συγκέντρωση

Απεργία στους ΟΤΑ την Τρίτη 24 Μαΐου: συγκέντρωση στις 10:00 στην πλατεία Καραϊσκάκη

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην αντιρατσιστική,,,αντιφασιστική συγκέντρωση στις 12 μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου

 

Ε΄  ΕΛΜΕ  Θεσσαλονίκης                        Θεσσαλονίκη, 16/3/2023                                                                

Προξένου  Κορομηλά  51

e.elme.thess@gmail.com

«Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες» - «Οι ναζί στη φυλακή, ποτέ ξανά φασισμός».

Όχι στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό, τους εξοπλισμούς, τον εθνικισμό

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην αντιρατσιστική,

αντιφασιστική συγκέντρωση στις 12 μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου

 

Το Σάββατο 18 Μάρτη, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές κινήσεις και συντονισμοί, προσφυγικές και μεταναστευτικές οργανώσεις, εργατικά συνδικάτα, τοπικές συλλογικότητες και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, ενώνουμε τις φωνές μας ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό και τον πόλεμο. Διαδηλώνουμε λίγες μέρες πριν από τη διεθνή μέρα κατά του ρατσισμού (21 Μάρτη) και εφτά χρόνια από την ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας. Μια συμφωνία που έχει ήδη στοιχίσει εκατοντάδες καταγεγραμμένα θύματα των απάνθρωπων πολιτικών «αποτροπής» στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της Ευρώπης Φρούριο.

Χιλιάδες πρόσφυγες και προσφύγισσες έχουν πέσει τα τελευταία χρόνια θύματα του οργίου των παράνομων επαναπροωθήσεων (pushbacks) προς την Τουρκία από τις ελληνικές αρχές, δεν καταγράφονται πουθενά καθώς απαγάγονται όταν πατούν το πόδι τους στα νησιά, αφήνονται μέρες και εβδομάδες στην τύχη τους σε νησίδες του Έβρου, ξυλοκοπούνται και ληστεύονται πριν σταλούν πίσω από 'κει που ήρθαν, στην «ασφαλή» Τουρκία. Η ελληνική πλευρά αρνείται υποκριτικά οποιαδήποτε ανάμειξη στα εκατοντάδες καταγγελλόμενα περιστατικά, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να διαστρεβλώσει τα γεγονότα και να συκοφαντήσει κάθε καταγγέλλοντα, ακτιβιστές, μέλη οργανώσεων δικαιωμάτων, ακόμα και τον διεθνή τύπο! Την ίδια ώρα που η Ευρωβουλή αναγκάζεται να απομακρύνει τον επικεφαλής της FRONTEX που ελέγχεται για ανοχή στις παράνομες επαναπροωθήσεις, την ώρα που η Ελλάδα καταδικάζεται από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο για τραγικές υποθέσεις όπως εκείνη του Φαρμακονησιού, οι ελληνικές αρχές σέρνουν  στα δικαστήρια μέλη οργανώσεων δικαιωμάτων και διασώστες. Ανθρώπους που το μόνο τους «έγκλημα» είναι ότι έσωζαν ζωές προσφύγων με διασωστικές λέμβους, ότι υποδέχονταν και περιέθαλπαν ναυαγούς στις ακτές, ότι μοίραζαν κουβέρτες και τρόφιμα σε πουντιασμένα παιδάκια, ότι απαιτούσαν να καταγραφούν οι οικογένειες προσφύγων και να τους δοθεί άσυλο. Την ίδια στιγμή, δομές προσφύγων κοντά στον αστικό ιστό όπως του Ελαιώνα βάζουν λουκέτο, εκατοντάδες οικογένειες προσφύγων υποχρεώνονται να απομακρυνθούν από τα διαμερίσματα ευάλωτων ομάδων του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, ενώ προσφυγόπουλα εγκαταλείπουν τις σχολικές αίθουσες όπου φοιτούσαν αναγκασμένα να ακολουθήσουν τις οικογένειές τους σε προσφυγικά στρατόπεδα στη μέση του πουθενά.

Ενώ η ρατσιστική βία και καταστολή έχει ενταθεί σε τέτοιο βαθμό που η αστυνομία μανία έχει ως απολογισμό δύο νεκρούς έφηβους Ρομά: τον Νίκο Σαμπάνη και τον Κώστα Φραγκούλη. Είναι ξεκάθαρο ότι για την πολιτική ηγεσία και την αστυνομία, η ανθρώπινη ζωή έχει αξία ανάλογα το χρώμα, την καταγωγή, την ταξική θέση Κι' ενώ οι πρόσφυγες αφήνονται στην τύχη τους, η κοινωνική πλειοψηφία προσπαθεί να επιβιώσει με επιδόματα και τα "fund" πετούν κόσμο στο δρόμο, η κυβέρνηση επικαλούμενη την «ασφάλεια μας» δαπανά τεράστια ποσά για την επέκταση του φράκτη στον Έβρο και την στρατιωτικοποίηση του Αιγαίου.

Στις 18 Μάρτη λοιπόν φωνάζουμε δυνατά: φτάνει πια με τον ρατσισμό! Να σταματήσουν οι παράνομες δολοφονικές επαναπροωθήσεις προσφύγων και προσφυγισσών στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Να κλείσουν τα στρατόπεδα-κολαστήρια και να μην κατασκευαστούν νέες υπερδομές-φυλακές. Να αναγνωριστούν οι πρόσφυγες και προσφύγισσες με προέλευση την Ασία και την Αφρική, με τον ίδιο τρόπο που αναγνωρίζεται η προσφυγική ιδιότητα των θυμάτων του πολέμου στην Ουκρανία. Να μην διακοπούν αλλά να συνεχίσουν και να διευρυνθούν τα προγράμματα στέγασης προσφύγων σε διαμερίσματα στις πόλεις. Να νομιμοποιηθούν όλοι-ες οι μετανάστες και μετανάστριες Ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα για όλους και όλες, έλληνες και μετανάστες.

Η απογείωση του θεσμικού ρατσισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελεί την καλύτερη καύσιμη ύλη των πυρσών των φασιστικών συμμοριών. Δυόμισυ χρόνια μετά την πρωτόδικη καταδίκη της ηγεσίας των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, κι' ενώ η δίκη σε δεύτερο βαθμό συνεχίζεται, τα θραύσματα της ΧΑ διαγκωνίζονται ανταγωνιζόμενα σε θράσος και προκλητικότητα με εμφανίσεις και επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου στην επέτειο των Ιμίων ή σε γειτονιές της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, προσδοκώντας να εξαργυρώσουν τη φθορά της ΝΔ με θέσεις στα επόμενα βουλευτικά έδρανα. Οι υποσχέσεις περί διπλασιασμού του μήκους του φράχτη του Έβρου και η στοργή με την οποία προσφάτως η ΝΔ και τα φίλια ΜΜΕ αγκάλιασαν πρόσφατα τις δραστηριότητες της έκπτωτης βασιλικής οικογένειας, κάθε άλλο παρά περιθωριοποιούν την ακροδεξιά και τους νεοναζί, λίγους μήνες από τις κάλπες των βουλευτικών εκλογών. Για όλους αυτούς τους λόγους στις 18 Μάρτη διαδηλώνουμε: Για να παραμείνουν οι νεοναζί βαθιά στη φυλακή. Για να μην έχουν οι φασίστες καμία θέση στη δημόσια σφαίρα, την πολιτική ζωή και τον δημόσιο χώρο. Για να κλείσουν οι εφημερίδες και οι ιστοσελίδες των φασιστικών συμμοριών, να απαγορευτεί η διαδικτυακή φασιστική προπαγάνδα μέσα από τη φυλακή.

Τέλος, το Σάββατο 18 Μάρτη διαδηλώνουμε ενάντια στον πόλεμο που γεννά τον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στον εθνικισμό. Για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και να σταματήσει η Ελλάδα να αποτελεί στρατηγικό κόμβο μεταφοράς ΝΑΤΟϊκού εξοπλισμού προς την Ουκρανία. Για να κλείσουν οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις στην Ελλάδα. Για να σταματήσει η ξέφρενη κούρσα των εξοπλισμών στο πλαίσιο της όξυνσης του Ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού, οι υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες σε βάρος των κοινωνικών δαπανών σε καιρούς οικονομικής κρίσης, εκτόξευσης των τιμών των καυσίμων και γενικευμένης ακρίβειας.

Στις 18 Μάρτη ενώνουμε τις φωνές μας: Με πρόσφυγες/γισσες και μετανάστες/τριες. Με το κίνημα αλληλεγγύης στα θύματα της φτώχειας και του πολέμου. Με τα σωματεία των εκπαιδευτικών και των νοσοκομειακών γιατρών που αντιστέκονται στις πολιτικές εξαίρεσης ανθρώπων από την δημόσια υγεία και παιδεία. Με όπλο μας την αλληλεγγύη, την αντίσταση και την ενότητα, αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο που να χωράει πολλούς κόσμους.

                                                                         Για το Δ.Σ.

         Ο πρόεδρος                                  Η γραμματέας

          Χρήστος Ζαγανίδης            Σοφία Στεφανίδου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου