συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Μια απάντηση σχετικά με τις ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ και έγγραφο που στάλθηκε με την υπογραφή του Δ.Σ. του Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε.

            ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ζ' Σ.Ε.Π.Ε. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

Κόντρα στα παιχνίδια του κυβερνητικού συνδικαλισμού ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ

Σχετικά με έγγραφο που στάλθηκε στις 10 Αυγούστου με την υπογραφή του Δ.Σ. του Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε.

Συνάδελφοι/ισσες

Το Σάββατο 10 Αυγούστου στάλθηκε από το e-mail του Ζ΄ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσσαλονίκης ένα έγγραφο με τον τίτλο "ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΩΝ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε." και υπογραφή "ΤΟ Δ.Σ.  του  Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε.". Κι αν ξεπεράσουμε την φράση «αίτηση διορισμού» στον τίτλο και την εντάξουμε και αυτήν στη σωρεία των λαθών του κειμένου (γιατί αλλιώς πρέπει να καταφύγουμε σε επικίνδυνα σενάρια περί διορισμών/προσλήψεων εκπαιδευτικών σε τοπικό επίπεδο που προωθούνται από τον ΟΟΣΑ και υιοθετούνται –ή τουλάχιστον δεν απορρίπτονται– από τα πολιτικά κόμματα που μας κυβερνούν τις τελευταίες δεκαετίες), θα πρέπει εξαρχής να σημειώσουμε ότι η σύνταξη και αποστολή του συγκεκριμένου κειμένου όχι μόνο αποτελεί ένα πρωτοφανές γεγονός στην ιστορία του Συλλόγου μας αλλά και ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τη λειτουργία του Δ.Σ. του Συλλόγου. 

Συγκεκριμένα (και ανεξάρτητα προς το παρόν από το περιεχόμενο του κειμένου) τα έγγραφα με την υπογραφή και τη σφραγίδα του Συλλόγου είθισται να είναι πολιτικοσυνδικαλιστικά κείμενα που πιθανόν δεν εκφράζουν τις θέσεις του συνόλου των παρατάξεων του Δ.Σ. και δεν είναι ομόφωνα, αλλά δεν συνηθίζεται (και στον Ζ΄Σ.Ε.Π.Ε. Θεσ/νίκης δεν έχει συμβεί ποτέ τις 3 και πλέον τελευταίες δεκαετίες) να χρησιμοποιούνται από κάποιες παρατάξεις του Δ.Σ. (ακόμη κι αν έχουν την πλειοψηφία) για να καταγγείλουν κάποια ή κάποιες άλλες παρατάξεις για τις θέσεις και τη δράση τους. Κάθε παράταξη, μόνη της ή μαζί με άλλη/ες μπορεί προφανώς να ασκεί κριτική σε άλλες παρατάξεις αλλά μέσα από τα παραταξιακά (ή διαπαραταξιακά) της/τους κείμενα και όχι εργαλειοποιώντας το Σωματείο και το Δ.Σ. του για την εξυπηρέτηση (μικρο)παραταξιακών συμφερόντων.

Το παραπάνω γίνεται πολύ πιο επικίνδυνο όταν το κείμενο που παρουσιάζεται με την υπογραφή του Δ.Σ. και τη σφραγίδα του Συλλόγου δεν τέθηκε ποτέ εις γνώση του συνόλου των μελών του οργάνου (παρά μόνο των εκπροσώπων ΔΑΚΕ και ΔΙΚΤΥΟΥ), δεν συζητήθηκε ποτέ και άρα δεν τέθηκε σε ψηφοφορία και δεν επιτρέπεται να παρουσιάζεται ως απόφαση του Δ.Σ. Μια τέτοιου τύπου λειτουργία του Δ.Σ., κατά την οποία δεν τηρούνται ούτε καν οι στοιχειώδεις κανόνες δημοκρατικής λειτουργίας, όχι μόνο δεν είναι θεμιτή αλλά σίγουρα καθίσταται επικίνδυνη για το Σωματείο και τα συμφέροντα των μελών του.

Μέσα από μια τέτοια λοιπόν αντιδεοντολογική και αντικαταστατική διαδικασία, οι παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού ΔΑΚΕ και ΔΙΚΤΥΟ έρχονται να καταγγείλουν τις «διασπαστικές κινήσεις» των άλλων δύο παρατάξεων του Δ.Σ., των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ (Ριζοσπαστική Κίνηση)  και της ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ, δύο παρατάξεων δηλαδή γνωστών για τη μακρόχρονη συνεπή παρουσία τους σε κάθε δράση του Συλλόγου, στη μακρόχρονη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση και κάθε αγώνα του εκπαιδευτικού κινήματος.

Για να έρθουμε τώρα στο περιεχόμενο του κειμένου, «δεν συντασσόμαστε», γράφει η συμμαχία του κυβερνητικού συνδικαλισμού, «στα συνηθισμένα διασπαστικά μικροπαραταξιακά παιχνίδια που εκμεταλλεύονται την αγωνία των νεοδιόριστων για τη μονιμότητά τους». Ξεπερνώντας τον νέο γλωσσικό σκόπελο περί «μονιμότητας» που την έχουν όλοι όσοι έχουν ήδη διοριστεί (εκτός αν επικρατήσουν σενάρια ΟΟΣΑ που πιο πάνω υπενθυμίσαμε) αντί της «μονιμοποίησης» την οποία διεκδικούμε για τους νεοδιόριστους, να ομολογήσουμε ότι συμφωνούμε απόλυτα με τις δυο παρατάξεις (σε ότι αφορά το ρήμα της πρότασης): όχι δεν συντάσσεστε παρά μόνο μετά από πολύ έντονη πίεση (χωρίς να αναφερόμαστε φυσικά σε προσωπικές διαφοροποιήσεις που ορισμένες φορές υπάρχουν). Κι όταν σας αναγκάζουν να συνταχθείτε οι συνελεύσεις ή η μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, πάλι βρίσκετε τρόπους για τα δικά σας «διασπαστικά μικροπαραταξιακά παιχνίδια».

Καταθέτουμε εδώ ελάχιστα μόνο δείγματα αυτής της διασπαστικής παραταξιακής/κομματικής σας λογικής: Ποια παράταξης ο εκπρόσωπος, την άνοιξη του 2023, όταν δίναμε τη μάχη να μην μπουν οι αξιολογητές στην τάξη, ζητούσε να ψηφίσουμε στις βουλευτικές εκλογές το κόμμα του για να μην περάσει η αξιολόγηση; Ποια ήταν η παράταξη που το 2021-22 αρνήθηκε να υπογράψει εξώδικο για την κήρυξη απεργίας-αποχής από την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, παρότι αυτό αποφασίστηκε από δύο Γεν. Συνελεύσεις του Συλλόγου μας; Ποια ήταν η παράταξη που αμφισβήτησε ακόμη και τη δυνατότητα του Συλλόγου να καλύπτει συνδικαλιστικά τα μέλη του που καθολικά σχεδόν συμμετέχουν στη στάση εργασίας που κήρυξε, όπως έγινε φέτος κατά τις εξετάσεις PISA; Και για να μην κουράζουμε άλλο, ποιες ήταν οι παρατάξεις που το Μάρτη του 2024, σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο προσπάθησαν να σταματήσουν την Απεργία-Αποχή ενάντια στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αλλά το σχέδιό τους απέτυχε λόγω της μαζικότατης συμμετοχής των εκπαιδευτικών στις Συνελεύσεις και της καθολικής σχεδόν υπερψήφιση της επαναπροκήρυξης της Απεργίας-Αποχής από Σωματεία και ΔΟΕ, παρά την τρομοκρατία του κυβερνητικού συνδικαλισμού; Και μπορεί εμείς να αδυνατούμε να κατανοήσουμε τον νεολογισμό της συμμαχίας του κυβερνητικού συνδικαλισμού περί «συντριπτικής δημοκρατικής πλειοψηφίας», αλλά σίγουρα δεν ξεχνιέται η συντριβή της "ενότητάς" τους στη Συνέλευση του Συλλόγου μας τον Μάρτη, όπου ανάμεσα στους 137 παρόντες, έμειναν μόνοι τους αυτοί οι τέσσερεις (4) εκπρόσωποι των δύο παρατάξεων να καταψηφίζουν την πρότασή μας για Απεργία-Αποχή…

Αυτό ακριβώς φοβάται και τώρα η συμμαχία του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΔΑΚΕ-ΔΙΚΤΥΟ-ΔΗΣΥ) που προσπαθεί με κάθε τρόπο να τελειώνει με την υπόθεση της μαζικής αντίστασης στην αξιολόγηση. Αυτό φάνηκε και στο πρόσφατο συνέδριο της ΔΟΕ και φαίνεται και από τη στάση τους μετά τη δικαστική απόφαση που κρίνει παράνομη την άρση της απόφασης νονιμοποίησης των νεοδιόριστων του 2020 στη ΔΙ.Π.Ε. Δυτικής Αττικής (και κατ' επέκταση σε όλη τη χώρα με βάση το "δεδικασμένο" και όλων των νεοδιόριστων 2020, 2021 και 2022 αφού ισχύουν τα ίδια δεδομένα). Δυστυχώς όμως γι αυτούς, παρά τη γραμμή που δίνουν σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο, οι νεοδιόριστοι δεν υπογράφουν λευκά χαρτιά, δεν δέχονται παραπομπή της διεκδικησης σε κάποιο απροσδιόριστο μέλλον και απαιτούν άμεση απάντηση και διεκδίκηση της μονιμοποίησής τους από τα ΠΥΣΠΕ, όπως συμβαίνει άλλωστε και στον Σύλλογό μας, όπου πολλοί νεοδιόριστοι/ες έχουν καταθέσει ήδη ατομική αίτηση στο ΠΥΣΠΕ και ταυτόχρονα καταθέτουν και τα στοιχεία τους στον Σύλλογο για την συλλογική προσφυγή.

Οι νεοδιόριστοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ατομική αίτηση δεν είναι αντιπαραθετική αλλά αντίθετα λειτουργεί ενισχυτικά στη συλλογική προσφυγή και μάλιστα χωρίς χάσιμο χρόνου. Κι έχουν επίσης μνήμη και δεν ξεχνούν ότι και το 2022-23, μετά από επανειλημμένες κινητοποιήσεις από την αρχή της χρονιάς και συλλογικές δικαστικές προσφυγές νεοδιόριστων και Σ.Ε.Π.Ε. σε τοπικό επίπεδο, εξαναγκάστηκε στη συνέχεια και το Δ.Σ. της ΔΟΕ να στηρίξει τις προσφυγές…

Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ του Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε. ήμασταν αυτοί που (και αυτή τη φορά) καταθέσαμε στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας, έγκαιρα αμέσως μετά την δικαστική απόφαση μια πολύ συγκεκριμένη και συνολική πρόταση δράσης για την απαίτηση σε κάθε επίπεδο της μονιμοποίησης των νεοδιόριστων του 2020, του 2021 και (στα τέλη Αυγούστου) του 2022, χωρίς αξιολόγηση. Εμείς ήμασταν αυτοί που, όταν βγήκε η απόφαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ (και παρά τη δηλωμένη διαφωνία μας ως προς το πολιτικά και κινηματικά ελλιπές περιεχόμενό της) ενσωματώσαμε τα όποια στοιχεία της πρότασης της ΔΟΕ στην αρχική μας πρόταση και ζητήσαμε από το Δ.Σ. του Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε. να προχωρήσει με το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και σε συντονισμό με άλλα εκπαιδευτικά Σωματεία της πόλης που έχουν ανάλογες αποφάσεις. Αντίθετα και στην πρώτη και στη δεύτερη πρότασή μας συναντήσαμε την απόλυτη άρνηση του ΔΙΚΤΥΟΥ εξαρχής και της ΔΑΚΕ στη συνέχεια.

Χωρίς δηλαδή να καταθέτουν καμιά απολύτως πρόταση δράσης σε τοπικό επίπεδο ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ να διατυπώσουμε ως Σύλλογος την απαίτηση προς το ΠΥΣΠΕ Δυτ. Θεσ/νίκης να συνεδριάσει άμεσα και να εκδώσει τις διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης, το κάλεσμα σε κινητοποίηση στις 28/8 στη Δ/νση Δυτ. Θεσ/νίκης για τη μαζική/συλλογική κατάθεση αιτήσεων νεοδιόριστων, την κινητοποίηση στις 20/9 που εκδικάζεται η προσφυγή νεοδιόριστων και Σ.Ε.Π.Ε. στο Εφετείο Θεσσαλονίκης και βέβαια την κατάθεση και ατομικής αίτησης του/της κάθε νεοδιόριστου/ης προς το ΠΥΣΠΕ παράλληλα με την συλλογική προσφυγή.

Ποιοι λοιπόν είναι οι ενωτικοί και ποιοι διασπούν, αρνούμενοι ταυτόχρονα την αποφασιστική δράση; Και τελικά πόση αξία μπορεί να έχει το κάλεσμα της τελευταίας παραγράφου του κειμένου της συμμαχίας ΔΑΚΕ-ΔΙΚΤΥΟΥ να «στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘΑ», όταν "ξεχνά" να στείλει το μήνυμα στη Διευθύντρια Π.Ε. και το ΠΥΣΠΕ Δυτ. Θεσ/νίκης που σε τοπικό επίπεδο φέρουν την ευθύνη γιατί έθεσαν «σε ομηρία χιλιάδες εκπαιδευτικούς» (και όχι απλά «επιχείρησαν να θέσουν σε ομηρία…», κατά την νέα λεκτική ακροβασία του συντάκτη του κειμένου). Γιατί άραγε σε ολόκληρο το κείμενο των ΔΑΚΕ-ΔΙΚΤΥΟ δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στις ευθύνες της Δ/νσης και του ΠΥΣΠΕ Δυτ. Θεσ/νίκης για τη μη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων, πολύ σε περισσότερο καμιά απαίτηση για άμεση συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ και έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης με βάση (και) την δικαστική απόφαση;

Σταματάμε εδώ με το έγγραφο της συμμαχίας ΔΑΚΕ-ΔΙΚΤΥΟΥ, αφήνοντας μεταξύ άλλων ασχολίαστες και διατυπώσεις/"κατηγορίες" της μορφής «συνήθεις  διασπαστικές κινήσεις οι οποίες είναι αμιγώς μικροπαραταξιακές με στόχο τη δημιουργία φτηνών εντυπώσεων» ή περί του ότι «η ΔΟΕ έχει εγνωσμένου κύρους νομική σύμβουλο», η οποία όπως ψευδώς ισχυρίζονται είναι η ίδια και της ΟΛΜΕ… Γιατί πέρα όμως από τις όποιες παραταξιακές αντιπαραθέσεις, αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να κάνουμε καθετί ώστε να μετατρέψουμε τη δικαστική απόφαση για την ΔΙ.Π.Ε. Δυτικής Αττικής από θετική εξέλιξη σε μεγάλη νίκη ενάντια στην αξιολόγηση, με τη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων!

Καλούμε για άλλη μια φορά το Δ.Σ. του Ζ΄Σ.Ε.Π.Ε. να υιοθετήσει τις προτάσεις δράσεις που καταθέσαμε και ξεκινώντας με μια μεγάλη κινητοποίηση στη Δ/νση Δυτικής Θεσσαλονίκης, μαζί με άλλα εκπαιδευτικά Σωματεία που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση στις 28 Αυγούστου, να δείξουμε την αποφασιστικότητά μας στη διεκδίκηση με κάθε τρόπο της έκδοσης από τα ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ των διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης των νεοδιόριστων 2020, 2021 και 2022, χωρίς αξιολόγηση!

ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ Ο ΦΟΒΟΣ!






ΠΡΟΣ ΤΟ Π.Υ.Σ.Π.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΙΤΗΣΗ

του/της ……….……………………………………………………………………,  του………………………………..,

εκπαιδευτικού …………..…...................,  με Α.Μ. ……………………………..

που υπηρετεί στο ……………………………………………………

Α.Φ.Μ. ……………………………………….,  Δ.Ο.Υ. ………………………………………..

 

Ο/Η αιτών/ούσα διορίστηκα την …./…/….. και υπηρετούσα ως δόκιμος υπάλληλος κατά τις νομοθετικές διατάξεις. Κατά την …/…/…. ολοκληρώθηκε η διετής δοκιμαστική περίοδος, οπότε και έπρεπε να μονιμοποιηθώ αυτοδικαίως κατά τις διατάξεις του αρ. 40 του ν. 3528/2007 «Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.» (Α 26) και συγκεκριμένα της παρ. 3 αυτού που ορίζει ότι «Με τη συμπλήρωση της διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας οι υπάλληλοι μονιμοποιούνται αυτοδίκαια, με εξαίρεση τους υπαλλήλους στους οποίους έχει επιβληθεί πειθαρχική ποινή ή για τους οποίους υφίσταται πειθαρχική εκκρεμότητα ή υπάρχει δυσμενής έκθεση Αξιολόγησης των ουσιαστικών προσόντων. Στις τελευταίες αυτές περιπτώσεις για τη μονιμοποίηση ή μη αποφαίνεται το υπηρεσιακό συμβούλιο εντός δύο (2) μηνών από τη συμπλήρωση της δοκιμαστικής υπηρεσίας. Για την αυτοδίκαιη μονιμοποίηση εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του οργάνου που είναι αρμόδιο για το διορισμό.».

Σύμφωνα με την υπ' αρ. 1510/2024 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών «σχετικώς με τη διαδικασία αξιολόγησης, ως προϋπόθεσης για την μονιμοποίηση των δοκίμων εκπαιδευτικών που έχουν συμπληρώσει διετή δοκιμαστική περίοδο, μη νομίμως ανακλήθηκε, με έρεισμα τις διατάξεις του άρθρου 78 παρ. 3 του ν. 4823/2021, η Φ .10.1./1752/5-4-2023 απόφαση της Διευθύντριας Δ.ΠΕ. Δυτικής Αττικής περί μονιμοποίησης των αιτούντων, λόγω συμπλήρωσης διετούς πραγματικής ευδόκιμης υπηρεσίας, κατά (συμπληρωματική) εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 40 παρ. 3 του ν. 3528/2007, δεδομένου ότι, κατά το χρόνο λήξης της διετούς δοκιμαστικής περιόδου από τον διορισμό των εν λόγω εκπαιδευτικών, […] δεν ήταν εφικτή η διενέργεια της αξιολόγησης αυτών, ελλείψει του απαιτούμενου ρυθμιστικού πλαισίου, […]».

Από τα ανωτέρω συνάγεται σαφώς ότι η μονιμοποίηση μου όφειλε να πραγματοποιηθεί μετά την παρέλευση της διετούς δοκιμαστικής περιόδου, ήτοι την ……/…../.…….,  πράγμα που δεν έγινε.

Επειδή η μη μονιμοποίησή μου κατά τα ανωτέρω, θίγει τα δικαιώματά μου και μου προκαλεί ανυπολόγιστη βλάβη.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΛΟΓΟΥΣ

Και με ρητή επιφύλαξη των νομίμων δικαιωμάτων μου

ΖΗΤΩ δια της παρούσας την άμεση υλοποίηση των ενεργειών για την μονιμοποίησή μου.

Θεσσαλονίκη …………………………..

Ο/Η ΑΙΤΩΝ/ΟΥΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου