συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

A΄ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής: Για τους εργαζόμενους του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης


Ως Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής (Περιστέρι) καταγγέλλουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης και του Υπουργείου Πολιτισμού να μετατρέψει σε «πειθαρχικό αδίκημα» την ελεύθερη έκφραση γνώμης, την πολιτική και κοινωνική δράση των υπαλλήλων, καθώς και την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζόμενων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης με τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για ανακοίνωσή τους!

Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή την προγραμματισμένη για το απόγευμα της Πέμπτης 13 Ιουνίου 2024 επίσκεψη Νατοϊκών στο εν λόγω Μουσείο, κατόπιν αιτήματος της ΧΙΙ Μεραρχίας Πεζικού, εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο Μουσείο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων -μεταξύ αυτών και μέλη του ΣΕΑ- δημοσιοποίησαν στις 12-6-2024 ανακοίνωση στην οποία εξέφραζαν τη γνώμη τους για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία (βλ. συνημμένη ανακοίνωση των εργαζομένων του Μουσείου). Στην ανακοίνωση ανέφεραν πως πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια εξωραϊσμού της εικόνας του ΝΑΤΟ και εμφάνισής όχι ως οργανισμού πολεμοκάπηλου αλλά ειρήνης και πολιτισμού, την ώρα που η χώρα μας και ιδίως η Αλεξανδρούπολη, εμπλέκεται πιο βαθιά στον πόλεμο στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ στηρίζει τη δολοφονία χιλιάδων παιδιών στην Παλαιστίνη. Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρονταν και τα συσσωρευμένα προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία του Μουσείου (καθυστερήσεις πληρωμών, έλλειψη προσωπικού κ.λπ.) και που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του, ενώ στηλιτευόταν το κόστος επίσκεψης στο Μουσείο για τους πολίτες, τη στιγμή που η Μεραρχία ζητούσε την δωρεάν είσοδο της αντιπροσωπείας του ΝΑΤΟ! Τελικά, η ΧΙΙ Μεραρχία ακύρωσε, με δική της πρωτοβουλία, την επίσκεψη. Ωστόσο, το ΥΠΠΟ διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για την ανακοίνωση των εργαζομένων. Μάλιστα καλείται όλο το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αλεξανδρούπολης, που εδρεύει στο Μουσείο να «απολογηθεί» όχι για κάποια πράξη, αλλά για την έκφραση άποψης σε ανακοίνωση, δηλαδή για την άσκηση του στοιχειώδους δημοκρατικού δικαιώματος κάθε πολίτη και υπαλλήλου.

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που αναδεικνύεται ο αυταρχισμός της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ, με την προσπάθεια στοχοποίησης και εκφοβισμού των υπαλλήλων, ώστε να μην εκφράζουν καμία κριτική στα πεπραγμένα της και τις επιλογές της κυβέρνησης, πόσο μάλλον όταν αυτές έχουν να κάνουν με την εμπλοκή της χώρας σε πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, οι οποίες σήμερα έναν μήνα μετά οξύνονται τόσο που συζητείται ανοιχτά το ενδεχόμενο παγκόσμιας σύρραξης.

Σε αυτές τις συνθήκες, είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε στο Υπουργείο Πολιτισμού τα εξής: Η ελεύθερη διατύπωση άποψης προστατεύεται από το Σύνταγμα και τους νόμους και η πειθαρχική δίωξη αυτής απαγορεύεται. Συγκεκριμένα: Σύμφωνα με τον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων Ν.3528/2007 [Κεφάλαιο Γ «ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ»], το άρθρο 45 προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης των δημοσίων υπαλλήλων, ορίζοντας ότι: «Ελευθερία της έκφρασης: 1. Η ελευθερία της έκφρασης των πολιτικών, φιλοσοφικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων, όπως και των επιστημονικών απόψεων και της υπηρεσιακής κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής, αποτελεί δικαίωμα των υπαλλήλων και τελεί υπό την εγγύηση του Κράτους. Δεν επιτρέπονται διακρίσεις των υπαλλήλων λόγω των πεποιθήσεων ή των απόψεων τους ή της κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής. 2. Η συμμετοχή των υπαλλήλων στην πολιτική ζωή της Χώρας επιτρέπεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις». Η διάταξη αυτή γνωρίζει, άλλωστε, συνταγματική θεμελίωση στο άρθρο 14 παρ. 1 του Συντάγματος, κατά το οποίο "Καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας του νόμους του Κράτους".». Επιπλέον, το άρθρο 46 του Ν. 3528/2007 προστατεύει την συνδικαλιστική ελευθερία των δημοσίων υπαλλήλων: «Η συνδικαλιστική ελευθερία και η ανεμπόδιστη άσκηση των συναφών με αυτήν δικαιωμάτων διασφαλίζονται στους υπαλλήλους. 2. Οι υπάλληλοι μπορούν ελεύθερα να ιδρύουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, να γίνονται μέλη τους και να ασκούν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα». Επιπλέον, τη συνδικαλιστική ελευθερία προστατεύει και ο Ν. 1264/1982 (όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει), με συνταγματική θεμελίωση στο άρθρο 23 του Συντάγματος (Συνδικαλιστική Ελευθερία).

Οι δράσεις που σχετίζονται με την συνδικαλιστική ελευθερία δεν εμπίπτουν στα πειθαρχικά παραπτώματα του Ν. 3528, αλλά στο προαναφερόμενο κεφάλαιο «Θεμελιώδη Δικαιώματα». Για να μην καταλείπεται καμία αμφιβολία, ο Ν. 3528/2007 και στο άρθρο 107 (όπου απαριθμούνται τα πειθαρχικά παραπτώματα) του Ν. 3528 ξεκαθαρίζεται ότι «3. Σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά ή αναξιοπρεπή ή ανάξια για υπάλληλο διαγωγή κατά την έννοια της περίπτωσης ε` της παρ. 1 του παρόντος άρθρου η άσκηση συνδικαλιστικής, πολιτικής ή κοινωνικής δράσης

Ακριβώς αυτή η άσκηση «συνδικαλιστικής, πολιτικής και κοινωνικής δράσης» τίθεται συνεχώς στο στόχαστρο στο Υπουργείο Πολιτισμού. Το ίδιο Υπουργείο που δεν έκανε εξ αρχής ΕΔΕ για τον αρχαιοφύλακα της Νισύρου, που είναι πλέον προφυλακισμένος για σεξουαλικές επιθέσεις σε ανήλικα, παρότι υπήρχαν καταγγελίες πολύ πριν την σύλληψή του. Το ίδιο Υπουργείο που δεν έκανε ποτέ διερεύνηση για τα πεπραγμένα υπαλλήλων του που διορίστηκαν σε θέσεις ευθύνης τις οποίες εκμεταλλεύτηκαν για προσπορισμό χρημάτων και ίδιον όφελος, και σήμερα βρίσκονται κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε κύκλωμα εκβιαστών. Αυτό το Υπουργείο είναι που διέταξε ΕΔΕ για την ανακοίνωση των εργαζόμενων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης! Προφανώς η έκφραση γνώμης στο Υπουργείο Πολιτισμού θεωρείται πιο σοβαρή «απειλή» από την διαφθορά!

Ως εδώ με τον αυταρχισμό, ως εδώ με τα δύο μέτρα και δύο σταθμά. Καμία ΕΔΕ δεν νομιμοποιείται να διερευνήσει την έκφραση γνώμης των συναδέλφων και συναδελφισσών μας του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, στους οποίους και εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας και απαιτούμε εδώ και τώρα να ανακληθεί η καταχρηστική ΕΔΕ. Η δίωξη απόψεων είναι πλήγμα για την δημοκρατία και δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω από τα αναφαίρετα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.

Το ΔΣ

--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου