συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Γ΄, Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης: Καμία ανοχή! Έξω οι φασίστες από τα σχολεία μας! Σαβ. 5/2, 5μμ, πλ. Ευόσμου

Γ΄, Ε΄ ΕΛΜΕ  Θεσσαλονίκης                                     

Θεσσαλονίκη, 31-1-2022                                                         

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ. ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 5/2, 5μμ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΥΟΣΜΟΥ]



Τα Δ.Σ. των  Γ΄ και Ε΄ ΕΛΜΕ καταδικάζουμε την οργανωμένη δράση μελών φασιστικών ομάδων με τη συμμετοχή και εξωσχολικών στα σχολεία της περιοχής Δυτικής Θεσσαλονίκης και αυτή την περίοδο στα ΕΠΑΛ Ευόσμου. Τα φασιστοειδή έχουν αποθρασυνθεί και ανοιχτά προπαγανδίζουν φασιστικές ιδέες, χτυπούν, προπηλακίζουν  και τρομοκρατούν προσφυγόπουλα, απειλούν και επιδίδονται σε ξυλοδαρμούς συμμαθητών τους, εκφοβίζουν εκπαιδευτικούς και επιδιώκουν να σπείρουν το φόβο στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας για να επιβάλουν δικό τους καθεστώς και να επιβεβαιώσουν όπως λένε ‘‘ότι αυτοί κάνουν κουμάντο στο σχολείο’’.  
Δεν είναι άγνωστοι ούτε οι ίδιοι, ούτε η δράση τους, είναι πυρήνας φασιστικών και εθνικιστικών ομάδων που επιδεικνύουν τις φασιστικές ενέργειες στις οποίες επιδίδονται στα σχολεία μέσω του διαδικτύου με βίντεο και φωτογραφίες από επιθέσεις, ναζιστικό χαιρετισμό και φασιστικά πανό. Μετά τα γεγονότα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης τον προηγούμενο Οκτώβρη, σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν και στον Εύοσμο από μέλη αυτών των ομάδων και με  παρόμοιες πρακτικές. Κάποιοι, μετά τα γεγονότα στη Σταυρούπολη, μετακινήθηκαν στα ΕΠΑΛ του Ευόσμου ενισχύοντας τους φασιστικούς θύλακες που ήδη υπήρχαν.
Τις τελευταίες μέρες οι ομάδες αυτές στα ΕΠΑΛ Ευόσμου επιτέθηκαν σε μαθητές που καλούσαν σε ΓΣ και στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης  20/1,   κατέβασαν μαθητικό πανό με σύνθημα «Μόρφωση και υγεία για τους μαθητές»,  ενώ ανάρτησαν πανό  που έγραφε “Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης” και  “ Έξω οι αριστεροί από τα σχολεία”. Σε μια επίδειξη δύναμης και αποκαλυπτική των προθέσεών τους ενέργεια διακινούν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι “ Σε αυτά τα χώματα (ενν. Δυτικές συνοικίες) είμαστε διατεθειμένοι να σπείρουμε τις ιδέες μας και μια νέα εποχή να καρποφορήσει. Μια εποχή που οι αξίες και τα ιδανικά μας θα προέχουν έναντι οποιασδήποτε θεωρίας περί ανθρωπισμού και αλληλεγγύης. Αίμα, γη, έθνος, φυλή τα ιδανικά μας»!!
Πριν τα Χριστούγεννα μία ομάδα από αυτά τα φασιστοειδή επιτέθηκαν  και χτύπησαν πρόσφυγα μαθητή του Διαπολιτισμικού Λυκείου Ευόσμου . Τριγυρνούν έξω από το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο και Λύκειο, ενώ πριν τρεις μέρες επιχείρησαν να επιτεθούν ξανά στον ίδιο, αλλά και στους άλλους πρόσφυγες  μαθητές με σκοπό να τους τρομοκρατήσουν  για να σταματήσουν το σχολείο. Παρόλο που δεν πέτυχαν το βασικό τους στόχο να σταματήσουν τα προσφυγόπουλα το σχολείο, τα παιδιά βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, σε καθεστώς διαρκούς φόβου και ανασφάλειας για την ίδια τη σωματική τους ακεραιότητα.
Δεν πρόκειται να ανεχτούμε κανένας φασίστας να εμποδίζει την πρόσβαση οποιουδήποτε μαθητή στο σχολείο. Έχουν  τεράστιες ευθύνες το Υπουργείο και η Διεύθυνση που ανέχτηκαν τα φασιστικά αίσχη στα σχολεία, έδωσαν οδηγίες για χαμηλούς τόνους  και σιωπή, συνομίλησαν μαζί τους. Δεν είναι τυχαίο ότι διενεργούν διοικητικές διαδικασίες εναντίων διευθυντών και εκπαιδευτικών στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, αντί να αποδεχθούν τις προτάσεις των ΕΛΜΕ για την ουσιαστική αντιμετώπιση των φασιστικών ιδεών και πρακτικών στα σχολεία. Η τακτική της ανοχής και κουκουλώματος αυτών των ομάδων μόνο διογκώνει το πρόβλημα και είναι  πολύ επικίνδυνη.
Το Υπουργείο Παιδείας και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, αντί να απειλούν και να κουνάνε το δάχτυλο στους εκπαιδευτικούς, να εξασφαλίσουν την ασφαλή πρόσβαση όλων των μαθητών στα σχολεία  χωρίς διακρίσεις και να διαθέσουν τα μέσα και το προσωπικό που χρειάζονται. Περίσσεψε η υποκρισία, όταν μειώνεται, αντί να αυξάνεται, το προσωπικό στα τμήματα υποδοχής στα οποία φοιτούν τα προσφυγόπουλα. Ακόμη και σήμερα στη μέση της χρονιάς και με τη λειτουργία των Τμημάτων Υποδοχής στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ευόσμου με μεγάλη καθυστέρηση, συνεχίζουν να έχουν τους μισούς εκπαιδευτικούς από όσους προβλέπονται. Τους καλούμε να καλύψουν όλα τα κενά και σε όλα τα σχολεία, καθώς και να προσλάβουν τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς στις δομές εκπαίδευσης που φοιτούν τα προσφυγόπουλα. Να μεριμνήσουν για να απομακρυνθούν από τα σχολεία  οι μαθητές προπαγανδιστές των φασιστικών ιδεών. Είναι φανερό ότι η παιδαγωγική στάση της εκπαιδευτικής κοινότητας δεν αρκεί για να αντιμετωπιστούν οι φασίστες μέσα στα σχολεία.  
Οι φασιστικές ιδέες και πρακτικές δεν έχουν καμία θέση μέσα στα σχολεία μας. Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς  και τους μαθητές, τους γονείς, όλη την κοινωνία  να επιδείξουν μηδενική ανοχή  απέναντι στη ρητορική του μίσους,  της βίας του φασισμού και των εκπροσώπων του. Να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να πεταχτεί οριστικά ο φασιστικός εσμός από τα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί κι οι σύλλογοι διδασκόντων θα περιφρουρήσουμε με κάθε τρόπο το δημόσιο σχολείο ώστε να είναι χώρος ασφάλειας, ελευθερίας, καλλιέργειας των ανθρωπιστικών ιδεών και αξιών.
Για να ανακοπεί η συνεχιζόμενη δράση φασιστικών ομάδων που δρουν στα σχολεία με τη  σταθερή στήριξη και εξωσχολικών , να υψώσουμε  τείχος απέναντί τους τον κοινό αγώνα για την υπεράσπιση των μορφωτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Με τον οργανωμένο συλλογικό μας αγώνα απαντάμε στις φασιστικές προκλήσεις.
Το ΔΣ της Ε ΕΛΜΕ στην περιοχή ευθύνης της οποίας ανήκουν  τα ΕΠΑΛ Ευόσμου και τα Διαπολιτισμικά σχολεία  με ομόφωνη απόφασή του και  όλες οι ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης θα αναλάβουν το επόμενο διάστημα  σειρά αντιφασιστικών δράσεων και πρωτοβουλιών: Παραστάσεις στη Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης και στην Περιφερειακή Διεύθυνση - Αντιφασιστικό συλλαλητήριο - Συντονισμό με ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ για κοινές δράσεις, συναυλία, διαγωνισμό ζωγραφικής/λογοτεχνίας, προβολή ταινιών - Διοργάνωση ιστορικών περιπάτων (π.χ. στρατόπεδο Παύλου Μελά)  -  Αφίσα.  
Καλούμε εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς, φοιτητές, εργαζόμενους, σωματεία, αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές συλλογικότητες, δημοτικά σχήματα, πολιτικά κόμματα  και οργανώσεις να καταδικάσουν τις φασιστικές ιδέες και  πρακτικές  και τους θρασύδειλους που τις υπηρετούν. Μαζικά να συμμετέχουν στην αντιφασιστική συγκέντρωση το Σάββατο 5/2, 5μμ, πλατεία Ευόσμου.
Οι ΕΛΜΕ άμεσα υλοποιούμε τις αντιφασιστικές αποφάσεις μας:

•    Τρίτη 1/2 στις 2.30 μ.μ. παράσταση διαμαρτυρίας των Δ.Σ. των ΕΛΜΕ στη ΔΔΕ Δυτ. Θεσ/νίκης.
•    Τετάρτη 2/2 στις 2.30 μ.μ. παράσταση διαμαρτυρίας των ΔΣ των ΕΛΜΕ σε Περιφερειακή Δ/νση.
•    Πέμπτη  3/2 στις 5.00 μ.μ. οργανώνουμε συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΕΔΟΘ.
•    Παρασκευή 11/2 στις 6.00 μ.μ. στην μεγάλη αίθουσα της ΕΔΟΘ καλούμε σε συνάντηση συντονισμού τις ΣΕΠΕ, γονείς, φοιτητές και φορείς για συνέχιση των αντιφασιστικών δράσεων.
•    Σάββατο 12/2 επίσκεψη αλληλεγγύης στο καμπ Διαβατών και συνάντηση – στήριξη στους πρόσφυγες μαθητές.

 

Καλούμε την ΟΛΜΕ να στηρίξει την αντιφασιστική συγκέντρωση στις 5/2 και τις δράσεις των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ, ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ

Τα Δ.Σ των ΕΛΜΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου