συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Αντίσταση Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας: πλαίσιο για τη Γενική Συνέλευση 31/1

 
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας

Ο αγώνας για δωρεάν δημόσια παιδεία συνεχίζεται!

Όλοι/ες στην πανεκπαιδευτική πορεία Πέμπτη 1/2, 12μεσ Προπύλαια

Κανείς διευθυντής να μην γίνει αξιολογητής! Να συνταχθούν με τη συλλογική απόφαση του κλάδου για απεργία – αποχή!

 

Tην Πέμπτη 25/1 η Αθήνα πλημμύρισε για μια ακόμα φορά από το μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, με χιλιάδες φοιτητ(ρι)ες, μαθητ(ρι)ες και εκπαιδευτικούς να διαδηλώνουν σε όλη την Ελλάδα την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και στην ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου μέσα στον Γενάρη ακυρώνεται κάτω από την απήχηση των μαζικών συλλαλητηρίων.

Στριμωγμένο το υπουργείο ρίχνει στο τραπέζι την απειλή της εισαγγελικής παρέμβασης και των ηλεκτρονικών εξετάσεων στα ΑΕΙ για να λήξουν οι καταλήψεις. Στο ρόλο του χωροφύλακα και πρόθυμοι διευθυντ(ρι)ες σχολείων, όπως στο Ρέθυμνο, που μηνύουν μαθητές τους για τις καταλήψεις.

Η αξιολόγηση σέρνεται, αλλά το ΥΠΑΙΘΑ επιμένει στο προχώρημά της

Την ίδια στιγμή, ενώ δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν το πεδίο Α1 της αξιολόγησης των νεοδιόριστων, ξεκινάει ταυτόχρονα και η αξιολόγηση στο πεδίο Α2, από τους διευθυντές, για το παιδαγωγικό κλίμα και τη διαχείριση της τάξης, αλλά και το πεδίο Β, από διευθυντές και συμβούλους παιδαγωγικής ευθύνης, για την υπηρεσιακή συνέπεια και την επάρκεια του εκπαιδευτικού. Στις τηλε-συσκέψεις του ΥΠΑΙΘΑ με τους αξιολογητές ομολόγησαν ότι η αξιολόγηση δεν προχωράει και ότι τα ποσοστά συμμετοχής σε αυτήν είναι χαμηλά (από 10% έως 40%), ενώ δόθηκαν οδηγίες στους αξιολογητές να αξιολογούν και με τις 4 κλίμακες και να σταματήσουν τις επιεικείς αξιολογήσεις!

Επισημαίνουν ότι αξιολογούνται οι νεοδιόριστοι, αλλά δεν παραλείπουν να αναφέρουν και τη σειρά προτεραιότητας για όλους τους εκπαιδευτικούς (στην Αχαΐα ξεκίνησαν να καλούν για την αξιολόγηση και παλιότερους συναδέλφους που διορίστηκαν από το 2003 έως το 2009). 

Οι διευθυντές πρέπει να αποφασίσουν αν θα συνταχθούν με τον κλάδο και την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφασή του για απεργία – αποχή από την αξιολόγηση, ή αν θα σταθούν απέναντί του, επιλέγοντας να εξυπηρετήσουν τα επιθετικά προς την δημόσια παιδεία σχέδια της κυβέρνησης!

Η ΟΛΜΕ για άλλη μια φορά υπονομεύει τον αγώνα

Οι παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, νυν και πρώην, στο ΔΣ της ΟΛΜΕ μπροστά στο μέγεθος της επίθεσης, αντί για καλά οργανωμένο απεργιακό αγώνα, αποφάσισαν άλλη μια τρίωρη στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση προέδρων 10 Φλεβάρη. Ενώ ήδη ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που διαλύει την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, είναι προ των πυλών το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, στα σχολεία εντείνεται η προσπάθεια να ξεκινήσει η δεύτερη φάση της ατομικής αξιολόγησης στην οποία το ρόλο του αξιολογητή θα τον αναλάβει ο διευθυντής, η ομοσπονδία δεν έχει εξαγγείλει ακόμα κανένα πρόγραμμα δράσης, σε μια προσπάθεια υπονόμευσης και αποκλιμάκωσης των αγώνων. Τώρα είναι η ώρα να συσπειρωθεί όλο το μαχητικό κομμάτι της εκπαίδευσης και τα πρωτοβάθμια σωματεία ΕΛΜΕ - ΣΕΠΕ να μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους, τους μαθητές, τους γονείς, σε ένα μέτωπο υπεράσπισης της δημόσιας παιδείας. Η απάντηση πρέπει να είναι η όξυνση και ριζοσπαστικοποίηση του αγώνα μέσα από τη σύνδεσή του με εκείνο των φοιτητών και των μαθητών.

 

Προτεινόμενο πρόγραμμα δράσης στο ΔΣ της Γ ΕΛΜΕ

·                     Καλούμε τους διευθυντές να υπογράψουν την δήλωση της Απεργίας Αποχής από την αξιολόγηση. Να υπερασπίσουν το δημόσιο δωρεάν σχολείο, την ισότητα και την δικαιοσύνη στους συλλόγους διδασκόντων και να ταχθούν με τον αγώνα που δίνουν όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι νεοδιόριστοι, αλλά και όλος ο κλάδος!

·                     Μπλοκάρουμε τις αξιολογήσεις των νεοδιόριστων! Καλούμε τους/τις νεοδιόριστους/ες να ενημερώνουν το σωματείο όταν επιχειρείται «παρατήρηση» της διδασκαλίας τους από διευθυντή ή σύμβουλο. Παρουσία της ΕΛΜΕ έξω από το σχολείο την ημέρα έλευσης του αξιολογητή! Ενεργοποίηση των στάσεων εργασίας της ΟΛΜΕ από τους συλλόγους διδασκόντων, σε κάθε απόπειρα υλοποίησης της αξιολόγησης. Κατεβάζουμε τα μολύβια, σταματάει το μάθημα μέχρι να φύγει ο αξιολογητής!

·                     ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΑΔΕΔΥ να προκηρύξουν πανεκπαιδευτική Απεργία για την Πέμπτη 1/2!

·                     Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ (2/2) να αποφασίσει πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία για την Πέμπτη 8/2.

·                     Απογευματινό παλλαϊκό συλλαλητήριο υπεράσπισης της δημόσιας δωρεάν παιδείας (ενδεικτική ημερομηνία 5/2) σε συνεννόηση με άλλες ΕΛΜΕ.  

·                     Στη ΓΣ Προέδρων η Γ' ΕΛΜΕ να υποστηρίξει κάθε πρόταση για άμεση απεργιακή κλιμάκωση (στα μέσα Φλεβάρη και σίγουρα πριν τις 28/2), νέες Γενικές Συνελεύσεις και νέα Γενική Συνέλευση Προέδρων.

·                     Σύσταση Επιτροπής Αγώνα της Γ ΕΛΜΕ υπεράσπισης της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας

·                     Ανοιχτές συσκέψεις με Συλλόγους κι Ενώσεις Γονέων, με σκοπό την ενημέρωσή τους για τις δυσμενείς αλλαγές στην εκπαίδευση.

·                     Έκτακτη ενίσχυση του απεργιακού ταμείου της Γ ΕΛΜΕ.

·                     Στεκόμαστε στο πλευρό των μαθητών μας. Δεν κάνουμε τηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία.

·                     Συγκέντρωση ενάντια στις διώξεις εκπαιδευτικών και στην επιβολή κλίματος εκφοβισμού και τρομοκρατίας στα σχολεία στις 2/2/2024 στο Σύνταγμα, 1.30μμ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου