συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

Εκλογική διακήρυξη Αριστερή Συσπείρωση-Παρέμβαση ΕΛΜΕ Ηρακλείου (2021)

 ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκπ. Ν. Ηρακλείου

συμμετέχουμε στο πανελλαδικό δίκτυο των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων- Συσπειρώσεων-Κινήσεων Δ.Ε.

ΕΚΛΟΓΕΣ νέου ΔΣ ΕΛΜΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: 16 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 3Ο ΓΕΛ  12:00- 8 μμ

ΟΛΟΙ στην ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ την Τετάρτη 15/12 στις 6μμ στο 3ο ΓΕΛ

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών μπορεί και πρέπει να νικήσει.

Με σωματείο μαχητικό, ταξικό και όχι εργοδοτικό- φιλοκυβερνητικό!

Τροχοπέδη στους αγώνες η σημερινή πλειοψηφία ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ (ΣΥΝΕΚ/ΣΥΡΙΖΑ), ΠΕΚ (ΠΑΣΚ/ΚΙΝΑΛ), ΑΚΕ(ΔΑΚΕ)

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Στις 16 Δεκέμβρη ψηφίζουμε για το νέο ΔΣ του σωματείου μας. Οι εκλογές αυτές  θα καθορίσουν την πορεία της ΕΛΜΕ για το επόμενο διάστημα σε μία περίοδο που η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και τα πολιτικά τους στηρίγματα εξαπολύουν γενικευμένη επίθεση στον κόσμο της εργασίας και της εκπαίδευσηςκαι οι εκπαιδευτικοί παλεύουν για την ανατροπή της αξιολόγησης , την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου των μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Τι σωματείο χρειαζόμαστε;

Σε αυτές τις εκλογές ανοίγονται δύο δρόμοι για το σωματείο και τον μαχόμενο κόσμο της εκπαίδευσης.

Ø  Σωματείο με αγωνιστική- ταξική διεκδικητική γραμμή που προασπίζει μαχητικά τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και τη δημόσια εκπαίδευση ή σωματείο σφραγίδα, κυβερνητικό, άχρωμο και διεκπεραιωτικό;

Ø  Σωματείο των μελών του, με τη δημοκρατία των Γενικών συνελεύσεων που θα συντονίζει  τη δράση του με τις ΕΛΜΕ-ΣΕΠΕ, μαθητές, γονείς και πρωτοβάθμια σωματεία ή παρακολούθημα του γραφειοκρατικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού τύπου ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΟΛΜΕ και σε κάθε κρίσιμη στιγμή θα αδειάζει τον κλάδο και τους αγώνες, όπως έκανε πρόσφατα η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ(ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ) για την απεργία- αποχή;

Ø  Σωματείο που φιλοδοξεί να συμβάλλει σε λογικές σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική ή σωματείο συναίνεσης, υποταγής στην «κανονικότητα», στο «ρεαλισμό» και τη «νομιμότητα» και στη λογική ότι δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτό που κυριαρχεί στην κοινωνία όπως διακηρύσσουν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες;

Ως «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ –ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Δ.Ε είμαστε με την πρώτη άποψη, παλεύοντας για ένα σωματείο το οποίο θα δίνει πραγματικές μάχες, θα στηρίζει έμπρακτα τα συμφέροντα των συναδέλφων, θα οργανώνει τις αντιστάσεις του κλάδου με κλιμάκωση και προοπτική νίκης και όχι παρακολούθημα του κυβερνητικού και υποταγμένου συνδικαλισμού που θα μας «αδειάζει» στις δύσκολες στιγμές, οδηγώντας στην ήττα και την απογοήτευση.

Η στάση μας στην ΕΛΜΕ

Ως ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ τόσο μέσα στο ΔΣ όσο και στις ΓΣ και στους αγώνες παλέψαμε σταθερά και αταλάντευτα για την απαραίτητη αγωνιστική ταξική  ενότητα του κλάδου στη βάση των προβλημάτων μας και εναντιωθήκαμε σε όλα τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που πέρασε η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία-νέο λύκειο, τράπεζα θεμάτων, ΕΒΕ, αξιολόγηση, ν. Χατζηδάκη κ.α.- με στόχο την πλήρη υποταγή της εκπαίδευσης στους νόμους της αγοράς με ένα σχολείο  φτηνό, πειθαρχημένο, επιχειρηματικό. Προκρίναμε και προτείναμε την κοινή δράση με τα άλλα πρωτοβάθμια σωματεία και συλλογικότητες απέναντι στην αδράνεια, το συμβιβασμό και το ξεπούλημα της ΟΛΜΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ. Στη διάρκεια των δύο χρόνων καραντίνας αρνηθήκαμε τη φίμωση, την αδράνεια και την υποταγή, σπάσαμε το συνδικαλιστικό lockdown που κήρυξε η κυβέρνηση και τις χουντικού τύπου απαγορεύσεις,ενώ  περνούσε ακάθεκτη σωρεία μέτρων σαρώνοντας δικαιώματα δεκαετιών με αποκορύφωμα την κατάργηση του 8ωρου, την ποινικοποίηση της απεργίας και του συνδικαλισμού. Συμπορευτήκαμεστους αγώνες με τους υγειονομικούς, γονείς, μαθητές και φοιτητές για στήριξη της δημόσιας παιδείας και υγείας για ουσιαστικά μέτρα για τη πανδημία (δημιουργία ΜΕΘ, μέτρα στους χώρους δουλειάς, συγκοινωνίες, στα σχολεία) Καταγγείλαμε την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί σε εκατόμβες νεκρών, παρουσιάζοντας ως πανάκεια μόνο τον εμβολιασμό. Στηρίξαμε και καλέσαμε σε  μαζικό εμβολιασμό, αντιταχθήκαμε όμως στον υποχρεωτικό.

Καταγγείλαμε την εγκληματική για τη εκπαίδευση κυβερνητική πολιτική των μειωμένων διορισμών και προσλήψεων –και μάλιστα σε καιρό πανδημίας- σε σχέση με τις ανάγκες και τα  κενά. Με μεγαλύτερο θύμα την Ειδική Αγωγή. Η ΔΔΕ Ηρακλείου και το διορισμένο ΠΥΣΔΕ υλοποιούν την άθλια κυβερνητική πολιτική με 27+ τμήματα μαθητών σε καιρό έξαρσης του 4ου κύματος, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας, αφήνοντας μας  στο έλεος της πανδημίας. Δεκέμβρης μήνας και τα κενά εκπαιδευτικών στο νομό ακόμα δεν έχουν καλυφθεί! Με χιλιάδες ώρες μαθήματος χαμένες! Αντί για προσλήψεις αναπληρωτών δίνουν εντολές για συγχωνεύσεις και υποχρεωτικές υπερωρίες αυξάνοντας το εργασιακό ωράριο και οδηγώντας στην ανεργία πολλούς αναπληρωτές!!!

Υπερασπίσαμε τα δικαιώματα των αναπληρωτών καταγγέλλοντας την παραβίαση των δικαιωμάτων τους από το ΥΠΑΙΘ με το νέο τρόπο πρόσληψης και  προτεραιοποίησης των κενών, παραβιάζοντας κάθε αρχή διαφάνειας, ισοτιμίας και ελέγχου, μοιράζοντας «φύλλα πορείας» και «πακέτα θέσεων», στρώνοντας το έδαφος για πελατειακές σχέσεις  και «εξυπηρετήσεις».

Καταγγείλαμε και αντιπαλέψαμε τις πρωτοφανείς διαδικασίες φέτος για υπηρεσιακές μεταβολές μέσα στο καλοκαίρι με κλειστά σχολεία, ερήμην των συλλόγων για μεταθέσεις, αποσπάσεις, τοποθετήσεις βιαστικά και με απόκρυψη κενών. Υπερασπίσαμε τα δικαιώματα των νεοδιόριστων με παραστάσεις και κινητοποιήσεις πετυχαίνοντας την απόδοση όλων των κενών στις τοποθετήσεις. Καταγγείλαμε τις απειλές και τις πιέσεις συμβούλων να μπουν στην αξιολόγηση και στηρίξαμε έμπρακτα συναδέλφους από διάφορες αυθαιρεσίες δ/ντών.

Αντιπαλέψαμε σταθερά την αξιολόγηση και καταγγείλαμε το συνδικαλιστικό πραξικόπημα στην ΟΛΜΕ, στηρίζοντας με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα του κλάδου και τη συνέχιση της ΑΠΕΡΓΙΑΣ-ΑΠΟΧΗΣ, όταν οι άλλες δυνάμεις τα «δίπλωσαν» και υποτάχτηκαν στους συσχετισμούς, το φόβο, και  τη “νομιμότητα”,  προτείνοντας το συντονισμό της ΕΛΜΕ μας  με τα άλλα πρωτοβάθμια σωματεία ΕΛΜΕ-ΣΕΠΕ για κήρυξη νέας  ΑΠΕΡΓΙΑΣ-ΑΠΟΧΗΣ, ώστε να υπάρχει κάλυψη των συναδέλφων. Φυσικά οι συσχετισμοί στο ΔΣ της ΕΛΜΕ δεν επέτρεψαν την υλοποίηση της πρότασης μας.

Τροχοπέδη στην ΕΛΜΕ και στους αγώνες, η σημερινή πλειοψηφία ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ (ΣΥΝΕΚ/ΣΥΡΙΖΑ), ΠΕΚ (πρ.ΠΑΣΚ/ΚΙΝΑΛ), ΑΚΕ(ΔΑΚΕ). Η ήττα της πλειοψηφίας του κυβερνητικού- εργοδοτικού συνδικαλισμού  είναι όρος ουσιαστικής ύπαρξης του σωματείου!

Συναδέλφισσες-οι,

Τι έγινε στην ΓΣ προέδρων στις 16/10;

Στην πρόσφατη μεγάλη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση τεράστιες είναι οι ευθύνες της ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ και της  ΠΕΚ τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο για τη λήξη της ΑΠΕΡΓΙΑΣ-ΑΠΟΧΗΣ και το σπάσιμο της ενότητας του κλάδου ενάντια στην αξιολόγηση.

 Μετά τη συντριπτική συμμετοχή των συναδέλφων στην Απεργία- Αποχή, τη μεγαλειώδη απεργία και τα ποτάμια των διαδηλωτών εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα στις 11/10 , ακολούθησε η Γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ μας στις 13/10 για να αποφασιστεί η στάση μας ενόψει της Γενικής Συνέλευσης των προέδρων στις 16/10 στην Αθήνα, σχετικά με  τη συνέχιση του αγώνα μας ενάντια στην αξιολόγηση και μετά την καταδικαστική απόφαση του Εφετείου που έκρινε τη Απεργία- Απ. ως παράνομη. Εκεί η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ και η ΠΕΚ,αφού κατατρομοκράτησαν τον κόσμο για ποινές που περιμένουν τους εκπαιδευτικούς που θα συνεχίσουν την απεργία –αποχή, ψήφισαν το σταμάτημα της απεργίας –αποχής (με απόφαση ΔΣ και με διπλή ψήφο του προέδρου) γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τη συντριπτική πλειοψηφία των παριστάμενων στη Συνέλευση που ψήφισε συνέχιση! Η δεύτερη πράξη του δράματος παίχτηκε στη ΓΣ προέδρων το Σάββατο 16/10 στην Αθήνα:

Το πρωί της 16/10 ο πρόεδρος (ΕΚΠ. ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ/ ΣΥΡΙΖΑ),βλέποντας το κλίμα στη ΓΣ προέδρων ΥΠΕΡ της συνέχισης της ΑΠΕΡΓΙΑΣ- ΑΠΟΧΗΣ και μετά την αγανάκτηση των συναδέλφων που ήταν στη συνέλευση μας για τη στάση τους, επικοινώνησε με τα μέλη του ΔΣ μας και αποφασίστηκε εκ νέου «να ψαχτεί ΚΑΘΕ δυνατότητα από την ΟΛΜΕ για επαναπροκήρυξη της ΑΠΕΡΓΙΑΣ-ΑΠΟΧΗΣ» (SMS προέδρου). Με την ολοκλήρωση της ΓΣ στις αρχικές  ψηφοφορίες (που κάθε ΕΛΜΕ καταθέτει την πρόταση της) ο πρόεδρος μας ψήφισε την πρόταση της ΕΛΜΕ Καβάλας με τη διατύπωση: «Συνέχιση-επαναπροκήρυξη της ΑΠΕΡΓΙΑΣ-ΑΠΟΧΗΣ με προϋπόθεση τη νομιμότητα της». Η πρόταση αυτή δεν πλειοψήφισε και συγκέντρωσεμικρό ποσοστό ψήφων. Το ίδιο έγινε και με άλλες προτάσεις. Στην ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ που κατατέθηκε –ώστε να συνενώσει τις αγωνιστικές διαθέσεις του κλάδου- με τη διατύπωση «Συνέχιση- επαναπροκήρυξη της ΑΠΕΡΓΙΑΣ-ΑΠΟΧΗΣ με ΚΑΘΕ τυπικό μέσο» και συγκέντρωνε ήδη το 54% των ψήφων ο πρόεδρος μας ΨΗΦΙΣΕ ΛΕΥΚΟμεαποτέλεσμα να μην περάσει η συνέχιση της ΑΠΕΡΓΙΑΣ-ΑΠΟΧΗΣ! Επίσης 7 πρόεδροι της ΔΑΚΕ ψήφισαν ΚΑΤΑ παρά την αντίθετη απόφαση των ΕΛΜΕ τους! (με βάση το καταστατικό απαιτείται για την απεργία το 66,7%)  Η στάση της ΕΛΜΕ μας όμως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στηνπανελλαδική απόφαση, αφού έχουμε 16 ψήφους στη ΓΣ ως η μεγαλύτερη ΕΛΜΕ της χώρας! Έτσι φτάσαμε στο ξεπούλημα της ΑΠΕΡΓΙΑΣ-ΑΠΟΧΗΣ !

Η στάση του προέδρου (ΕΚΠ. ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ/ ΣΥΡΙΖΑ), αποτελεί έκφραση της πανελλαδικής στάσης των ΣΥΝΕΚ(ΣΥΡΙΖΑ) που εγκαταλείπουν σε πολλές περιπτώσεις ΕΛΜΕ, τη δέσμευση  των Προέδρων να συνταχθούν στην πλησιέστερη αγωνιστική πρόταση που συγκεντρώνει πλειοψηφία στην Γ.Σ των Προέδρων, ακριβώς γιατί δεν θέλουν να υπάρξει οποιαδήποτε αγωνιστική απόφαση από τη βάση του κλάδου. Αφήνουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στο σχέδιο διάλυσης του δημόσιου σχολείου και των εργασιακών δικαιωμάτων. Ελπίζουν πως  η πιθανή κυβερνητική εναλλαγή θα πατήσει πάνω στην εμπεδωμένη πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. και την ίδια στιγμή θα έχει καθαρίσει το τοπίο από έναν αγωνιστικό κλάδο που θα βάζει φραγμό και θα ανατρέπει τα αντιεκπαιδευτικά αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης, Ε.Ε, ΟΟΣΑ, ΣΕΒ με μαζικούς αποφασιστικούς αγώνες και ανυπακοή.

Συνάδελφοι, δυστυχώς τα παραπάνω γεγονότα στην κρισιμότερη συγκυρία για τον κλάδο μας, αποτελούν έκφραση μιας παγιωμένης στάσης σε όλη την προηγούμενη περίοδο. Η στάση της ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ  και της ΠΕΚ στο ΔΣ της ΕΛΜΕ αποτέλεσε τροχοπέδη για το σωματείο καθόλη τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου των 2 προηγούμενων χρόνων της θητείας τους. Συντάσσονται σχεδόν πάντα με το μέρος της διοίκησης, καλύπτοντας αυθαιρεσίες κάποιων διευθυντών και συμβούλων και ψηφίζουν σχεδόν πάντα μαζί δρώντας σαν μία παράταξη και βάζοντας πλάτη σε όλα τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που πέρασε η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία. (ν. 4192/20, 4823/21, νόμος Χατζηδάκη κ.ά.). Υποτάχθηκαν πλήρως στο συνδικαλιστικό lockdown που κήρυξε η κυβέρνηση αυτά τα χρόνια της πανδημίας αρνούμενοι να διεκδικήσουν αποφασιστικά μέτρα για ασφαλή σχολεία, ώστε να μην φθάσουμε στην παρατεταμένη και καταστροφική τηλεκπαίδευση.

 Μετέτρεψαν την ΕΛΜΕ σε κακέκτυπο της ΟΛΜΕ, τηρώντας ακολουθητική στάση απέναντι στην ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ, αμφισβητώντας την αυτοτέλεια και τη δύναμη του σωματείου στηρίζοντας έτσι την πολιτική των κυβερνήσεων, πρώην και νυν, και τα αντιδραστικά σχέδια ΕΕ και ΟΟΣΑ για το «νέο σχολείο» της αγοράς, της αξιολόγησης, της πειθάρχησης και της αδιοριστίας. Αρνούνταν σταθερά ενημερώσεις κατά ομάδες σχολείων του ΔΣ, τήρησαν απαξιωτική-διαλυτική στάση απέναντι στις συλλογικές διαδικασίες, τόσο στις συνεδριάσεις του ΔΣ όσο και στις ΓΣ. Προσέρχονταν  τυπικά διεκπεραιωτικά στις συνεδριάσεις του ΔΣ για μία – μιάμιση, το πολύ, ώρα και έπειτα αποχωρούσαν, με αποτέλεσμα πολλά θέματα να χρονίζουν από ΔΣ σε ΔΣ…Ακόμα και από τις  Γ.Σ αποχωρούσαν στα μισά (και ο ίδιος ο πρόεδρος !) με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει ούτε ΔΣ, ώστε να παρθούν αποφάσεις.

 Μεγάλες ευθύνες έχει και το ΠΑΜΕ που μετά το ξεπούλημα της ΑΠΕΡΓΙΑΣ-ΑΠ. ,δεν συντάχθηκε με το συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων, ώστε να προκηρυχθεί ξανά η απεργία-απ. μαζικά από τα κάτω, όπως έκαναν κάποιες ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ και τώρα ετοιμάζονται και άλλες.Οχι μόνο αρνήθηκε να προκηρύξει απεργία αποχή στα σωματεία που είχε πλειοψηφία, αλλά εμπόδισε όπου μπορούσε σωματεία που είχαν αποφαση ΓΣ να προκηρύξουν Α-Α – δεν ψηφιζαν τα μέλη τους στο ΔΣ τις διαδικασίες υλοποίησης της απόφασης ΓΣ, και δεν υπέγραφαν  στα προεδρεία τα εξώδικα για την Α-Α (πχ ΕΛΜΕ Φωκίδας, Γ και Ε ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης κλπ). Στα λόγια μιλάει για επαναπροκήρυξη από τις Ομοσπονδίες και μόνο, και στην πράξη συντάχθηκε στη ΔΟΕ με τα ενιαία κείμενα, που βάζουν τους συναδέλφους στους συλλόγους διδασκόντων και αποδέχονται τη διαδικασία, τους δείκτες και την ανάρτηση στην πλατφόρμα του ΙΕΠ ανοίγοντας το δρόμο για την εξωτερική και ατομική αξιολόγηση.

Συναδέλφισσες -οι,

Η κυβερνητική πολιτική μπορεί και πρέπει να ανατραπεί. Η συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση  να βρουν έκφραση και διέξοδο στο δρόμο του αγώνα. Όλο το προηγούμενο διάστημα οι κινητοποιήσεις των πρωτοβ. σωματείων, το σπάσιμο των απαγορεύσεων, η δράση του φοιτητικού κινήματος έδειξαν  ότι οι εργαζόμενοι και η νεολαία μπορούν να καταφέρουν πλήγματα στην κυβερνητική πολιτική. Οι εκπαιδευτικοί  με την περήφανη και πλειοψηφική στάση τους, την μεγαλειώδη απεργία στις 10 Οκτώβρη  απέδειξαν ότι  η αξιολόγηση είναι ένας άταφος νεκρός. Παρά το όργιο τρομοκρατίας από το σύνολο της εξουσίας (κυβέρνηση, δικαιοσύνη, πολιτικά κόμματα , πληρωμένοι μισθοφόροι των ΜΜΕ),παρά τις πολιτικές «κυβιστήσεις» της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ, ΠΕΚ), συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην αξιολόγηση.

     Τα πρωτοβάθμια σωματεία (ΕΛΜΕ-ΣΕΠΕ)συντονίζονται για τη συνέχιση της απεργίας –αποχής.

Εδώ και ένα μήνα περίπου οι: Ε΄ ΕΛΜΕ – Θ, ΕΛΜΕ Λάρισας ,ΕΛΜΕ Χανίων, ΣΕΠΕ στην Αττική, έστειλαν εξώδικο στις Δ/νσεις . Κόντρα στη ρητορική του φόβου ,της αδράνειας και αποδοχής της αξιολόγησης που εκφράζουν οι ΣΥΝΕΚ-ΔΑΚΕ-ΠΕΚ. Κόντρα στο σχέδιο χαμηλών πτήσεων, ήττας και υποταγής,με τη γραμμή  «μετά θα λογαριαστούμε» ώστε να βγάλει ο κόσμος συμπεράσματα (ΠΑΜΕ)  που υπονομεύει  κάθε προσπάθεια ανάπτυξης μαζικού και παρατεταμένου απεργιακού αγώνα.

Η μάχη των εκπαιδευτικών και των πρωτοβάθμιων σωματείων  είναι μάχη όλης της κοινωνίας και συνολικά του εργατικού κινήματος. Όχι μόνο γιατί παλεύουν για μια καλύτερη παιδεία για τα παιδιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και γιατί τα βάζουν στην πράξη με το νόμο Χατζηδάκη που επιχειρεί να βάλει στο γύψο όλο το εργατικό κίνημα και πρώτα από όλα τις πιο μαχόμενες δυνάμεις του

Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι μόνο ο δρόμος του παρατεταμένου εξωκοινοβουλευτικού αγώνα του λαού και των εργαζομένων μπορεί να βάλει φραγμό στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, δεν θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να υλοποιήσει τα αντεργατικά και αντιεκπαιδευτικά τερατουργήματά της, δε θα εγκλωβίζεται στη λογική της κοινοβουλευτικής εναλλαγής, στη λογική του μικρότερου κακού και στη μάχη για τα επιμέρους. Με όχημα τα συνδικάτα με πολύμορφες δράσεις, και όπλο τη διαδήλωση και την απεργία! Με Γενικές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα, συντονισμούς σωματείων, με πανεκπαιδευτικά μέτωπα μπορούμε να βάλουμε φραγμό και να ανατρέψουμε.  Ο αγώνας και η οργή μας να ΕΝΩΘΟΥΝ σε ένα μεγάλο ρεύμα ανυπακοής, σύγκρουσης και ανατροπής αυτής της πολιτικής και των φορέων της. 

Αυτό το δρόμο καλούμαστε να ανοίξουμε το αμέσως επόμενο διάστημα.

·         Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλα τα παιδιά!

·         Η αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών δεν θα περάσει! Να ανατραπούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι 4823/21 και 4692/20 και όλη η αντιεκπαιδευτική πολιτική!

·         Κάτω τα χέρια από τα σωματεία και τους αγώνες μας! Η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και της απεργίας δεν θα περάσει!

·         Να ανατραπεί ο αντεργατικός νόμος «Χατζηδάκη».   Αυξήσεις στους μισθούς!

·         Ανοικτά και ασφαλή σχολεία, καμία σκέψη για τηλεκπαίδευση. Κατάργηση της ΠΝΠ για εξ αποστάσεως.Με 15 μαθητές κατ’ ανώτατο όριο στο τμήμα, μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, μαζικά δωρεάν τεστ για όλους, προσλήψεις προσωπικού στην καθαριότητα, εξοπλισμό των σχολείων με υγειονομικά μέσα, αύξηση των κονδυλίων για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών στην εκπαίδευση.

·         Κανένα παιδί έξω από τη δημόσια εκπαίδευση. Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, ποιοτική, δημοκρατική εκπαίδευση όλων των παιδιών με δίχρονη προσχολική αγωγή και ενιαίο 12/χρονο σχολείο. Κατάργηση ΤΩΡΑ της ΕΒΕ στα γενικά και ειδικά μαθήματα. Αύξηση των εισακτέων. Η Τράπεζα θεμάτων στα Λύκεια θα μείνει στα χαρτιά. Καμιά σκέψη για πανελλαδικές εξετάσεις PISA στην Στ΄δημοτικού και Γ΄Γυμνασίου.

·         Ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας (γιατροί, ΜΕΘ, νοσοκομεία κ.λπ.). Ο εμβολιασμός είναι ανάγκη και δικαίωμα. Απορρίπτουμε τον εκφοβισμό και τη στοχοποίηση. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό. Όλοι μαζί θα υπερασπίσουμε κάθε συνάδελφο που θα βρεθεί μπροστά στο φάσμα της απόλυσης ή της στέρησης μισθού.

·          Όχι στο νέο αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων με τους εσωτερικούς κανονισμούς, τον πανοπτικό έλεγχο, την κατάργηση της στοιχειώδους δημοκρατίας και παιδαγωγικής ελευθερίας των Σ.Δ, τις υπερεξουσίες των δ/ντων,της επιβολής του διευθυντικού δικαιώματος. Καμιά περιστολή των συνδικαλ. δικαιωμάτων εκπαιδευτικών, μαθητών. Δημοκρατία και παιδαγωγική ελευθερία στα σχολεία.

·         Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους! Δουλειά με όλα τα εργασιακά-ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Μαζικοί διορισμοί τώρα με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων και τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος (μείωση αριθμού μαθητών, όρια συνταξιοδότησης, ωράριο εργαστηρίων κ.λπ.). Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και προϋπηρεσία! Κατάργηση του προσοντολόγιου! Κατάργηση όλων των νέων μορφών ελαστικής εργασίας. Επαναφορά του ωραρίου στη ΔΕ,επαναφορά των μαθημάτων κοινωνικών επιστημών και εικαστικών. Όχι στην καταστρατήγηση του ωραρίου με εργασία εκτός σχολικού ωραρίου (επιμορφώσεις, συνεδριάσεις, εκπαιδευτικοί όμιλοι κ.λπ.)

·         Αύξηση των δαπανών τώρα στην Παιδεία και όχι για RAFALE και την αστυνομία. Δεν είμαστε συμβολαιογράφοι επιδόσεων, επαίτες χορηγών και εισπράκτορες αντίτιμου στα σχολεία.

·         Όχι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την καταστροφή της φύσης και του κοινωνικού ανθρώπου,τον   πνευματικό σκοταδισμό και τον ανορθολογισμό της νέας εποχής.

 

«Να είμαστε έτοιμοι, κάθε ώρα είναι η δική μας ώρα!» (Γ. Ρίτσος)

Στις 16 Δεκέμβρη στηρίζουμε – ψηφίζουμε   «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου