπή

Πλευριτάκη Αθηνά (60ο Γυμνάσιο Αθήνας)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου