συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Ένωση Ιατρών Λέρου-Πάτμου-Λειψών & Αγαθονησίου: τραγική κατάσταση στις μονάδες υγείας και έλλειψη προσωπικού. Τεράστιες οι ευθύνες κυβέρνησης, περιφέρειας και διοίκησης

Ε.Ι.ΘΕ.Λ
ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Κ.Θ-Γ.Ν-Κ.Υ ΛΕΡΟΥ-Κ.Υ ΠΑΤΜΟΥ-Π.Π.Ι ΛΕΙΨΩΝ&ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ
Α.Π:12/2022
ΛΕΡΟΣ : 13/7/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δ.Σ

Με την πανδημία να αναζωπυρώνεται, ως αποτέλεσμα των πρωτοκόλλων ανοσίας των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, το νοσοκομείο μας όπως και τα κέντρα υγείας παραμένουν υποστελεχωμενα σε χειρότερη κατάσταση από πριν.
Η χειρουργική κλινική του νοσοκομείου « λειτουργεί» πλέον με έναν χειρουργό , δεν υπάρχει νευρολόγος, γαστρεντερολόγος, ενώ τα περισσότερα τμήματα λειτουργούν με δυο γιατρούς ειδικότητας, ακόμη και στον ψυχιατρικό τομέα από τους μεγαλύτερους στην χώρα με 230 περίπου ασθενής υπηρετούν μόνο τρεις ειδικευμένοι γιατροί.
Ταυτόχρονα υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού, ενώ αναμένεται με την απόλυση των συμβασιούχων στο τέλος του χρόνου η κατάσταση να επιδεινωθεί τραγικά .
Το Κ.Υ Πάτμου σε τραγική κατάσταση με το νησί γεμάτο από επισκέπτες , η λειτουργία του στηρίζεται στις μετακινήσεις από άλλες δομές υγείας, ενώ η μοναδική παιδίατρος που απουσιάζει με μακροχρόνια αναρρωτική άδεια εδώ και τρεις μήνες δεν έχει ακόμη αντικατασταθεί έως σήμερα. Αναμένεται μετακίνηση παιδιάτρου από άλλη δομή υγείας.
Από την άλλη μεριά οι διοικήσεις των μονάδων υγείας με οδηγίες κυβερνητικές εκβιάζουν εργαζομένους με σκοπό την εντατικοποίηση της δουλειάς τους (υπερεφημερευση, απλήρωτες ώρες, κόψιμο ρεπό ) , ακόμη και με προπηλακισμούς όπως συμβαίνει επανειλημμένα στο κέντρο υγείας Πάτμου.
Η Ένωση μας έχει καταγγείλει τα περιστατικά προπηλακισμού εργαζομένων στο κέντρο υγείας Πάτμου χωρίς να ιδρώσει το αυτί κανενός από το Υπουργείο ή την 2η Υγειονομική Περιφέρεια.
Η τραγική αυτή κατάσταση συμπληρώνεται από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πλέον ούτε και τα τυπικά μέτρα για την αποφυγή της διασποράς στους τουριστικούς προορισμούς, για την αποφυγή συρροής κρουσμάτων, π.χ. δεν προβλέπονται δωμάτια καραντίνας κ.λπ., επομένως επαφίεται στον καθένα που κάνει διακοπές και βρίσκεται θετικός το πώς θα «αυτοαπομονωθεί».
Πρέπει να αναφερθεί επίσης το γεγονός ότι η μοναδική μονάδα εντατικής θεραπείας στα Δωδεκάνησα στο νοσοκομείο της Ρόδου διαθέτει αυτή την στιγμή 6 λειτουργικές κλίνες συνολικά για covid και άλλα περιστατικά .
Κερασάκι στην τούρτα η έλλειψη προσωπικού κυρίως ιατρικού άλλα και πτητικών μέσων στο Ε.Κ.Α.Β Ρόδου.
Στις 5/7/2022 βαρέως πάσχων ασθενής 49 ετών με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο που του έγινε θρομβολυτική θεραπεία στο νοσοκομείο Λέρου, έπρεπε να μεταφερθεί σε τριτοβάθμια δομή υγείας το ΕΚΑΒ επέλεξε το νοσοκομείο Ρόδου , η μεταφορά όμως λογω μη διαθεσιμότητας ελικοπτέρου κατέληξε σε οδύσσεια.
Έτσι λοιπόν ο ασθενής μεταφέρθηκε πρώτα με πλωτό μέσο στο νοσοκομείο Κω όπου παρέμεινε έως τις πρώτες πρωινές ώρες
Επανάληψη του ιδίου επεισοδίου σε ασθενή ετών 51 με υπαραχνοειδή αιμορραγία στις 9/7/2022 που αφού διέσχισε το Αιγαίο , διασωληνωμενη και μετά από τρία επεισόδια ανακοπής που ανατάχτηκαν, μεταφέρθηκε τελικά πρώτα με πλωτό και κατόπιν με πτητικό μέσο από Κω σε νοσοκομείο των Αθηνών .
Σήμερα 13/7/2022 τρίτο επεισόδιο , ασθενής 37 ετών με υπαραχνοειδή αιμορραγία σε κωματώδη κατάσταση, οι εφημερεύοντες γιατροί μετά από πολύωρες τηλεφωνικές επικοινωνίες με όλα σχεδόν τα νοσοκομεία (τριτοβάθμια) της 2ης υγειονομικής περιφέρειας ( Ρόδου, Παγνη, Κ.Α.Τ, Κρατικό Νίκαιας, Τζανειο) που το καθένα από αυτά λογω της υπολειτουργίας (έλλειψη προσωπικού , μέσων, κλινών μονάδας εντατικής θεραπείας ) δυσκολευόταν να αντιμετωπίσει το περιστατικό, επιπλέον το ΕΚΑΒ με τις δίκες του ελλείψεις ( ιατρικού προσωπικού, πτητικών μέσων) πρότεινε η άρρωστη να μεταφερθεί με πλωτό του λιμενικού στην Κω και από εκεί με στρατιωτικό αεροπλάνο σε νοσοκομείο των Αθηνών . Τελικά μετά την επιμονή των γιατρών του νοσοκομείου Λέρου την ασθενή την παρέλαβε ελικόπτερο.
Μας προκαλεί εντύπωση η άμεση κινητοποίηση του ΕΚΑΒ όταν πρόκειται για κάποιον «επώνυμο » , όπως πριν λίγες ημέρες στην Πάτμο και μάλιστα με άρρωστο όχι σε τόσο σοβαρή κατάσταση όπως οι δικοί μας ασθενείς. Αφού βεβαία προηγήθηκαν «σημαντικές» τηλεφωνικές παρεμβάσεις .
Η Ένωση μας εύχεται σε όλους τους ασθενείς καλή ανάρρωση.
Ταυτόχρονα ο Περιφερειάρχης Νότιου Αιγαίου εξαπέλυσε επίθεση στο Σωματείο του ΕΚΑΒ Ρόδου εμφανίζοντας σαν κινδυνολογία τις επισημάνσεις τους για τα προβλήματα στις δομές υγείας . Μάλιστα σε στιγμές που οι εργαζόμενοι στενάζουν στην κυριολεξία να βγάλουν την βάρδια με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και σε μέσα.
Αλλά αλήθεια ο κίνδυνος ποιος είναι, που βρίσκεται και ποιον απειλεί; Ας απαντήσει ο περιφερειάρχης . Ο κίνδυνος βρίσκεται στην αδυναμία των δόμων υγείας να λειτουργούν με ασφάλεια η μήπως όχι; Κινδυνεύουν ασθενείς. Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
Η βλέπει κίνδυνο στο μήπως χαλάσει η εικόνα του και μην τυχόν δυναμώσουν οι διεκδικήσεις και συσπειρώσουν κόσμο στο πλάι των υγειονομικών.
Στην χθεσινή του επίσκεψη στο νοσοκομείο Λέρου ο Περιφερειάρχης σε συνάντηση με «εκπροσώπους» εργαζομένων που εκείνος διάλεξε ή του διάλεξαν δίνοντας ρεσιτάλ αυτοπροβολής, περιέγραψε την « δημιουργική διέξοδο που εξαρτάτε από την διάθεση» για την δομή υγείας. Ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις εκατομμυρίων ευρώ , θυμίζοντας την αγιοβασιλιάτικη προπαγάνδα των διαφημιστικών εταιριών . Υποσχέσεις για συνέχιση της ομηριας των συμβασιούχων, ούτε λόγος όμως για μονιμοποίηση τους. Όταν το νοσοκομείο αυτή την στιγμή παρουσιάζει μεγάλα κενά στελέχωσης σε ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, όταν οι κτιριακές υποδομές καταρρέουν κυριολεκτικά. Ο Περιφερειάρχης από τους μακροβιότερους , έχει και αυτός ευθύνη για την τραγική κατάσταση των δομών υγείας των νησιών μας και την μη λήψη πρόσθετων μέτρων προστασίας της υγείας των κατοίκων την περίοδο της πανδημίας, που και τώρα είναι σε έξαρση.
Η Ένωση μας καλεί τους κατοίκους των νησιών μας, να παλέψουν μαζί μας για πλήρη στελέχωση των μονάδων υγείας, για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν για όλους σύστημα υγείας. Σύγχρονο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες του πληθυσμού για πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση.
                      
Ο Πρόεδρος                Ο Αντιπρόεδρος                    Η Ταμίας
                    Γ. Τσουκαλάς              Ε. Φούρναρης              Β. Αποστολοπούλου
Η Γ. Γραμματέας
Ε. Χατζηδάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου