συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Α' ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής: Ουσιαστική προστασία των μνημείων της χώρας

Α’ Ε.Λ.Μ.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ  

Δ/ΝΣΗ: Πίνδου και Αθηνάς 22 Ελευσίνα Email: a.elme.dyt.attikis@gmail.com http: //aelmedytikattik.blogspot.gr/

Ελευσίνα 27/12/2020

Ουσιαστική προστασία των μνημείων της χώρας

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ απαιτεί την άμεση απόσυρση μιας πρόσφατα ψηφισμένης και απαράδεκτης διάταξης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.

Η διάταξη αυτή προβλέπει τη δυνατότητα μακροχρόνιου δανεισμού (συνολικά 50 χρόνια!...) ελληνικών αρχαιοτήτων, σε μουσεία εκτός της χώρας.

Ζητούμε την άμεση επαναφορά του νομικού πλαισίου (5+5 χρόνια το μέγιστο χρονικό διάστημα δανεισμού) που ίσχυε μέχρι τη ψήφιση της απαράδεκτης διάταξης.

Το δίλημμα που θέτει το Υπουργείο, είτε εμπορική εκμετάλλευση, είτε παραμονή των αρχαιοτήτων σε υπόγεια μουσείων, είναι μη αποδεκτό καθώς θέτει εκτός συζήτησης τη λύση της χρησιμοποίησής τους ως μέσο πολιτισμού και μόρφωσης των πολιτών, μέσω ανάδειξής τους, προσλήψεων ειδικών, που προϋποθέτουν τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις.

Ζητούμε να δοθούν άμεσα τα αναγκαία κονδύλια στον Πολιτισμό, για να προστατευθούν και να αναδειχθούν τα σταθερά και κινητά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς! Να αποφευχθούν με κάθε τρόπο επιλογές που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τέτοια μνημεία, ιδιαίτερα όταν αυτά είναι πολύ μεγάλης πολιτιστικής και ιστορικής αξίας, όπως οι βυζαντινές και ρωμαϊκές αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Λέμε ΟΧΙ στον εκπατρισμό των αρχαίων μνημείων της χώρας, όταν η διάρκεια δανεισμού τους μπορεί να φτάνει τα 50 χρόνια, τον μισό αιώνα!

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Α’ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου