συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση στο ΥΠΠΟ: Ημερολόγιο κυκλώματος (διαφθοράς) Ι: τι δεν έχει κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού

Με την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση στο ΥΠΠΟ
Για νίκη στους αγώνες των εργαζόμενων!!!
Ημερολόγιο κυκλώματος (διαφθοράς) Ι: τι δεν έχει κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού
Μέρα 1η: Την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024 οι αστυνομικοί επισκέφτηκαν την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων (ΥΝΜΤΕΑΑΣΕΚ). Από κει, έφυγαν μαζί με την Τμηματάρχη Προστασίας Μνημείων (τι ειρωνεία!) που σήμερα είναι προφυλακισμένη, πήγαν στο σπίτι της για κατ' οίκον έρευνα και από κει στην φυλακή. Την ίδια μέρα συνελήφθησαν και οι υπόλοιποι του κυκλώματος, μεταξύ αυτών υπάλληλοι του Δήμου Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής. Ο Δήμος Αθηναίων έβγαλε αμέσως ανακοίνωση ότι οι υπάλληλοι του τίθενται σε αργία. Το ΥΠΠΟ έκανε ότι δεν άκουσε τίποτα.
Μέρα 2η: Στις 6 Ιουλίου η αστυνομία έστειλε στον Εισαγγελέα το προανακριτικό υλικό και τις κατηγορίες για την Τμηματάρχη της  ΥΝΜΤΕΑΑΣΕΚ (και μέλος στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Νοτίου Αιγαίου), καθώς και δύο ακόμη υπαλλήλους του ΥΠΠΟ: τον (τέως) Πρόεδρο του ΓΣ της ΠΟΕ ΥΠΠΟ και (τέως) μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, καθώς και τον (τέως) Γραμματέα της ΠΟΕ ΥΠΠΟ και γραμματέα του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Αττικής. Το ΥΠΠΟ έκανε ότι δεν άκουσε τίποτα.
Μέρα 3η-μέρα 4η: Βουίζουν τα ΜΜΕ για το «κύκλωμα», βγαίνουν συνομιλίες και ο τρόπος δράσης του κυκλώματος. Δημοσιογράφοι τηλεφωνούν απορημένοι στο ΥΠΠΟ και ρωτάνε τι θα κάνει το ΥΠΠΟ. Το ΥΠΠΟ συνέχισε να παριστάνει ότι δεν έμαθε τίποτα.
Μέρα 5η: Την Τρίτη 9 Ιουλίου από το πρωί συνεδρίαζε το Τοπικό Συμβούλιο Αττικής, Στερεάς και Νήσων -σαν να μη συμβαίνει τίποτα- με γραμματέα του Συμβουλίου τον κατηγορούμενο για δωροληψία και παράβαση καθήκοντος (σύμφωνα με την δικογραφία, ζήταγε χρήματα για τις υποθέσεις που θα πέρναγαν από το Τοπικό Συμβούλιο). Και μάλιστα την στιγμή που ήδη είχε ανακοινωθεί στα ΜΜΕ ότι ήταν κατηγορούμενος και ήδη τον είχε διαγράψει το κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ. Όμως, το ΥΠΠΟ συνέχισε να κάνει ότι δεν άκουσε τίποτα.
Μιλάμε για το ίδιο Υπουργείο που έσπευσε να κάνει ΕΔΕ για ανακοίνωση εργαζόμενων ενάντια στο ΝΑΤΟ. Μιλάμε για το ίδιο Υπουργείο που τα γραφεία της πολιτικής ηγεσίας τηλεφωνούν στις Υπηρεσίες για ψύλλου πήδημα. Αλλά να πουν ότι τα στελέχη της αγαπημένης κλίκας της Υπουργού είναι εμπλεκόμενα σε δικογραφία για κύκλωμα εκβίασης, αυτό το… «ξέχασαν».
Τελικά την 5η μέρα, Τρίτη 9 Ιουλίου, στις 2 το μεσημέρι, μετά από την κατακραυγή, το Υπουργείο Πολιτισμού αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, να παραδεχτεί ότι 3 υπάλληλοί του είναι κατηγορούμενοι για δωροληψία και να ανακοινώσει ότι θα τους θέσει σε δυνητική αργία. Μάλιστα πέρασε από το συμβούλιο και η υπόθεση για την οποία ο υπάλληλος αυτός είχε ζητήσει να του δώσουν -μισά μισά με τον τρίτο κατηγορούμενο- 4.000 ευρώ! Τελικά η συνεδρίαση, μετά την αναστολή καθηκόντων, ματαιώθηκε. Κατά τα άλλα, η Υπουργός στη Βουλή είπε ότι το Υπουργείο έδρασε αστραπιαία και ότι όλα έγιναν «αυθημερόν».
Το γιατί συμβαίνουν όλα αυτά με τα εκλεκτά μέλη της μενδωνικής παράταξης ΔΗΣΥΠ, είναι ήδη γνωστό (βλ. ανακοίνωση ΕΑΚ Συνδικαλιστές της ΔHΣΥΠ εμπλεκόμενοι σε κύκλωμα εκβιαστών: Δυστυχώς, δεν πέσαμε κι από τα σύννεφα)
Το τι έχει γίνει από τότε μέχρι σήμερα, όμως, δεν είναι και τόσο γνωστό. Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα από όσα θα έκανε ένα Υπουργείο που θα ήθελε όντως να διαλευκανθεί το σκάνδαλο που το αφορά και θα ήθελε όντως ξεριζώσει την διαφθορά.
Μήπως δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής, όπως έκανε ο Δήμος Αθηναίων; Όχι βέβαια!
Μήπως άλλαξε Διευθυντή στην  ΥΝΜΤΕΑΑΣΕΚ ή Προέδρους στα Τοπικά Συμβούλια, όπως έκανε η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Αθηναίων, που ξήλωσαν όλους τους προϊσταμένους των υπηρεσιών όπου παρουσιάστηκαν κρούσματα διαφθοράς; Όχι βέβαια!
Τι θα κάνει το Υπουργείο; Ό,τι χρειάζεται για να «μπαζωθεί» η αλήθεια.
Η Υπουργός Πολιτισμού δήλωσε στη Βουλή ότι:
ανέθεσε στην Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου να κάνει εσωτερικό έλεγχο για τις υποθέσεις του «τυχόν χειρίστηκαν» οι υπάλληλοι αυτοί. Ωραίο ακούγεται, όμως στο ΥΠΠΟ γνωριζόμαστε λίγο καλύτερα. Η ανάθεση στη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου έχει ένα και μόνο στόχο: να συγκαλυφθεί το θέμα, όπως και οι πολιτικές ευθύνες για την «κάλυψη» στους επίορκους υπαλλήλους. Απλώς την ευθύνη  δεν θα την έχει η Υπουργός, αλλά η «Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου» (ΜΕΕ). Ακούγεται πιο ωραίο, κάτι σαν «Αδιάφθοροι» ή CSI, αλλά ποιος είναι στ' αλήθεια η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου στο ΥΠΠΟ; Στη μονάδα προΐσταται ο  Ανδρέας Ραλλάτος, επίσης στέλεχος της ΔΗΣΥΠ, της ίδιας παράταξης από την οποία προέρχονται οι κατηγορούμενοι (η παράταξη του Γιάννη Τσακοπιάκου). Ο Ραλλάτος πήρε την πρώτη θέση ευθύνης του το 2019, όταν εν μέσω του γνωστού σκανδάλου, η Υπουργός τον διόρισε Διευθυντή στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλληλων ΥΠΠΟ. Ποια ήταν η πρώτη του πράξη; Να εισηγηθεί στο ΔΣ την χρηματοδότηση της ΠΟΕ ΥΠΠΟ με 100.000 ευρώ (παράνομη δαπάνη). Ποια ΠΟΕ ΥΠΠΟ; Την ΠΟΕ του Γ. Τσακοπιάκου που ήταν ήδη κατηγορούμενος για κακουργήματα για την υπόθεση των πλαστών δανείων. Προκειμένου να εγκρίνει το ΔΣ αυτή τη δαπάνη, η Υπουργός άλλαξε τη σύνθεσή του, και ποιους διόρισε; Την σήμερα προφυλακισμένη Τμηματάρχη και τον σήμερα κατηγορούμενο (πρώην) Γραμματέα της ΠΟΕ. Για αυτές και για άλλες υπηρεσίες που πρόσφερε στην Υπουργό και στον Τσακοπιάκο, ο κ. Ραλλάτος ανταμείφθηκε με τη θέση του Προϊστάμενου της ΜΕΕ. Οπότε το «μπάζωμα» είναι σίγουρο!
– έχει ζητήσει από την Εισαγγελία το σύνολο της δικογραφίας. Βεβαίως την δικογραφία θα την είχε ήδη το Υπουργείο, αν είχε δηλώσει να πάει παράσταση πολιτικής αγωγής ενάντια στους επίορκους υπαλλήλους -αλλά δεν το έχει κάνει. Η δικογραφία, επίσης, έχει διαρρεύσει σε ένα σωρό ΜΜΕ και γνωρίζουμε ήδη υποθέσεις που περιέχει, ακόμη και διαλόγους. Αλλά το Υπουργείο θα… περιμένει να του απαντήσει η Εισαγγελία σε μερικούς μήνες που θα έχει ολοκληρωθεί η προανάκριση. Μέχρι τότε θα δηλώνει άγνοια. Βολικό, πολύ βολικό.
Είναι τόσο αηδιαστική αυτή η υπόθεση για όλους μας… Βολεμένα τσιράκια της πολιτικής ηγεσίας που ζήταγαν δεσμίδες με χιλιάρικα είτε για «γρηγορόσημο» είτε για να κάνουν τα στραβά μάτια σε παρανομίες, είτε για να αφήσουν αρχαιότητες να καταστραφούν με το αζημίωτο, ενώ ισχυρίζονταν ότι «εξυπηρετούν καλύτερα τον πολίτη» και ότι «δεν εργαλειοποιούν τις αρχαιότητες». Είδαμε τι εννοούσαν…
Για να μην δουλευόμαστε, ας δούμε τι θα έκανε ένα Υπουργείο, η διοίκηση ή η πολιτική ηγεσία ή και οι δύο μαζί, αν όντως ήθελε να μάθει τι συμβαίνει εντός του και αν ήθελε πράγματι να πατάξει την διαφθορά.
-Θα είχε δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, θα είχε πάρει την δικογραφία, τις απομαγνητοφωνήσεις, τα χειρόγραφα σημειώματα και όλα τα δημοσιεύματα του τύπου και θα έψαχνε ήδη από τώρα ποιες υποθέσεις αφορούν και ποιος ήταν ο τρόπος δράσης του κυκλώματος εντός του ΥΠΠΟ.
-Θα είχε ζητήσει τους φακέλους για τις υποθέσεις που αναφέρονται στην δικογραφία (από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας ξέρουμε ήδη ότι το κύκλωμα μπλέκεται στις υποθέσεις Sea Satin και  Τοmmy Hilfiger στη Μύκονο, δύο υποθέσεις στην Σαντορίνη, υποθέσεις στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, μια υπόθεση στα Γλυκά Νερά) για να δει τι συνέβη, αν έχουν εκδοθεί πλαστές εγκρίσεις ή εγκρίσεις που βασίστηκαν σε πλαστά χαρτιά ή δεδομένα και αν πρέπει να αρθούν. Θα έστελνε τα συμπεράσματα στον Εισαγγελέα για να συσχετιστούν με τον φάκελο του «κυκλώματος».
-Θα έκανε έρευνα στους φακέλους αυτούς και στους υπαλλήλους για να δει αν εμπλέκονται κι άλλοι από το ΥΠΠΟ (τζιζ κακό, τι είναι αυτά που λέτε, σιγά μην έκανε τέτοιο πράγμα, θα ξεμείνει από «πρόθυμους» η Υπουργός αν το κάνει αυτό!)
-Στις απομαγνητοφωνήσεις του κυκλώματος υπάρχουν και τα ονόματα των υπαλλήλων που έκαναν ευσυνείδητα την δουλειά τους και αποτελούσαν «εμπόδιο» στα μέλη του κυκλώματος και έπρεπε να «βγουν από τη μέση». Οποιαδήποτε ηγεσία θα ήθελε να καταπολεμήσει την διαφθορά στο Υπουργείο, θα καλούσε αυτούς τους υπαλλήλους που ήταν στο στόχαστρο του κυκλώματος, καταρχάς για να τους πει μπράβο για την ευσυνειδησία τους. Και για να τους ρωτήσει τι εμπόδια έβρισκαν στη δουλειά τους και πώς μπορούν να βοηθηθούν. (Βέβαια το έργο το είδαμε και πέρσι, μετά τον ξυλοδαρμό του Μανώλη Ψαρρού, για το πόσο ενδιαφέρθηκε η Υπουργός για τους ευσυνείδητους υπαλλήλους…)
-Θα απάλλασσε αμέσως από τα καθήκοντά τους τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και τους Προέδρους των δύο Τοπικών Συμβουλίων που εμπλέκονται στην δικογραφία. Δεν έχει σημασία αν ήξεραν ή όχι. Σημασία έχει ότι είτε με την ανοχή τους, είτε από τη βλακεία τους, είτε γιατί είχαν εμπιστοσύνη στους λάθος ανθρώπους. Η ευθύνη τους είναι αντικειμενική, καθώς, ανεξάρτητα από το αν γνώριζαν κάτι ή όχι, είναι αυτοί που φέρουν την αντικειμενική ευθύνη ως προϊστάμενοι που με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους επέτρεψαν στο κύκλωμα να δρα και να παρεμβαίνει στη λειτουργία της υπηρεσίας. (Να επισημάνουμε ότι όχι απλώς δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, αλλά δεν έχει καν αντικατασταθεί η Τμηματάρχης από μέλος του Τοπικού Κυκλάδων, παρότι είναι προφυλακισμένη, ούτε ο έτερος κατηγορούμενος από γραμματέας του Τοπικού Αττικής, παρότι είναι σε αναστολή καθηκόντων! Απλώς οι συνεδριάσεις γίνονται με τους αναπληρωματικούς τους. Ο Προϊστάμενος της  ΥΝΜΤΕΑΑΣΕΚ   στη θέση του. Σαν κανονικά, σαν να μη συνέβη τίποτε, σαν να μην έχει καμία ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις. Μιλάμε για το ίδιο Υπουργείο που ξήλωσε τον καθηγητή Κουμούση από το ΚΑΣ επειδή δεν υπερψήφισε την καταστροφή των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου. Αλλά τους κατηγορούμενους για το κύκλωμα ακόμη δεν τους έχει ξηλώσει…).
-Ειδικά για την  ΥΝΜΤΕΑΑΣΕΚ, θα έκανε αμέσως κρίση για να οριστούν Τμηματάρχες και Προϊστάμενος, με βάση τα προσόντα, καθώς οι επιλογές της Υπουργού είδαμε πού οδήγησαν. (Όχι απλώς δεν έγινε κάτι τέτοιο, αλλά ακόμη και για την θέση της προφυλακισμένης πάλι παρενέβη η πολιτική ηγεσία για το ποιος υπάλληλος θα οριστεί. Για κρίσεις δεν το συζητάμε καν… Να επισημάνουμε επίσης ότι η προφυλακισμένη έγινε Τμηματάρχης και αναπληρώτρια Διευθύντρια με τις ευλογίες της Υπουργού, του Υπηρεσιακού Γραμματέα και της ΓΔΑΜΤΕ, καθώς έχαιρε της εμπιστισύνης όλων τους…)
-Θα ζήταγε δημόσια συγνώμη που άλλαξε με νόμο (τον διαβόητο 5021) τη σύνθεση ειδικά του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Νοτίου Αιγαίου (από όλα τα συμβούλια της χώρας!), όπως το είχε ζητήσει η προφυλακισμένη Τμηματάρχης, προφανώς για να διευκολυνθούν οι «δραστηριότητές» της, και θα επανέφερε το συμβούλιο στην πρότερη μορφή.
-Θα καλούσε τα μέλη όλων των Τοπικών Συμβουλίων και τους Διευθυντές για να τους εξηγήσει τον τρόπο δράσης του Κυκλώματος για να γνωρίζουν και να αναγνωρίζουν τα «σημάδια» στις συνεδριάσεις ή στις Υπηρεσίες τους. Θα καθόριζε τακτή εναλλαγή στους γραμματείς και τους προέδρους των Συμβουλίων. (Ας μην ξεχνάμε ότι αυτός που κατηγορείται ότι ζήταγε 3.000 ή 4.000 ευρώ για υποθέσεις που έμπαιναν στο Τοπικό, προκειμένου να έχουν αίσια «έκβαση», ήταν για πολλά χρόνια γραμματέας στο Τοπικό Συμβούλιο και μάλιστα είχε το «προνόμιο» να χρεώνεται κατ΄ αποκλειστικότητα τις υποθέσεις του Τοπικού Συμβουλίου, ενώ όλοι οι άλλοι συνάδελφοι και συναδέλφισσες έχουν και όλη την υπόλοιπη δουλειά τους, μαζί με τη γραμματεία του Τοπικού!).
-Θα απαγόρευε την πρόσβαση σε όλους τους «μεσάζοντες», όπως τις εταιρείες που έχουν στήσει και πρώην μέλη της Υπηρεσίας και προσφέρουν τις «υπηρεσίες» τους, βασικά τις γνωριμίες τους. Αληθεύει ότι συγκεκριμένος δικηγόρος,  που είχε διατελέσει σε θέση πολιτικής ηγεσίας στο ΥΠΠΟ, αναλάμβανε ιεραρχικές προσφυγές του ίδιου κυκλώματος;
-Θα άλλαζε άμεσα τη σύνθεση  των Κεντρικών Συμβουλίων, για τα οποία τα μέλη του κυκλώματος έλεγαν μεταξύ τους ότι η ταρίφα ήταν 40.000 (ενώ στο Τοπικό ήταν 3.000)! Αυτή η πληροφορία δεν ενδιαφέρει την Υπουργό; Τον Γενικό Γραμματέα που προΐσταται των συμβουλίων; Τα μέλη και τους εισηγητές στα συμβούλια; Δεν ανησυχεί κανείς μήπως εισπράττονται αυτά τα ποσά; Ούτε από ποιους εισπράττονται; Μήπως ήρθε πλέον η ώρα να πάψει να προεδρεύει των Κεντρικών Συμβουλίων ο ΓΓ του ΥΠΠΟ και στη θέση του να μπει ανώτατος δικαστικός, για να μην υπάρχουν σκιές στον τρόπο που αυτά τα συμβούλια αποφασίζουν;
-Θα ακύρωνε τους διαγωνισμούς στους οποίους προήδρευε η προφυλακισμένη Τμηματάρχης. Πόσο μάλλον διαγωνισμούς με μία μόνο υποψήφια εταιρεία, τη UNITED, στην Ακρόπολη (διαγωνισμός του ΟΔΑΠ).
Επειδή όμως γνωρίζουμε σε ποιο Υπουργείο είμαστε, επειδή γνωρίζουμε ότι οι υπάλληλοι αυτοί δρούσαν με πολιτική κάλυψη -άλλο αν μετά την δημοσιοποίηση του κυκλώματος η Υπουργός και ο ΓΓ παριστάνουν ότι δεν γνωρίζουν τους μέχρι πρότινος συνεργάτες με τους οποίους συνομιλούσαν τακτικά!- ξέρουμε ότι τίποτε από τα παραπάνω δεν θα συμβεί με πρωτοβουλία της ηγεσίας του ΥΠΠΟ, πολιτικής ή υπηρεσιακής. Ούτε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας ΠΟΕ ΥΠΠΟ, η ηγεσία της οποίας μετρά άλλες δύο δικογραφίες με κακουργήματα.
Οι ίδιοι οι υπάλληλοι πρέπει να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε, μέσα από τα σωματεία μας, η υπόθεση να μην κουκουλωθεί αλλά να διαλευκανθεί πλήρως, ώστε να καθαρίσει το όνομα όλων όσοι και όσες δουλεύουμε για την εξυπηρέτηση των πολιτών και όχι για το προσωπικό μας όφελος και τη «μίζα».
%cf%84%ce%b9/




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου