συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Αγωνιστική ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Γ΄ΕΛΜΕ Δυτ. Αθήνας: ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙO ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΠΕΜΠΤΗ 14/7!



Αγωνιστική ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Γ΄ΕΛΜΕ Δυτ. Αθήνας

ΟΛΕΣ/ΟΛΟΙ ΣΤO ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙO ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14 ΙΟΥΛΗ 18:00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ


Την Τρίτη 5/7 η κυβέρνηση κατέθεσε αιφνιδιαστικά τον νέο Νόμο - Πλαίσιο για τα πανεπιστήμια στη Βουλή για να ψηφιστεί μια εβδομάδα μετά. Ο νόμος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επιβολή διδάκτρων στις σπουδές, την «απελευθέρωση» των καταργήσεων και των συγχωνεύσεων τμημάτων, το ξεπούλημα και τη λεηλασία της περιουσίας του δημόσιου πανεπιστημίου, τη διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, με την πολτοποίηση των προγραμμάτων σπουδών (ξενόγλωσσα και διά βίου μάθησης, υποβάθμιση των ΤΕΙ, μεταπτυχιακά και πρακτικές ασκήσεις που μετατρέπουν τους σπουδαστές σε φτηνούς-τζάμπα εργαζόμενους για τις επιχειρήσεις), το χτύπημα των συλλόγων και συνολικά του φοιτητικού κινήματος (με τη θέσπιση του «ενιαίου ψηφοδελτίου» για την κατάργηση των παρατάξεων) και τέλος τη διοίκηση των πανεπιστημίων από ανθρώπους της αγοράς, με τα «Συμβούλια Διοίκησης».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να «τελειώνει» με τη δημόσια-δωρεάν εκπαίδευση. Αποσυνδέει ακόμα περισσότερο τα ΑΕΙ από την κρατική χρηματοδότηση και τα οδηγεί στην αναζήτηση πόρων από δίδακτρα, από χορηγίες, από την προσφορά «εκπαιδευτικών προϊόντων», από την εμπορευματοποίηση της έρευνας κυρίως των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Σε συνέχεια όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας 20ετίας και στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ-ΟΟΣΑ-ΣΕΒ, η κυβέρνηση της Ν.Δ. ολοκληρώνει μια διαδικασία μετατροπής των πανεπιστημίων σε πολυκαταστήματα εκπαιδευτικών προϊόντων, όπου όλα πουλιούνται και αγοράζονται.

Στη «διαβούλευση», προστέθηκαν και διατάξεις που αφορούν το πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας των καθηγητικών/παιδαγωγικών σχολών. Αυτές ορίζουν ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν σε κάθε πανεπιστήμιο ξεχωριστά προγράμματα σπουδών, τουλάχιστον μονοετούς φοίτησης και 60 πιστωτικών μονάδων. Με αυτήν την προσθήκη στον νόμο πλαίσιο, η Κεραμέως, ουσιαστικά καταργεί τα πτυχία και τα μετατρέπει σε κουρελόχαρτα, που από μόνα τους δεν έχουν καμία αξία. Όχι μόνο τσακίζει τα εναπομείναντα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων καθηγητικών/παιδαγωγικών σχολών, αλλά αποτελεί και ένα πάτημα για να επιβληθούν περαιτέρω και σε δεύτερο χρόνο να γενικευθούν πλήρως τα δίδακτρα. 

Ο νόμος πλαίσιο είναι ένα ακόμα βήμα για την ιδιωτικοποίηση και την διάλυση των Πανεπιστημίων, θέτει νέους ταξικούς φραγμούς στους ήδη υπάρχοντες των Λυκείων εξεταστικών κέντρων, των Τραπεζών Θεμάτων και των ΕΒΕ και θα γίνει ένα ακόμα εφαλτήριο για την ανεργία για τα παιδιά των εργαζομένων και των μικρομεσαίων με πτυχία-κουρελόχαρτα.

Η οικονομική κρίση, η ανεξέλεγκτη ακρίβεια και η ραγδαία φτωχοποίηση της κοινωνίας, η κούρσα εξοπλισμών στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού κάνουν ζωτική ανάγκη για τον ελληνικό καπιταλισμό και την ελίτ το πέταγμα της νεολαίας εκτός πανεπιστημίων. Θέλουν να μετατρέψουν τα δημόσια πανεπιστήμια σε ιδρύματα που παρέχουν «φτηνή» μισό-ειδίκευση/ κατάρτιση και πιστοποιήσεις «προσόντων» επί πληρωμή. Πρόκειται για την περίφημη «σύνδεση των πανεπιστημίων με τις ανάγκες της αγοράς». Θέλουν να δημιουργήσουν ένα πανεπιστήμιο-Α.Ε. όπου θα χωρούν μόνο όσοι έχουν λεφτά για να πληρώσουν και μπορούν να επιδοθούν σε ένα αέναο κυνήγι πιστοποιήσεων.

Αυτή η επίθεση στη δημόσια-δωρεάν παιδεία δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη! Αφορά όλο το λαό! Φοιτητές , μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι πρέπει να σταματήσουμε την ψήφιση του νόμου-πλαίσιο και να καταργήσουμε όλους τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους της Κεραμέως. Με εργαλεία μας τις συλλογικές μας διαδικασίες και τα σωματεία να ξεκινήσουμε έναν αγώνα διαρκείας ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και σε όποια άλλη κυβέρνηση έρθει και να εξασφαλίσουμε ότι η εκπαίδευση θα παραμείνει δημόσια και δωρεάν, για όλους και με όλους τους σπουδαστές και διδάσκοντες.

  • Να αποσυρθεί  ο νέος νόμος πλαίσιο!
  • Ανατροπή του νόμου 4777  Κεραμέως –Χρυσοχοϊδη!
  • Να φύγουν άμεσα τα ΜΑΤ από το ΑΠΘ- έξω οι δυνάμεις καταστολής από το άσυλο- Να μην τολμήσουν να βάλουν τους ΟΠΠΙ στα ιδρύματα!
  • Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους- οι φοιτητές/τριες καθορίζουν μόνοι τους το πως οργανώνονται- τα ενιαία ψηφοδέλτια δε θα περάσουν!
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία, στο ύψος των αναγκών. Αποκλειστικά δημόσια – κρατική χρηματοδότηση, καμία εμπλοκή ιδιωτών και επιχειρήσεων
  • Ανατροπή του νόμου για την αξιολόγηση, καμία σύνδεσή της με την χρηματοδότηση
  • Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους, χωρίς ταξικούς φραγμούς και αποκλεισμούς
  • Ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση – πλήρης εποπτεία του γνωστικού αντικειμένου, ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο – το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για δουλειά. Όχι στην διάλυση των σπουδών και των γνωστικών αντικειμένων σε ένα άθροισμα, ασύνδετων, φτηνών, ευέλικτων καταρτίσεων.
  • Αυξήσεις στους μισθούς, σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου