συγκέντρωση

Απεργιακή Συγκέντρωση 16/6

Στην Αθήνα Προπύλαια 11:00πμ και πορεία στη βουλή

και 17:00 πλατεία Κολοκοτρώνη

Στην Θεσσαλονίκη Καμάρα 11:00πμ και πορεία

και 7:00μμ Καμάρα

Τρίτη, 1 Ιουνίου 2021

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή: απαράδεκτη η απόφαση της ΑΔΕΔΥ να ακυρωθεί η απεργία στις 3/6/2021

Δήλωση των εκπροσώπων του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή στην ΕΓ της ΟΕΝΓΕ

Δ. Τοσονίδου – Π. Παπανικολάου                          1/6/2021

 

Συνάδελφοι

Στις 19/5/21 το ΓΣ της ΑΔΕΔΥ είχε αποφασίσει την προκήρυξη απεργίας στις 3/6/21 ως πρώτη απάντηση στο επικείμενο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Με αυτήν την απόφαση είχαν συνταχθεί πάρα πολλά σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα μεταξύ των οποίων και η ΟΕΝΓΕ με αναλυτική ανακοίνωση της ΕΓ που εκδόθηκε χθες 31-5-21 και την οποία υπερψηφίσαμε. Στην ανακοίνωση αυτή τονιζόταν πως η απεργία 3/6/21 αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο σταθμό στην πανεργατική μάχη που πρέπει να δοθεί για να ανατραπεί η αντεργατική καταιγίδα και επίσης τονιζόταν η ιστορία των αγώνων που έχουμε δώσει ως νοσοκομειακοί γιατροί ενάντια στην αντιδραστική διευθέτηση του χρόνου εργασίας που μεθοδεύεται επί χρόνια από την ΕΕ και από όλες ανεξαίρετα τις αστικές κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Αιφνιδιαστικά χθες  31/5/21 το μεσημέρι η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να ανατρέψει αντί για τις αντεργατικές ρυθμίσεις Χατζηδάκη την ίδια την απόφαση του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ και να ματαιώσει την απεργία 3/6/21 συντασσόμενη με την ηγεσία Παναγόπουλου στην ΓΣΕΕ η οποία  προκήρυξε απεργία για τις 10/6/21 και μάλιστα με απαράδεκτο πλαίσιο που αντιτίθεται μόνο σε «ορισμένες διατάξεις» του αντεργατικού νομοσχεδίου. Άλλωστε ήταν ευρέως γνωστό πως η κυβερνητική εργοδοτική ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν θα συντασσόταν με την απεργία 3/6 μόνο και μόνο από το γεγονός πως είχε προγραμματίσει την συνεδρίασή της για 31/5 και όχι νωρίτερα. Αυτό όλες τις προηγούμενες μέρες το είχαν ως δεδομένο τα σωματεία, τα εργατικά κέντρα και οι ομοσπονδίες (μεταξύ των οποίων και η ΟΕΝΓΕ) που αποφάσιζαν την συστράτευσή τους για την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας 3/6. Φυσικά το είχε ως δεδομένο και η ίδια η ΑΔΕΔΥ που καλούσε για 3/6 ήδη από 19/5.

Άρα η χθεσινή 31/5/21 αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΕ ΑΔΕΔΥ με ψήφους των παρατάξεων ΔΗΣΥΠ (ΚΙΝΑΛ), ΔΑΣ-ΠΑΜΕ, ΕΑΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ να ακυρωθεί η απεργία 3/6/21 θεωρούμε πως είναι απαράδεκτη από όλες τις απόψεις. Και επί της ουσίας (υποβαθμίζει την σημασία του συγκεκριμένου κρίσιμου αγώνα ενώ θα μπορούσε να παραμείνει ως προειδοποιητική η απεργία 3/6 και να υπάρχει κλιμάκωση με νέα απεργία 10/6) αλλά και να και υποτάσσει το εργατικό κίνημα στις συμβιβαστικές ξεπουληματικές άσφαιρες λογικές της ηγεσίας της ΓΣΕΕ) και επί της διαδικασίας (αφού πραξικοπηματικά η ΕΕ ανατρέπει απόφαση του ΓΣ με την οποία ήδη είχε συνταχθεί πλήθος σωματείων, ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα). Θεωρούμε εξαιρετικά προβληματικό το ότι μόνο ο εκπρόσωπος των «Παρεμβάσεων» στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ διαφώνησε με αυτήν την μεθόδευση.

Καλούμε όλα τα μέλη της ΕΓ και του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ να πάρουν θέση για τα παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου