συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Αγωνιστικές Κινήσεις-Συσπειρώσεις ΟΤΑ: Αγώνας για μόνιμο προσωπικό σε όλους τους δήμους

 


 ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

          Το χτύπημα της πανδημίας της νόσου COVID-19 βρήκε τις δημόσιες υπηρεσίες διαλυμένες, μετά από μια δεκαετή περίοδο απαγόρευσης προσλήψεων, μειωμένης χρηματοδότησης, ιδιωτικοποιήσεων που επέβαλαν οι πολιτικές που άσκησαν οι κυβερνήσεις, με τα μνημόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικά οι Δήμοι βρέθηκαν στο επίκεντρο αυτής της επίθεσης, με την εικόνα των υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα να είναι η ίδια: τεράστια κενά σε ανθρώπινο δυναμικό, τα οποία η ίδια η ασκούμενη πολιτική των κυβερνήσεων απαγορεύει να καλυφθούν με μόνιμες προσλήψεις, διογκώνοντας αντίθετα τις προσλήψεις συμβασιούχων κάθε μορφής: ορισμένου χρόνου, μίσθωσης έργου, ΕΣΠΑ, ωφελούμενων του ΟΑΕΔ, κ.λπ..

          Η έκρηξη της πανδημίας ανέδειξε πόσο κοινωνικά αναγκαίες είναι οι δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, και αποκάλυψε ότι η μεθοδευμένη διάλυσή τους όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες αλλά αφήνει την κοινωνία  απροστάτευτη απέναντι σε επείγουσες και απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως η πανδημία του κορονοϊού.

          Με την από 14.3.2020 Π.Ν.Π. «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19») η κυβέρνηση της Ν.Δ. έδωσε τη δυνατότητα στους Δήμους της χώρας να προσλάβουν εργαζόμενους με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για 4 μήνες, εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ,   για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του Covid-19. Με τη λήξη του τετραμήνου, δόθηκε ξανά η δυνατότητα πρόσληψης για άλλους 4 μήνες.

          Οι εργαζόμενοι/ες που προσλήφθηκαν με αυτές τις διατάξεις καλύπτουν τα κενά των δήμων πανελλαδικά, σε ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων,  συμβάλλοντας με καθοριστικό τρόπο στην λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών, στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά του Covid-19, χωρίς καν το δικαίωμα να λάβουν την ειδική άδεια απουσίας που προβλέπεται για τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Με την έναρξη του νέου έτους λήγει και το δεύτερο τετράμηνο, ενώ η πανδημία βρίσκεται στην κορύφωσή της, με εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά.

          Οι Εργαζόμενοι είναι εγκλωβισμένοι ανάμεσα στις αοριστίες του Υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου  ο οποίος  ανακοίνωνε αρχές  Νοεμβρίου ότι θα δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους για προσλήψεις 8μηνης απασχόλησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και στην εν ισχύ ΠΝΠ που δίνει την δυνατότητα για προσλήψεις λόγω Covid  μέχρι 28/2 χωρίς να τους απαντά ξεκάθαρα ακόμη αν θα μπορούν οι ίδιοι να συνεχίσουν να δουλεύουν. Καμία κουβέντα βέβαια από πλευράς Κυβέρνησης για μόνιμη αντιμετώπιση και σταθερή κάλυψη των κενών αυτών.

          Το μήνυμα, για άλλη μια φορά, είναι ξεκάθαρο. Οι κυβερνήσεις και οι Δήμαρχοι καλύπτουν τα κενά των υπηρεσιών με συμβασιούχους, με τη λογική της ανακύκλωσης των ανέργων, γιατί «το κράτος δεν έχει λεφτά», γιατί «το Σύνταγμα απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου», γιατί «δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες». Όμως η αλήθεια είναι ότι οι ίδιες οι κυβερνήσεις και οι Δήμαρχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών προσλαμβάνοντας συμβασιούχους, ενώ θα έπρεπε να κάνουν μόνιμες προσλήψεις, σύμφωνα με το ίδιο το Σύνταγμα που το επικαλούνται μόνο όταν τους συμφέρει. Οι δικαιολογίες τους δεν μπορούν να κρύψουν τους πραγματικούς τους σκοπούς: θέλουν εργαζόμενους/ες ομήρους, εξαρτώμενους, χωρίς εργασιακή σταθερότητα και ασφάλεια, χωρίς δικαιώματα, χωρίς συλλογική οργάνωση και αντιστάσεις. Οι ίδιοι που υποτίθεται καταδικάζουν το πελατειακό κράτος, μεταχειρίζονται τις θέσεις εργασίας σαν εμπόρευμα που το πουλάνε για να πληρωθούν με ψήφους. Και δεν κάνουν πίσω στους σκοπούς αυτούς, ούτε μέσα στην περίοδο της πανδημίας και της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που τη συνοδεύει.

          Απαιτούμε, έστω και τώρα το κράτος, η κυβέρνηση, οι Δήμαρχοι, τα δημοτικά συμβούλια, να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία και τους εργαζόμενους. Η μάχη με τον κορονοϊό, η προάσπιση της δημόσιας υγείας, η εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών, χρειάζεται στελεχωμένες δημοτικές υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι χρειάζονται σταθερές εργασιακές σχέσεις με δικαιώματα.

ΤΕΡΜΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ – ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ

 ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΣΕ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΩΝ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

 ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου